info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Spirulina cena tabletki, działanie, dawkowanie
Spirulina cena tabletki, działanie, dawkowanie
Spirulina cena tabletki, działanie, dawkowanie
Spirulina cena tabletki, działanie, dawkowanie
Spirulina cena tabletki, działanie, dawkowanie
Spirulina cena tabletki, działanie, dawkowanie

Spirulina 1000 tabletek - 250g - VIVIO

15,98 zł

Produkt niedostępny


Spirulina - Wartości odżywcze

Składniki:  Sproszkowana spirulina (Arthrospira platensis) susbtancja przeciwzbrylająca-dwutlenek krzemu, substancja przeciwzbrylająca-sole magnezowe kwasów tłuszczowych.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Spirulina - Zastosowanie

Spirulina – dawkowanie i zastosowanie w kuchni

Spirulinę powinniśmy wprowadzać do swojej diety stopniowo. Jej suplementację warto rozpocząć od stosowania 1 tabletki lub łyżki produktu dziennie. Szczegółowe propozycje dawkowania umieszczone są zazwyczaj na opakowaniu produktu. Warto przy tym pamiętać, że spożywanie spiruliny w codziennej diecie powinno skonsultowane być z wykwalifikowanym dietetykiem, farmaceutą lub lekarzem pierwszego kontaktu. Spirulinę w formie proszku lub wygodnych tabletek możemy dodawać do większości koktajli owocowych, jak również sałatek i domowych lodów.

Jaka jest maksymalna dawka?

Zaleca się spożywać  6 tabletek  dziennie, tj. 3 razy dziennie po 2 tabletki, najlepiej po posiłku popijając dużą ilością wody.   

Zastosowanie kosmetyczne spiruliny

Spirulina stanowi cenny składnik środków przeznaczonych do pielęgnacji skóry. Wszystko to za sprawą zestawu wartościowych witamin w niej zawartych (w tym witaminy E oraz beta-karotenu). W warunkach domowych bez trudu jesteśmy w stanie przygotować prostą maseczkę na bazie spiruliny w proszku. Jej regularne stosowanie może wpłynąć na oczyszczenie i poprawę kondycji skóry. Warto również wiedzieć, że sproszkowane algi znajdziemy w większości kremów oraz balsamów, które mają na celu opóźnienie procesów starzenia i zwiększenie jędrności naszej skóry. Dodatkowo, preparaty zawierające spirulinę, za sprawą zawartości beta-karotenu, mogą przyczynić się do przyspieszenia efektów opalania.

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.

Pamiętaj, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrej kondycji. 


Spirulina - Materiały video


Spirulina - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych spiruliny w tabletkach

Spirulina to jeden z tych produktów, które możemy znaleźć w poradnikach z dziedziny dietetyki i zdrowego stylu życia. Nic w tym dziwnego, albowiem roślina ta stanowi niezrównane źródło cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlatego też, przez wielu nazywana jest „Mlekiem Matki Ziemi”. Spirulina (dostępna w formie tabletek lub wygodnego proszku) stanowi doskonałą formę suplementacji zarówno wartościowego białka, jak i niezbędnych dla naszej odporności kwasów tłuszczowych. Ponadto, składnik ten zajmuje również ważne miejsce w dziedzinie pielęgnacji i kosmetologii. A co jeszcze warto wiedzieć na temat spiruliny?

Spirulina w proszku, czy w tabletkach? Którą z nich warto wybrać?

Z czym można łączyć spirulinę?

Gdzie kupić spirulinę?

  • Spirulina – dawkowanie i zastosowanie w kuchni;

  • Zastosowanie kosmetyczne spiruliny;

  • Spirulina – przepisy.

Spirulina – co to jest i skąd pochodzi?

Spirulina przez wielu kojarzona jest z suplementami diety wspomagającymi walkę z nadmiarem zbędnych kilogramów. Niemniej jednak, produkt ten posiada również wiele innych właściwości, które już od dawna cenione były przez mieszkańców Azji oraz Ameryki Południowej. Spirulina (dostępna w sklepach) jest ciemno-zielonym proszkiem produkowanym na bazie cyjanobakterii. To suszone i rozdrobnione algi, które najczęściej możemy kupić w postaci tabletek, kapsułek lub proszku. Niniejsza roślina w naturalnych warunkach występuję w wodach słodkich. Na przykład, w jeziorach lub bagnach na terenie Czadu lub Meksyku. Niemniej jednak, roślina ta hodowana jest w celach komercyjnych również w innych częściach świata. Masowa produkcja spiruliny rozpoczęła się na przełomie lat 70-tych i 80-tych ubiegłego wieku na terenie Meksyku.

