



Wartości odżywcze
Składniki: 100 % mąka żytnia
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Zastosowanie
BIO mąkę żytnią typ 720 można wykorzystać:
- do wypieku chleba, bułek;
- do ciast;
- do wyrobu domowego makaronu;
- do lepienia pierogów;
- do naleśników;
- do zagęszczania sosów.
Opis
BIO mąka żytnia typ 720 pochodzi z ekologicznych gospodarstw rolnych usytuowanych w Bieszczadach. Żyto, z którego jest produkowany ten typ mąki jest bogate w naturalne składniki, takie jak: potas, sód, żelazo, kwas foliowy i fluor. Ma bardziej wyrazisty smak od pszenicy i należy do tak zwanego zboża twardego. Mąka pytlowa idealnie nadaje się do wypieków na zakwasie.
Chleb żytni jest polecany przez wielu dietetyków i specjalistów ds. żywienia. Dostarcza żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku i manganu. Żytnie pieczywo to także ważne źródło witamin z grupy B.
Węglowodany w pieczywie żytnim uwalniają się do krwi powoli i stopniowo, dlatego zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Chleb żytni na zakwasie ma indeks glikemiczny równy 48 (w przypadku pieczywa pszennego wynosi on 70).
Jeżeli dbasz o zdrową, urozmaiconą dietę i chcesz zwiększyć wartość odżywczą swojego posiłku, możesz dodać do pieczywa żytniego inne ziarna zbożowe, ziarna słonecznika, nasiona chia, soję lub miód. Pieczywo z dodatkiem soi stanowi doskonałe źródło białka roślinnego.
PRZEPIS NA PANCAKES Z MĄKĄ ŻYTNIĄ
SKŁADNIKI:
1/3 szklanki mąki żytniej typ 720
1/3 szklanki mąki uniwersalnej
1/2 łyżeczki drobnej soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki maślanki
1 łyżka sorgo
2 łyżki roztopionego masła
1 jajko
olej kokosowy do smażenia
SPOSÓB WYKONANIA:
Suche składniki łączymy ze sobą w misce. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki. Ustawiamy patelnię na średnim ogniu i roztapiamy odrobinę oleju kokosowego. Gdy tłuszcz się nagrzeje smażymy małe "naleśniki". Podajemy z domową konfiturą lub miodem.
PRODUCENT | VIBIO |
---|---|
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
CERTYFIKAT BIO | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

DOMOWY CHLEB ORKISZOWO -ŻYTNI
Składniki:
- 450 g mąki orkiszowej typ 1850
- 70 g mąki żytniej typ 720
- 200 ml maślanki
- 125 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
Wykonanie:
Przygotuj rozczyn z pokruszonych drożdży, wody, cukru i 2 łyżek mąki orkiszowej. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej, wymieszaj z rozczynem i maślanką, dodaj masło i sól. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut. Przykryj ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto wymieszaj z ziarnami słonecznika i pestkami dyni, przełóż do wysmarowanej olejem podłużnej blachy i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym do 210° C piekarniku przez 45-55 minut (do zrumienienia).