herbaty

Mąki pszenne

PODKATEGORIE

RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

Mąka pszenna to najbardziej popularny rodzaj mąki wykorzystywany w kuchni. Otrzymywana z pszenicy mąka jest lekkostrawna i zawiera składniki odżywcze takie, jak witaminy z grupy B1, B2 i PP. Obecnie używana biała mąka powstaje z bielma mącznego, które pozyskuje się dzięki rozdrabnianiu i przesiewaniu ziaren. Ten proces pozwala na uzyskanie bardzo różnych frakcji mąki, które różnią się składem, właściwościami i przeznaczeniem. Różne mąki oznaczane są symbolami liczbowymi, zgodnie z systemem identyfikacji określonym polską normą PN-A-74022:2003. Kategoryzuje ona stopień miałkości i składu mąki. Zatem dzięki oznaczeniu liczbowemu można bardzo łatwo odróżnić różne typu mąk.

Mąka pszenna pełnoziarnista

Mąka pszenna pełnoziarnista zawdzięcza swoje właściwości metodzie wytwarzania. W procesie mielenia nie oczyszcza się ziaren pszenicy, dlatego ten rodzaj produktu zawiera nie tylko bielmo mączne, ale też sproszkowane otręby. Dzięki temu zawiera więcej składników odżywczych niż zwyczajna mąka pszenna. W jej składzie można znaleźć błonnik, fosfor, żelazo, cynk czy magnez. A także witaminy z grupy B. Ponieważ zawiera dużą ilość błonnika, korzystanie wpływa na funkcjonowanie układu trawienia i regulację pracy jelit. Zaletą tego rodzaju mąki jest możliwa użycia jej w uniwersalny sposób. Może być zastępstwem dla zwyczajnej mąki w proporcji 1:1. Świetnie sprawdzi się jako baza do wypieków słodkich i wytrawnych, można z niej zrobić pieczywo, a nawet spód do pizzy. Nadaje się do mieszkania z innymi typami mąk.

Mąka pszenna chlebowa

Jednym z bardziej popularnych rodzajów mąki, jest mąka pszenna chlebowa. Świetnie nadaje się do wypieku puszystego bochenka chleba, ponieważ pozwala pieczywu odpowiednio wyrosnąć. Można ją stosować również jako bazę do innych potraw. Ma szerokie zastosowanie i może być wykorzystana do potraw wytrawnych, jak i deserów. Z mąki chlebowej udadzą się między innymi: pizza, naleśniki, gofry, a nawet makarony. Mąka pszenna chlebowa dostarcza organizmowi białko, błonnik, witaminy z grupy B, ale też witaminy D, E i K. Te składniki wspomagają działanie układu pokarmowego, nerwowego, ale też poprawiają pracę serca i zwalczają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia. Można więc powiedzieć, że jest to zdrowa mąka, która ma wiele wartości odżywczych.

Mąka pszenna razowa

Mąka pszenna razowa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, a do tego jest zdrowszym zamiennikiem zwykłej mąki pszennej. Można ją wykorzystać do wypieków domowego pieczywa, ale też zrobić na jej bazie makaron, naleśniki, a nawet upiec słodkie ciasteczka. Najpopularniejszym wyrobem są choćby bułki grahamki czy chleb razowy, które z powodzeniem można upiec w domu. Ten rodzaj mąki ma dużo odżywczych substancji, które sprawiają, że organizm funkcjonuje prawidłowo. Mąka razowa jest często wybierana jako alternatywa mąki pszennej, ponieważ jest bardziej odżywcza, a wciąż można z niej przygotować te same dania, używając takiej samej proporcji. Jej smak jest nieco bogatszy niż mąki pszennej, ponieważ w procesie przemiału zostawia się tutaj również sproszkowane otręby.

Mąka pszenna typ 750

Mąka pszenna typu 750 to doskonały wybór do wypieków. Otrzymywana jest z ziaren pszenicy i ma kremowo-biały kolor. Tę mąkę wyróżnia również duża zawartość błonnika, w porównaniu do innych typów. Również obecne są w niej witaminy z grupy B i minerały jak potas, fosfor, wapń i magnez. Ponadto ma świetne właściwości wiążące, dzięki czemu świetnie sprawdza się właśnie do wypieku pieczywa. Podczas jej wytwarzania została pozbawiona otrębów. Jej właściwości nadają pieczywu charakterystycznego zapachu i smaku, a także nieco ciemniejszego koloru niż standardowa biała mąka pszenna. Typ 750 sprawdzi się również do innych wypieków, w tym jako ciasto na pizzę. Z powodzeniem można ją wykorzystać do wyrobu ciasta na pierogi, a nawet dodać jako zagęszczacz do zup i sosów. Jest też bardzo dobrą bazą do produkcji zakwasu na żur.