BIO Mąka żytnia razowa typ 2000 - 1kg
BIO Mąka żytnia razowa - skład
MARKA |
---|
- brak - |
Składniki: 100 % mąka żytnia razowa
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 1101 kJ/261 kcal | 13% |
Tłuszcz | 1,7 g | 2,4% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 0,3 g | 1,5% |
Węglowodany | 51,2g | 20% |
W tym | ||
Cukry | 1,6 g | 1,8% |
Błonnik | 8,4 g | - |
Białko | 5,9 g | 12% |
Sól | 0,01 g | 0,2% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
BIO Mąka żytnia razowa - Zastosowanie
Ze względu na doskonały smak oraz wysoką wartość odżywczą, mąka żytnia razowa znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni:
- Po pierwsze: możemy użyć jej podczas wypieku pełnowartościowego chleba oraz bułek śniadaniowych;
- Po drugie: mąki razowej można użyć do przygotowania tradycyjnego zakwasu na świąteczny żurek, który wyróżnia się wyjątkowym smakiem;
- Po trzecie: niniejszy produkt idealnie nadaje się do przygotowania pełnych witamin naleśników oraz placuszków. Mąkę razową możemy również dodać do kotletów warzywnych;
- Po czwarte: na bazie mąki żytniej razowej można przygotować orzeźwiające piwo;
- Po piąte: mąka żytnia razowa stanowi doskonałą podstawę do przygotowania domowego makaronu, który idealnie komponuje się ze smakiem świeżego sosu pomidorowo-ziołowego.
BIO Mąka żytnia razowa - KCAL
BIO mąka żytnia razowa stanowi doskonałe źródło energii. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 261 kalorii. Warto przy tym pamiętać, że mąka żytnia zawiera w swoim składzie nie tylko cenne węglowodany, ale również spore ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Ponadto, jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu wartościowe witaminy oraz niezbędne minerały. Dlatego też, zalecana jest w codziennej diecie osób, które dbają o zachowanie dobrego zdrowia oraz smukłego wyglądu sylwetki.
BIO Mąka żytnia razowa - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych BIO mąki żytniej razowej typu 2000
Produkty pełnoziarniste stanowią jeden z podstawowych elementów zdrowego stylu odżywiania. Mimo to, nadal często sięgamy po mąki oraz produkty zbożowe pochodzące z drobnego przemiału. Wielka szkoda, albowiem to właśnie mąka pełnoziarnista jest w stanie zapewnić nam dowóz cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Ta pochodząca z ziaren żyta zawiera w sobie duże ilości błonnika, dzięki czemu jest w stanie pozytywnie wpływać na funkcjonowanie nie tylko naszego układu pokarmowego, ale również układu krążenia. Ponadto, pełnoziarnista mąka żytnia charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego też sprzyja profilaktyce cukrzycy typu II oraz insulinooporności. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości BIO mąki żytniej typu 2000? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.
Co ją wyróżnia i skąd pochodzi BIO mąka żytnia razowa typu 2000?
Mąka żytnia razowa – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka;
BIO mąka żytnia razowa typ 2000 a odchudzanie;
Przeciwwskazania dotyczące spożywania mąki żytniej razowej;
Mąka żytnia razowa – cena;
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące BIO mąki żytniej razowej typu 2000:
Gdzie kupić BIO mąkę żytnią razową?
Jak w prawidłowy sposób przechowywać mąkę żytnią razową?
Jaki indeks glikemiczny ma mąka żytnia razowa?
Czy mąka żytnia razowa nadaje się na chleb?
Czy mąkę żytnią mogą stosować osoby zmagające się z problemem choroby trzewnej?
Mąka żytnia razowa typ 2000 – kcal;
Zastosowanie BIO mąki żytniej razowej w codziennej kuchni.
Co ją wyróżnia i skąd pochodzi BIO mąka żytnia razowa typu 2000?
BIO mąka żytnia razowa to produkt najwyższej jakości. Pochodzi ona z bieszczadzkich gospodarstw rolnych, odznaczających się renomowanym certyfikatem ekologicznym. Co najważniejsze, mąka ta nie zawiera w sobie żadnych substancji konserwujących, czy polepszaczy smaku. Jest ona produktem całkowicie naturalnym, który stanowi doskonałe uzupełnienie zdrowego stylu odżywiania.
Produkt ten wytwarzany jest z najwyższej jakości, wyselekcjonowanych ziaren żyta. Niniejsze zboże należy do jednych z podstawowych rodzajów uprawianych na ziemiach polskich. Co ciekawe, obecnie możemy wyróżnić nawet kilkanaście rodzajów żyta. W tym odmiany jednoroczne, dwuletnie oraz wieloletnie. Żyto nie jest trudne w uprawie, bowiem wykazuje wysoką odporność na niekorzystne warunki meteorologiczne. Nie straszne mu są długotrwałe okresy suszy oraz wahania temperatur. Chociaż współcześnie za największych producentów niniejszego zboża uznaje się Rosję, Szwecję, Polskę, Białoruś oraz Niemcy, tak naprawdę wywodzi się ono z Azji Środkowej. W odróżnieniu od jęczmienia, czy pszenicy, uprawę żyta zaczęto stosunkowo późno. Przez setki lat uznawane ono było za chwast. Dopiero w 1000 roku przed naszą erą na terenie Europy Środkowej oraz Północnej odkryto niezwykłe walory smakowe żyta i wówczas rozpoczęto jego uprawę.
Mąka powstająca z ziaren żyta istotnie odróżnia się od tej pochodzącej z pszenicy. Odznacza się ona ciemniejszym kolorem i gęstszą konsystencją. Na rynku możemy rozróżnić kilka rodzajów mąki żytniej, w tym mąkę jasną (typ 580), mąkę chlebową (typ 800), mąkę sitową (typ 1400) oraz mąkę żytnią razową (typ 2000), która stanowi najcenniejsze źródło cennych dla zdrowia składników. Niniejszy rodzaj mąki charakteryzuje się lekko orzechowym, nieco kwaskowatym smakiem. Na szeroką skalę wykorzystywana jest ona w przemyśle spożywczym, jak również podczas produkcji pasz dla zwierząt.
Oprócz doskonałego smaku i uniwersalności względem zastosowania, mąka żytnia wyróżnia się także niezwykłym zestawem składników odżywczych. Znajdziemy w niej przede wszystkim spore ilości błonnika pokarmowego. Ponadto, stanowi ona doskonałe źródło niezbędnych witamin (w tym: witamin z grupy B oraz witaminy E), jak również wartościowych minerałów (takich jak: magnez, miedź, cynk, fosfor, mangan, selen, potas, sód, wapń oraz żelazo). Warto również wiedzieć, iż mąka żytnia jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu wartościowe białko. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują aminokwasy takie jak albuminy, czy globuliny.
Mąka żytnia razowa – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka
Za sprawą zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie razowej mąki żytniej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do poprawy naszego zdrowia oraz samopoczucia. Okazuje się, iż dzięki błonnikowi, witaminom z grupy B, jak również niektórym minerałom (ze szczególnym uwzględnienie potasu oraz magnezu), mąka żytnia pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie układu krążenia. Wymienione składniki odpowiadają między innymi za obniżenie wartości złego cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów we krwi, jak również utrzymanie prawidłowej wartości ciśnienia. Dlatego też, uzupełnienie zrównoważonego jadłospisu o produkty pochodzące z razowej mąki żytniej może zmniejszać ryzyko miażdżycy, udarów oraz zawałów serca w przyszłości.
Spora zawartość błonnika oraz witaminy E w składzie niniejszego produktu może wykazywać również potencjał antynowotworowy. Witamina E uznawana jest bowiem za silny przeciwutleniacz, który skutecznie neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników na nasz organizm. Ponadto, błonnik pokarmowy odpowiada za utrzymanie prawidłowego rytmu wypróżnień, a tym samym zachowanie właściwej czynności jelit. Dlatego też, żytnia mąka razowa może stanowić cenny element profilaktyki chorób nowotworowych w obrębie jelita grubego, który stanowi coraz większy problem wśród populacji polskiej i niejednokrotnie związany jest z nieprawidłowym stylem odżywiania.
Dzięki zawartości cennych witamin z grupy B, jak również magnezu, mąka żytnia razowa może okazać się wartościowym wsparciem dla funkcjonowania naszego układu nerwowego. Badania naukowe dowodzą, iż zapewnienie dowozu odpowiedniej ilości witamin z grupy B, wraz z codzienną dietą, sprzyja zmniejszaniu ryzyka rozwoju zaburzeń nastroju (w tym depresji) w przyszłości. Ponadto, witaminy te, jak również magnez, są w stanie wpłynąć na zwiększenie naszych zdolności do zapamiętywania i długotrwałej koncentracji. W związku z tym, spożywanie pieczywa razowego na bazie mąki żytniej na śniadanie może przyczynić się do zwiększenia naszej efektywności w pracy, jak również podniesienia naszej odporności na działanie czynników stresowych.
