Jak przygotować smaczne ciasta z warzyw?
Ciasto to nie tylko mąka, masło, jajka i cukier. Podstawę do ich przyrządzenia mogą stanowić także pełne witamin warzywa. W naszym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie kilka prostych przepisów na smaczne ciasta, w których znajdziesz nie tylko wiele słodyczy, ale także cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jak przygotować ciasto z marchewki? I czy cukinia może stanowić dobrą podstawę dla ciasta czekoladowego? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.
Z tego artykułu dowiesz się:- Jak przygotować pełne bakalii ciasto marchewkowe?
- Jak przyrządzić soczyste ciasto z cukinii?
- Jak przygotować babeczki z buraka.
Jak przygotować pełne bakalii ciasto marchewkowe?
Marchew to jedno z najtańszych, a zarazem najłatwiej dostępnych warzyw. Dlatego też, warto wykorzystać je w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Znajdziemy w niej nie tylko spore ilości beta-karotenu, ale także witaminę C oraz witaminę K, która jest niezbędna dla przebiegu prawidłowego procesu krzepnięcia krwi.
Składniki:- 500g startej marchewki;
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000);
- 200g mąki pszennej tortowej;
- 150g ksylitolu;
- ¾ szklanki oleju rzepakowego;
- 4 jajka;
- Około 100g rodzynek;
- Około 100g posiekanych orzechów włoskich;
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do ciast;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- Szczypta kurkumy;
- Cukier puder (lub utarty ksylitol) do dekoracji.
Krok I: Przesyp do miski obie mąki i dodaj do nich sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kurkumę oraz przyprawę korzenną. Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;
Krok II: Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę z dodatkiem niewielkiej ilości soli;
Krok III: Do powstałej piany z białek zacznij stopniowo dodawać żółtka, ksylitol oraz olej rzepakowy. Następnie, delikatnie wymieszaj masę;
Krok IV: Połącz ze sobą suche oraz mokre składniki, a następnie dodaj do nich startą marchewkę oraz bakalie;
Krok V: Wyłóż formę papierem do pieczenia;
Krok VI: Rozgrzej piekarnik do 180oC i piecz w nim ciasto przez około 45 minut;
Krok VII: Gdy ciasto delikatnie ostygnie, udekoruj je cukrem pudrem.
Jak przyrządzić soczyste ciasto z cukinii?
Młoda cukinia jest pełna smaku, jak również cennych dla zdrowia witamin. Choć zazwyczaj kojarzy nam się z pełnym pomidorów leczo, warto wiedzieć, że doskonale nadaje się także do przygotowania puszystego ciasta z polewą czekoladową.
Składniki:- 3 jaja (rozmiar L);
- 80g płynnego miodu (np. lipowego);
- 100ml mleka;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- 2 łyżki oleju rzepakowego;
- 150g startej i odsączonej z soku cukinii;
- 150g mąki pszennej (typ 1850);
- 30g mąki kukurydzianej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- Szczypta gałki muszkatołowej;
- Szczypta soli;
- 1 łyżeczka naturalnego kakao;
- 2 łyżeczki płynnego miodu.
Krok I: całe jaja, miód, mleko, sok z cytryny, cukinię oraz olej rzepakowy wymieszaj ze sobą;
Krok II: w osobnej misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawy;
Krok III: Połącz ze sobą suche oraz mokre składniki;
Krok IV: Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180oC;
Krok V: Przelej masę do tortownicy i piecz ciasto w piekarniku przez około 30 minut;
Krok VI: Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia;
Krok VII: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą miód oraz gorzkie kakao;
Krok VIII: Otrzymaną polewę rozsmaruj na cieście.
Jak przygotować babeczki z buraka?
Buraki od lat doceniane są w polskiej kuchni. Nic w tym dziwnego, albowiem odznaczają się one wyjątkowym smakiem, a ponadto zawartością cennego dla zdrowia kwasu foliowego. Warto także wiedzieć, że buraki zalecane są w diecie osób, które zmagają się z problemem niedokrwistości.
Składniki:- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego;
- 3 łyżeczki ciepłej wody;
- 1 szklanka wybranego mleka roślinnego (np. kokosowego);
- 1 łyżeczka octu jabłkowego;
- ¾ szklanki cukru trzcinowego;
- ½ szklanki zblendowanych, pieczonych buraków;
- ¼ szklanki oleju rzepakowego;
- 1 i ¼ szklanki mąki pszennej;
- ½ szklanki gorzkiego kakao;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
- Szczypta soli;
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady;
- ½ szklanki gęstego mleka kokosowego;
- Szczypta kardamonu;
- Granat lub maliny do dekoracji.
Krok I: Zalej siemię lniane ciepłą wodą i odstaw na około 5-10 minut;
Krok II: W dużej misce połącz ze sobą: mleko roślinne, ocet jabłkowy, zblendowane buraki oraz olej rzepakowy;
Krok III: W drugiej misce połącz ze sobą: cukier trzcinowy, mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli;
Krok IV: Do mokrych składników dodaj kisiel z siemienia lnianego i jeszcze raz wymieszaj całość;
Krok V: Stopniowo łącz ze sobą mokre oraz suche składniki;
Krok VI: Uzyskaną masę odstaw na kilka minut;
Krok VII: Przygotuj foremki do muffinek i rozgrzej piekarnik do 180oC;
Krok VIII: Przełóż ciasto do foremek i piecz je przez około 15-17 minut;
Krok IX: W międzyczasie wymieszaj w niewielkim rondelku: gorzką czekoladę, mleko kokosowe oraz kardamon;
Krok X: Przygotowaną polewą udekoruj babeczki, a następnie ułóż na niej pestki granatu lub maliny.
Podsumowanie
Przygotowane z odpowiednich składników ciasto to odrobina przyjemności, na którą z pewnością jesteśmy w stanie sobie pozwolić. Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom, łatwiej będzie Ci przygotować pyszny, a przy tym bogaty w witaminy deser dla całej rodziny!