







Żurawina suszona Wartości odżywcze
Składniki: 60% Żurawina, cukier, olej roślinny lub 54% Żurawina, cukier, olej roślinny *
* skład żurawiny może różnić się w zależności od partii, jeśli Ci zależy na konkretnym składzie zalecamy przed zakupem skonsultować się z Działem Obsługi Klienta
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Żurawina suszona Zastosowanie
Zastosowanie żurawiny suszonej w codziennej kuchni
- będzie znakomitym dodatkiem do musli, jogurtów, płatków pożywnego porannego śniadania czy lunchboxa
- może być elementem sałatek owocowych
- w daniach obiadowych - świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs a konfitura z żurawiną świetnie łączy się z serami
Żurawina suszona Film
Żurawina suszona Opis
Żurawina suszona cięta - suszone owoce żurawiny charakteryzują się nie tylko wspaniałym smakiem lecz także dużą ilością składników odżywczych. Bogate są przede wszystkim w witaminę C, A i E. Owoce suszone zachowują swoje właściwości przez kilka lat. Żurawina jest skarbnicą antyoksydantów i witamin z grupy B, a także błonnika.
Będzie świetną alternatywą dla słodyczy.
Podsumowanie
Suszona żurawina charakteryzuje się nie tylko doskonałym smakiem, to również wspaniałe źródło cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Wprowadzenie do zdrowego jadłospisu niniejszego produktu, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Pamiętaj o tym podczas przygotowywania codziennych posiłków.
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Kanada / USA |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 1 pkt |
POZOSTAŁE GRAMATURY | 250g1000g |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Kasza jaglana z musem
Składniki:
- Kasza jaglana
- mleko – pól na pól zmieszane z wodą
- imbir
- sól himalajska
- pestki moreli gorzkie
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- imbir
- mus malinowy
- rodzynki
- żurawina
- masło
Wykonanie:
Zetrzyj na tarce pestki moreli, po czym wrzuć je na wrzącą wodę. Dodaj mleko, masło, suszone owoce i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, według uznania. Dopraw 2 szczyptami soli i gotuj na małym ogniu przez 20 minut [pod przykryciem].

CIASTO Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g cukru trzcinowego
- 225 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki żurawiny suszonej
- pół szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych
- 30 dag mąki pszennej
- 3 jabłka
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180°C . Dno deczki wyłóż papierem do pieczenia.
Jabłka obierz i pokrój w grube plastry, można je skropić sokiem z cytryny. Jajka ubijaj z dodatkiem cukru. Cienkim strumieniem dodawaj olej cały czas ubijając.
Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon oraz żurawinę. Wymieszaj i dodaj do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do tortownicy i ułóż pokrojone jabłka lekko je dociskając. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. półtorej godziny (do suchego patyczka). Pod koniec pieczenia polej kilkoma łyżkami miodu.

OWSIANKA Z SUSZONYMI OWOCAMI
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 5 chipsów bananowych połamanych na mniejsze kawałki
- 5 chipsów jabłkowych połamanych na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- kilka orzechów włoskich
- szczypta cynamonu i kardamonu do smaku
- 1 szklanka lub więcej mleka krowiego/ roślinnego/
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wsypać do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 min. Smacznego.

CIASTECZKA OWSIANE z BAKALIAMI
Składniki:
- 250g grubych płatków owsianych;
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
- 5 łyżek ksylitolu;
- 5 łyżek masła sklarowanego;
- 1 banan;
- 100g pokruszonych orzechów włoskich;
- 50g pokruszonej, gorzkiej czekolady;
- 50g posiekanej suszonej żurawiny.
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmiel przy pomocy młynka do kawy lub blendera;
Połącz zmielone płatki owsiane z mąką pszenną i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;
W osobnej misce połącz ze sobą ksylitol oraz masło sklarowane;
Połącz składniki w obu miskach, a następnie dodaj do nich rozgniecionego banana;
Do składników w misce, dodaj pokruszone orzechy, czekoladę oraz siekaną żurawinę;
Z gotowego ciasta uformuj przy pomocy dłoni kulki o średnicy około 1,5-2 cm;
Rozłóż papier na blaszce do pieczenia;
Rozłóż ciastka równomiernie na blaszce, a następnie rozgnieć je przy pomocy dłoni, tak aby powstał płaski okrąg;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC i piecz w nim ciastka przez około 10-12 minut.

CHRUPIĄCE CIASTECZKA
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych;
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej;
- 1 garść posiekanej żurawiny;
- 1 garść pokruszonych pestek dyni;
- 1 rozgnieciony banan;
- 1 łyżka masła sklarowanego;
- 1 duża łyżka miodu;
- ½ szklanki wybranego mleka.
Przygotowanie:
Do miski przełóż płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, żurawinę oraz pokruszone pestki dyni. Następnie, wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;
Do suchych składników w misce dodaj: miód, rozgnieciony banan, masło sklarowane oraz mleko. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Jeśli konsystencja będzie zbyt sucha, dodaj do składników odrobinę mleka;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka i rozłóż je na blaszce do pieczenia;
Piecz ciastka w piekarniku przez około 15 minut.

Rybne klopsiki
Składniki:
- 500 g zmielonych filetów z karpia;
- 50 g suszonych śliwek (posiekane w drobną kostkę);
- 50 g suszonych moreli (posiekane w drobną kostkę);
- 50 g posiekanej, suszonej żurawiny;
- Szczypta mielonego pieprzu;
- Szczypta soli;
- 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej;
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany);
- 1 duże jajko;
- ½ pęczka świeżej kolendry;
- Łyżeczka oleju rzepakowego.
Wykonanie:
Zmielonego karpia przełóż do miski, a następnie dodaj do niego: suszone śliwki, morele, żurawinę, pieprz oraz sól;
Do powyższych składników dodaj: ostudzoną kaszę jęczmienną, czosnek, jajko oraz posiekaną kolendrę;
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj z nich małe klopsy;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i podsmaż klopsiki z obu stron tak, aby lekko się zarumieniły;
Podsmażone (jeszcze lekko surowe) klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC, a następnie piecz klopsiki przez około 5-10 minut.

Sałatka z dodatkiem komosy ryżowej oraz buraków
Składniki:
- Około 1 szklanki surowej, białej komosy różowej;
- 1-2 szklanki bulionu warzywnego do ugotowania komosy ryżowej;
- 2 pieczone buraki;
- 50g świeżych liści rukoli;
- Około 100g sera koziego;
- 1 garść suszonej żurawiny;
- 3-4 pokruszone orzechy włoskie;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki.
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową ugotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu, w przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym. Następnie, odcedź kaszę i przełóż ją do miski, w której masz zamiar podawać sałatkę;
Upieczone buraki pokrój w półksiężyce i dodaj do komosy ryżowej;
Liście rukoli dokładnie opłucz, a następnie osusz i dodaj do pozostałych składników sałatki;
Do sałatki dodaj posiekaną suszoną żurawinę oraz pokruszone orzechy włoski;
Całość posyp pokruszonym serem kozim i skrop odrobiną oliwy z oliwek oraz soku z limonki.
Dieta OXY – na czym polega i jakie są jej najważniejsze założenia?
Na całym świecie, w tym również w Polsce, coraz więcej osób zmaga się z problemem nadwagi i otyłości. Niniejsze zaburzenia prowadzą do poważnych konsekwencji, w tym nadciśnienia, cukrzycy typu 2, miażdżycy oraz chorób nowotworowych w obrębie układu pokarmowego. Dlatego też, wiele osób poszukuje w internecie skutecznych sposobów redukcji nadmiernej tkanki tłuszczowej. Jeszcze do niedawna prawdziwym […]
czytaj więcej...Dieta Dukana – poznaj najważniejsze założenia oraz zagrożenia wynikające z jej stosowania
Jeszcze do niedawna dieta Dukana (znana również jako dieta białkowa oraz/lub dieta proteinowa) stanowiła prawdziwą sensację w świecie osób, które od lat walczą o zdrowy wygląd swojej sylwetki. Opracowana przez francuskiego lekarza metoda miała bowiem gwarantować szybki spadek masy ciała bez uczucia głodu i restrykcji kalorycznej. Niemniej jednak, z biegiem lat okazało się, iż jadłospis […]
czytaj więcej...Co jeść w czasie przeziębienia i grypy?
Za oknami prawdziwa jesień. Noce stają się coraz chłodniejsze, a dni coraz krótsze. Deszczowa pogoda i brak słońca sprzyjają naszemu gorszemu samopoczuciu oraz osłabieniu odporności. Dlatego też, w listopadowe dni coraz trudniej jest nam zachować dobre zdrowie. W okresie przeziębienia i grypy równie ważne co odpoczynek, jest zachowanie właściwych zasad odżywiania, dzięki którym jesteśmy w […]
czytaj więcej...Żurawina przepisy i deserowe inspiracje – wybierz coś dla siebie!
Żurawina przepisy na słodko – granola, kasza jaglana, czy pudding chia? Co dziś przygotujesz na deser? Żurawina przepisy na słodko 1. Granola z żurawiną Składniki 500 ml jogurtu naturalnego jabłko cytryna 2 łyzki groszków czekoladowych syrop klonowy (składniki na wierzch) 1 szklanka płatków jaglanych 1 szklanka płatków gryczanych 1 szklanka rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich […]
czytaj więcej...