ZDROWY TYDZIEŃ! -10% Z KODEM: ZDROWIE    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Mąka żytnia typ 720 organiczna opinie, cena, właściwości
Mąka żytnia typ 720 organiczna opinie, cena, właściwości
Mąka żytnia typ 720 organiczna opinie, cena, właściwości
Mąka żytnia typ 720 organiczna opinie, cena, właściwości
Mąka żytnia typ 720 organiczna opinie, cena, właściwości
Mąka żytnia typ 720 organiczna opinie, cena, właściwości
Mąka żytnia typ 720 organiczna opinie, cena, właściwości
Mąka żytnia typ 720 organiczna opinie, cena, właściwości

BIO mąka żytnia typ 720 - 1kg - VIBIO

8,89 zł(3)
  duża dostępność

Wartości odżywcze

Składniki: 100 % mąka żytnia

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Zastosowanie

BIO mąkę żytnią typ 720 można wykorzystać:

- do wypieku chleba, bułek;

- do ciast;

- do wyrobu domowego makaronu;

- do lepienia pierogów;

- do naleśników;

- do zagęszczania sosów.

 


Opis

BIO mąka żytnia typ 720 pochodzi z ekologicznych gospodarstw rolnych usytuowanych w Bieszczadach. Żyto, z którego jest produkowany ten typ mąki jest bogate w naturalne składniki, takie jak: potas, sód, żelazo, kwas foliowy i fluor. Ma bardziej wyrazisty smak od pszenicy i należy do tak zwanego zboża twardego. Mąka pytlowa idealnie nadaje się do wypieków na zakwasie. 

Chleb żytni jest polecany przez wielu dietetyków i specjalistów ds. żywienia. Dostarcza żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku i manganu. Żytnie pieczywo to także ważne źródło witamin z grupy B.

Węglowodany w pieczywie żytnim uwalniają się do krwi powoli i stopniowo, dlatego zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Chleb żytni na zakwasie ma indeks glikemiczny równy 48 (w przypadku pieczywa pszennego wynosi on 70).

Jeżeli dbasz o zdrową, urozmaiconą dietę i chcesz zwiększyć wartość odżywczą swojego posiłku, możesz dodać do pieczywa żytniego inne ziarna zbożowe, ziarna słonecznika, nasiona chia, soję lub miód. Pieczywo z dodatkiem soi stanowi doskonałe źródło białka roślinnego. 

PRZEPIS NA PANCAKES Z MĄKĄ ŻYTNIĄ

SKŁADNIKI:

1/3 szklanki mąki żytniej typ 720

1/3 szklanki mąki uniwersalnej

1/2 łyżeczki drobnej soli

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki maślanki

1 łyżka sorgo

2 łyżki roztopionego masła

1 jajko

olej kokosowy do smażenia

SPOSÓB WYKONANIA:

Suche składniki łączymy ze sobą w misce. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki. Ustawiamy patelnię na średnim ogniu i roztapiamy odrobinę oleju kokosowego. Gdy tłuszcz się nagrzeje smażymy małe "naleśniki". Podajemy z domową konfiturą lub miodem.

 

PRODUCENTVIBIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


DOMOWY CHLEB ORKISZOWO -ŻYTNI
PRZEPIS

DOMOWY CHLEB ORKISZOWO -ŻYTNI

Składniki:
- 450 g mąki orkiszowej typ 1850
- 70 g mąki żytniej typ 720
- 200 ml maślanki
- 125 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni

 

Wykonanie:
Przygotuj rozczyn z pokruszonych drożdży, wody, cukru i 2 łyżek mąki orkiszowej. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej, wymieszaj z rozczynem i maślanką, dodaj masło i sól. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut. Przykryj ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto wymieszaj z ziarnami słonecznika i pestkami dyni, przełóż do wysmarowanej olejem podłużnej blachy i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym do 210° C piekarniku przez 45-55 minut (do zrumienienia).