DLA ZAMÓWIEŃ OD 99ZŁ dodajemy PREZENT orzechy ziemne GRATIS!    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

BIO Mąka orkiszowa typ 1850 graham - 1kg - VIBIO

Mąka orkiszowa graham cena, orkisz razowy ekologiczny, cena

BIO Mąka orkiszowa typ 1850 graham - 1kg - VIBIO

14,49 zł
Cena za 1KG / 1L: 14,49 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl
  duża dostępność

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

- skład

KRAJ POCHODZENIAMARKADATA WAŻNOŚCI
PolskaVIBIO2025-02-25

Składniki: 100 % mąka orkiszowa 1850 

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
1426 kJ/337 kcal17%
Tłuszcz2,1 g3%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
0,7 g3,5%
Węglowodany65g25%
W tym
Cukry3 g3,3%
Błonnik6 g-
Białko11,5 g23%
Sól0,01 g0,2%

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

- Zastosowanie

- do wypieku chleba, bułek typu graham

- do wyrobu domowego makaronu

- do pierogów

- Opis produktu

Mąka typu graham wytwarzana z ziaren pochodzących z gospodarstw z certyfikatem ekologicznym. Odmiana orkiszu z jakiej produkowana jest mąka to Schwabenkorn. Nie zawiera polepszaczy smaku, wybielaczy, żadnych sztucznych dodatków. Mąka orkiszowa 1850 idealna do wypieku bułek typu graham.

Mąka orkiszowa w przeszłości była jedną z częściej stosowanych. Produkowana była z ziaren orkiszu, czyli zboża o niewielkich wymaganiach, odpornego na zmiany pogodowe i ubogie gleby.

Na terenie obecnej Polski pszenica orkiszowa była uprawiana na szeroką skalę od VIII w. aż do późnego średniowiecza, a pod koniec XVIII w. była uprawiana już tylko w rejonach podgórskich. Z czasem orkisz został wyparty przez inne gatunki zbóż chlebowych, które dawały większy plon.

W ostatnim czasie można zaobserwować ponowne zainteresowanie orkiszem, zwłaszcza możliwością jego uprawy w gospodarstwach ekologicznych. Mąka orkiszowa jest dziś chętnie wybierana przez świadomych konsumentów, którzy poszukują lepszych walorów żywieniowych, które pozwolą uzupełnić zdrowy tryb życia.

Ze względu na szereg korzystnych właściwości mąka orkiszowa polecana jest:

- w przypadku niedożywienia

- przy zmniejszonym apetycie

- w zaburzeniach przemiany wapnia

- przy osłabieniu organizmu

Mąka graham jest mąką pełnoziarnistą o typie 1850. Powstaje na skutek złożonego przemiału. Na każdym etapie rozdrabniania oddzielane są cząstki bielma, które posłuży do produkcji mąki oraz okrywa, która posłuży do wytworzenia otrębów. W ten sposób powstaje mąka graham – przez silne rozdrobnienie części ziarna i dodatek grubo zmielonych otrębów.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów