Weekend taniej dostawy
Rodzynki ekologiczne, organiczne BIO rodzynki 1000g
Rodzynki ekologiczne, organiczne BIO rodzynki 1000g
Rodzynki ekologiczne, organiczne BIO rodzynki 1000g
Rodzynki ekologiczne, organiczne BIO rodzynki 1000g
Rodzynki ekologiczne, organiczne BIO rodzynki 1000g

BIO Rodzynki 1000g - VIBIO

PRODUCENTVIBIO
KRAJ POCHODZENIAUzbekistan
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
2 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY250g

21,38 zł

RABAT - 4%

22,35 zł

-4

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

Rodzynki sułtańskie to jedne z najpopularniejszych bakalii. Posiadają w swoim składzie znaczące ilości manganu, żelaza i witaminy B6. Stanowią także bogate źródło miedzi i potasu, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. 


Wartości odżywcze

Składniki: 99,5% organiczna suszona rodzynka sułtańska 0,5% organiczny olej słonecznikowy

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


przepisy /zastosowanie

KUTIA

KUTIA

Składniki:

  • 10 dag suszonych śliwek
  • 5 dag suszonych fig
  • 4 łyżki miodu
  • 5 dag rodzynek
  • 1 szklanka maku
  • aromat migdałowy
  • 5 dag migdałów
  • 1 szklanka ziaren pszenicy

Wykonanie:

Przygotowywanie kutii powinno rozpocząć się co najmniej jeden dzień przed wieczerzą wigilijną.

Pszenicę czyścimy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc.

Kolejnego dnia ziarna odcedzamy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości, czyli około 3 godzin.

Mak płuczemy i sparzamy, następnie cedzimy i mielimy dwukrotnie (maszynką do mielenia).
Mieszamy go z pszenicy odsączoną z wody, miodem (wcześniej rozpuszczonym i podgrzanym) i aromatem migdałowym.

Do kutii dodajemy pokrojone bakalie – orzechy, migdały, rodzynki, śliwki, figi. Wszystko dokładnie mieszamy. Danie chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy bakaliami.


KEKS

KEKS

Składniki:
- 5 jajek
- 200 g masła
- pół szklanki ksylitolu
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g orzechów włoskich
- 10 g morwy białej
- 10 g rodzynek
- 5 g imbiru kandyzowanego
- 5 g suszonego ananasa
- 5 g suszonych fig


Bakalie obtocz w jednej łyżce mąki pszennej (figi wcześniej pokrój w kosteczkę). Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia.
Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z ksylitolem, dodaj żółtka. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj bakalie i ubite na sztywną pianę białka.
Masę przelej do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 170°C. Posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą.


Kasza jaglana z musem

Kasza jaglana z musem

Składniki:

- Kasza jaglana
- mleko – pól na pól zmieszane z wodą
- imbir
- sól himalajska
- pestki moreli gorzkie
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- imbir
- mus malinowy
- rodzynki
- żurawina
- masło

Wykonanie:

Zetrzyj na tarce pestki moreli, po czym wrzuć je na wrzącą wodę. Dodaj mleko, masło, suszone owoce i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, według uznania. Dopraw 2 szczyptami soli i gotuj na małym ogniu przez 20 minut [pod przykryciem].


RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

Składniki:

- 1,5 szklanki ryżu Basmati
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- masło do wysmarowania naczynia
- 1/4 kostki masła
- 4-5 jabłek
- rodzynki - ilość według uznania

Wykonanie:

Ryż ugotować. 1,5 szklanki ryżu + tyle samo wody + tyle samo mleka mleka + łyżeczka cukru. Ryż gotować ok 20 min pod przykryciem na wolnym ogniu. Potem pozostawić na 10 min do wchłonięcia płynu. W między czasie jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z rodzynkami.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać: warstwa ryżu, starte na tarce jabłka z rodzynkami. I znów ta sama kolejność: ryż, jabłka z rodzynkami.
Jeśli jabłka są kwaśne i soczyste to lekko odcisnąć z nich sok. Potem każdą warstę jabłek można posypać dwoma łyżeczkami cukru.
Na wierzch całości - położyć kilka plastrów masła.
Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) - na ok 35 min.


Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego

Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego

Składniki:

- 5 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- 200 ml ciepłego mleka sojowego;
- 1 łyżeczka miodu spadziowego;
- 1 łyżka posiekanych rodzynek;
- 1 pokruszony orzech włoski;
- Szczypta cynamonu;
- 1 gruszka.

Sposób przygotowania:

Zalej płatki owsiane ciepłym mlekiem i odczekaj około 5 minut;
Do miękkiej owsianki dodaj: miód, cynamon oraz posiekane rodzynki. Całość delikatnie wymieszaj i odczekaj krótką chwilę;
Gruszkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, a następnie ułóż na owsiance;
Gotowe danie posyp pokruszonym orzechem włoskim i gotowe.


Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego

Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego

Składniki:

- 200g masła klarowanego;
- 100g mąki tortowej;
- 100g mąki pełnoziarnistej;
- 200g płatków owsianych;
- 3 łyżki miodu rzepakowego;
- 50g pokruszonych orzechów włoskich;
- 50g posiekanych rodzynek;
- Łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Masło razem z cynamonem rozpuść w garnku;
W misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz posiekane bakalie;
Do składników w misce dodaj rozgrzane masło oraz miód;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozgrzej piekarnik do 170oC;
Przy pomocy łyżki uformuj ciasteczka na blaszce;
Wstaw ciastka do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 15-20 minut, aż do momentu, w którym się zarumienią.


Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim

Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim

Składniki:

- dynia – 100 g
- orzechy włoskie/migdały/słonecznik – 60 g
- laska wanilii
- cukier – 150 g
- masło – 120 g
- mąka pszenna – 200 g
- jajka – 2 szt.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- rodzynki/ suszona żurawina – 100 g
- szczypta zmielonego ziela angielskiego, soli i gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Dynie pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości
Utrzeć masło z cukrem, dodać dynię, jajka, ziarenka wanilii, wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę
W osobnym naczyniu zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodawać partiami do masy dyniowej
Dodać rodzynki/żurawinę i pokrojone orzechy/migdały
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem

Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 min do zarumienienia


Pudding z czarnego ryżu

Pudding z czarnego ryżu

Składniki:

- 1,5 litra mleka
- 0,5 szklanki czarnego ryżu
- cukier/słodzik wedle uznania
- garść rodzynek
- garść migdałów

Wykonanie:

Ryż moczyć w wodzie przez kilka godzin. Następnie odcedzić ziarna i dodać je do gotującego się mleka. Gotować cały czas mieszając. Pod koniec dodać dowolny słodzik. Gdy ryż wchłonie już większość płynu wyłączyć ogień i pozostawić danie na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać rodzynki i migdały lub inne ulubione dodatki. Jeśli chcemy uzyskać zupełnie gładką konsystencję, możemy zblendować ugotowany ryż.


Jesienne płatki jaglane z dodatkiem jabłka i cynamonu

Jesienne płatki jaglane z dodatkiem jabłka i cynamonu

Składniki:

- 1 jabłko;
- 5 łyżek płatków jaglanych;
- 200ml mleka migdałowego;
- 1 łyżeczka posiekanych rodzynek;
- 1 łyżeczka miodu;
- Szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

Jabłko wraz ze skórką pokrój na mniejsze kawałki;

Ugotuj płatki na mleku roślinnym, a następnie dodaj do nich: posiekane jabłko, rodzynki i miód. Całość delikatnie wymieszaj;

Przełóż płatki do miseczki i posyp je cynamonem.


Zastosowanie

Rodzynki mogą być spożywane zarówno w formie dodatku do ciast, deserów, jogurtów czy owsianek jak i słodkiej, zdrowej przekąski.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Opinie o produkcie: BIO Rodzynki 1000g

Z
Zosia
5.0 star rating
11/10/19
BIO Rodzynki
Review by Zosia on 11 Oct 2019 review stating BIO Rodzynki
Są przepyszne mogę je jeść gaciorami.
R
Renata
5.0 star rating
11/10/19
Rodzynki
Review by Renata on 11 Oct 2019 review stating Rodzynki
Jestem zachwycona ich smakiem, nie wyobrażam sobie ciasta z innymi rodzynkami.
J
Justyna
5.0 star rating
11/10/19
BIO Rodzynki
Review by Justyna on 11 Oct 2019 review stating BIO Rodzynki
Super, są bardzo smaczne.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Rodzynki – co warto o nich wiedzieć?

Rodzynki to jedne z najczęściej wybieranych przez nas bakalii. Często wykorzystujemy je podczas wypieku świątecznych ciast oraz przygotowywania dań wytrawnych. Jednak, czy zdajemy sobie sprawę z tego jakie wartości odżywcze skrywają w sobie te niewielkie suszone owoce? O tym w dalszej części tekstu. Z tego artykułu dowiesz się Skąd się biorą rodzynki; Jakie wartości odżywcze […]

czytaj więcej...

Rodzynki w świątecznych przepisach!

To już oficjalne, ostatni miesiąc 2019 roku możemy uznać za rozpoczęty. To oznacza tylko jeno – czas zabrać się za świąteczne przygotowania! W poniższym poradniku wybraliśmy dla Ciebie kilka odważnych przepisów na wigilijne potrawy z rodzynkami w roli głównej. Mamy nadzieję, że dzięki naszym propozycjom urozmaicisz swoje świąteczne menu, a Twoi goście zachwycą się smakiem […]

czytaj więcej...