info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Maka pszenna cena, mąka ekologiczna właściwości
Maka pszenna cena, mąka ekologiczna właściwości
Maka pszenna cena, mąka ekologiczna właściwości
Maka pszenna cena, mąka ekologiczna właściwości
Maka pszenna cena, mąka ekologiczna właściwości
Maka pszenna cena, mąka ekologiczna właściwości

BIO Mąka pszenna chlebowa typ 750 - 1kg - VIBIO

8,99 zł(3)
  duża dostępność

BIO mąka pszenna chlebowa Wartości odżywcze

Składniki: 100 % mąka pszenna 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


BIO mąka pszenna chlebowa Zastosowanie

Mąka pszenna chlebowa BIO może być wykorzystywana do domowej produkcji dowolnego rodzaju pieczywa. Można wykorzystać ją do wypieku pachnącego, tradycyjnego chleba na zakwasie lub bez niego. Nadaje się również do wypieku bułek i rogali. Można wykorzystać ją jako składnik ciasta na pierogi, naleśniki i pizzę lub element zakwasu na żur.

- do wypieku chleba, bułek
- do ciast
- do wyrobu domowego makaronu
- do lepienia pierogów
- do naleśników
- do zagęszczania sosów


BIO mąka pszenna chlebowa KCAL

Mąka pszenna chlebowa zawiera około 340kcal w 100g produktu. Może stanowić źródło białka roślinnego, którego zawartość wynosi ponad 10g w 100g. Zawiera duże ilości węglowodanów złożonych przy jednoczesnej niewielkiej zawartości cukrów prostych. Mąka pszenna chlebowa wyróżnia się również niewielką ilością tłuszczów i kwasów tłuszczowych nasyconych. Zawartość popiołu w produkcie mieści się w granicach 0,7-0,78%.


BIO mąka pszenna chlebowa Opis

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania mąki pszennej chlebowej BIO

Kto z nas nie uwielbia świeżych, pszennych bułeczek lub mięciutkiego chleba z chrupiącą skórką? Chleby pełnoziarniste na zakwasie, chociaż z pewnością bardzo zdrowe, wyróżniają się bardzo wyrazistym i charakterystycznym smakiem. Pieczywo pszenne cechuje się natomiast sprężystością, delikatnością i lekkością. Ze względu na smak i strukturę najczęściej sięgamy właśnie po tę drogą opcję. Gotowe sklepowe wypieki niestety bardzo często zawierają całe mnóstwo zbędnych, sztucznych dodatków. Doskonałym rozwiązaniem tego problemu jest pieczenie chleba w domu. Wbrew pozorom jest to bardzo proste zadanie! Wcale nie trzeba posiadać wyjątkowych umiejętności kulinarnych, aby i we własnej kuchni poczuć cudowny zapach świeżutkich, ciepłych bułeczek. Naturalnym wyborem, dzięki któremu zyskamy pewność, że nasze wypieki są ekologiczne i zdrowe jest mąka pszenna chlebowa BIO od VIOBIO! Oryginalny certyfikat ekologiczny świadczy o najwyższej jakości surowca i ścisłej kontroli na wszystkich etapach produkcji.

Czy mąka pszenna chlebowa jest pełnoziarnista?

Do czego można wykorzystać mąkę pszenną chlebową?

O czym świadczy numer 750?

  • Mąka pszenna chlebowa BIO – wartości odżywcze

  • Mąka pszenna chlebowa BIO – zastosowanie

Mąka pszenna chlebowa 750 – jak powstaje?

Mąka chlebowa VIBIO otrzymywana jest z ziaren pszenicy zwyczajnej. Należy do najczęściej wykorzystywanych i najbardziej uniwersalnych mąk. Surowce do produkcji wyrobu VIBIO pozyskiwane są z bieszczadzkich gospodarstw posiadających oryginalne certyfikaty ekologiczności.

Mąki pszenne o delikatnej strukturze i czysto białej barwie wytwarzane są z samego bielma. Jest to najbardziej wewnętrzna część ziarna pozyskiwana poprzez mechaniczne rozdrobnienie oraz całkowite oczyszczenie z okrywy owocowo-nasiennej. Mąki z domieszką okrywy nazywane są mąkami razowymi. Są one ciemniejsze i cięższe. Wypieki z ich wykorzystaniem mogą być mniej puszyste, ale jednocześnie zawierają więcej błonnika pokarmowego i niektórych witamin.

Mąka chlebowa pszenna VIBIO odznacza się wysoką jakością. Może być źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak białko roślinne oraz niektórych witamin i składników mineralnych. Przeznaczona jest głównie do wypieku chleba i innego rodzaju pieczywa. Nadaje gotowym wyrobom pożądanej struktury i wyjątkowych właściwości smakowych. Sprawdzi się również do innego rodzaju wypieków, od ciastek i ciasteczek, po pierogi oraz naleśniki. Można łączyć ją z innymi rodzajami mąki w celu uzyskania pożądanej konsystencji gotowego wyrobu.

Cechy mąki do wypieku chleba – co decyduje o jakości pieczywa?

Pieczywo stanowi jedne z głównych elementów diety każdego z nas. Z tego względu surowce wykorzystywane do jego produkcji powinny spełniać wiele ściśle określonych norm. Do zbóż chlebowych zalicza się dwa gatunki: pszenicę zwyczajną oraz żyto. Odpowiedni proces przetwórczy ziaren tych roślin pozwala uzyskać mąkę o najbardziej pożądanych cechach organoleptycznych.

Mąka chlebowa powinna wyróżniać się białą lub lekko żółtą barwą. Jej zapach powinien być swoisty, neutralny. Ważnymi parametrami decydującymi o jakości pieczywa jest wilgotność (maksymalnie 15%) oraz kwasowość. Zawartość glutenu powinna wynosić 25%. Ten ostatni odpowiada za elastyczną i sprężystą strukturę pieczywa.

Wartości odżywcze mąki pszennej chlebowej

Mąka pszenna chlebowa stanowi dobre źródło węglowodanów złożonych. Zawiera również pewne ilości białka roślinnego. Warto zwrócić uwagę na ten fakt szczególnie stosując dietę bezmięsną. Produkty zbożowe zaleca się łączyć ze strączkami w jednym posiłku w celu uzupełnienia składu aminokwasowego całego dania.

Mąka pszenne chlebowa może stanowić źródło wielu witamin, głównie tych z grupy B. Zawiera także witaminy K i E. Ponadto znaleźć w niej można składniki mineralne takie jak sód, potas, magnez, siarka i żelazo.

Pieczywo z mąki pszennej jest zazwyczaj mniej kaloryczne i lżejsze niż pieczywo pełnoziarniste. Z tego względu może być pożądane w diecie odchudzającej. Jest także lekkostrawne, więc może być spożywane przez każdego – również przez małe dzieci i osoby starsze.

Mąka pszenna chlebowa BIO – najlepszy wybór do pieczenia!

Mąka pszenna chlebowa BIO pozyskiwana jest z najwyższej jakości surowców. Procesy produkcji kontrolowane są na każdym etapie, począwszy od uprawy i zbiorów, a skończywszy na mieleniu i pakowaniu. W ten sposób produkt może otrzymać oryginalny certyfikat ekologiczności BIO.

Mąka chlebowa VIBIO cechuje się białą barwą i delikatną strukturą. Jest niezwykle uniwersalnym produktem sprawdzającym się do wielu różnych wypieków. Wysoka zawartość glutenu sprawia, że gotowe wyroby są sprężyste, elastyczne i dobrze wyrośnięte. Oznaczenie 750 wskazuje na zawartość popiołu w mące na poziomie 0,7-0,78%. Mąka pszenna chlebowa powstaje z bielma bez okrywy owocowo-nasiennej. Pozwala to uzyskać wypieki delikatniejsze i bardziej puszyste niż te przygotowywane z mąki pełnoziarnistej.

