Rukola nasiona na kiełki 10g - TORAF
Rukola nasiona na kiełki 10g - TORAF
- skład
MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|
TORAF | 2029-12-31 |
- Zastosowanie
Kiełki rukoli można spożywać na zimno jak i na gorąco. Stosuje sie je jako dodatek do kanapek, makaronów, sałatek, serów, sosów oraz jako dodatek do zup.
Aby wyhodować kiełki w kiełkownicy postępuj zgodnie z instrukcją załączoną do urządzenia. Jeśli używasz szklanego słoika, przepłucz nasiona, następnie wsyp do wcześniej wyparzonego słoika i zalej przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, następnie zlać wodę, a słoik nakryć gazą i postawić w ciepłym miejscu (18-22℃). Kiełki płukać 2 razy dziennie. Kiełki gotowe są do spożycia przy długości 1-2cm po 3-6 dniach.
- Opis produktu
Kiełki roślin cieszą się stale rosnącą popularnością przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych. Stanowią one bowiem prawdziwą skarbnicę cennych witamin, przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych oraz makro- i mikroelementów niezbędnych do codziennej, prawidłowej pracy całego organizmu. W cyklu życiowym roślin kiełki reprezentują moment największej żywotności, podczas kiełkowania zawartość witamin i enzymów gwałtownie wzrasta. Spożywając kiełki regularnie, można doświadczyć tej witalności. Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy lub szklanego słoika i gazy.
Kiełki rukoli to bogactwo błonnika i kwasów tłuszczowych Omega-3, które stymulują apetyt, ułatwiają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn. Mają działanie bakteriobójcze. Kiełki rukoli to bogate źródło mikroelementów takich jak: cynk fosfor, magnez, miedź, potas, siarka, wapń i żelazo. Zawierają również witaminy takie jak: A, C, K i z grupy B.