
BIO Kurkuma mielona - Wartości odżywcze
Składniki: Organiczna kurkuma mielona (Curcuma longa)
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Właściwości szafranu indyjskiego. Dlaczego kurkuma jest zdrowa?
Właściwości kurkumy doceniają wszyscy miłośnicy zdrowego stylu życia. Prozdrowotne działanie przyprawa ta zawdzięcza zawartym w niej kurkuminoidom. Regularne jej spożywanie może pozytywnie wpłynąć na układ trawiennych oraz odpornościowy. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, usprawnia przemianę materii. Jest także skarbinicą wielu cennych składników mineralnych, witaminy B, E i K. W badaniach naukowych podkreśla się jej pozytywny wpływ na układ krwionośny i neurologiczny.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
BIO Kurkuma mielona - Zastosowanie
Propozycja stosowania: Do rosołu i innych zup, sosów, mięs, ryb, nabiału, do biszkoptu, ciasta makaronowego, ziemniaków, ryżu, sałatek, surówek i innych dań orientalnych. Nadaje potrawom koloru.
Jej przyswajalność znacznie wzrasta przy obecności pieprzu, a dokładnie piperyny, dlatego zaleca się jej podawanie z pieprzem. Jednak można również śmiało dodawać ją do koktajli i smoothies uzyskując niesamowity kolor. Aby barwa była intensywna, należy kurkumę lub curry lekko poddusić na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub masła.
BIO Kurkuma mielona - KCAL
Ile ta przyprawa ma kalorii?
Wartość kaloryczna kurkumy jest znikoma, biorąc pod uwagę jej ilość dodawaną do potraw. W 100 gramach korzenia znajduje się około 345 kcal, a średnia kurkuma ma około 90 gram i posiada wartość kaloryczną odpowiadającą np. 16 łyżeczkom cukru. Jedna łyżeszka sproszkowanego kłącza dostarcza naszemu organizmowi około 8 kalorii i może być z powodzeniem stosowana nawet przez osoby znajdujące się na diecie. Wartość energetyczna kurkumy pochodzi w znacznej mierze z węglowodanów (około 68%). W pozostałym zakresie są to tłuszcze i białka.
BIO Kurkuma mielona - Opis produktu
Kurkuma, inaczej ostryż długi lub szafran indyjski, to jedna z najcenniejszych przypraw świata. Zawiera substancje (kurkuminoidy), które wykazują silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Dlatego też nazywana jest niekiedy naturalnym antybiotykiem. Jej dobroczynne właściwości docenili już mieszkańcy starożytnej Azji. Bio kurkuma to gwarancja najwyższej jakości tej przyprawy. Dowiedz się dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni.
Kurkuma mielona bio – dlaczego warto?
Skąd pochodzi ekologiczna kurkuma?
Zewnętrzne zastosowanie szafranu indyjskiego
Jak wykorzystać kurkumę bio?
Kurkuma na odchudzanie? Jak stosować?
Czy ostryż długi szkodzi?
Mielona kurkuma bio - cena
Kurkuma mielona bio – dlaczego warto?
Najbardziej charakterystyczną przyprawą dla kuchni azjatyckiej jest właśnie kurkuma. Wzbogaca kolor i smak dań, a na dodatek wykazuje wiele dobroczynych właściwości dla naszego organizmu. Z wyglądu przypomina korzeń imbiru, lecz ma bardziej intensywną, żółtawo-brązową barwę. Miąższ jest natomiast pomarańczowy. W smaku ostra z nutą korzenną. Najczęściej wykorzystuje się ją w formie sproszkowanej. Kurkuma poddawana jest gotowaniu i parzeniu, co pozwala wydobyć z niej jeszcze więcej wartościowych składników. Następnie korzeń suszy się i mieli. Bio kurkuma mielona pochodzi z upraw ekologicznych. Warto wybrać przyprawę w wersji bio. Wówczas mamy pewność, że pochodzi ona z rejonów o najwyższym standardzie czystości powietrza, z dala od ośrodków przemysłowych, bez dodatku pestycydów i innych szkodliwych substancji.
Skąd pochodzi ekologiczna kurkuma?
Nie bez przyczyny kurkuma nazywana jest także szafranem indyjskim. To właśnie w tym rejonie pozyskuje się największe jej ilości. Rośnie również w innych krajach o klimacie tropikalnym. Uprawiana jest w Chinach i Azji południowo-wschodniej. Wyróżnia się dwa rodzaje kurkumy: wąskolistną i długolistną. Odmiana długolistna wykorzystywana jest do produkcji przyprawy. Zdecydowanie trudniej uprawiać ją w warunkach domowych.Warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia ekologicznej kurkumy. Ojczyzną tej przyprawy są bez wątpienia Indie i to z tych rejonów pochodzi najwyższej jakości przyprawa o głębokim smaku. Gorący klimat, duża wilgotność powietrza, dobrze przepuszczalne gleby, uprawy z dala od cywilizacji to idealne warunki dla hodowli kurkumy.
Zewnętrzne zastosowanie szafranu indyjskiego
Mielona kurkuma bio sprawdzi się nie tylko jako przyprawa. Może być także z powodzeniem stosowana zewnętrznie. Z pewnością docenią ją panie. Jak działa na włosy? Pasta przygotowana z kurkumy z dodatkiem oliwy z oliwek może pozytywnie wpłynąć na ogólną kondycję skóry głowy i włosów. Co więcej, taka mieszanka wspomoże kurację przeciwłupieżową, odżywi włosy osłabione, ze skłonnością do wypadania. Szafran indyjski pomoże również usunąć przebarwienia z zębów. Dlaczego kurkuma wybiela zęby skoro jest żółta? Przyprawa ta wykazuje właściwości ścierne i w tym tkwi cały sekret wybielania. Mielony korzeń można dodać do pasty stomatologicznej lub stosować w formie roztworu jako płukankę. Należy jednak pamiętać o tym, że kurkuma jest dość ostra i może powodować podrażnienia, więc nie powinny stosować jej osoby cierpiące na stany zapalne jamy ustnej.
Jak wykorzystać kurkumę bio?
Kurkuma bio dostępna jest w formie sproszkowanej. To w 100% mielony korzeń, który bardzo łatwo wykorzystać w kuchni. Możesz dodać ją nie tylko do zupy i dań mięsnych, ale również do napojów: koktajlu, soku, czy herbaty. Chłodne wieczory umili rozgrzewające „złote mleko”. Wystarczy zagotować łyżeczkę kurkumy w mleku z dodatkiem miodu oraz cynamonu i rozkoszować się tym oryginalnym smakiem. Aby wydobyć jeszcze więcej dobroczynnych właściwości, warto spożywać kurkumę z dodatkiem piperyny. Dlaczego kurkuma z pieprzem to dobre połączenie? Ten duet zwiększa wchłanialność cennej kurkuminy. Pamiętajmy jednak o spożywaniu tej przyprawy w rozsądnej ilości. Zalecana dawka to ¼ łyżeczki dziennie.
Kurkuma na odchudzanie? Jak stosować?
Osoby na diecie oraz dbające o linie z pewnością docenią dobroczynne właściwości kurkumy. Może być wykorzystywana pomocniczo w celu usprawnienia procesów trawiennych. Ułatwi eliminację gazów oraz usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Regularnie spożywana może przyczynić się poprawy ogólnej kondycji organizmu. Ponieważ proces eliminacji tkanki tłuszczowej wymaga odpowiedniego nawodnienia, warto dodawać kurkumę do wody z cytryną i imbirem. Taki napój dobrze pić małymi łykami przez cały dzień.
Czy ostryż długi szkodzi?
Kurkuma należy do jednej z najlepiej przebadanych przypraw świata. Sproszkowana powinna być spożywana w ilości nieprzekraczającej ¼ łyżeczki dziennie. To odpowiada 6 minimetrom świeżego kłącza. Takie dawki są w pełni bezpieczne dla naszego organizmu. Dużą ostrożność powinny zachować jednak osoby chore na kamicę żółciową, cukrzycę oraz przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Kto jeszcze powinien unikać kurkumy? Nie zaleca się spożywania jej przez kobiety w ciąży. Czy kurkuma uczula? Może niekiedy wywoływać reakcje alergiczne, ale zdarza się to stosunkowo rzadko. Należy obserwować reakcje organizmu po spożyciu tej przyprawy. Wszelkie niepokojące objawy powinny skłonić do konsultacji z lekarzem i dalszej diagnostyki.
Mielona kurkuma bio - cena
Cena kurkumy bio może być nieco wyższa, niż tej dostępnej w hipermarketach. W tym przypadku cena idzie w parze z jakością.Nie warto więc oszczędzać. Kurkuma z upraw ekologicznych pozbawiona jest jakichkolwiek dodatków. To także gwarancja tego, że jest wolna od szkodliwych dla naszego organizmu zanieczyszczeń. Najlepiej kupować kurkumę u sprawdzonego dostawcy. Cenne mogą okazać się opinie konsumentów, którzy dokonali zakupu. Zwróć uwagę także na kraj pochodzenia kurkumy. Przyprawa pochodząca z Indii charakteryzuje się najwyższymi walorami smakowymi.
Bibliografia:
Joanna M. Wierońska – „Kurkuma – roślinne panaceum”; Wrzechświat, t. 118, nr 4-6/2017
PRODUCENT | VIBIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Indie |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
CERTYFIKAT BIO | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |

BURGERY Z FASOLĄ MUNG I DIPEM Z AWOKADO
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej czarnej komosy ryżowej
- 1,5 szklanki ugotowanej fasoli mung
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy
- szczypta soli morskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/4 cytryny (sok)
- kandyzowana skórka z jednej cytryny
- 2 szalotki, posiekane
Sposób wykonania:
Umieść wszystkie składniki w misce blendera i miksuj do uzyskania gładkości. Formuj w małe burgery i rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 ° C przez około 20 minut.
DIP Z AWOKADO
Składniki:
- 1 awokado
- 1/2 dużej, soczystej pomarańczy
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki curry w proszku
- szczypta soli morskiej
- zmielony czarny pieprz
- 1/2 ząbku czosnku, posiekanego
- mała pęczka pietruszki
Sposób wykonania:
Zmiksuj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Podaj z burgerami.

ZUPA Z FASOLI MUNG
Składniki:
- 1 szklanka fasoli mung (moczona w wodzie przez noc)
- 4–5 szklanek wody
- 1 duża marchewka, pokrojona
- 1 duża cebula, posiekana
- garść świeżej pietruszki posiekanej
- 1 średni słodki ziemniak, pokrojony
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki musztardy w proszku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Sposób wykonania:
Dodaj wszystkie składniki do garnka, gotuj na średnim ogniu z wodą. nałóż pokrywkę. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj przez 15–20 minut lub do momentu, gdy zupa będzie bogata w kolor, a słodki ziemniak będzie miękki.

Polędwiczki z indyka
Składniki:
- 400 g polędwiczek z indyka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- pieprz kolorowy
- 1 cebula
- 200 ml bulionu
- olej rzepakowy
Wykonanie:
Polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki i rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.
Przygotowane polędwiczki nasmaruj mieszanką przypraw i pozostaw na minimum godzinę.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij pokrojoną drobno cebulkę. Na patelnię wyłóż polędwiczki i obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
Polędwiczki zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut.

Placki z cukinii
Składniki:
- 1 cukinia (ok. 300 g)
- pół pietruszki
- pół marchewki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- szczypta kurkumy
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Wykonanie:
Cukinię, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy i nakładając po łyżce masy smaż placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony (do zrumienienia).