Mąka pszenna chlebowa BIO to w pełni naturalny produkt. Nie zawiera dodatku sztucznych substancji, wzmacniaczy smaku ani konserwantów. Decydując się na wyroby marki VIBIO zyskujesz pewność, że wybierasz to, co najlepsze dla Twojego zdrowia i dobrego samopoczucia!

Mąka pszenna 750 do chleba i innych wypieków

Mąka pszenna 750 zaliczana jest do mąk chlebowych. Nadaje się do wypieku pieczywa różnego rodzaju – także bułek, bagietek i rogalików. Nie jest to jednak jedyne zastosowanie mąki tego rodzaju. Można wykorzystać ją również jako składnik ciasta na pierogi, naleśniki lub makaron. Sprawdzi się również jako element zakwasu na domowy żur lub do tradycyjnej zasmażki. Co więcej, doskonale komponuje się z serem i sosem pomidorowym, co pozwala sporządzać z niej przepyszne ciasto do pizzy.

Mąka pszenna chlebowa BIO – certyfikat ekologiczności gwarancją najwyższej jakości!

Mąka pszenna VIBIO posiada certyfikat AGRO BIO TEST. Jest to najpopularniejsza i najbardziej doświadczona polska jednostka certyfikująca. Została stworzona w 1996 roku i od tamtego czasu odznacza produkty rolnictwa ekologicznego według norm międzynarodowych.

Kluczem do uzyskania certyfikatu BIO jest w pełni naturalna uprawa i kontrola na każdym etapie zbiorów oraz produkcji. Wyroby z takim odznaczeniem spełniają najwyższe normy. Są ekologiczne, pozbawione zbędnych sztucznych dodatków. Stanowią zdrowy oraz odpowiedzialny wybór. Cechują się znacznymi wartościami odżywczymi i pełną naturalnością.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące mąki pszennej chlebowej BIO

Pytanie 1: Czy mąka pszenna chlebowa jest pełnoziarnista?

Mąka pszenna chlebowa BIO nie jest pełnoziarnista. Oznaczenie numerowe 750 wskazuje na mąkę pszenną oczyszczoną z osłonki bielma. Nie oznacza to jednak, że jest to produkt bezwartościowy. Może stanowić źródło wielu witamin i składników mineralnych. Nie brakuje w nim również białka roślinnego oraz wysokiej jakości węglowodanów złożonych.

Pytanie 2: Do czego można wykorzystać mąkę pszenną chlebową?

Mąka pszenna chlebowa 750 wykorzystywana jest przede wszystkim do wypieku chleba, bułek, bagietek i rogalików. Sprawdzi się również jako element ciast i ciasteczek oraz ciasta na pierogi i pizzę. Można łączyć ją z różnego rodzaju innymi mąkami, w celu uzyskania wyrobów o pożądanej strukturze.

Pytanie 3: O czym świadczy numer 750?

Numery, którymi oznaczane są mąki wskazują na zawartość popiołu w wyrobie. Popiół to spopielone substancje mineralne. Numer 750 charakteryzuje mąki chlebowe. Niższe typy przeznaczone są do wypieków delikatniejszych, takich jak racuchy, ptysie, ciasteczka czy naleśniki. Wyższe typy to natomiast mąki graham i razowe.

 


mąka pszenna chlebowa

 

Bibliografia

  1. https://bezpieczenstwozywnosci.wip.pl/nowosci/wymagania-jakosciowe-dla-pieczywa-3844.html [dostęp: 21.02.2021r.].
  2. MIROSŁAW FIK. CZERSTWIENIE PIECZYWA I SPOSOBY PRZEDŁUANIA JEGO WIEOCI. YWNO. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 2 (39), 5 – 22.
  3. Grzegorz Radomski, Aldona Bać, Sylwia Mierzejewska. OCENA PORÓWNAWCZA WARTOŚCI WYPIEKOWEJ MĄKI PSZENNEJ I ORKISZOWEJ. Inżynieria Rolnicza 5(93)/2007.
  4. http://www.agrobiotest.pl/strona/index.php [dostęp: 21.02.2021r.].
  5. http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/porady/maka-pszenna-typy-i-zastosowanie [dostęp: 21.02.2021r.].
  6. WIOLETTA BIEL, ROBERT MACIOROWSKI. OCENA WARTOŚCI ODŻYWCZEJ ZIARNA WYBRANYCH ODMIAN PSZENICY. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 2 (81), 45 – 55.

PRODUCENTVIBIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Chleb domowy
PRZEPIS

Chleb domowy

Składniki:

- 700 g mąki pszennej chlebowej
- łyżeczkę soli
- 25 g roztopionego masła
- 14 g świeżych drożdży
- łyżeczkę cukru
- 300 ml letniej wody
- 150 ml letniego mleka

Wykonanie:

Drożdże wymieszaj z cukrem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj wodę, mleko, sól, masło i drożdżowy rozczyn. Wilgotną ręką wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i gładkie. Uformuj je w kulę, przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiaj, uformuj w bochenek i wyłóż na oprószona mąką blachę. Natnij chleb kilkakrotnie i ponownie przykryj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).
Piekarnik nagrzej do 230°C i piecz chleb przez ok. 10 minut. Następnie temperaturę zmniejsz do 200°C i piecz kolejne 25 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i studź na kratce.

CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE
PRZEPIS

CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE

Składniki:

- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki orkiszowej
- 3 łyżki suchego zakwasu pszennego durum
- 1 płaska łyżka soli
- 350 ml letniej wody
- ulubione ziarna (np. słonecznik, pestki dyni, sezam)

Przygotowanie:

Wymieszaj oba rodzaj mąki, sól, dodaj suchy zakwas

Wlej letnią wodę (nie musi być przegotowana), mieszaj do połączenia wszystkich składników, ciasto musi być gęste, zwarte, wystarczy tyle wody, by wchłonęła całą mąkę, zbyt duża ilość może sprawić, że wyjdzie zakalec!

Dodaj garść ziarna słonecznika, garść pestek dyni, przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ten proces może trwać nawet kilka godzin. Gdy ciasto zrówna się z foremkę, to znak, że można wstawić je do pieca.

Posmaruj wierz ciasta wodą i posyp sezamem, nakrój po długości, by zapobiec pękaniu podczas pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza, piecz około 50 min do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyłóż chleb z foremki. Nie nakrawaj bochenka przed całkowitym ostygnięciem! Smacznego.

Chleb pełnoziarnisty na suchym zakwasie żytnim
PRZEPIS

Chleb pełnoziarnisty na suchym zakwasie żytnim

Składniki:

- Około 250g otrąb żytnich;
- 250g mąki żytniej pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
- 500g chlebowej mąki pszennej (typu 720);
- Około 30g suchego zakwasu żytniego;
- 3 łyżeczki suchych drożdży;
- 1 łyżeczka soli himalajskiej;
- 350ml wrzątku (do zalania otrąb żytnich);
- 700ml ciepłej wody (w temperaturze pokojowej);
- 2 łyżeczki słodu buraczanego.

Sposób przygotowania:

Otręby zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Następnie, pozostaw je do napęcznienia;

Obie mąki oraz zakwas wymieszaj w misce, a następnie dodaj do nich 700ml wody w temperaturze pokojowej, ponownie wymieszaj i odstaw na około 60-90 minut;

Po upływie odpowiedniej ilości czasu, do mąki dodaj sól, drożdże, napęczniałe otręby oraz słód buraczany. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut;

Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 60-90 minut pod przykryciem;

Po upływie odpowiedniej ilości czasu, ponownie wyrób ciasto i przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia;

Ciasto w blaszce odstaw na około 40 minut;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni Celsjusza i piecz w nim chleb przez około 15 minut;

Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz chleb przez następne 50 minut.

Nasza rada! Przed upieczeniem posyp ciasto ziarnami słonecznika lub płatkami owsianymi, dzięki temu zyska ono jeszcze większą wartość odżywczą.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]

czytaj więcej...