TYLKO DZIŚ -5% Z KODEM: BEE5    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
Mąka z samopszy typ 1850 1000g
Mąka z samopszy typ 1850 1000g

Mąka z samopszy typ 1850 1000g - VIVIO

15,30 zł
  duża dostępność

Mąka z samopszy Wartości odżywcze

Skład: 100% mielone ziarno z samopszy typ 1850

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Mąka z samopszy Zastosowanie

Ciasto z niej robione jest lepkie, ale niestety mniej elastyczne - nie daje zatem tak lekkich, puszystych i wyrośniętych wypieków jak te powstałe z mąki pszennej.

Nadaje się:

- do wypieku chleba pełnoziarnistego i mieszanego

- do wypieku bułek typu graham

- do pieczenia gęstszych, bardziej ciężkich i wilgotniejszych ciast (typu pierniki, muffiny itp.)

- do ciasta na makaron, pierogi

- co ciasta na naleśniki, gofry

- do sporządzania zakwasu do chleba.

 

 

Warunki przechowywania

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 


Mąka z samopszy Opis

Pszenica samopsza uznana została jako najstarsze zboże na świecie. Jej wiek szacowany jest na ok. 7 tysięcy lat. Początki rolnictwa związane z uprawą samopszy sięgają terenów od Atlantyku po Persję.

 

Samopsza to zboże, które zawiera bardzo dużą zawartość białka (nawet do 50% więcej niż pszenica zwyczajna). Zboże to zawiera cenne aminokwasy (fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę), które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego.

 

Z ziaren samopszy można uzyskać bardzo wartościową mąkę. O jej walorach świadczy obecność mikro- i makroelementów: magnezu, żelaza, cynku, manganu. Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego oka) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny jest także w produktach z orkiszu, czy płaskurki.

 

Mieli się je w całości, więc zawiera zarodki i otręby. Po procesie mielenia mąka nie ma dodawanych żadnych polepszaczy (wybielaczy czy antyzbrylaczy). Dostajecie samo zdrowie. Smak ma lekko orzechowy i żółtawą barwę.

 

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 199zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt