BIO Mąka orkiszowa typ 1850 graham - 1kg - VIBIO
BIO Mąka orkiszowa typ 1850 graham - 1kg - VIBIO
- skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
Polska | VIBIO | 2025-02-25 |
Składniki: 100 % mąka orkiszowa 1850
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 1426 kJ/337 kcal | 17% |
Tłuszcz | 2,1 g | 3% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 0,7 g | 3,5% |
Węglowodany | 65g | 25% |
W tym | ||
Cukry | 3 g | 3,3% |
Błonnik | 6 g | - |
Białko | 11,5 g | 23% |
Sól | 0,01 g | 0,2% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
- Zastosowanie
- do wypieku chleba, bułek typu graham
- do wyrobu domowego makaronu
- do pierogów
- Opis produktu
Mąka typu graham wytwarzana z ziaren pochodzących z gospodarstw z certyfikatem ekologicznym. Odmiana orkiszu z jakiej produkowana jest mąka to Schwabenkorn. Nie zawiera polepszaczy smaku, wybielaczy, żadnych sztucznych dodatków. Mąka orkiszowa 1850 idealna do wypieku bułek typu graham.
Mąka orkiszowa w przeszłości była jedną z częściej stosowanych. Produkowana była z ziaren orkiszu, czyli zboża o niewielkich wymaganiach, odpornego na zmiany pogodowe i ubogie gleby.
Na terenie obecnej Polski pszenica orkiszowa była uprawiana na szeroką skalę od VIII w. aż do późnego średniowiecza, a pod koniec XVIII w. była uprawiana już tylko w rejonach podgórskich. Z czasem orkisz został wyparty przez inne gatunki zbóż chlebowych, które dawały większy plon.
W ostatnim czasie można zaobserwować ponowne zainteresowanie orkiszem, zwłaszcza możliwością jego uprawy w gospodarstwach ekologicznych. Mąka orkiszowa jest dziś chętnie wybierana przez świadomych konsumentów, którzy poszukują lepszych walorów żywieniowych, które pozwolą uzupełnić zdrowy tryb życia.
Ze względu na szereg korzystnych właściwości mąka orkiszowa polecana jest:
- w przypadku niedożywienia
- przy zmniejszonym apetycie
- w zaburzeniach przemiany wapnia
- przy osłabieniu organizmu
Mąka graham jest mąką pełnoziarnistą o typie 1850. Powstaje na skutek złożonego przemiału. Na każdym etapie rozdrabniania oddzielane są cząstki bielma, które posłuży do produkcji mąki oraz okrywa, która posłuży do wytworzenia otrębów. W ten sposób powstaje mąka graham – przez silne rozdrobnienie części ziarna i dodatek grubo zmielonych otrębów.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.