Łuska babki jajowatej 200g - fivio
Łuska babki jajowatej 200g - fivio
łuska babki jajowatej - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
Indie | fivio | 2027-03-31 |
Składniki: łupina (łuska) nasienia babki jajowatej
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 722 kJ/180 kcal | 9% |
Tłuszcz | <0,5g | <1% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | <0,1g | <1% |
Węglowodany | 0,9 g | 0,4% |
W tym | ||
Cukry | 0,6 g | 0,7% |
Białko | 1,1 g | 2,2% |
Sól | 0,05 g | <1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
łuska babki jajowatej - Zastosowanie
Łuska babki jajowatej sprawdzi się doskonale jako dodatek do wszelkiego rodzaju półpłynnych potraw. Posiada bardzo neutralny smak i lekko zagęszczające właściwości. Można używać jej do przyrządzania owsianek, kaszek, musów i koktajlów. Sprawdzi się także jako dodatek do musli, jogurtów i kefirów.
Dzienna dawka łuski babki jajowatej to około 8-12 g. Produkt należy spożywać z dużą ilością płynnego lub półpłynnego pożywienia. Przy określaniu dziennej porcji warto wziąć pod uwagę całokształt diety oraz ilość błonnika pokarmowego, jaką spożywamy z innych źródeł.
łuska babki jajowatej - KCAL
Łuska babki jajowatej stanowi istotne źródło błonnika pokarmowego. Jednocześnie dostarcza bardzo niewielkich ilości innych składników odżywczych, takich jak tłuszcze czy białka. Nie zawiera również znaczących ilości węglowodanów złożonych ani cukrów prostych. 100 g produktu dostarcza około 180 kcal.
łuska babki jajowatej - Opis produktu
Babka jajowata to mało znana na naszych terenach roślina o bardzo ciekawym składzie chemicznym. Wyjątkowo duża zawartość błonnika pokarmowego w łusce z nasion tej rośliny sprawia, że już od lat stosuje się ją jako środek wspomagający prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Surowiec ten stanowi ważny element medycyny naturalnej. Obecnie znaleźć go można również w składzie wielu leków i suplementów diety dostępnych w aptekach.
Babka jajowata – co to jest?
Wartości odżywcze łuski babki jajowatej
Na co działa babka jajowata?
Łuska babki jajowatej a odchudzanie
Babka jajowata – przeciwwskazania do stosowania
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące łuski babki jajowatej:
Babka jajowata, łuska czy nasiona – która forma suplementacji jest skuteczniejsza?
Babka jajowata czy babka płesznik – co wybrać?
Jak smakuje łuska babki jajowatej?
Czy babka jajowata na zaparcia jest skuteczna i bezpieczna?
Łuska babki jajowatej – kcal
Łuska babki jajowatej, przepisy
Łuska babki jajowatej – zastosowanie
Babka jajowata – co to jest?
Babka to rodzaj rośliny obejmujący w sumie aż 200-270 gatunków. Spotkać je można na całym świecie, jednak dwie najpopularniejsze odmiany – babka płesznik oraz babka jajowata to gatunki, których próżno szukać na naszych terenach. Babka płesznik charakterystyczna jest dla rejonów Morza Śródziemnego. Jej naturalne rejony to przede wszystkim Afryka Północna i zachodnia Azja. Babka jajowata wywodzi się z jeszcze bardziej odległych terenów. Jej natywne miejsce występowania to południowo-zachodnia Azja oraz południowo-zachodnie Stany Zjednoczone. Obecnie największe plantacje tej rośliny można znaleźć na terenie Indii. Kraj ten jest również głównym eksporterem tego roślinnego surowca do innych krajów świata.
Babka jajowata wykorzystywana była w tradycyjnej medycynie Indii już od wieków. Tamtejsza ludność określa tę roślinę mianem Isabgul, co z perskiego oznacza „końskie ucho”. Nazwa ta nawiązuje do charakterystycznego zagiętego kształtu nasion babki jajowatej. To właśnie ta część rośliny, a konkretnie łuska, znalazła szerokie zastosowanie w medycynie i dietetyce. Jeszcze na długo przed poznaniem mechanizmów i składu chemicznego tej rośliny, zauważono, że dodatek łuski babki jajowatej wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz pozwala łagodzić wiele dolegliwości ze strony żołądka i jelit.
Skład chemiczny i wartości odżywcze łuski babki jajowatej
Łuska babki jajowatej bogata jest w naturalne śluzy. Eksperymenty naukowe pozwoliły oszacować, że stanowią one aż 20-30% łuski nasion. Wśród obecnych w babce jajowatej polisacharydów zdecydowanie przeważa arabinoza i ksyloza z niewielką tylko domieszką innych cukrowców. Związki te są istotnymi składnikami błonnika pokarmowego, a konkretnie jego frakcji rozpuszczalnej.
Błonnik pokarmowy to niejednorodna grupa substancji zaliczanych do polisacharydów. Mają one budowę pozornie zbliżoną do skrobi, czyli podstawowego węglowodanu złożonego w naszej diecie. Specyficzne wiązanie chemiczne sprawia jednak, że nie ulegają one rozkładowi w przewodzie pokarmowym człowieka. Jego źródłem są surowce pochodzenia roślinnego. Z punktu widzenia dietetyki i medycyny, podstawowy podział błonnika pokarmowego opiera się na jego rozpuszczalności w wodzie. Badania naukowe wykazały, że frakcja rozpuszczalna błonnika wpływa regulację perystaltyki jelit oraz zwiększa objętość treści pokarmowej. Ponadto stanowi pożywkę dla naturalnej mikroflory jelit. Publikacje sugerują, że frakcja nierozpuszczalna wpływa natomiast na zwiększenie uczucia sytości oraz pełni istotną rolę w prewencji nowotworów jelita grubego. Obie frakcje jednocześnie wpływają natomiast na regulację poposiłkowego poziomu glukozy oraz poziomu cholesterolu we krwi.
Łuska babki jajowatej to produkt niskokaloryczny. Bardzo wysoka zawartość nietrawionego błonnika pokarmowego oraz marginalne ilości tłuszczów i węglowodanów sprawiają, że 100 g produktu dostarcza jedynie około 180 kcal. W wyrobie znajduje się również bardzo niewiele cukrów prostych i kwasów tłuszczowych nasyconych.
Na co działa babka jajowata?
Badania naukowe jasno wskazują, że odpowiednia podaż błonnika pokarmowego jest konieczna dla zachowania prawidłowego stanu układu pokarmowego. Polisacharydy wpływają również na funkcjonowanie innych narządów, jak np. naczynia krwionośne. Według publikacji, podstawową przesłanką do wdrożenia suplementacji łuską babki jajowatej jest występowanie zaparć. EMA (Europejska Agencja Leków) określa ten suplement jako środek o działaniu łagodnie przeczyszczającym. Badania wskazują, że błonnik pokarmowy zawarty w łusce zwiększa objętość stolca i posiada właściwości wiążące, dzięki czemu zapobiega biegunkom. Jego działanie stymulujące ruchy perystaltyczne jelit związane jest natomiast z przeciwdziałaniem zaparciom. Łuska babki jajowatej może okazać się skuteczna również przy łagodzeniu objawów hemoroidów oraz choroby jelita drażliwego.
Wiele badań naukowych wykazało również, że spożywanie produktów z wysoką zawartością błonnika pokarmowego powoduje zwiększenie uczucia sytości. Regularne dodawanie łuski babki jajowatej do posiłku może skutkować zmniejszeniem apetytu i sprzyjać utracie tkanki tłuszczowej.
Wnioski z innych badań naukowych pozwalają podejrzewać, że bogata w błonnik pokarmowy babka jajowata może być środkiem bardzo skutecznym w terapii hipercholesterolemii. Nietrawione polisacharydy wiążą cząsteczki żółci w przewodzie pokarmowym, co prowadzi do wtórnego obniżenia poziomu cholesterolu. Eksperymenty wykazały, że znaczącemu obniżeniu ulega poziom frakcji cholesterolu LDL oraz cholesterolu ogółem. Jednocześnie poziom frakcji cholesterolu HDL ulega wzrostowi.
Badaniom poddano również wpływ suplementacji łuski babki jajowatej na stan zdrowia pacjentów z cukrzycą. Eksperyment ten wykazał, że poposiłkowy poziom glukozy we krwi u osób spożywających źródło błonnika jest znacząco niższy. Naukowcy sądzą, że ma to związek z hamowaniem wchłaniania cukrów prostych w przewodzie pokarmowym pod wpływem błonnika pokarmowego.
Podsumowując, suplementacja babki jajowatej może być skuteczna w przypadku:
- zaparć i biegunek
- zapalenia okrężnicy
- choroby jelita drażliwego
- hemoroidów
- hipercholesterolemii
- cukrzycy
Łuska babki jajowatej a odchudzanie
Naukowcy są zgodni, że błonnik pokarmowy może pełnić istotną rolę jeśli chodzi o przyspieszanie proces odchudzania. Regularne spożywanie łuski babki jajowatej pozwala zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na tę substancję i jednocześnie wspomóc utratę zbędnych kilogramów. Błonnik pokarmowy chłonie wodę i zwiększa objętość treści pokarmowej, dzięki czemu wpływa na zwiększenie uczucia sytości. Polisacharydy spowalniają wchłanianie cukrów prostych z przewodu pokarmowego oraz absorbują cząsteczki tłuszczów. Wszystkie te efekty ostatecznie prowadzą do usprawnienia procesu odchudzania. Należy jednak pamiętać, że warunkiem koniecznym do utraty tkanki tłuszczowej jest deficyt kaloryczny. Jedzenie określonych produktów może jedynie usprawnić pracę układu pokarmowego, jednak nie wpłynie bezpośrednio na „spalanie tłuszczów”.
