info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Wegański grzybowy strogonow 440g - VIVIO

%Wegański grzybowy strogonow 440g VIVIO, grzybowy strogonow z boczniakami,

Wegański grzybowy strogonow 440g - VIVIO

Cena regularna: 10,17 zł
8,30 zł
Najniższa cena z 30 dni: 10,17 zł
Cena za 1KG / 1L: 18,84 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

Grzybowy strogonow - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

pulpa pomidorowa 36%, woda, ciecierzyca gotowana 9%, czerwona fasola 5%, pieczarki 11%, cebula 9%, boczniaki 5 %, marchew 4%, seler 3%, olej rzepakowy, sól, skrobia modyfikowana, natka pietruszki, barwnik: karmel, czosnek, tymianek, czarny pieprz

Zawiera alergeny: seler i produkty pochodne.

Przechowywać w temp. pokojowej, chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 72 godziny.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Grzybowy strogonow - Zastosowanie

Produkt idealny na szybki obiad. Zawartośc przełóż do garnka. Gotuj na małym ogniu ok 5 min.

  • opakowanie zawiera 2 porcje

Grzybowy strogonow - KCAL

Strogonow grzybowy jest produktem niskokalorycznym. W porcji o wartości 100g znajdziemy zaledwie 45 kalorii. Warto przy tym pamiętać, że produkt ten zawiera w swoim składzie zestaw wartościowych składników odżywczych, w tym białko oraz witaminy i minerały.

Grzybowy strogonow - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych strogonowa grzybowego marki VIVIO

Podstawą zdrowej diety jest spożywanie odpowiedniej ilości świeżych warzyw oraz produktów, które są w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości niezbędnych witamin i minerałów. Niestety, w ciągu dnia pełnego obowiązków często brakuje nam czasu na przygotowanie smacznego, a przy tym pełnego zdrowia posiłku. Na szczęście, znamy prosty sposób na to, jak to zmienić. Wegański strogonow grzybowy marki VIVIO to idealne danie dla wszystkich osób, które w ferworze codziennych wyzwań często nie są w stanie przygotować dla siebie obiadu lub kolacji. Ta prosta potrawa w słoiku stworzona została z naturalnych składników. Znajdziemy w niej między innymi pełne witamin grzyby, jak również aromatyczne zioła. A co jeszcze warto wiedzieć na temat strogonowa marki VIVIO? I ile kalorii ma niniejsze danie? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić strogonow grzybowy marki VIVIO?

Czy strogonow grzybowy jest produktem w 100% wegańskim?

Czy strogonow marki VIVIO jest bezpieczny dla osób zmagających się z problemem celiakii?

Z jakimi dodatkami najlepiej smakuje strogonow grzybowy?

Jak długo można przechowywać strogonow grzybowy marki VIVIO?

Czy strogonow grzybowy można spożywać codziennie?

  • Strogonow grzybowy z pieczarkami – kcal.

Strogonow grzybowy – skład i najważniejsze wartości odżywcze

Strogonow grzybowy z pieczarkami to danie stworzone z myślą o wszystkich miłośnikach wyrazistych smaków. To co wyróżnia niniejszy produkt spośród innych potraw w słoiku dostępnych na rynku, to przede wszystkim prosty skład i zawartość cennych dla zdrowia warzyw oraz przypraw. Ponadto, strogonow marki VIVIO wolny jest od zbędnych konserwantów i sztucznych barwników. Natomiast jego wyrazisty smak z pewnością podbije podniebienia nie tylko zwolenników kuchni wegańskiej. A jakie składniki znajdziemy w strogonowie grzybowym marki VIVIO?

Po pierwsze: PULPA POMIDOROWA – Pomidory to jedne z tych warzyw, które najczęściej goszczą na naszych stołach (szczególnie w okresie letnim). Nic w tym dziwnego, albowiem są one niezwykle soczyste, a przy tym pełne zdrowia. Pomidory skrywają w sobie wyjątkowo cenny składnik – likopen. Co ciekawe, jego zawartość nie zmniejsza się wraz z procesem przetwarzania niniejszych warzyw. Dlatego też, w pulpie pomidorowej zawartej w strogonowie grzybowym marki VIVIO znajdziemy całe mnóstwo wartościowych witamin i minerałów, w tym witaminę C oraz potas. Warto wiedzieć, że pulpa pomidorowa stanowi około 36% składu niniejszej potrawy.

Po drugie: PIECZARKI – Te niezwykłe grzyby goszczą na naszych stołach niemalże przez cały rok. Stanowią one doskonałe uzupełnienie sosów warzywnych oraz dań mięsnych. I mimo, że często wydają nam się zaledwie dodatkiem do pełnowartościowej potrawy, tak naprawdę pieczarki stanowią skarbnicę niezbędnych witamin oraz minerałów. Pieczarki są najczęściej hodowanymi grzybami na świecie. Odznaczają się one delikatnym smakiem i łatwą dostępnością. Co ciekawe, znajdziemy w nich nie tylko spore ilości witamin z grupy B, ale także przeciwutleniaczy oraz błonnika pokarmowego. I chociaż pieczarki w głównej mierze składają się z wody, mogą one stanowić uzupełnienie zrównoważonej diety. Niniejsze grzyby stanowią około 11% strogonowa grzybowego marki VIVIO.

Po trzecie: GOTOWANA CIECIERZYCA – Niniejsza roślina strączkowa jest charakterystyczna dla kuchni Bliskiego Wschodu oraz kuchni śródziemnomorskiej. Niemniej jednak, z roku na rok jest ona coraz bardziej popularna także w naszym kraju. Ciecierzyca (znana także jako groch włoski) jest zarówno delikatna w smaku, jak i łatwa w przygotowaniu. Ponadto, stanowi ona dobre źródło wartościowych składników odżywczych. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje witamina A oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). Nie bez znaczenia są także spore ilości białka zawarte w ciecierzycy. To właśnie dlatego niniejsza roślina tak często stosowana jest w bezmięsnej kuchni i dlatego też, nie mogło zabraknąć jej w wegańskim strogonowie marki VIVIO. Ciecierzyca gotowana stanowi około 9% składu niniejszej potrawy w słoiku.

Po czwarte: CEBULA – To niezwykłe warzywo o charakterystycznym ostrym smaku i zapachu doceniane jest nie tylko przez miłośników kuchni, ale także medycyny naturalnej. Okazuje się bowiem, że cebula jest prawdziwą skarbnicą witaminy C. Dlatego też, przez tysiące lat stanowiła ona niezbędny element diety człowieka. Cebula oprócz wartościowych witamin, skrywa w sobie także całe mnóstwo niezbędnych minerałów. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje: fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem. To właśnie za sprawą cebuli, wegański strogonow marki VIVIO nabiera niepowtarzalnego i wyrazistego smaku. Warto wiedzieć, że cebula stanowi około 9% składu tej wyjątkowej potrawy.

Po piąte: BOCZNIAKI – Niniejsze grzyby cieszą się coraz większym uznaniem, zwłaszcza w gronie miłośników kuchni wegańskiej. Podobnie jak pieczarki są one łatwe w zastosowaniu, a ponadto wyróżniają się delikatnym smakiem, który doskonale uzupełnia kompozycję strogonowa grzybowego marki VIVIO. Co ciekawe, boczniaki są także źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Są one w stanie dostarczyć do naszego organizmu zarówno witaminy z grupy B, jak i trudnodostępną witaminę D. Ponadto, te wyjątkowe grzyby zawierają w sobie cenne minerały, takie jak potas oraz wapń. Boczniaki stanowią blisko 5% składu strogonowa wegańskiego.

Po szóste: CZERWONA FASOLA – Roślina ta należy do rodziny bobowatych. Jest ona charakterystyczna dla terenów Ameryki Południowej, gdzie zajmuje ważne miejsce w lokalnej kuchni. Do Europy fasola czerwona dotarła dopiero w XV wieku, niemniej jednak z miejsca podbiła ona serca mieszkańców starego kontynentu. Podobnie jak inne strączki jest świetnym źródłem białka oraz wartościowych witamin i minerałów. Ponadto, jest w stanie zagęścić konsystencję przygotowywanych przez nas potraw. Dlatego też, fasola czerwona stanowi około 5% składu naszego strogonowa grzybowego.

Po siódme: MARCHEW – To bez wątpienia jedno z najpopularniejszych polskich warzyw. Co ciekawe, niezwykłe właściwości zdrowotne marchewki doceniane były już w czasach starożytności. Niniejsze warzywo jest zarówno chrupiące, jak i soczyste. Doskonale sprawdza się ono w formie dodatku do dań mięsnych oraz jako składnik pożywnej surówki. Marchew jest źródłem beta-karotenu. Ponadto, zawiera ona w swoim składzie spore ilości witamin z grupy B oraz witaminy C. Dodatkowo, marchew dostarcza do naszego organizmu przeciwutleniacze. Warto wiedzieć, iż stanowi ona około 4% składu strogonowa grzybowego marki VIVIO.

Po ósme: SELER – Niniejsze warzywo uprawiane jest przez człowieka już od ponad 200 lat. Seler jest częstym składnikiem zup oraz sosów do mięs. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, iż jest on także doskonałym źródłem witaminy K oraz witaminy C. Dodatkowo, seler skrywa w sobie duże ilości fosforu oraz flawonoidów. To niezwykłe warzywo stanowi około 3% składu naszego wegańskiego strogonowa.

Po dziewiąte: OLEJ RZEPAKOWY – Olej ten nazywany jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Znajdziemy w nim przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz spore ilości witaminy E.

Osiągnięcie wyjątkowego smaku strogonowa grzybowego z pieczarkami nie byłoby możliwe bez udziału odpowiednich przypraw. W składzie niniejszego produktu znajdziemy między innymi:

  • Czosnek – odpowiedzialny za nadanie niepowtarzalnych walorów smakowych niniejszej potrawie;
  • Natkę pietruszki – która jest niezrównaną skarbnicą witaminy C oraz żelaza;
  • Tymianek – zioło charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej, odpowiedzialne za dostarczenie do naszego organizmu sporych ilości przeciwutleniaczy;
  • Czarny pieprz – nadający odrobiny ostrości składnikom zawartym w strogonowie wegańskim marki VIVIO.

Warto także wiedzieć, że to niezwykłe danie zawiera w swoim składzie również niewielkie ilości soli oraz skrobi modyfikowanej. Natomiast głęboki kolor strogonowa został uzyskany za sprawą słodkiego karmelu.

Poznaj właściwości zdrowotne składników zawartych w grzybowym strogonowie marki VIVIO

Strogonow grzybowy z pieczarkami stworzony został z warzyw oraz cennych ziół. Dlatego też, wprowadzenie go do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Marchew oraz ciecierzyca zawierają w swoim składzie spore ilości witaminy A, która odpowiada nie tylko za wsparcie naszego narządu wzroku, ale także za wzmocnienie odporności. Ponadto, fasola czerwona oraz pieczarki i boczniaki są doskonałym źródłem witamin z grupy B. To właśnie one przyczyniają się między innymi do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego oraz do podniesienia naszego samopoczucia psychicznego. Nie bez znaczenia jest także witamina C zawarta w zielonej natce pietruszki oraz w cebuli. Ta niezwykła witamina nie tylko wykazuje właściwości przeciwutleniające, ale także wspiera proces leczenia objawów przeziębienia i grypy. Na szczególną uwagę zasługuje również witamina D obecna w pieczarkach oraz boczniakach. To właśnie dzięki niej możliwe staje się zachowanie zdrowia naszych kości oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia zaburzeń nastroju w przyszłości. Co ciekawe, wprowadzenie strogonowa grzybowego marki VIVIO do pełnej zdrowia diety może sprzyjać także spowolnieniu procesów starzenia się skóry. Wszystko to za sprawą witaminy E zawartej w oleju rzepakowym oraz flawonoidom obecnym między innymi w tymianku.

Warto także wiedzieć, że dzięki pulpie pomidorowej, strogonow grzybowy jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości potasu. Pierwiastek ten jest niezwykle ważny dla zdrowia naszego układu krążenia, albowiem przyczynia się do obniżenia wartości ciśnienia krwi. Również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (dostępne między innymi za sprawą oleju rzepakowego oraz ciecierzycy) wykazują korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Pozwalają one bowiem na usunięcie nadmiaru złego cholesterolu we krwi, a tym samym na zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy i zawałów serca w przyszłości. Strogonow wegański z pieczarkami to również dobre źródło błonnika pokarmowego, dzięki któremu możliwe jest zachowanie prawidłowego rytmu wypróżnień oraz utrzymywanie prawidłowej masy ciała.

W tym miejscu należy jednak pamiętać, że jeśli chcemy uzyskać ze strogonowa marki VIVIO wszystko to, co najlepsze, powinniśmy włączyć go do zdrowego stylu życia. Tylko zrównoważona dieta i systematyczna aktywność fizyczna są w stanie korzystnie wpłynąć na nasze samopoczucie, a dodatkowo istotnie zmniejszyć ryzyko występowania zaburzeń stanu zdrowia w przyszłości.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania grzybowego strogonowa z pieczarkami

W większości przypadków spożywanie odpowiednich ilości strogonowa z pieczarkami jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Po pierwsze: ze względu na zawartość karmelu, produkt ten nie jest zalecany w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Po drugie: ze względu na zawartość roślin strączkowy, czosnku oraz cebuli, strogonow grzybowy powinien zostać wykluczony z diety osób zmagających się z zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego (w tym z zespołem jelita drażliwego lub z zapaleniem błony śluzowej żołądka). Ponadto, warto pamiętać, że poszczególne składniki niniejszego dania mogą odpowiedzialne być za wywołanie reakcji alergicznych. Dlatego też, grzybowy strogonow z pieczarkami powinien być stopniowo wprowadzany do diety. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po jego spożyciu (np. bólu brzucha, nudności, zaczerwienienia skóry, wysypki, duszności) należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie specjalisty.

UWAGA NA ALERGENY: W grzybowym strogonowie z pieczarkami marki VIVIO mogą znajdować się śladowe ilości: glutenu, skorupiaków, jaj, orzeszków ziemnych, ryb, nasion soi, mleka, laktozy, orzechów, selera, gorczycy, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków i produktów pochodnych.

Grzybowy strogonow z pieczarkami – cena

Grzybowy strogonow z boczniakami sprzedawany jest w szklanych słoikach o pojemności 440 gramów. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 10,00 – 15,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena wegańskiego strogonowa może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania wyboru warto zwrócić szczególną uwagę na skład produktu i wybierać te dania w słoiku, które odznaczają się prostym składem i niską zawartością konserwantów oraz sztucznych barwników.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące strogonowa marki VIVIO

Pytanie 1: Gdzie kupić strogonow grzybowy marki VIVIO? Produkt ten dostępny jest przede wszystkim w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Ponadto, warto poszukać go w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. Dzięki temu, jesteśmy w stanie uzyskać dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej.

Pytanie 2: Czy strogonow grzybowy jest produktem w 100% wegańskim? Strogonow marki VIVIO zawiera w swoim składzie wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. Dlatego też, bez przeszkód może wprowadzany być do diety osób, które na co dzień stronią od spożywania mięsa.

Pytanie 3: Czy strogonow marki VIVIO jest bezpieczny dla osób zmagających się z problemem celiakii? Chociaż poszczególne składniki niniejszej potrawy nie zawierają w swoim składzie glutenu, warto wiedzieć, że produkt ten jest produkowany na terenie zakładu, w którym gluten jest przetwarzany. W związku z tym, mogą znajdować się w nim śladowe ilości glutenu. Dlatego też, strogonow wegański nie jest przeznaczony dla osób zmagających się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu.

Pytanie 4: Z jakimi dodatkami najlepiej smakuje strogonow grzybowy? Niniejsza potrawa świetnie smakuje w połączeniu z pieczywem pełnoziarnistym. Niemniej jednak, można dodawać ją także do kaszy oraz makaronu. Ponadto, strogonow grzybowy doskonale odnajduje się w towarzystwie pieczonych ziemniaków.

Pytanie 5: Jak długo można przechowywać strogonow grzybowy marki VIVIO? Produkt ten zamknięty jest w szklanym słoiku. Przez cały czas strogonow grzybowy powinien przechowywany być w lodówce. Warto także wiedzieć, że po jego otwarciu nie można przechowywać go dłużej niż przez 72 godziny.

Pytanie 6: Czy strogonow grzybowy można spożywać codziennie? Zdrowa dieta powinna składać się z urozmaiconych potraw i produktów. Dlatego też, strogonowa wegańskiego nie należy spożywać każdego dnia. Niniejsze danie świetnie sprawdzi się wtedy, gdy nie mamy odpowiedniej ilości czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku.

 

grzybowy strogonow

Podsumowanie

Strogonow grzybowy z pieczarkami to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników kuchni wegańskiej. To aromatyczne danie w słoiku odznacza się łatwością przygotowania, a przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem. Dlatego też, już dziś warto wypróbować strogonow wegański marki VIVIO.

Bibliografia

  1. Afshin A, Micha R, Khatibzadeh S, Mozaffarian D. Consumption of nuts and legumes and risk of incident ischemic heart disease, stroke, and diabetes: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2014;100(1):278–288;
  2. Babu, U. S., Balan, K. V., Garthoff, L. H., & Calvo, M. S. (2014). Vitamin D2 from UVB light exposed mushrooms modulates immune response to LPS in rats. Molecular nutrition & food research, 58(2), 318-328;
  3. Djekic, I., Vunduk, J., Tomašević, I., Kozarski, M., Petrovic, P., Niksic, M., … & Klaus, A. (2017). Application of quality function deployment on shelf-life analysis of Agaricus bisporus Portobello. LWT, 78, 82-89;
  4. Głód K.G., Kubiak M.S., Piszcz P., Wantusiak P. (2010): Antyoksydanty w produktach spożywczych, ich rola i właściwości postępy techniki przetwórstwa spożywczego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2;
  5. Hannan A, Ullah MI, et al. Anti-mycobacterial activity of garlic (Allium sativum) against multi-drug resistant and non-multi-drug resistant Mycobacterium tuberculosis. Pak J Pharm Sci 2011, 24(1): 81-85;
  6. Karmańska, A., Florczak, J., & Karwowski, B. Badanie zawartości związków polifenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej różnych odmian pieczarek. Czasopismo poświęcone zagadnieniom badań ochrony zdrowia i środowiska Wersja internetowa wydawanego czasopisma jest wersją pierwotną, 48. [str.4];
  7. Koch H.P., Lawson L.D.: Garlic, The Science and Therapeutic Application of Allium sativum L. and Related Species. Wyd. II. Wiliams & Wilkins, Baltimore, Philadelphia, London, 1996, p.101-113, p.163;
  8. Muszyńska, B., Piotrowska, J., Krakowska, A., Gruba, A., Kała, K., Sułkowska-Ziaja, K., … & Opoka, W. (2017). Study of physiologically active components in different parts of fruiting bodies of varieties of Agaricus bisporus (white mushroom). European Food Research and Technology, 243(12), 2135-2145. (b);
  9. Reguła J., Gramza-Michałowska A., 2013 Wartość odżywcza oraz indeks glikemiczny produktów zbożowych z dodatkiem suszu boczniaka ostrygowatego, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość; 5, 90, 119-128;
  10. Seidler-Łożykowska K. (2007): Wpływ warunków pogodowych na zawartość olejku eterycznego w surowcach tymianku właściwego (Thymus vulgaris l.) i majeranku ogrodowego (Origanum majorana l.). Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu – CCCLXXXIII 41: 605-608;
  11. Szczepanik G. (2007): Wpływ ekstraktów kopru, podbiału, rozmarynu, skrzypu, szałwii i tymianku na hamowanie utleniania lipidów wyekstrahowanych z tkanki mięśniowej kurcząt i indyków. Żywność Nauka Technologia Jakość 4 (53): 89-98.
  12. Urbain, P., Singler, F., Ihorst, G., Biesalski, H. K., & Bertz, H. (2011). Bioavailability of vitamin D 2 from UV-B-irradiated button mushrooms in healthy adults deficient in serum 25-hydroxyvitamin D: a randomized controlled trial. European journal of clinical nutrition, 65(8), 965-971.
  13. Villegas R, Gao Y-T, Yang G, et al. Legume and soy food intake and the incidence of type 2 diabetes in the Shanghai Women’s Health Study. Am J Clin Nutr. 2008;87(1):162–167. 9. Zanovec M. Comparison of Nutrient Density and Nutrient-to-Cost Between Cooked and Canned Beans. Food Nutr Sci. 2011;02(02):66–73;
  14. Zhu Z. Y., Zhang J. Y., Chen Lj i in., Comparative evaluation of polysaccharides isolated from astragalus, oyster mushroom, and yacon as inhibitors of α-glucosidase, Chinese Journal of Natural Medicines. 2014.

Opinie klientów