Rodzynki w świątecznych przepisach!
To już oficjalne, ostatni miesiąc 2019 roku możemy uznać za rozpoczęty. To oznacza tylko jeno – czas zabrać się za świąteczne przygotowania! W poniższym poradniku wybraliśmy dla Ciebie kilka odważnych przepisów na wigilijne potrawy z rodzynkami w roli głównej. Mamy nadzieję, że dzięki naszym propozycjom urozmaicisz swoje świąteczne menu, a Twoi goście zachwycą się smakiem przygotowanych przez Ciebie potraw.
Z tego artykułu dowiesz się- Jak przygotować wigilijne śledzie z rodzynkami;
- Jak przyrządzić świąteczne łazanki w towarzystwie maku i rodzynek;
- Jak przygotować wyjątkową zupę z migdałów.
Jak przygotować wigilijne śledzie z rodzynkami?
Ryba to obowiązkowy element wigilijnego menu. Dlatego też, przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na świątecznego śledzia w nieco słodszej odsłonie.
Jakich składników potrzebujesz?- Około 500 g filetów ze śledzia;
- 4 łyżek rodzynek;
- Około 100 ml białego wina (najlepiej wytrawnego);
- 2 szklanek octu winnego (lub malinowego);
- 2 łyżek gorczycy;
- ½ łyżeczki ziela angielskiego;
- 2 liści laurowych;
- Łyżki miodu;
- Szczypty pieprzu;
- 150 g pomidorów w puszcze (lub krojonych pomidorów bez skórki);
- 100 ml oleju rzepakowego;
- ½ drobno posiekanej papryki czerwonej;
- 2 łyżek świeżo posiekanej natki pietruszki.
Krok I: Filety ze śledzi dokładnie opłucz w zimnej wodzie, a następnie osusz, pokrój w długie paski i zwiń w rulon;
Krok II: Przygotowane ruloniki ze śledzia ułóż ciasno w przygotowanym naczyniu;
Krok III: W dużym garnku zagotuj: 3 szklanki wody, ocet winny, gorczycę, ziele angielskie, miód, pieprz oraz liście laurowe. Kiedy mikstura się ugotuje pozostaw ją do ostygnięcia;
Krok IV: Ostudzoną marynatą zalej przygotowane wcześniej rulony śledziowe. Całość pozostaw w chłodnym miejscu na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc);
Krok V: Posiekane rodzynki zalej wytrawnym winem i pozostaw na minimum 20 minut pod przykryciem;
Krok VI: Pomidory w puszce wymieszaj z: olejem, odsączonymi rodzynkami, posiekaną papryką oraz natką pietruszki;
Krok VII: Wyłóż śledzie z zalewy octowej i ułóż je na półmisku, a następnie zalej sosem pomidorowym;
Krok VIII: Gotowe śledzie odłóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Nasza rada: podawaj śledzie w towarzystwie świeżej natki pietruszki oraz pieczywa pełnoziarnistego.
Jak przyrządzić świąteczne łazanki w towarzystwie maku i rodzynek?
Ugotowanie 12 wigilijnych potraw jest nie lada wyzwaniem. Dlatego też przygotowaliśmy dla Ciebie propozycję pożywnego dania, które jest łatwe do przyrządzenia.
Jakich składników potrzebujesz?- 150 g łazanek orkiszowych (z pełnego ziarna);
- 1 łyżeczki mielonej wanilii;
- 100 g białego maku;
- 4 łyżek posiekanych migdałów (bez skórki);
- 4 łyżek posiekanych rodzynek;
- 3 łyżek miodu lub syropu daktylowego;
- ¼ suszonej skórki pomarańczy (drobno posiekanej).
Krok I: Przełóż mak do garnka, zalej go szklanką wrzącej wody, a następnie gotuj przez około 30 minut. Po ugotowaniu odstaw mak do ostygnięcia;
Krok II: Odsącz mak z nadmiaru wody, a następnie zmiel go przy pomocy blendera;
Krok III: Przelej rodzynki wrzącą wodą, a następnie odsącz i wymieszaj z łyżką miodu;
Krok IV: Zmielony mak wymieszaj z: posiekanymi migdałami, skórką z pomarańczy oraz rodzynkami;
Krok V: Do masy makowej dodaj: zmieloną wanilię oraz resztę miodu, a następnie jeszcze raz wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Krok VI: Zagotuj łazanki zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, a następnie wymieszaj je z przygotowaną wcześniej masą makową.
Jak przygotować wyjątkową zupę z migdałów?
Chociaż Wigilia kojarzy nam się zazwyczaj z barszczem lub zupą grzybową, my przygotowaliśmy dla Ciebie zupełnie inną propozycję. Wegańska zupa z migdałów, choć kaloryczna, jest pełna wartościowych składników odżywczych.
Jakich składników potrzebujesz?- 1 l mleka sojowego (lub mleka krowiego);
- 200 g migdałów (bez skórki);
- Garści rodzynek;
- 2 łyżek płatków migdałów;
- 2 lasek cynamonu;
- Szczypty mielonego kardamonu;
- Szczypty soli.
Krok I: Całe migdały zmiel przy pomocy blendera;
Krok II: Rodzynki zalej wrzącą wodą;
Krok III: W garnku zagotuj mleko z mielonymi migdałami (a następnie pozostaw zupę na małym ogniu przez około 15 minut);
Krok IV: Pod koniec gotowania dodaj do zupy odsączone rodzynki oraz przyprawy;
Krok V: Płatki migdałów upraż na suchej patelni i posyp nimi zupę przed podaniem.
Jeśli zupa jest zbyt mało słodka możesz dodać do niej odrobinę miodu.
PodsumowanieBoże Narodzenie to magiczny czas. Wykorzystaj ten moment na odpoczynek i świętowanie w gronie najbliższych przy zdrowo zastawiony stole.