info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Rodzaj produktu
Producent

Makarony

Sortowanie:

Wyniki od 1 do 20 z 20 (strona 1)

Makaron to podstawowy składnik w każdej kuchni. Można wybrać makaron domowy, ryżowy, nitki, wstążki, kokardki. Każde danie smakuje z nim znakomicie. Choć makarony mogą różnić się sposobem przygotowania, są bardzo łatwe w gotowaniu i można do nich dodać dowolne dodatki.

Makaron ryżowy

Makaron ryżowy jest szczególnie cenionym składnikiem dań kuchni azjatyckiej. W Polsce jest coraz bardziej popularny i chętnie używany, nie tylko do typowo azjatyckich potraw. Można z nim przygotować pad thai czy zupę pho. Świetnie sprawdzi się również do dań typu stir-fry, czyli smażonych. Może zastąpić zwyczajny makaron pszenny w zupach czy daniach z sosem. Ten makaron jest nawet łatwiejszy w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba go gotować. Wystarczy zalać go wrzątkiem i odczekać 3-5 minut, aby zmiękł i był gotowy do spożycia. Najczęściej podaje się go jednak w wersji wytrawnej. Najlepiej smakuje z dodatkiem bulionu, warzyw, tofu czy mięsa. Makaron ryżowy jest makaronem bezglutenowym, a więc może być spożywany również przez osoby na diecie bezglutenowej.

Makaron domowy

Makaron domowy uważany jest za najsmaczniejszy rodzaj makaronu. Najczęściej używany jest jako dodatek do zup, ale można przyrządzić z nim także inne dania obiadowe. Najczęściej makaronem domowym nazywamy makaron sześciojajeczny. Można kupić gotowy lub zrobić go samodzielnie. Sześciojajeczny makaron jest tradycyjnym dodatkiem, który od wielu lat jest chętnie kupowany lub robiony samodzielnie. Taki makaron charakteryzuje się lekko chropowatą powierzchnią, która sprawia, że się nie skleja. Dodatkową zaletą jest jego chłonność. Dlatego świetnie sprawdza się w zupach lub podawany z sosem. Ten rodzaj makaronu ma naturalnie słoneczny kolor, dzięki zawartości dużej ilości kurzych jaj. To żółtka nadają mu pożądany słomkowy kolor.

Makaron do rosołu

Rosół to najbardziej popularne polskie danie obiadowe. W wielu domach podawany jest co niedzielę. Serwowany jest również na okazjonalnych przyjęciach, jak wesele. Aby był smaczny, musi być dobrze ugotowany, ale i podany z odpowiednim makaronem. Sam makaron do rosołu to ważny wybór, ponieważ może poprawić walory smakowe bulionu. Bardzo popularnym wyborem jest makaron jajeczny. Tradycyjny przepis pozwala na uzyskanie pysznego makaronu, który podkreśla smak zupy, ale jednocześnie nie wychodzi na pierwszy plan. Powszechnie dodawany do rosołu jest makaron nitki, który jest bardzo cieniutki i świetnie wygląda oraz smakuje zalany bulionem. Można wybrać też szerszy makaron w formie wstążek. A osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, mogą wybrać dowolny makaron pszenny, ryżowy czy razowy, aby wedle upodobań zmienić smak rosołu.

Makaron dla dzieci

Aby zachęcić dzieci do jedzenia, można zastosować trick, podając im potrawy z ciekawymi kształtami. Makaron dla dzieci to nie tylko standardowe nitki, wstążki czy kokardki, może on mieć kształt literek albo zwierzątek. Dzięki tak fantazyjnym kształtom jedzenia można nakarmić nawet największego niejadka. Różne kształty to nie jedyny atut makaronu dla dzieci. Może on przybierać różne kolory. Zielony, pomarańczowy, czerwony, a nawet granatowy makaron też sprawia, że jedzenie jest fajna. Wykorzystywane do barwienia makaronu barwniki pochodzą z natury. Zielony makaron można uzyskać dodając sok ze szpinaku, a czerwony z pomocą soku z buraków. Nawet barwione, kolorowe makarony są bezpieczne do spożywania przez dzieci.