Co ciekawe, produkty powstające na bazie mąki żytniej uznawane są również za cenny element profilaktyki cukrzycy typu II oraz insulinooporności. Za sprawą wysokiej zawartości błonnika, są w one w stanie regulować poziom cukru we krwi. Dodatkowo, w porównaniu do „białego” pieczywa pszennego, nie powodują one nagłego wzrostu glikemii poposiłkowej. Dlatego też, zaleca się, aby żytnia mąka razowa stanowiła stały element diety osób, które znajdują się w grupie wysokiego ryzyka cukrzycy oraz insulinooporności.
Najnowsze doniesienia z dziedziny fitoterapii zwracają również uwagę na potencjał przeciwzapalny niniejszego produktu. Okazuje się, że włączenie razowej mąki żytniej do zdrowej diety może wpływać na obniżenie odczynnika CRP, a tym samym wspierać naszą odporność w walce ze szkodliwymi patogenami.
BIO mąka żytnia razowa typ 2000 a odchudzanie
Z roku na rok coraz więcej osób w naszym kraju zmaga się z problemem nadwagi lub otyłości. Przyczyną niniejszego stanu rzeczy są przede wszystkim nieodpowiednie nawyki żywieniowe, jak również niska aktywność fizyczna. W świetle zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, produkty pełnoziarniste stanowią podstawę piramidy zdrowego żywienia. Dlatego też, BIO mąka żytnia razowa powinna stanowić stały element naszego jadłospisu. Co więcej, wysoka zawartość błonnika w składzie niniejszego produktu wpływa na przyspieszenie procesów metabolicznych. Ponadto, jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości witamin, które są niezwykle istotne zwłaszcza podczas przestrzegania zaleceń diety redukcyjnej. W związku z tym, jeśli nie istnieją ku temu żadne wyraźne przeciwwskazania, mąka żytnia razowa zalecana jest w diecie wszystkich tych osób, które szczególnie dbają o swoje zdrowie oraz smukły wygląd sylwetki.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania mąki żytniej razowej
Stosowanie razowej mąki żytniej (typ 2000) w większości przypadków jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej spożywaniem. Przede wszystkim warto pamiętać, że mąka żytnia zawiera w swoim składzie gluten. Dlatego też, nie jest przeznaczona dla osób zmagających się z problemem celiakii lub alergii na gluten. Ponadto, produkty pełnoziarniste pochodzące z mąki żytniej nie są zalecane w jadłospisie osób, które przestrzegają zaleceń diety lekkostrawnej (np. po przebytym zabiegu chirurgicznym, w przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka). Warto również wiedzieć, że żyto (podobnie jak inne zboża) może odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. W związku z tym, zaleca się, aby wprowadzać je do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu razowej mąki żytniej, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie lekarza pierwszego kontaktu oraz/lub alergologa.
Mąka żytnia razowa – cena
BIO mąka żytnia razowa typ 2000 sprzedawana jest w papierowych opakowaniach o pojemności 1 kilograma. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 7,00 – 10,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena mąki żytniej razowej może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas produkt opatrzony jest certyfikatem BIO. Dzięki temu zyskamy pewność, że mąka żytnia razowa, którą mamy zamiar kupić, jest najwyższej jakości.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące BIO mąki żytniej razowej typu 2000
Pytanie 1: Gdzie kupić mąkę żytnią razową? Produkt ten możemy kupić w niektórych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób nie tylko zyskamy dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, ale również możliwość zdobycia dużej ilości informacji na temat wybranej przez nas razowej mąki żytniej.
Pytanie 2: Jak w prawidłowy sposób przechowywać mąkę żytnią razową? Niniejszy produkt najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej (np. w szafce kuchennej). Zamykając mąkę żytnią w szczelnym pojemniku z pokrywką, na dłużej będziemy w stanie zachować jej niezwykłe walory smakowe, a przede wszystkim wartości odżywcze.