Placki cukiniowe
Składniki:
- 1 cukinia (ok. 300 g)
- pół pietruszki
- pół marchewki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- szczypta kurkumy
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- czosnek niedźwiedzi
Wykonanie:
Cukinię, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy i nakładając po łyżce masy smaż placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony (do zrumienienia).
Podawaj z sosem pomidorowym jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań głównych.

ZUPA - KREM Z DYNI
Składniki:
- Około 300 g pokrojonej w kostkę (pozbawionej pestek) i obranej ze skóry dyni piżmowej;
- 1 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 cm korzenia imbiru;
- 1 łyżeczki kurkumy;
- 1 szalotki;
- Szczypty ostrej papryki;
- 100 ml mleka kokosowego;
- 300 ml bulionu warzywnego;
- Szczypty soli;
- Garści posiekanej świeżej kolendry (lub dwie łyżeczki suszonej mielonej) lub natki pietruszki;
- Garści prażonych nasion słonecznika.
Sposób przygotowania:
Szalotkę pokrój w drobną kostkę, imbir zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (na dnie grubego garnka);
Do szalotki oraz imbiru dodaj łyżkę kurkumy oraz szczyptę ostrej papryki i praż całość jeszcze przez krótką chwilę;
Do podsmażonych składników dodaj pokrojoną w kostkę dynię i zalej całość bulionem warzywnym;
Kiedy dynia stanie się miękka, dodaj do zupy około 80ml mleczka kokosowego;
Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, a następnie zmiksuj ją na gładki krem przy pomocy blendera i dopraw solą według uznania;
Na suchej patelni upraż delikatnie nasiona słonecznika;
Przelej gotową zupę do miseczki, posyp ją prażonymi pestkami słonecznika oraz świeżą kolendrą, a na koniec polej odrobiną mleczka kokosowego.

Ryż z ananasem
Składniki:
- 1 szklanka ryżu brązowego;
- 30g świeżego ananasa pokrojonego w drobną kostkę;
- 1 cebula czerwona;
- 1 papryka czerwona;
- 3 pokrojone w kostkę pomidory (lub jedna puszkiapomidorów krojonych);
- 100g piersi z kurczaka;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego;
- 1 łyżka kurkumy;
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki;
- ½ łyżeczki papryki chili lub innej ostrej;
- 1 łyżeczka miodu.
Wykonanie:
Ryż brązowy ugotuj na małym ogniu zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu;
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, a następnie przełóż ją do miski;
Cebulę czerwoną obierz ze skórki, a następnie pokrój ją w cienkie pióra i wymieszaj ją z pokrojonym kurczakiem;
Posiekaj paprykę czerwoną w cienkie paski;
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj na nią pokrojonego kurczaka z cebulką oraz paprykę;
Po upływie kilku minut, dodaj na patelnię pokrojonego ananasa oraz pomidory;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą przecier pomidorowy, kurkumę, natkę pietruszki, miód oraz paprykę ostrą;
Przecier z przyprawami dodaj na patelnię i wymieszaj całość;
Pozostaw wszystkie składniki na patelni przez około 5-10 minut, tak aby odparowała większość wody;
Przełóż ryż na talerz i polej go przygotowanym sosem.

Kurczak tandoori masala
Składniki:
- 4-6 udek lub 6-8 skrzydełek lub 2-3 piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki przyprawy tandoori masala
- kawałek świeżo startego imbiru lub imbir mielony
- 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
- 2 łyżeczki kurkumy mielonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W ten sposób powstaje nam marynata. Jeśli wybraliśmy piersi kurczaka, to kroimy je na podłużne kawałki. Mięso: piersi lub udka zanużamy w marynacie na conajmniej 4 godziny, a najlepiej dłużej. Można to przygotować np. dzień wcześniej. Tak zamarynowane mięso jest idealne na grilla. Smacznego.

Kurczak orientalny garam masala z ananasem
Składniki:
- polędwiczki z kurczaka - 500 g
- świezy anans - 4 plastry
- ryż brązowy - 200 g
- garam masala – 1 łyżeczka
- kurkuma – 1 łyżeczka
- mleko kokosowe – 200 ml
- sok z limonki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż zagotować w osolonej wodzie.
Polędwiczki i ananasa pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, dodać mleczko kokosowe, przyprawy i sok z limonki, dusić przez chwilę na wolnym ogniu, pod koniec dodać ananasa.
Ugotowany ryż dodać do reszty składników, doprawić do smaku, gotować aż wchłonie cały sos.

KOLOROWA TOFUCZNICA
Składniki:
- cebula biała – 1 szt.
- papryka czerwona – 1 szt.
- pieczarki – 8-10 sztuk
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- opakowanie tofu
- mleko sojowe – 50 ml
- Szczypa kurkumy, soli kala namak,
- szczypiorek
Przygotowanie:
Cebulę, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie, wkruszyć tofu.
Dodać mleko i przyprawy.
Smażyć przez chwilę na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.
Udekorować szczypiorkiem, można podawać z wegetariańskimi kiełbaskami
Dieta sokowa – poznaj jej najważniejsze zasady i skutki dla zdrowia
Temat diet i odchudzania od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Wszystko to ze względu na fakt, iż z roku na rok wzrasta na świecie liczba osób zmagających się z problemem nadwagi i otyłości. Konsekwencji nadmiernej masy ciała i niezdrowego stylu życia jest wiele, począwszy od złego samopoczucia, a na chorobach nowotworowych i kardiologicznych kończąc. […]
czytaj więcej...Dieta wątrobowa – na czym polega i kiedy należy jej przestrzegać?
Odpowiednio skomponowana dieta, bogata w zestaw cennych składników odżywczych, stanowi kluczowy element terapii zaburzeń czynności wątroby (ze szczególnym uwzględnieniem niealkoholowego stłuszczenia wątroby oraz marskości wątroby). To mit, że dieta wątrobowa powinna opierać się na papkach bez dodatku przypraw. Współczesne zalecenia dotyczące żywienia w chorobach wątroby opierają się przede wszystkim o zasady zdrowego odżywiania oraz diety […]
czytaj więcej...Dieta Dukana – poznaj najważniejsze założenia oraz zagrożenia wynikające z jej stosowania
Jeszcze do niedawna dieta Dukana (znana również jako dieta białkowa oraz/lub dieta proteinowa) stanowiła prawdziwą sensację w świecie osób, które od lat walczą o zdrowy wygląd swojej sylwetki. Opracowana przez francuskiego lekarza metoda miała bowiem gwarantować szybki spadek masy ciała bez uczucia głodu i restrykcji kalorycznej. Niemniej jednak, z biegiem lat okazało się, iż jadłospis […]
czytaj więcej...Dieta SIRTFOOD – tajemnica zachwycającej metamorfozy Adele rozwiązana!
Kiedy w ubiegłym roku internet oraz prasę plotkarską obiegły zdjęcia odmienionej Adele, wiele osób zaczęło doszukiwać się informacji na temat sposobów, dzięki którym udało jej się osiągnąć tak spektakularną metamorfozę w krótkim czasie. Odpowiedzi nie trzeba było długo szukać, albowiem piosenkarka przyznała się, iż efektywny spadek masy ciała udało jej się osiągnąć za sprawą diety […]
czytaj więcej...Regeneracja wątroby – prawidłowa dieta kluczem do osiągniecia zdrowia
Regeneracja wątroby – prawidłowa dieta kluczem do osiągniecia zdrowia Wątroba to bez wątpienia jeden z najważniejszych organów w ciele człowieka. Dlatego też, jej uszkodzenie może prowadzić do rozwoju ciężkich zaburzeń stanu zdrowia, a nawet sytuacji zagrożenia życia. Zarówno w przebiegu ostrego i przewlekłego zapalenia wątroby, marskości wątroby, toksycznego uszkodzenia wątroby, jak i stłuszczenia niniejszego narządu, […]
czytaj więcej...