Żurawina liofilizowana 20g - fivio
Żurawina liofilizowana 20g - fivio
Żurawina liofilizowana - skład
MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|
fivio | 2024-10-31 |
Skład:100% Żurawina liofilizowana w połówkach.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100g
Wartość energetyczna –1378kJ/329kcal;
Tłuszcz – 3,3, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,01g;
Węglowodany –55g, w tym cukry: 29g;
Błonnik – 34g;
Białko –2,9g;
Sól –0,04g.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Żurawina liofilizowana - Zastosowanie
Przykładowe zastosowanie: zdrowa przekąska w ciągu dnia lub dodatek do pożywnego śniadania, dań na słodko jak i wytrawnie. Owoce liofilizowane to świetna alternatywa dla tradycyjnych słodyczy. Sprawdza się również jako aromatyczny dodatek do herbaty.
Żurawina liofilizowana - Opis produktu
Żurawina liofilizowana - słodko - kwaśne owoce bez dodatku cukru, bogate w witaminę C, i witaminy z grupy B. Połówki żurawiny produkowane są w 100% z owoców. Są źródłem błonnika pokarmowego a także potasu i magnezu. Związki o potencjale antyoksydacyjnym zawarte w żurawinie to flawonoidy i antocyjany. Owoce poddane procesowi liofilizacji nie zawierają cukru dodanego, jedynie ten występujący naturalnie w owocach.
Liofilizacja jest najlepszym sposobem na zachowanie wartości odżywczej produktów.
Liofilizacja jest procesem suszenia produktów poprzez zamrożenie i odparowanie wody. Dzięki temu procesowi owoce i warzywa zachowują swoje wartości odżywcze, kolor a także smak. Proces liofilizacji ma wiele zalet i zdecydowanie przeważa nad suszeniem. Jednym z pozytywnych aspektów żywności liofilizowanej jest możliwość długiego przechowywania bez utraty wartości odżywczych. Proces ten uniemożliwia rozwój bakterii w związku z czym stosowanie konserwantów i innych dodatków nie jest potrzebne.