info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
-10%Mąka kokosowa cena, właściwości, zastosowanie
Mąka kokosowa cena, właściwości, zastosowanie
Mąka kokosowa cena, właściwości, zastosowanie
Mąka kokosowa cena, właściwości, zastosowanie
Mąka kokosowa cena, właściwości, zastosowanie
Mąka kokosowa cena, właściwości, zastosowanie
MEGA OKAZJA

Mąka kokosowa 1000g - VIVIO

10,49 zł9,49 zł(38)
  duża dostępność

Mąka kokosowa Wartości odżywcze

Składniki: 100 % mąka kokosowa

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Mąka kokosowa Zastosowanie

Co z niej zrobić?

Przede wszystkim mąka kokosowa znajduje zastosowanie przy różnego rodzaju wypiekach. Powinna być jednak stosowana w połączeniu z innymi rodzajami mąki zbożowej. Jest dość ciężka. Z uwagi na to, że mąka kokosowa nie zawiera glutenu, wypieki z jej dodatkiem będą bardzo kruche. Aby zachować odpowiednią strukturę należy dodać do ciasta więcej jajek. Pozytywnie wpływa na strukturę i dobrą wilgotność wypieków. Wykorzystuje się ją również, jako dodatek do koktajli, panierek, naleśników, musli, bułeczek, sałatek owocowych czy jogurtów. Na bazie mąki kokosowej przygotujemy pyszny omlet, naleśniki i placki. Posłuży ona także do zagęszczania zup i sosów. Produkt ten absorbuje więcej płynów niż zwykła mąka pszenna, tak więc należy odpowiednio według przepisu zwiększyć ilość używanej do potrawy wody.

Dla bezpieczeństwa informujemy, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.


Mąka kokosowa Film


Mąka kokosowa KCAL

Czy mąka kokosowa tuczy?

W 100 gramach mąki kokosowej znajdują się około 443 kalorie. Jak wszystkie produkty spożywcze, ten również powinien być spożywany z umiarem. Mąka kokosowa może stanowić składnik diety redukcyjnej, ponieważ zawiera duże ilości błonnika pokarmowego. Dzięki temu po spożyciu produktów z dodatkiem mąki kokosowej jesteśmy dłużej syci. Ponadto błonnik pokarmowy przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu. Mąka kokosowa jest produktem niskowęglowodanowym, co sprawia, że jest chętnie stosowana przez osoby dbające o szczupłą sylwetkę.


Mąka kokosowa Opis

Mąka kokosowa to kolejna alternatywa dla mąki pszennej. W przeciwieństwie do mąki produkowanej z innych orzechów jej zakup nie obciąża nadmiernie naszego portfela. Odznacza się także niskim poziomem przyswajalnych węglowodanów. Nie zawiera glutenu, więc może być spożywana przez osoby chore na celiakię. To także źródło błonnika pokarmowego oraz wielu cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Wyśmienicie smakuje i pięknie pachnie. Musisz ją mieć w swojej kuchni. Poznaj właściwości mąki kokosowej i przetestuj przepisy z jej dodatkiem.

Co to jest mąka kokosowa i jaki ma smak?

Mąka kokosowa produkowana jest ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Przed procesem mielenia usuwa się nadmiar tłuszczu i wilgoci. Jest to więc produkt uboczny wytwarzania mleka kokosowego i oleju. Produkowana jest na dwa sposoby: metodą suchą i mokrą. Ta pierwsza jest bogatsza w białko, ma kremowy kolor i większą zawartość tłuszczu. Mąka produkowana metodą mokrą jest jaśniejsza, zawiera więcej błonnika i mniej tłuszczu. Mąka kokosowa może być stosowana tak samo jak mąka pszenna do różnego rodzaju słodkich i wytrawnych wypieków, ciast, ciasteczek, deserów, chlebów i placków. Wypieki na bazie mąki kokosowej są lekkie i miękkie, mają intensywny kokosowy zapach i lekko kokosowy posmak. Mąka ta zawiera więcej błonnika niż mąka pszenna. Jest go tak dużo jak w mąkach z pełnego przemiału. Jest on niezwykle ważny w naszej diecie, ponieważ regdivuje pracę układu pokarmowego. Z uwagi na wysokie zawartości błonnika mąka kokosowa o wiele lepiej chłonie wodę niż inne rodzaje mąki. Dlatego też nie może ona stanowić głównego składnika ciasta. Najlepiej zmieszać ją z innym rodzajem mąki. Taki zabieg sprawi, że uzyskana konsystencja ciasta będzie zadowalająca, a wypiek nie będzie się kruszył po wyjęciu z pieca.

Gdzie kupić? Jaka cena?

Mąkę kokosową najłatwiej dostać w sklepie ze zdrową żywnością. Najwygodniejszą formą zakupów są obecnie zakupy przez internet. Wybierz sprawdzonego dostawcę, aby cieszyć się najwyższą jakością produktu. Zapoznaj się z opiniami innych użytkowników. Koszt kilogramowego opakowania mąki kokosowej to mniej niż 10 zł. Jej delikatny smak z pewnością pokochają wszyscy domownicy. Lepiej kup od razu kilka opakowań.

Jak zrobić samemu?

Mąke kokosową można przygotować samemu w domu, ale jest to bardzo czasochłonny proces i wymaga cierpliwości. Bazą do jej przygotowania w domowym zaciszu są wiórki kokosowe, które trzeba uprzednio namoczyć, a następnie zblendować i wysuszyć. Aby produkt końcowy miał strukturę piasku, proces ten należy powtarzać nawet kilkukrotnie.

Czy zawiera gluten? Przeciwwskazania do spożycia

Jest to produkt bezglutenowy w przeciwieństwie do mąk zbożowych. Może być więc stosowany przez osoby chore na celiakię. Mąkę kokosową powinni docenić także diabetycy. Dla cukrzyków jest to doskonały zamiennik mąki pszennej. Duże ilości błonnika pokarmowego zawarte w mące kokosowej korzystnie wpływają na metabolizm cukrów i regdivują poziom glukozy we krwi. Mąka kokosowa ma niski indeks glikemiczny. Z uwagi na przyjemny, słodkawy smak oraz wiele prozdrowotnych składników odżywczych często wykorzystywana jest do przygotowywania posiłków dla dzieci i niemowląt.

Co zawiera? Skład mąki kokosowej

Mąka kokosowa to przede wszystkim źródło cennego błonnika pokarmowego. Jest go prawie sześć razy więcej niż w tradycyjnej mące pszennej. Produkt ten dostarcza naszemu organizmowi wartościowego białka. Sto gram mąki pokrywa 37% dziennego zapotrzebowania na białko. Mąka kokosowa to także źródło kwasów tłuszczowych oraz witamin (w tym witamin z grupy B, witaminy E i A). To również skarbnica cennych składników mineralnych. Odnajdziemy wśród nich żelazo, selen, magnez, fosfor i wapń. Co więcej, mąka kokosowa jest zdrowszą alternatywą dla mąk zbożowych z uwagi na niską zawartość węglowodanów.

Czy jest zdrowa? Jakie ma właściwości?

Mąka produkowana z orzechów kokosowych to zdrowsza alternatywa mąk pochodzenia zbożowego. Duże zawartości błonnika przyspieszają metabolizm, a mała ilość węglowodanów sprawia, że jest zalecana zwłaszcza dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Dzięki zawartości błonnika, regdivarne spożywanie produktów z dodatkiem mąki kokosowej pomoże utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. W ten sposób może mieć istotne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia.

 


mąka kokosowa

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska (kraj pochodzenia surowca: Indonezja) lub Sri Lanka
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 199zł
Sprawdź ten produkt w EKOLOGICZNEJ odmianie