info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Smalec Gęsi 320g - AGRO-TOP

Smalec Gęsi 320g Agro-top, smalec gęsi właściwości, na hemoroidy

Smalec Gęsi 320g - AGRO-TOP

14,99 zł
Cena za 1KG / 1L: 46,92 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl
Sprzedano: 75 szt. w ostatnie 30 dni
  dostępne: 578 szt.

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

Smalec gęsi - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaAGRO-TOP

SKŁAD: tłuszcz gęsi 100%

 

  • jadalny tłuszcz drobiowy
  • w 100% z gęsi mających dostęp do wolnego wybiegu
  • posiada delikatny zapach i smak oraz półpłynną konsystencję
  • przeznaczony do bezpośredniej konsumpcji (na zimno i na gorąco)
  • bez konserwantów

 

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Smalec gęsi - Zastosowanie

Gęsie sadło wykorzystasz przede wszystkim w swojej kuchni na wiele sposobów. Można smarować nim chleb, nadaje się do bezpośredniego spożycia bez wcześniejszej obróbki termicznej. Jest idealny do smażenia, gotowania i pieczenia z uwagi na neutralny smak i odporność na wysokie temperatury. Smalec gęsi może być również stosowany w wielu kuracjach medycyny ludowej, zwłaszcza jako środek wspomagający w leczeniu bólów reumatycznych oraz przeziębień. Znalazł również swoje zastosowanie w kosmetyce. Stosowany zewnętrznie wykazuje pozytywne działanie na kondycję naszej skóry. Zapewnia regenerację, intensywne nawilżenie naskórka, sprawia, że zmarszczki są mniej widoczne. Ma również działanie przeciwzapalne, więc może być stosowany na suchą i łuszczącą się skórę. Przed pierwszym zastosowanie należy wykonać próbę, aby sprawdzić, czy nie występuje reakcja uczuleniowa.

Przechowywać w temperaturze pokojowej. Chronić przed światłem słonecznym. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Smalec gęsi - KCAL

Jest to produkt wysokokaloryczny dlatego też należy spożywać go z umiarem. 100 gram smalcu dostarcza prawie 900 kalorii. Nigdy jednak nie stosuje się go jednorazowo w tak dużych ilościach.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g:

wartość energetyczna: 3690 kJ/898 kcal

tłuszcz: 100 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 26 g

węglowodany: 0 g

w tym cukry: 0 g

białko: 0 g

sól: 0 g

Smalec gęsi - Opis produktu

Smalec gęsi to naturalny tłuszcz drobiowy, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Ma delikatny zapach i smak, a jego wszechstronne zastosowanie sprawia, że zyskuje coraz więcej zwolenników. Ze względu na odporność na wysokie temperatury, nie traci swoich cennych właściwości pod wpływem obróbki termicznej. Wykorzystasz go w swojej kuchni do smażenia, gotowania i pieczenia, a potrawy z jego dodatkiem nabiorą wspaniałego aromatu. Nadaje się również do stosowania zewnętrznego. Poznaj właściwości i zastosowanie gęsiego smalcu.

Co to jest smalec gęsi?

Smalec gęsi to produkt, który powstaje poprzez wytapianie gęsiego tłuszczu. Najlepszy do produkcji tego specyfiku jest tłuszcz sadełkowy. Powinien mieć delikatny jasnoszary kolor oraz neutralny zapach i smak. Gęsi smalec można stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Ma półpłynną konsystencję i niską temperaturę topnienia (podobnie jak masło, około 25-40 stopni Celsjusza). Zawiera trochę więcej wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, niż smalec wieprzowy. Smalec gęsi jest bardzo popularnym dodatkiem w kuchni francuskiej i żydowskiej. Od wieków stosuje się go do smażenia w kuchni koszernej. Stosowany był również jako środek konserwujący. Obkładano nim mięso, co przedłużało jego przydatność do spożycia. Smalec gęsi może być przechowywany nawet przez kilkanaście miesięcy w lodówce, nie tracąc przy tym swojego saku i aromatu. W medycynie ludowej przypisywano mu cenne właściwości lecznicze. W połączeniu z olejkiem rycynowym stosowano go do nacierania klatki piersiowej, kręgosłupa i stawów. Jego właściwości rozgrzewające były wykorzystywane również w leczeniu przeziębień. Zmieszany z ciepłym mlekiem i miodem miał łagodzić przebieg infekcji. Smalec gęsi stosowany był również na hemoroidy.

Gdzie kupić i jaka jest jego cena?

Mimo tego, że gęsina nie jest jeszcze zbyt popularna w naszym kraju, smalec z gęsi można bez problemu nabyć w dobrych sklepach ze zdrową żywnością, zwłaszcza znajdziemy go w ofertach sklepów internetowych. Za opakowanie 320 – gramowe, dobrej jakości smalcu musimy zapłacić kilkanaście złotych. Nie jest to wygórowana cena, biorąc pod uwagę wszechstronność zastosowania gęsiego smalcu i jego liczne właściwości prozdrowotne.

Jak zrobić smalec gęsi?

Smalec można przygotować w warunkach domowych, ale jest to proces czasochłonny. Potrzebna jest także znaczna ilość gęsiny. Z pieczonej, 6-kilogramowej gęsi otrzymamy około litra smalcu. Po upieczeniu gęsiny należy znać cały tłuszcz, który się wytopił. Dodać sól, pieprz, majeranek, jedną cebulę i dwa jabłka pokrojone w kostkę. Wszystko smażyć przez około 10-15 minut. Po ostudzeniu przechowywać w szklanym lub kamionkowym naczyniu w lodówce.

Smalec gęsi czy wieprzowy? Który lepszy?

Przyjmuje się, że smalce gęsi jest jednym z najzdrowszych tłuszczów. Jednak ze względu na wysoką zawartośc kwasów tłuszczowych nasyconych należy stosować oba te tłuszcze z umiarem. Oba mają również podobne zastosowanie. Używa się ich do smażenia oraz jako dodatek do wielu dań. Mogą być również wykorzystywany do smarowania pieczywa. 

Właściwości gęsiego smalcu

W medycynie naturalnej gęsie sadło wykorzystywane jest w leczeniu wielu dolegliwości z uwagi na działanie rozgrzewające. Rozpuszczony w gorącym mleku z dodatkiem miodu ma działać pomocniczo w leczeniu przeziębień, łagodzić katar i kaszel. Stosuje się go również zewnętrznie do nacierania klatki piersiowej i pleców. Działa korzystnie w leczeniu bólu stawów i kręgosłupa. W formie kompresów stosowany jest w bólach reumatycznych.

 

Opinie klientów