info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

BIO mąka żytnia typ 720 - 1kg - VIBIO

Mąka żytnia typ 720 organiczna opinie, cena, właściwości

BIO mąka żytnia typ 720 - 1kg - VIBIO

7,99 zł
Cena za 1KG / 1L: 7,99 zł
  duża dostępność

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

- skład

MARKADATA WAŻNOŚCI
VIBIO2025-04-25

Składniki: 100 % mąka żytnia

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
1428 kJ/337 kcal17%
Tłuszcz1,7 g2,4%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
0,3 g1,5%
Węglowodany72,4 g28%
W tym
Cukry2 g2,2%
Błonnik4,2 g-
Białko5,9 g12%
Sól0,02 g0,3%

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

- Zastosowanie

BIO mąkę żytnią typ 720 można wykorzystać:

- do wypieku chleba, bułek;

- do ciast;

- do wyrobu domowego makaronu;

- do lepienia pierogów;

- do naleśników;

- do zagęszczania sosów.

 

- Opis produktu

BIO mąka żytnia typ 720 pochodzi z ekologicznych gospodarstw rolnych usytuowanych w Bieszczadach. Żyto, z którego jest produkowany ten typ mąki jest bogate w naturalne składniki, takie jak: potas, sód, żelazo, kwas foliowy i fluor. Ma bardziej wyrazisty smak od pszenicy i należy do tak zwanego zboża twardego. Mąka pytlowa idealnie nadaje się do wypieków na zakwasie. 

Chleb żytni jest polecany przez wielu dietetyków i specjalistów ds. żywienia. Dostarcza żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku i manganu. Żytnie pieczywo to także ważne źródło witamin z grupy B.

Węglowodany w pieczywie żytnim uwalniają się do krwi powoli i stopniowo, dlatego zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Chleb żytni na zakwasie ma indeks glikemiczny równy 48 (w przypadku pieczywa pszennego wynosi on 70).

Jeżeli dbasz o zdrową, urozmaiconą dietę i chcesz zwiększyć wartość odżywczą swojego posiłku, możesz dodać do pieczywa żytniego inne ziarna zbożowe, ziarna słonecznika, nasiona chia, soję lub miód. Pieczywo z dodatkiem soi stanowi doskonałe źródło białka roślinnego. 

PRZEPIS NA PANCAKES Z MĄKĄ ŻYTNIĄ

SKŁADNIKI:

1/3 szklanki mąki żytniej typ 720

1/3 szklanki mąki uniwersalnej

1/2 łyżeczki drobnej soli

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki maślanki

1 łyżka sorgo

2 łyżki roztopionego masła

1 jajko

olej kokosowy do smażenia

SPOSÓB WYKONANIA:

Suche składniki łączymy ze sobą w misce. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki. Ustawiamy patelnię na średnim ogniu i roztapiamy odrobinę oleju kokosowego. Gdy tłuszcz się nagrzeje smażymy małe "naleśniki". Podajemy z domową konfiturą lub miodem.

 

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów