Jak przygotować smaczne ciasta z warzyw?

Ciasto to nie tylko mąka, masło, jajka i cukier. Podstawę do ich przyrządzenia mogą stanowić także pełne witamin warzywa. W naszym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie kilka prostych przepisów na smaczne ciasta, w których znajdziesz nie tylko wiele słodyczy, ale także cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jak przygotować ciasto z marchewki? I czy cukinia może stanowić dobrą podstawę dla ciasta czekoladowego? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak przygotować pełne bakalii ciasto marchewkowe?
  • Jak przyrządzić soczyste ciasto z cukinii?
  • Jak przygotować babeczki z buraka.

carrot-cake-2351388_1920-1024x683 Jak przygotować smaczne ciasta z warzyw?

Jak przygotować pełne bakalii ciasto marchewkowe?

Marchew to jedno z najtańszych, a zarazem najłatwiej dostępnych warzyw. Dlatego też, warto wykorzystać je w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Znajdziemy w niej nie tylko spore ilości beta-karotenu, ale także witaminę C oraz witaminę K, która jest niezbędna dla przebiegu prawidłowego procesu krzepnięcia krwi.

Składniki:

  • 500g startej marchewki;
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000);
  • 200g mąki pszennej tortowej;
  • 150g ksylitolu;
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego;
  • 4 jajka;
  • Około 100g rodzynek;
  • Około 100g posiekanych orzechów włoskich;
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy do ciast;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • Szczypta kurkumy;
  • Cukier puder (lub utarty ksylitol) do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok I: Przesyp do miski obie mąki i dodaj do nich sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kurkumę oraz przyprawę korzenną. Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;

Krok II: Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę z dodatkiem niewielkiej ilości soli;

Krok III: Do powstałej piany z białek zacznij stopniowo dodawać żółtka, ksylitol oraz olej rzepakowy. Następnie, delikatnie wymieszaj masę;

Krok IV: Połącz ze sobą suche oraz mokre składniki, a następnie dodaj do nich startą marchewkę oraz bakalie;

Krok V: Wyłóż formę papierem do pieczenia;

Krok VI: Rozgrzej piekarnik do 180oC i piecz w nim ciasto przez około 45 minut;

Krok VII: Gdy ciasto delikatnie ostygnie, udekoruj je cukrem pudrem.

Jak przyrządzić soczyste ciasto z cukinii?

Młoda cukinia jest pełna smaku, jak również cennych dla zdrowia witamin. Choć zazwyczaj kojarzy nam się z pełnym pomidorów leczo, warto wiedzieć, że doskonale nadaje się także do przygotowania puszystego ciasta z polewą czekoladową.

Składniki:

  • 3 jaja (rozmiar L);
  • 80g płynnego miodu (np. lipowego);
  • 100ml mleka;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • 2 łyżki oleju rzepakowego;
  • 150g startej i odsączonej z soku cukinii;
  • 150g mąki pszennej (typ 1850);
  • 30g mąki kukurydzianej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • Szczypta gałki muszkatołowej;
  • Szczypta soli;
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao;
  • 2 łyżeczki płynnego miodu.

Sposób przygotowania:

Krok I: całe jaja, miód, mleko, sok z cytryny, cukinię oraz olej rzepakowy wymieszaj ze sobą;

Krok II: w osobnej misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawy;

Krok III: Połącz ze sobą suche oraz mokre składniki;

Krok IV: Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180oC;

Krok V: Przelej masę do tortownicy i piecz ciasto w piekarniku przez około 30 minut;

Krok VI: Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia;

Krok VII: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą miód oraz gorzkie kakao;

Krok VIII: Otrzymaną polewę rozsmaruj na cieście.

bakery-1868396_1920-1024x682 Jak przygotować smaczne ciasta z warzyw?

Jak przygotować babeczki z buraka?

Buraki od lat doceniane są w polskiej kuchni. Nic w tym dziwnego, albowiem odznaczają się one wyjątkowym smakiem, a ponadto zawartością cennego dla zdrowia kwasu foliowego. Warto także wiedzieć, że buraki zalecane są w diecie osób, które zmagają się z problemem niedokrwistości.

Składniki:

  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego;
  • 3 łyżeczki ciepłej wody;
  • 1 szklanka wybranego mleka roślinnego (np. kokosowego);
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego;
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego;
  • ½ szklanki zblendowanych, pieczonych buraków;
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego;
  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej;
  • ½ szklanki gorzkiego kakao;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
  • Szczypta soli;
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady;
  • ½ szklanki gęstego mleka kokosowego;
  • Szczypta kardamonu;
  • Granat lub maliny do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok I: Zalej siemię lniane ciepłą wodą i odstaw na około 5-10 minut;

Krok II: W dużej misce połącz ze sobą: mleko roślinne, ocet jabłkowy, zblendowane buraki oraz olej rzepakowy;

Krok III: W drugiej misce połącz ze sobą: cukier trzcinowy, mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli;

Krok IV: Do mokrych składników dodaj kisiel z siemienia lnianego i jeszcze raz wymieszaj całość;

Krok V: Stopniowo łącz ze sobą mokre oraz suche składniki;

Krok VI: Uzyskaną masę odstaw na kilka minut;

Krok VII: Przygotuj foremki do muffinek i rozgrzej piekarnik do 180oC;

Krok VIII: Przełóż ciasto do foremek i piecz je przez około 15-17 minut;

Krok IX: W międzyczasie wymieszaj w niewielkim rondelku: gorzką czekoladę, mleko kokosowe oraz kardamon;

Krok X: Przygotowaną polewą udekoruj babeczki, a następnie ułóż na niej pestki granatu lub maliny.

Podsumowanie

Przygotowane z odpowiednich składników ciasto to odrobina przyjemności, na którą z pewnością jesteśmy w stanie sobie pozwolić. Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom, łatwiej będzie Ci przygotować pyszny, a przy tym bogaty w witaminy deser dla całej rodziny!