
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Republika Czeska | VIBIO |
- Skład
Masło organiczne ghee
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
- Zastosowanie
Masło ghee może być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów:
• do smażenia mięs, ryb czy warzyw
• do gotowania zup, gulaszów, sosów
• do pieczenia ciast
• do smarowania pieczywa
- Opis produktu
Masło ghee powstaje na skutek podgrzania masła, odparowania z niego wody i oddzielenia tłuszczu od innych cząstek stałych. Jego zaletą jest wysoka temperatura dymienia (250°C), dzięki której idealnie nadaje sie do smażenia ryb, mięs lub warzyw. Masło ghee posiada lekko wyczuwalny orzechowo-karmelowy aromat podkreślający smak wielu potraw. W swoim składzie zawiera składniki mineralne i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, i K) oraz przyśpieszający metabolizm kwas CLA. Masło ghee posiada długi okres przydatności do spożycia- w warunkach chłodniczych może być przechowywane do 9 miesięcy, poza lodówką - 15 miesięcy.
• wyrabiane metodą tradycyjną
• nie zawiera glutenu, kazeiny i laktozy- może być spożywane przez osoby z ich nietolerancją
• nie przypala się dzięki wysokiej temperaturze dymienia
• jest bogatym źródłem i dobrym transporterem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
• może być spożywane przez kobiety w okresie ciąży i laktacji
• nie zawiera złego cholesterolu
• nie zawiera konserwantów, barwników ani zagęstników
Składniki zawarte w maśle ghee:
• poprawiają trawienie
• oczyszczają układ pokarmowy ze złogów i toksyn
• wzmacniają i poprawiają wzrok
• poprawiają pracę mózgu
• wspomagają pracę systemu odpornościowego
• pozytywnie działają na połączenia neuronowe w mózgu