Właściwości zdrowotne spiruliny

Niezwykłe właściwości zdrowotne spiruliny są częstym przedmiotem zainteresowania naukowców z dziedziny medycyny oraz zdrowego odżywiania. I chociaż na początku roślina ta wykorzystywana była głównie w celach kosmetycznych, dzisiaj zajmuje ważne miejsce w dietetyce i ziołolecznictwie. Spirulina ceniona jest przede wszystkim ze względu na bogatą zawartość protein. Stanowi ona lepsze źródło aminokwasów, niż inne łatwo dostępne produkty roślinne. Dodatkowo, niniejszy produkt jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg cennych witamin, w tym prowitaminę A oraz witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są za wspomożenie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Warto również wiedzieć, że spirulina jest doskonałym źródłem żelaza. Dlatego też, powinna stosowana być w diecie osób, które zmagają się z jego niedoborem lub problemem niedokrwistości. Oprócz wspomnianych wcześniej witamin, suplement diety produkowany na bazie glonów zapewnia naszemu organizmowi dowóz prowitaminy D oraz witaminy E, których odpowiednia suplementacja wzmacnia odporność i przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia się skóry.

Dodatkowo, spirulina jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu y-linolenowy kwas tłuszczowy, który również stymuluje układ odpornościowy do walki ze szkodliwymi bakteriami i wirusami. Ponadto, produkt ten zawiera w sobie związki fenolowe (w tym: c-fikocyjaninę, r-fikocyjaninę oraz allofikocyjaninę), które przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości.

Spirulina – na co i kiedy warto ją stosować?

Stosowanie spiruliny wskazane jest u osób, które z różnych przyczyn rezygnują ze spożywania mięsa w swojej diecie. Dzięki dużej zawartości dobrze przyswajalnego białka, niniejszy produkt może stanowić dobry zamiennik protein pochodzenia zwierzęcego. Ponadto, spirulina może stosowana być przez osoby z niedoborem żelaza oraz osłabioną odpornością. Dodatkowo, produkt ten może okazać się cennym wsparciem diety u osób zmagających się z problemem cukrzycy lub nadmiernej masy ciała.

Spirulina a odchudzanie – czy może nam pomóc w walce z nadmiarem zbędnych kilogramów?

Spirulina w tabletkach jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu fenyloalaninę, która przyczynia się do hamowania uczucia głodu. Ponadto, niniejszy produkt zawiera w sobie fikocyjaninę odpowiedzialną za obniżenie glikemii poposiłkowej oraz trójglicerydów we krwi. Należy jednak pamiętać, że osiągnięcie najlepszych efektów odchudzania możliwe jest tylko wtedy, gdy stosowanie spiruliny połączymy z przestrzeganiem zasad zdrowego odżywiania oraz z systematyczną aktywnością fizyczną. Warto wiedzieć, że przestrzeganie powyższych zaleceń może przyczynić się nie tylko do poprawy wyglądu naszej sylwetki, ale przede wszystkim zdrowia i samopoczucia.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania spiruliny

Wyraźnym przeciwwskazaniem do stosowania spiruliny jest fenyloketonuria oraz alergia na jeden ze składników preparatu. Ponadto, należy unikać jej w przypadku zażywania środków leczniczych zwiększających krzepliwość krwi. Szczególną ostrożnością w stosowaniu niniejszego produktu powinny wykazać się również kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Należy również pamiętać, że spirulina jest suplementem diety, a nie lekiem. Dlatego też, nie została ona poddana wystarczającym badaniom, które określają występowanie skutków ubocznych po jej spożyciu. Warto jednak wiedzieć, że stosowanie spiruliny w nadmiernych ilościach może związane być z wywołaniem silnych dolegliwości bólowych w obrębie brzucha, nudności, a nawet wymiotów. Wprowadzenie niniejszego suplementu do diety powinno być skonsultowane z lekarzem pierwszego kontaktu lub wykwalifikowanym dietetykiem.