Pytanie 3: Jaki indeks glikemiczny ma mąka żytnia razowa? Pełnoziarnista mąka żytnia charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=25). Dlatego też, bez przeszkód może wprowadzana być do diety osób, które na co dzień zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Ponadto, badania naukowe dowodzą, iż dzięki wysokiej zawartości błonnika, mąka żytnia razowa jest w stanie przyczyniać się do utrzymywania prawidłowego poziomu cukru we krwi, co sprzyja profilaktyce powyższych zaburzeń.
Pytanie 4: Czy mąka żytnia razowa nadaje się na chleb? Niniejszy produkt idealnie nadaje się do wypieku razowego chleba. Żytnia mąka sprawi, iż pieczywo będzie odznaczała się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale przede wszystkim zawartością cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych, witamin oraz minerałów, które są w stanie przyczynić się do polepszenia codziennego samopoczucia.
Pytanie 5: Czy mąkę żytnią mogą stosować osoby zmagające się z problemem choroby trzewnej? Niniejszy produkt zawiera w sobie gluten. Dlatego też, nie jest przeznaczony dla osób zmagających się z problemem choroby trzewnej (celiakii). Ponadto, unikać powinny go osoby wykazujące alergię lub nietolerancję glutenu.
Podsumowanie
Mąka razowa to coś znacznie więcej niż składnik codziennej diety. To przede wszystkim doskonała skarbnica składników odżywczych, witamin i minerałów. Wprowadzenie jej do zrównoważonego jadłospisu jest w stanie przyczynić się do podniesienia naszego nastroju, jak również profilaktyki licznych zaburzeń cywilizacyjnych. Ponadto, regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych na bazie żytniej mąki razowej sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki.
Bibliografia
- Andreasen M.F., Kroon P.A., Williamson G., Garcia-Konesa M.T.: Intestinal release and uptake of phenolic antioxidant diferulic acids. Free Radic. Biol. Med. 2001, 3, 304-314;
- Bengtsson S., Andersson R., Westerlund E., Aman P.: Content, structure and viscosity of soluble arabinoxylans in rye grain from several countries. J. Sci. Food Agric., 1992, 58, 3, 331-337;
- Hashimoto S., Shogren M.D., Pomeranz Y.: Cereal pentosans: their estimation and significance. I. Pentosans in wheat and milled wheat products. Cereal Chem., 1987, 64, 30-34;
- Härkönen H., Pessa E., Suortti T., Poutanen K.: Distribution and some properties of cell wall polysaccharides in rye milling fractions. J. Cereal Sci., 1997, 26, 95-104;
- Heinonen S., Nurmi T., Liukkonen K., Poutanen K., Wahala K., Deyama T., Nishibe S., Adlercreutz H.: In vitro metabolism of plant lignans: New precursors of mammalian lignans enterolactone and enterodiol. J. Agric. Food Chem., 2001, 49, 3178-3186;
- Leinonen K.S., Poutanen K.S., Mykkanen H.M.: Rye bread decreases serum total and LDL cholesterol in men with moderately elevated serum cholesterol. J. Nutr., 2000, 130, 164-170;
- McCleary B.V., Codd R.: Measurement of (1-3)(1-4)-D-glucan in barley and oats: a streamlined enzymic procedure. J. Sci. Food Agric., 1991, 55, 303-312;
- Michniewicz J., Gąsiorowski H.: Beta-glukany zbożowe i ich rola w przemyśle i żywieniu człowieka. Post. Nauk Roln., 1994, 1, (247), 41-49. 92 Iwona Jasińska, Piotr Kołodziejczyk, Jan Michniewicz;
- Nilsson M., Aman P., Harkonen H., Hallmans G., Knudsen K.E.B., Mazur W., Adlercreutz H.:Content of nutrients and lignans in roller milled fractions of rye. J. Sci. Food Agric., 1997, 73, 143-148;
- Slavin J. L., Jacobs D., Marquart L., Wiemer K.: The role of whole grains in disease prevention. J. Amer. Dietet. Assoc., 2001, 7, (101), 780-785;
- Sylwia Stępniewska, Wartość wypiekowa mąki żytniej typ 500, produkowanej w krajowych młynach, Acta Agroph., 2017, 24(2);
- Weipert D.: Mahlverhalten von Roggen und Trockenseparierung starke – und quellstoffreicher Mahlprodukte als Ausgangsrohstoffe. Die Muhle 1998, 135, 209-213.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.