Babka jajowata – przeciwwskazania do stosowania
Łuska babki jajowatej jest naturalnym surowcem leczniczym uwzględnionym na liście HMPC Europejskiej Agencji Leków. Niemniej jednak istnieją sytuacje, w których jej zażywanie nie jest wskazane. Suplementacji powinny unikać osoby, u których występują trudności z połykaniem oraz problemy z gardłem. Produktu nie należy stosować w stanach chorobowych, takich jak zwężenie żołądka i jelit oraz w przypadku owrzodzenia przewodu pokarmowego. Suplementacja wiąże się również z ryzykiem pojawienia się alergii pokarmowej, objawiającej się m.in. nieżytem nosa, zapaleniem spojówek, zwężeniem oskrzeli lub reakcją anafilaktyczną.
Łuska babki jajowatej może być regularnie stosowana przez zdrowe osoby bez alergii pokarmowej powyżej 12. roku życia. W przypadku występowania zaparć u dzieci możliwe jest zastosowanie preparatu także u maluchów powyżej 6. roku życia, ale decyzję taką należy skonsultować z lekarzem. Również chęć leczenia hipercholesterolemii za pomocą babki jajowatej powinno się zgłosić lekarzowi.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące łuski babki jajowatej
Pytanie 1: Babka jajowata, łuska czy nasiona – która forma suplementacji jest skuteczniejsza?
Nasiona babki jajowatej, poza błonnikiem pokarmowym zawierają również inne składniki odżywcze. Mogą stanowić źródło roślinnego białka. Zawierają również pewne ilości węglowodanów oraz tłuszczów. Łuska babki jajowatej to natomiast źródło jedynie błonnika pokarmowego. Wiąże się to z niższą kalorycznością łuski w porównaniu do całych nasion. Biorąc pod uwagę fakt, że nasiona, mimo zawartości pewnych ilości białka czy tłuszczów, i tak nie stanowią pełnowartościowego źródła tych składników, lepiej zdecydować się na samą łuskę i zaoszczędzić nieco kalorii.
Pytanie 2: Babka jajowata czy babka płesznik – co wybrać?
Zarówno babka jajowata, jak i babka płesznik stanowią bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Badania naukowe nie odpowiadają jednoznacznie na pytanie, która roślina jest skuteczniejsza. Istnieją jednak publikacje wskazujące, że to połączenie obu surowców przynosi najlepsze efekty jeśli chodzi np. o zwiększenie sytości poposiłkowej. W praktyce jednak już zastosowanie którejkolwiek z roślin niesie za sobą wiele korzystnych aspektów zdrowotnych.
Pytanie 3: Jak smakuje łuska babki jajowatej?
Łuska babki jajowate ma postać proszku, który nie ma wyraźnego smaku. Produkt ten stanowi raczej neutralny dodatek do innych potraw i przekąsek, takich jak jogurty, musy czy koktajle.
Pytanie 4: Czy babka jajowata na zaparcia jest skuteczna i bezpieczna?
Łuska babki jajowatej jest uznawana za skuteczny i bezpieczny środek pozwalający w łagodny sposób pozbyć się problemu zaparć. Jej korzystne działanie potwierdza EMA, czyli Europejska Agencja Leków.
Biblografia
- Sarfraz RM, Khan H, Maheen S, Afzal S, Akram MR, Mahmood A, Afzal K, Abrar MA, Akram MA, Andaleeb M, Haider I, Abbas K, Yasmeeni T. PLANTAGO OVATA: A COMPREHENSIVE REVIEW ON CULTIVATION, BIOCHEMICAL, PHARMACEUTICAL AND PHARMACOLOGICAL ASPECTS. Acta Pol Pharm. 2017 May;74(3):739-746. PMID: 29513942.
- https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/ispaghula-husk-summary-public_en.pdf [dostęp: 25.09.2020r.].
- Plantago ovata. (Psyllium). Altern Med Rev. 2002 Apr;7(2):155-9. PMID: 11991795.
- https://en.wikipedia.org/wiki/Plantago_ovata [dostęp: 25.09.2020r.].
- Krystian Adrych. Zespół jelita drażliwego w świetle najnowszych wytycznych. Forum Medycyny Rodzinnej 2018, tom 12, nr 6, 224–233.
- Zygmunt Zdrojewicz, Aleksandra Idzior, Olga Kocjan. Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości. Med Rodz 1(18): 18-22.
- Bożena Kropka. Co mi dolega? Znak, 2016.
- M Bienkiewicz, E Bator, M Bronkowska. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol, 2015.
- Justyna Szczepańska, Lidia Wądołowska, Małgorzata Anna Słowińska, Ewa Niedźwiedzka, Joanna Biegańska. Ocena częstości spożycia wybranych źródeł błonnika pokarmowego oraz ich związku z masą ciała studentów. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIII, 2010, 3, str. 382 – 390.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.