Ocet Ryżowy 3% 610 ml - DIAMOND
Ocet Ryżowy 3% 610 ml - DIAMOND
OCET RYŻOWY 3% 610ml - DIAMOND - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
Chiny | DIAMOND | 2026-05-30 |
OCET RYŻOWY 3% 610ml - DIAMOND - Zastosowanie
Ocet ryżowy jest szeroko stosowany w kuchniach świata. Jest niezbędnym składnikiem między innymi sushi, dań słodko-kwaśnych, marynat do warzyw i mięs, czy dressingów do sałatek.
Jest głównym składnikiem zaprawy octowej do ryżu do sushi. W tym celu, na 1 kg ryżu, weź 14 łyżek octu ryżowego, 6-8 łyżek cukru, szczyptę soli. Wszystko wymieszaj w małym rondelku i podgrzej na małym ogniu, nie gotuj, mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj do ugotowanego wcześniej ryżu i delikatnie wymieszaj. Na naszej stronie możesz znaleźć pozostałe składniki do zrobienia i zjedzenia pysznego sushi: mata bambusowa, pałeczki, sos sojowy.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej
OCET RYŻOWY 3% 610ml - DIAMOND - Opis produktu
Ocet ryżowy firmy Diamon to ocet 3% tworzony w drodze fermentacji ryżu lub wina ryżowego. Ocet ryżowy produkowany jest w kilku państwach Azji. Najbardziej znany ocet ryżowy pochodzi z Japonii lub z Chin. Japoński ocet ryżowy jest łagodniejszy w smaku niż chińskie odmiany. Jednak to chiński, ostrzejszy ocet, jest najpopularniejszy w restauracjach w Europie i w Stanach Zjednoczonych. Z różnych odmian octu ryżowego (biały, czerwony, czarny) to właśnie biały ocet jest najbardziej zbliżony smakowo do octu spirytusowego, jednocześnie trochę łagodniejszy i najczęściej używany do przygotowania sushi.