Spirulina w tabletkach – cena

Spirulinę w formie tabletek możemy kupić zazwyczaj w opakowaniach o wadze 100 gram. Taka porcja zawiera najczęściej 400 tabletek. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 10,00 – 20,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące spiruliny

Pytanie 1: Spirulina w proszku, czy w tabletkach? Którą z nich warto wybrać? Zarówno spirulina w tabletkach, jak i ta dostępna w formie proszku, zawiera szereg cennych składników dla naszego zdrowia. Dlatego też, podczas dokonywania wyboru, warto kierować się indywidualnymi preferencjami dotyczącymi formy spożywania suplementów diety.

Pytanie 2: Z czym można łączyć spirulinę? Spirulinę z powodzeniem możemy dodawać do większości koktajli warzywnych lub owocowych. W okresie letnim, warto również dodawać ją do domowych lodów, przygotowanych na bazie świeżych owoców.

Pytanie 3: Gdzie kupić spirulinę? Spirulinę w proszku lub w tabletkach możemy kupić w większości aptek i w niektórych drogeriach. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas, jesteśmy w stanie uzyskać nie tylko atrakcyjną cenę, ale również wysoką jakość produktu.

 


spirulina

 

Podsumowanie

Spirulina w tabletkach to doskonałe źródło witamin, białka i składników mineralnych. Dlatego też, może ona stanowić cenny składnik w diecie osób, które szczególnie dbają o swoje zdrowie i piękny wygląd sylwetki. Należy jednak pamiętać, że przed wprowadzeniem niniejszego produktu, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie dietetyka lub lekarza pierwszego kontaktu.

Bibliografia

  1. Czerpak R, Jabłońska-Trypuć A, Pietryczuk A., Znaczenie terapeutyczne, kosmetyczne i dietetyczne niektórych glonów. Postępy Fitoterapii 2009; 3: 168-174;
  2. Fenert B. Zarzycki P. K. Charakterystyka wybranych właściowści leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthospira. Bromat. Chem. Toksykol. – XLVIII, 2015, 2, str 223-228;
  3. Gumiela E, Szulińska M, Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013; 4 (4): 199–209;
  4. Karkos P.D., Leong S.C., Karkos C.D. i wsp., Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications. Evid Based Complement Alternat Med 2011: 531053;
  5. Mazokopakis E.E., Starakis I.K., Papadomanolaki M.G., Mavroeidi N.G., Ganotakis E.S., The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study, Journal of the Science of Food and Agriculture, 2014, 94, 432-437;
  6. Martínez-Galero E., Pérez-Pastén R., Perez-Juarez A. i wsp., Preclinical antitoxic properties of Spirulina (Arthrospira). Pharmaceutical Biology 2016; 54(8): 1345-1353;
  7. Parikh P., Mani U., Iyer U., Role of Spirulina in the control of glycemia and lipidemia in type 2 diabetes mellitus, Journal of Medicinal Food, 2001, 4, 193-199;
  8. Serban M.C., Sahebkar A., Dragan S. i wsp., A systematic review and meta-analysis of the impact of Spirulina supplementation on plasma lipid concentrations. Clinical Nutrition 2016; 35: 842-851;
  9. Walaa G.H., Ayman M.M., Hanan A.S., Sanura R.M., Spirulina versicolor improves insulin sensivity and attenuates hyperglycemia-mediated oxidative stress in fructose-fed rats, Journal of Intercultural Ethnopharmacology, 2016, 5, 57-64;
  10. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, "Medycyna Rodzinna" 2015, nr 1.

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAChiny
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dieta wysokobiałkowa – poznaj korzyści i zagrożenia wynikające z jej stosowania

Przybierająca na sile epidemia nadwagi i otyłości skłania nas do poszukiwania skutecznych metod redukcji masy ciała. I choć w większości przypadków najbezpieczniejsze dla zdrowia okazuje się wprowadzenie zaleceń zdrowego trybu życia oraz zrównoważonej diety do swojej codzienności, wiele osób pragnie osiągnąć spektakularne efekty w znacznie szybszym czasie. Dlatego też, w ciągu ostatnich lat ogromną popularnością […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Oczyszczanie organizmu – dieta i domowe sposoby na wzmocnienie organizmu

Nasz organizm stale musi radzić sobie z wieloma przeszkodami i wyzwaniami. Wiąże się to z różnymi czynnikami, takimi jak dieta, stres, brak snu, a nawet zanieczyszczenia powietrza. Biorąc pod uwagę tak wiele obciążeń, nic dziwnego, że czasami czujemy się ociężali i przytłoczeni. Odbija się to zarówno na naszym zdrowiu psychicznym, jak i fizycznym. Czy istnieją […]

czytaj więcej...