Cytrusy w codziennej kuchni – dlaczego warto je jeść i jak je wykorzystać?

W okresie jesienno-zimowym często ograniczamy ilość spożywanych przez nas świeżych warzyw i owoców. Wszystko to za sprawą zmniejszonej dostępności rodzimych pyszności. Na szczęście, kiedy truskawek, borówek, malin, czereśni i śliwek zaczyna brakować, na sklepowych półkach pojawiają się cytrusy, które zawierają w sobie zestaw cennych witamin i minerałów, przyczyniających się do poprawy funkcjonowania organizmu człowieka. Dlaczego warto wprowadzić owoce cytrusowe do swojej diety? I czy zupa z dodatkiem pomarańczy może być smaczna? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego warto wprowadzić cytrusy do swojej codziennej diety;
  • Jak przygotować pyszną sałatkę z dodatkiem grejpfruta;
  • Jak przyrządzić smaczną zupę z dodatkiem pomarańczy;
  • Jak przygotować orzeźwiający deser z dodatkiem limonki;
  • Jak przyrządzić pełen witamin koktajl z dodatkiem mandarynki.

Dlaczego warto wprowadzić cytrusy do swojej codziennej diety?

Cytrusy należą do jednych z najczęściej uprawianych przez człowieka owoców na świecie. W naturalnych warunkach występują one na terenie Azji, Ameryki Południowej, Australii oraz w Europie Południowej (ze szczególnym uwzględnieniem Basenu Morza Śródziemnego). Co ciekawe, owoce cytrusowe są nie tylko cennym źródłem witaminy C, ale również witamin z grupy B, folianów oraz związków mineralnych. W owocach tych jesteśmy również w stanie znaleźć spore ilość błonnika oraz cennych flawonoidów, przyczyniających się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Warto również wiedzieć, że cytrusy są niskokaloryczne, a dodatkowo zawierają w sobie ligninę – substancję odpowiedzialną za zwiększenie uczucia sytości po spożytym posiłku. Dlatego też, zaleca się stosowanie niniejszych owoców w diecie osób, które zmagają się z problemem nadmiernej masy ciała. Wśród najpopularniejszych cytrusów wyróżniamy: grejpfrut, pomarańczę, mandarynkę, pomelo, cytrynę, limonkę oraz kumkwat.

Podczas spożywania cytrusów należy pamiętać, iż mogą one wchodzić w niepożądaną reakcję z niektórymi lekami. Dlatego też, nie można wprowadzać ich do codziennej diety, w przypadku gdy przyjmujemy niesterydowe leki przeciwzapalne, leki immunosupresyjne, antybiotyki, warfarynę oraz środki lecznicze stosowane w przebiegu dyslipidemii i nadciśnienia tętniczego.

Jak przygotować pyszną sałatkę z dodatkiem grejpfruta?

Jakich składników potrzebujesz?

  • 1 grejpfruta;
  • 4 garści rukoli;
  • 150g sera feta;
  • 2 garści pomidorków koktajlowych;
  • 2 łyżek prażonych płatków migdałów;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżki miodu;
  • 1 łyżeczki soku z grejpfruta.

Sposób przygotowania:

Krok I: Liście rukoli dokładnie opłucz, osusz, a następnie rozłóż równomiernie na talerzu, na którym masz zamiar podać sałatkę;

Krok II: Grejpfruta umyj, obierz ze skórki, wyfiletuj i pokrój w kostkę, a następnie rozłóż równomiernie na liściach rukoli;

Krok III: Dokładnie umyj, przekrój na pół, a następnie ułóż na talerzu pomidorki koktajlowe;

Krok IV: Przy pomocy dłoni rozkrusz ser feta na sałatce;

Krok V: W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą: oliwę, sok z grejpfruta oraz miód. Przygotowanym sosem polej sałatkę;

Krok VI: Całość posyp prażonymi migdałami i gotowe!

Jak przyrządzić smaczną zupę z dodatkiem pomarańczy?

Jakich składników potrzebujesz?

  • 1 cebuli czerwonej;
  • 2 ząbków czosnku;
  • 6 dużych marchwi;
  • 2 korzeni pietruszki;
  • 2 batatów;
  • 1 pomarańczy;
  • 1 łyżki masła klarowanego;
  • 1 łyżeczki kurkumy;
  • 1 łyżki miodu;
  • 1 łyżeczki cynamonu;
  • 2cm korzenia imbiru;
  • Soli i pieprzu do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok I: Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, a marchew i pietruszkę pokrój w plasterki;

Krok II: Bataty obierz i pokrój w kostkę, a imbir zetrzyj na tarce;

Krok III: Na dnie grubego garnka rozgrzej masło klarowane, a następnie podsmaż na nim cebulę i czosnek;

Krok IV: Do podsmażonych składników dodaj: marchew, pietruszkę, bataty, cynamon oraz kurkumę;

Krok V: Zalej całość około 1-1,5 litrem wody i gotuj tak długo, aż warzywa staną się miękkie;

Krok VI: Wyciśnij sok z całej pomarańczy i dodaj do zupy;

Krok VII: Całość dopraw miodem oraz solą i pieprzem, a następnie zmiksuj na gładką masę;

Krok VIII: Jeśli masz na to ochotę możesz podawać zupę z grzankami z chleba razowego lub prażonymi pestkami dyni.

Jak przygotować orzeźwiający deser z dodatkiem limonki?

Jakich składników potrzebujesz?

  • 4 domowych ciasteczek owsianych;
  • 250g sera mascarpone;
  • 3 łyżek ksylitolu;
  • 4 liści mięty;
  • Garści mrożonych malin;
  • Soku z całej limonki.

Sposób przygotowania:

Krok I: Ciasteczka owsiane dokładnie roztłucz, a następnie przesyp na dno czterech szklanek;

Krok II: Serek mascarpone wymieszaj z ksylitolem oraz sokiem z limonki;

Krok III: Otrzymaną masę wyłóż na pokruszone ciasteczka;

Krok IV: Na gotowym deserze ułóż mrożone maliny oraz liść mięty.

Jak przyrządzić pełen witamin koktajl z dodatkiem mandarynki?

Jakich składników potrzebujesz?

  • 2 garści świeżych liści szpinaku;
  • 3 mandarynek;
  • 1 banana;
  • 100ml jogurtu naturalnego;
  • 1 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

Krok I: Liście szpinaku dokładnie opłucz, osusz, a następnie przełóż do kielicha blendera;

Krok II: Banan oraz mandarynki umyj, obierz ze skórki, podziel na mniejsze kawałki, a następnie dodaj do szpinaku;

Krok III: Do składników w blenderze dodaj jogurt oraz miód. Całość zmiksuj na gładką masę i koktajl jest gotowy do spożycia.

Podsumowanie

Okres jesienno-zimowy stanowi spore wyzwanie dla naszego organizmu. Dlatego też, powinniśmy zadbać o to, aby dostarczyć do niego zestaw cennych witamin i minerałów. Gdy w sklepach zaczyna brakować rodzimych owoców, warto sięgnąć po pełne zdrowia cytrusy, które jesteśmy w stanie wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.