info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Mąka z samopszy typ 1850 1 kg - VIVIO

%Mąka z samopszy typ 1850 1000g

Mąka z samopszy typ 1850 1 kg - VIVIO

Cena regularna: 16,16 zł
10,40 zł
Najniższa cena z 30 dni: 14,28 zł
Cena za 1KG / 1L: 10,40 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

Mąka z samopszy - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

Skład: 100% mielone ziarno z samopszy typ 1850

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Mąka z samopszy - Zastosowanie

Ciasto z niej robione jest lepkie, ale niestety mniej elastyczne - nie daje zatem tak lekkich, puszystych i wyrośniętych wypieków jak te powstałe z mąki pszennej.

Nadaje się:

- do wypieku chleba pełnoziarnistego i mieszanego

- do wypieku bułek typu graham

- do pieczenia gęstszych, bardziej ciężkich i wilgotniejszych ciast (typu pierniki, muffiny itp.)

- do ciasta na makaron, pierogi

- co ciasta na naleśniki, gofry

- do sporządzania zakwasu do chleba.

 

 

Warunki przechowywania

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

Mąka z samopszy - Opis produktu

Pszenica samopsza uznana została jako najstarsze zboże na świecie. Jej wiek szacowany jest na ok. 7 tysięcy lat. Początki rolnictwa związane z uprawą samopszy sięgają terenów od Atlantyku po Persję.

 

Samopsza to zboże, które zawiera bardzo dużą zawartość białka (nawet do 50% więcej niż pszenica zwyczajna). Zboże to zawiera cenne aminokwasy (fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę), które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego.

 

Z ziaren samopszy można uzyskać bardzo wartościową mąkę. O jej walorach świadczy obecność mikro- i makroelementów: magnezu, żelaza, cynku, manganu. Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego oka) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny jest także w produktach z orkiszu, czy płaskurki.

 

Mieli się je w całości, więc zawiera zarodki i otręby. Po procesie mielenia mąka nie ma dodawanych żadnych polepszaczy (wybielaczy czy antyzbrylaczy). Dostajecie samo zdrowie. Smak ma lekko orzechowy i żółtawą barwę.

 

Opinie klientów