info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Czarnuszka nasiona 1 kg - DeliFOOD

Czarnuszka nasiona 1000g (2 x 500g)

Czarnuszka nasiona 1 kg - DeliFOOD

19,99 zł
Cena za 1KG / 1L: 19,99 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl
  duża dostępność

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

Czarnuszka - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
Indie / Syria / EgiptDeliFOOD

Czarnuszka ziarno

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
2484kJ/599kcal30%
Tłuszcz37 g53%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
0 g0%
Węglowodany31 g12%
W tym
Cukry0 g0%
Białko20 g40%
Sól0 g0%

 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Co zawiera czarnuszka?

Badania naukowe potwierdzają, że w ziarnach czarnuszki znajduje się wiele cennych dla zdrowia makro i mikroskładników odżywczych. Nasiona zawierają także błonnik (ten rozpuszczalny i nierozpuszczalny – łącznie około 30 gram na 100 gram ziaren). W tej przyprawie odnajdziemy również alkaloidy i flawonoidy. Czarnuszka to także skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, zawiera aż 15 aminokwasów! Jest źródłem witaminy A, tiaminy, ryboflawiny, kwasu foliowego, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Naukowcy zwracają uwagę na obecność w ziarnach kuminu czarnego związków biologicznie czynnych, które wykazują działanie prozdrowone. Zalicza się do nich m.in. tymochin, któremu przypisuje się właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Czarnuszka - Zastosowanie

Jak jeść czarnuszkę?

Wiele osób zadaje sobie pytanie co jest lepsze: nasiona, czy olej z czarnego kuminu? Czarnuszka mielona, a może w ziarnach? Wszystko zależy od tego, do czego chcemy ją wykorzystać. Badania naukowe wskazują, że dawka lecznicza czarnuszki to od 2 do 5 gram mielonych nasion spożywanych dwa razy dziennie. W tej formie można przygotować napar lub nalewkę. Natomiast dzienna dawka oleju to od 500 do 1000 mg przyjmowanych 2 lub 3 razy dziennie. Olej z czarnuszki można z powodzeniem dodać do sałatki. W aptekach odnajdziemy również kaspułki z olejem. Całe ziarna warto dodać do wypieków. Ciekawym rozwiązaniem jest chleb z czarnuszką. Takie aromatyczne pieczywo z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Ziarna czarnego kuminy w postaci zmielonej najlepiej dodać jako przyprawę do dań mięsnych.

  • w kuchni można wykorzystywać jako przyprawę: zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz;
  • całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba;
  • w postaci naparu: parzymy jak herbatkę czyli zalewamy wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek, parzymy około 20 minut i odcedzamy. Taki napar można osłodzić miodem.

Jak zaparzać ziarna czarnuszki?

Nasiona nigella sativa można wykorzystać do przygotowania naparu. W tym celu należy jedną łyżkę zmielonych nasion zaparzać pod przykryciem przez około 20 minut. Taką miksturę można spożywać do trzech razy dziennie w ilości ½ szklanki. Napar można również stosować zewnętrzne np. jako płukankę do włosów lub do przemywania skóry. Ze zmielonych nasion można przygotować także nalewkę. Wystarczy pół szklanki zmielonych ziaren i alkohol 40-procentowy.

 

 

Czarnuszka - KCAL

Ile kalorii mają ziarna czarnuszki?

Łyżeczka nasion czarnuszki waży około 5 gram i dostarcza naszemu organizmowi 29 kalorii. Łyżeczka oleju z czarnuszki (około 4 gramy) to 36 kalorii. Czarny kumin nie jest kaloryczny, a z uwagi na wiele dobrocznnych właściwości powinien na stałę zagościć w diecie osób dbających o linię.

Czarnuszka - Opis produktu

Czarnuszka to przyprawa, która może być stosowana jako zamiennik pieprzu. Jej dobroczynne dla zdrowia właściwości docenili już Grecy i Rzymianie. Badania naukowe prowadzone nad tymi ziarnami wciąż trwają. Dodawana jest do pieczywa, ciast i serów. Wykorzystywana także jako naturalny środek konserwujący. Z nasion produkuje się olej i nalewki. Naukowcy podkreślają jej wysoki potencjał zdrowotny, zwracają uwagę m.in. na to, że może wykazywać działanie przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze. Warto, aby czarnuszka na stałę zagościła w naszej kuchni. Przekonaj się dlaczego?

„Złoto faraonów” - co to za przyprawa?

Czarnuszka to jednoroczna roślina ceniona nie tylko w kuchni jako przyprawa, ale także w przemyśle kosmetycznym. Jej walory docenili już egipscy faraonowie. Zawiera olejki eteryczne i to dzięki nim jest bardzo aromatyczna. Nasiona roztarte w moździerzu będą pachnieć jeszcze bardziej intensywnie. Wzbogaca smak potraw mięsnych i warzywnych, doskonale smakuje w towarzystwie serów i jajek. Olej z czarnuszki świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek.

Jak wygląda i smakuje czarnuszka?

Pochodzenie czarnuszki siewnej (łac. nigella sativa)wiązane jest z terenami Iraku i Turcji. Dziko rośnie w basenie Morza Śródziemnego. Uprawiana jest w wielu krajach, także w południowej części Polski. Krzew tej rośliny dorasta do 45 cm wysokości, ma charakterystyczne szarawo-zielone liście, sztywną łodygę. Kwiat czarnuszki przybiera kolor niebieski lub biały. Kwitnie w okresie letnim. Owoce czarnuszki siewnej dojrzewają we wrześniu, a w ich wnętrzu znajduja się czarne nasiona. Jaki mają smak te maleńkie ziarna? Jest on bardzo specyficzny: korzenny, gorzkawy i zarazem ostry. Dlatego też czarny kumin wykorzystywany jest w kuchni jako zdrowszy zamiennik pieprzu (nie jest tak drażniący dla żołądka).

Gdzie rośnie?

Czarnuszka  rośnie w całym basenie Morza Śródziemnego. Poprasta również tereny Afryki Północnej oraz Azji Południowo-Zachodniej. Uprawa czarnuszki dotarła także do Europy. Roślina lubi ciepły klimat, dobrze znosi suszę, nie jest wymagająca w uprawie i odporna na szkodniki. Z powodzeniem można zasadzić ją w przydomowym ogródku. Wysiew nasion najlepiej przeprowadzić w okolicach kwietnia. Najczęściej spotykana, a zarazem bardzo dekoracyjna, ogrodowa odmiana tej rośliny to czarnuszka damasceńska. Wyróżnia się pierzastymi liśćmi i pięknymi kwiatami w odcieniach błękitu, różu, fioletu i bieli. Innym rodzajem, również bardzo dekoracyjnym, jest nieco większa odmiana – czarnuszka hiszpańska. Kwiatostan dodatkowo wzbogacony jest odrobne płatki i bordowe pręciki. Kolejna odmiana to czarnuszka siewna, która uprawiana jest na skalę przemysłową. To właśnie z niej pozyskuje się nasiona wykorzystywane w kuchni i kosmetyce. Kiedy zbierać ziarna? Najlepiej w okresie pełnej ich dojrzałości, czyli w połowie sierpnia.

Czy uczula? Jakie są przeciwwskazania do jej stosowania?

Tak jak w przypadku innych produktów pochodzenia roślinnego, czarnuszka również może wywoływać reakcje alergiczne. Zawsze należy obserwować reakcje organizmu po spożyciu nasion i w razie pojawienia się jakichkolwiek objawów tj. wysypka, swędzenie, trudności w oddychaniu, zawroty głowy, biegunka, niezwłocznie skontakować się z lekarzem. Ponadto nie zaleca się spożywania nasion czarnuszki przez kobiety w ciąży z uwagi na brak wystarczających badań w tym zakresie. Osoby przyjmujące leki moczopędne oraz obniżające ciśnienie krwi mogą stosować czarnuszkę po konsultacji z lekarzem.

Gdzie kupić czarnuszkę i jaka jest jej cena?

Nasiona czarnuszki siewnej można kupić niemal w każdym sklepie zielarskim i ze zdrową żywnością. Warto zwrócić uwagę na jakość opakowania, które powinno być szczelne, by ziarna nie straciły swoich walorów smakowych i cennych olejków eterycznych. Ziarna czarnego kuminu odnajedziemy również w supermarketach. Ich jakość może być jednak o wiele niższa. Jedno opakowanie o wadze do 30 gram nie powinno kosztować więcej niż kilka złotych.

Właściwości lecznicze czarnuszki

Zdaniem naukowców nasiona czarnuszki mają wielokierunkowe spektrum działania. W badaniach zaobserwowano ich właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne (zwłaszcza w leczeniu stanów zapalnych stawów) oraz przeciwbólowe. Wskazuje się także na działanie przeciwastmatyczne (rozszerzające oskrzela) oraz przeciwcukrzycowe z uwagi na pozytywny wpływ na wrażliwość insulinową u osób chorych. Ziarna czarnuszki moga wykazywać działanie moczopędne, wiatropędne i żółciopędne. Bada się ich dobroczynne działanie uzupełniające terapię osób cierpiących nadne moczanową (jako dodatkowa ochrona nerek przed toksycznym działaniem niektórych leków). Publikacje naukowe zwracają uwagę na właściwości przeciwalergiczne czarnuszki, zwłaszcza w leczeniu alergicznego nieżytu nosa oraz nadwrażliwości na białko jaja kurzego. Podkreśla się również ich działanie przeciwbakteryjne. W badaniach klinicznych obiecująco prezentuje się ich użycie przeciwko drobnoustrojom, które są odporne na antybiotyki. Co więcej, badania prowadzone na myszach wykazały skuteczność czarnuszki w walce z pasożytami. Ziarna czarnuszki doceniono również w przemyśle kosmetycznym, zwłaszcza w produkcji kosmetyków przeznaczonych do skóry alergicznej, łagodzących stany zapalne, zmiany trądzikowe i grzybiczne. Wykorzystywana jest także w aromaterapii, pomocniczo w leczeniu przeziębień.

Czy czarnuszka jest zdrowa? Co daje spożywanie jej nasion?

Nasiona czarnuszki są bardzo zdrowe. Od ponad 2000 lat krąży hasło, że nigella sativa to roślina, która jest skuteczna „na każdą przypadłość za wyjątkiem śmierci”. Czarny kumin wykazuje pozytywne działanie na układ pokarmowy, dlatego zaleca się dodawanie go zwłaszcza do ciężkostrawnych i tłustych dań. W krajach Bliskiego Wschodu od dawna wykorzystuje się czarnuszkę jako środek leczniczy. Zarówno same nasiona, jak i przygotowywany z nich olej stosowane są przy dolegliwościach ze strony układu oddechowego (tj. kaszel, nawracające infekcje), układu pokarmowego (dolegliwości wątroby, żołądka, jelit, niestrawność, biegunki, wymioty, brak apetytu). Zewnętrznie ziarna nigella sativa stosuje się w chorobach skórnych tj. łuszczyca i grzybica oraz przy zmianach trądzikowych. Nalewka z nasion czarnuszki była stosowana także przy bólach menstruacyjnych.

 

czarnuszka

 

Bibliografia:

Roksana Jurczak, Julia Reguła –„Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej”; Forum Zaburzeń Metabloicznych 2018 tom 9, nr 3, s. 95-102; ISSN 2081-2450

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów