Tofu curry 440g - VIVIO
Tofu curry 440g - VIVIO
Produkt niedostępny
Tofu curry z kokosem - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Polska | VIVIO |
skład: pulpa pomidorowa 35%, woda, tofu 13% (ziarno soi, woda, substancja żelująca: kwasek cytrynowy), wyciąg z kokosa 9,7 % (kokos, woda), cebula 9 %, ciecierzyca gotowana 6 %, marchew 4%,olej rzepakowy 2,9%, skrobia, czosnek, sól, skrobia modyfikowana, imbir, papryka w proszku, kolendra, gałka muszkatołowa, kumin, kurkuma, chilli
Zawiera alergeny: seler i produkty pochodne.
Przechowywać w temp. pokojowej, chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 72 godziny.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Tofu curry z kokosem - Zastosowanie
Tofu curry to danie gotowe do bezpośredniego spożycia. Można jeść je jako samodzielną potrawkę lub spożywać z ryżem, pieczywem albo ziemniakami. Świetnie sprawdzi się jako ciepłe danie obiadowe, ale można wykorzystać je również jako zimną przekąskę w podróży, na uczelni lub w pracy.
Opakowanie zawiera 2 sugerowane porcje produktu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 72 godzin.
Tofu curry z kokosem - KCAL
Tofu curry jest daniem niskokalorycznym. 100g produktu dostarcza jedynie 87kcal. Z tego względu doskonale nadaje się dla osób odchudzających się. Zawiera niewielkie ilości kwasów tłuszczowych nasyconych oraz cukrów prostych. Może stanowić źródło białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego.
Tofu curry z kokosem - Opis produktu
Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości odżywczych i zastosowania tofu curry
Każdy miewa czasami bardziej zabiegane dni, w których trudno znaleźć czas na gotowanie pełnowartościowych posiłków. W takich momentach z pomocą przychodzą dania gotowe Vivo. To moc witamin, składników mineralnych, białka i błonnika zawarta w małych słoiczkach. Jedną z propozycji Vivio jest tofu curry, czyli aromatyczne danie inspirowane oryginalną kuchnią azjatycką. Idealne połączenie ostrych przypraw z łagodniejszymi aromatami sprawia, że danie przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Co więcej jest to produkt w 100% bezmięsny, więc doskonale nadaje się jako uzupełnienie diety wegan i wegetarian.
Tofu curry – pochodzenie i skład produktu
Zdrowie zamknięte w słoiczku - o wyjątkowych składnikach tofu curry
Tofu curry z ryżem – propozycja na obiad dla całej rodziny
Tofu curry z warzywami dla wegan i wegetarian
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące tofu curry:
Czy tofu curry jest zdrowe?
Jak przechowywać tofu curry?
Ile porcji zawiera słoiczek tofu curry?
Tofu curry a odchudzanie – czy tofu curry tuczy?
Tofu curry – wartości odżywcze
Tofu curry – przepisy
Tofu curry – zastosowanie
Tofu curry – pochodzenie i skład produktu
Tofu curry VIVIO to w pełni naturalny produkt wytwarzany z najwyższej jakości surowców pochodzenia roślinnego. Nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników. Skład produktu jest prosty i pełen aromatycznych przypraw, które nadają daniu wyjątkowego smaku przywodzącego na myśl prawdziwe azjatyckie specjały. Tofu curry nie zawiera również oleju palmowego ani zagęstników. To prawdziwa moc natury zamknięta w małym słoiczku.
Podstawą dania Vivio jest tofu, czyli twaróg wegański otrzymywany z mleka sojowego. Jego oryginalny smak jest neutralny i bardzo delikatny, ale idealnie skomponowany dodatek aromatycznych przypraw i mnóstwa warzyw sprawia, że wszystkie składniki doskonale się dopełniają. Oczywiście tofu curry bez mleka kokosowego nie można by było nazwać prawdziwym azjatyckim specjałem. Dlatego Vivio zadbało o dodatek przepysznego kokosa nadającego daniu niepowtarzalnego charakteru.
Zdrowie zamknięte w słoiczku – o wyjątkowych składnikach tofu curry
Głównym składnikiem azjatyckiego dania Vivio jest tofu. Produkt ten wytwarzany jest z mleka sojowego poprzez podgrzewanie, koagulację i prasowanie. Stanowi bardzo odżywczy element diety ze względu na wysoką zawartość białka roślinnego. Produkt oparty jest w 100% na soi, której wskaźnik aminokwasowy jest oceniany w badaniach naukowych na porównywalny do mięsa. Oznacza to, że strączki te z powodzeniem mogą stanowić źródło pełnowartościowego białka w diecie wegan i wegetarian. Co więcej, publikacje naukowe wskazują, że białka soi mogą mieć działanie obniżające cholesterol, a przez to działają ochronnie na układ krążenia.
Tofu może stanowić również bardzo dobre źródło izoflawonoidów. Są to związki bioaktywne o potencjalnym korzystnym wpływie na zdrowie człowieka. Ich budowa zbliżona jest do ludzkich hormonów – estrogenów. Dzięki temu mogą wykazywać wysoką aktywność w organizmie. Badania wskazują, że mogą brać udział w mechanizmach łagodzenia niektórych chorób przewlekłych. Naukowcy wykazali również, że regularne spożywanie tofu może wiązać się z mniejszym ryzykiem wystąpienia raka piersi u kobiet.
Ważnym elementem tofu curry Vivio jest ciecierzyca. To kolejna roślina strączkowa, która może stanowić źródło wartościowego białka w diecie bezmięsnej. Dodatkowo stanowi ona prawdziwą skarbnicę wielu składników mineralnych oraz witamin z grupy B. Zawiera między innymi żelazo wchodzące w skład hemoglobiny, czyli białka transportującego tlen w naszym organizmie. Wśród cennych witamin znajduje się natomiast witamina K, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, co ma znaczenie w procesach gojenia się ran, a także przy bardzo obfitych miesiączkach.
Nutkę kokosowego aromatu nadaje tofu wyciąg z tej egzotycznej rośliny. Jako że składnik ten stanowi podstawę wielu klasycznych azjatyckich dań, liczne badania naukowe zajmowały się badaniem jego składu i wpływu na zdrowie człowieka. Wykazano między innymi, że może on wykazywać właściwości antyoksydacyjne i zapobiegać uszkodzeniom DNA zdrowych komórek. Okazuje się również, że spożywanie mleka kokosowego może mieć wpływ na regulację gospodarki lipidowej.
Tofu curry z ryżem – propozycja na obiad dla całej rodziny
Tofu curry stanowi doskonałą propozycję na szybki obiad w zabiegany dzień. Świetnie sprawdzi się również jako element codziennej diety dla osób, które zwyczajnie nie lubią gotować i spędzać dużo czasu w kuchni. Danie to zawiera wiele bardzo zdrowych składników, które rzadko pojawiają się w naszych tradycyjnych przepisach. Z tego względu dla urozmaicenia diety warto włączyć tofu Vivio do swojego jadłospisu.
Tofu curry jest daniem w 100% roślinnym, ale z pewnością przypadnie do gustu również miłośnikom mięsa. Stanowi propozycję na obiad dla całej rodziny. Można podawać go z ryżem, pieczywem lub ziemniakami. Takie danie daje bardzo duże pole do popisu dla twojej wyobraźni oraz umożliwia testowanie zupełnie nowych smaków. Tofu curry mango z orzechami nerkowca to tylko jedna z propozycji na słodko-ostre przełamanie codziennej monotonii!
Tofu curry z warzywami dla wegan i wegetarian
Tofu curry zawiera wiele składników bardzo pożądanych w diecie wegan i wegetarian. Poza wspominianym już białkiem o wysokiej wartości odżywczej, może stanowić także źródło wielu witamin z grupy B. Należą do nich między innymi tiamina, niacyna oraz kwas foliowy. W gotowym daniu znaleźć można również niezwykle cenne w diecie bezmięsnej żelazo, którego niedobory objawiają się między innymi zmęczeniem, pogorszeniem kondycji włosów oraz obniżoną koncentracją.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące tofu curry
Pytanie 1: Czy tofu curry jest zdrowe?
Tofu curry to naturalny produkt bez dodatków sztucznych barwników, zagęstników i konserwantów. Zawiera wiele roślinnych składników o wysokiej wartości odżywczej. Może stanowić źródło błonnika pokarmowego oraz wielu witamin i soli mineralnych. Dodatkowo dostarcza mało kalorii, więc może być pomocne w kontroli prawidłowej masy ciała.
Pytanie 2: Jak przechowywać tofu curry?
Tofu curry jest produktem trwałym. Przed otwarciem może być przechowywane przez długi czas poza lodówką. Po otwarciu należy przechowywać je w lodówce i spożyć w ciągu 72 godzin.
Pytanie 3: Ile porcji zawiera słoiczek tofu curry?
Słoiczek tofu curry zawiera 440g, czyli dwie sugerowane porcje produktów. Jedna porcja dostarcza około 200kcal. W zależności od potrzeb można indywidualnie dostosować wielkość porcji do własnych upodobań.
Pytanie 4: Tofu curry a odchudzanie – czy tofu curry tuczy?
Tofu curry jest produktem niskokalorycznym, stanowiącym jednocześnie dobre źródło błonnika pokarmowego. Jest daniem sycącym i pełnowartościowym. Z pewnością zasługuje na uwagę w przypadku diety odchudzającej. Ostateczne efekty odchudzania zależą jednak od całkowitej kaloryczności diety, a nie jedynie konkretnych jej elementów.
Bibliografia
- Danji Fukushima (1991) Recent progress of soybean protein foods: Chemistry, technology, and nutrition, Food Reviews International, 7:3, 323-351, DOI: 10.1080/87559129109540915
- Barnes, S.; Boersma, B.; Patel, R.; Kirk, M.; Darley-Usmar, V.M.; Kim, H.; Xu, J. Isoflavonoids and chronic disease: Mechanisms of action. BioFactors 2000, 12, 209–215.
- Kim MK, Kim JH, Nam SJ, Ryu S, Kong G. Dietary intake of soy protein and tofu in association with breast cancer risk based on a case-control study. Nutr Cancer. 2008;60(5):568-76. doi: 10.1080/01635580801966203. PMID: 18791919.
- Rizzo G, Baroni L. Soy, Soy Foods and Their Role in Vegetarian Diets. Nutrients. 2018 Jan 5;10(1):43. doi: 10.3390/nu10010043. PMID: 29304010; PMCID: PMC5793271.
- A H Wu, R G Ziegler, P L Horn-Ross, et al. Tofu and risk of breast cancer in Asian-Americans. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Vol. 5, 901-906, November 1996.
- https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/ciecierzyca-warzywo-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-ciecierzycy,21452.html [dostęp: 19.02.2021r.].
- Dimidi E, Cox SR, Rossi M, Whelan K. Fermented Foods: Definitions and Characteristics, Impact on the Gut Microbiota and Effects on Gastrointestinal Health and Disease. Nutrients. 2019 Aug 5;11(8):1806. doi: 10.3390/nu11081806. PMID: 31387262; PMCID: PMC6723656.
- Karunasiri AN, Gunawardane M, Senanayake CM, Jayathilaka N, Seneviratne KN. Antioxidant and Nutritional Properties of Domestic and Commercial Coconut Milk Preparations. Int J Food Sci. 2020 Aug 1;2020:3489605. doi: 10.1155/2020/3489605. PMID: 32832538; PMCID: PMC7422486.
- Hauy BN, Oliani CHP, Fracaro GG, Barbalho SM, Guiguer ÉL, Souza MDSS, Mendes CG, Bueno MDS, Araújo AC, Bueno PCDS. Effects of Consumption of Coconut and Cow's Milk on the Metabolic Profile of Wistar Rats Fed a Hyperprotein Diet. J Med Food. 2020 Jun 16. doi: 10.1089/jmf.2020.0031. Epub ahead of print. PMID: 32544020.