herbaty

Batony

PODKATEGORIE

RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

Batony to bardzo popularne przekąski, które mogą zaspokoić głód lub apetyt. Jest to rodzaj słodyczy o niewielkich wymiarach. Zwykle mają nadzienie o różnym smaku i mają dostarczyć na raz dużą ilość kalorii. Można znaleźć batoniki, które są oblane czekoladą lub bardziej dietetyczne wykonane z płatków owsianych.

Batony bez cukru

Choć batony zaliczane są do kategorii słodyczy, wcale nie muszą być słodkie lub niezdrowe. Wybierając batony bez cukru, można sięgnąć po zdrową i wartościową przekąskę. W tego rodzaju słodyczach nie ma dodatku białego cukru. Słodycz uzyskuje się przez dodanie owoców, soków owocowych czy miodu, a zatem składników zdrowszych i mających więcej różnych wartości odżywczych. Można znaleźć również batony bez dodatku cukru, ale z zero kalorycznym słodzikiem. Takie przekąski sprawdzą się też u osób, które są na diecie. Przekąski bez cukru są świetną przegryzką między posiłkami, albo w momencie, gdy chcemy coś zjeść, ale nie mamy możliwości wybrać innego posiłku. Ich niewielki rozmiar pozwala na trzymanie ich w torebce, plecaku, a nawet kieszeni.

Baton naturalny

Słodycze mogą być też zdrowe. Sięgając po baton naturalny, można dostarczyć sobie wielu składników odżywczych. Batoniki nie są tylko słodką przekąską. Mogą dostarczyć kalorii, ale też białka, błonnika i witamin. Zwłaszcza produkty o naturalnym składzie są zdrowsze, nie zawierają dodatków w postacie cukru, sztucznych słodzików, oleju palmowego czy tzw. pustych kalorii. Wybierając taki produkt, można mieć pewność, że będą smaczne z natury. Nie używa się w nich sztucznych aromatów i wzmacniaczy smaku, które oszukują kubki smakowe. Wiele osób wybiera batony naturalne ze względu na zdrowy skład, dużą wartość odżywczą, ale i smak, który pochodzi z natury.

Zdrowe batony

W ramach zdrowego odżywiania nie trzeba rezygnować z ulubionych rodzajów przekąsek. Wystarczy ulubione batoniki, zamienić na zdrowe batony, które mają więcej pożywnych składników, a za to nie posiadają sztucznych dodatków. Zdrowe batoniki mogą być równie smaczne, co produkty z polepszaczami smaku. A przede wszystkim są bardziej odżywcze i mają więcej dobrych kalorii. Najczęściej zdrowe zamienniki produkowane są na bazie owoców, orzechów, nasion lub płatków owsianych i kukurydzianych. Dodawane są do nich prawdziwe soki owocowe, suszone lub kandyzowane i liofilizowane owoce, które zachowują swoje wartości odżywcze. Często dodawane są też zdrowe nasiona, np. chia. Zatem takie przekąski mogą mieć różne wartości odżywcze, zawierać minerały i witaminy pochodzące z natury, mieć dużo białka, ale mało tłuszczu.

Baton z płatków owsianych

Batoniki to słodycze, z których ciężko zrezygnować. Można jednak wybrać baton z płatków owsianych, zamiast karmelowego, super słodkiego batonika z dużą zawartością szkodliwych tłuszczów i cukrów. Batony z płatkami mogą zawierać owoce, bakalie, orzechy i ziarna, które dodają im smaku, nadają chrupkości i zapewniają dozę słodyczy. Pyszne i chrupiące batoniki z płatków owsianych, zapewniają zdrową przekąskę, która sprawdzi się, gdy jesteśmy trochę głodni, albo mamy ochotę na coś słodkiego. Ten rodzaj słodyczy charakteryzuje się prostym składem, ale bogatymi wartościami odżywczymi. W batonikach można znaleźć tłuszcz, węglowodany i białko, których proporcje są optymalne dla organizmu. Dzięki dodatkom takim, jak bakalie czy owoce dostarczają również witamin i minerałów.