Spirulina 400 tabletek - 100g - VIVIO
Spirulina 400 tabletek - 100g - VIVIO
Produkt niedostępny
Spirulina - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Chiny | VIVIO |
Składniki: Sproszkowana spirulina (Arthrospira platensis) susbtancja przeciwzbrylająca-dwutlenek krzemu, substancja przeciwzbrylająca-sole magnezowe kwasów tłuszczowych.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Spirulina - Zastosowanie
Spirulina – dawkowanie i zastosowanie w kuchni
Spirulinę powinniśmy wprowadzać do swojej diety stopniowo. Jej suplementację warto rozpocząć od stosowania 1 tabletki lub łyżki produktu dziennie. Szczegółowe propozycje dawkowania umieszczone są zazwyczaj na opakowaniu produktu. Warto przy tym pamiętać, że spożywanie spiruliny w codziennej diecie powinno skonsultowane być z wykwalifikowanym dietetykiem, farmaceutą lub lekarzem pierwszego kontaktu. Spirulinę w formie proszku lub wygodnych tabletek możemy dodawać do większości koktajli owocowych, jak również sałatek i domowych lodów.
Jaka jest maksymalna dawka?
Zaleca się spożywać 6 tabletek dziennie, tj. 3 razy dziennie po 2 tabletki, najlepiej po posiłku popijając dużą ilością wody.
Zastosowanie kosmetyczne spiruliny
Spirulina stanowi cenny składnik środków przeznaczonych do pielęgnacji skóry. Wszystko to za sprawą zestawu wartościowych witamin w niej zawartych (w tym witaminy E oraz beta-karotenu). W warunkach domowych bez trudu jesteśmy w stanie przygotować prostą maseczkę na bazie spiruliny w proszku. Jej regularne stosowanie może wpłynąć na oczyszczenie i poprawę kondycji skóry. Warto również wiedzieć, że sproszkowane algi znajdziemy w większości kremów oraz balsamów, które mają na celu opóźnienie procesów starzenia i zwiększenie jędrności naszej skóry. Dodatkowo, preparaty zawierające spirulinę, za sprawą zawartości beta-karotenu, mogą przyczynić się do przyspieszenia efektów opalania.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Pamiętaj, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrej kondycji.
Spirulina - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych spiruliny w tabletkach
Spirulina to jeden z tych produktów, które możemy znaleźć w poradnikach z dziedziny dietetyki i zdrowego stylu życia. Nic w tym dziwnego, albowiem roślina ta stanowi niezrównane źródło cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlatego też, przez wielu nazywana jest „Mlekiem Matki Ziemi”. Spirulina (dostępna w formie tabletek lub wygodnego proszku) stanowi doskonałą formę suplementacji zarówno wartościowego białka, jak i niezbędnych dla naszej odporności kwasów tłuszczowych. Ponadto, składnik ten zajmuje również ważne miejsce w dziedzinie pielęgnacji i kosmetologii. A co jeszcze warto wiedzieć na temat spiruliny?
Spirulina – co to jest i skąd pochodzi?
Właściwości zdrowotne spiruliny;
Spirulina – na co i kiedy warto ją stosować?
Spirulina a odchudzanie – czy może nam pomóc w walce z nadmiarem zbędnych kilogramów?
Przeciwwskazania dotyczące spożywania spiruliny;
Spirulina w tabletkach – cena
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące spiruliny:
Spirulina w proszku, czy w tabletkach? Którą z nich warto wybrać?
Z czym można łączyć spirulinę?
Gdzie kupić spirulinę?
Spirulina – dawkowanie i zastosowanie w kuchni;
Zastosowanie kosmetyczne spiruliny;
Spirulina – przepisy.
Spirulina – co to jest i skąd pochodzi?
Spirulina przez wielu kojarzona jest z suplementami diety wspomagającymi walkę z nadmiarem zbędnych kilogramów. Niemniej jednak, produkt ten posiada również wiele innych właściwości, które już od dawna cenione były przez mieszkańców Azji oraz Ameryki Południowej. Spirulina (dostępna w sklepach) jest ciemno-zielonym proszkiem produkowanym na bazie cyjanobakterii. To suszone i rozdrobnione algi, które najczęściej możemy kupić w postaci tabletek, kapsułek lub proszku. Niniejsza roślina w naturalnych warunkach występuję w wodach słodkich. Na przykład, w jeziorach lub bagnach na terenie Czadu lub Meksyku. Niemniej jednak, roślina ta hodowana jest w celach komercyjnych również w innych częściach świata. Masowa produkcja spiruliny rozpoczęła się na przełomie lat 70-tych i 80-tych ubiegłego wieku na terenie Meksyku.
Właściwości zdrowotne spiruliny
Niezwykłe właściwości zdrowotne spiruliny są częstym przedmiotem zainteresowania naukowców z dziedziny medycyny oraz zdrowego odżywiania. I chociaż na początku roślina ta wykorzystywana była głównie w celach kosmetycznych, dzisiaj zajmuje ważne miejsce w dietetyce i ziołolecznictwie. Spirulina ceniona jest przede wszystkim ze względu na bogatą zawartość protein. Stanowi ona lepsze źródło aminokwasów, niż inne łatwo dostępne produkty roślinne. Dodatkowo, niniejszy produkt jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg cennych witamin, w tym prowitaminę A oraz witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są za wspomożenie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Warto również wiedzieć, że spirulina jest doskonałym źródłem żelaza. Dlatego też, powinna stosowana być w diecie osób, które zmagają się z jego niedoborem lub problemem niedokrwistości. Oprócz wspomnianych wcześniej witamin, suplement diety produkowany na bazie glonów zapewnia naszemu organizmowi dowóz prowitaminy D oraz witaminy E, których odpowiednia suplementacja wzmacnia odporność i przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia się skóry.
Dodatkowo, spirulina jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu y-linolenowy kwas tłuszczowy, który również stymuluje układ odpornościowy do walki ze szkodliwymi bakteriami i wirusami. Ponadto, produkt ten zawiera w sobie związki fenolowe (w tym: c-fikocyjaninę, r-fikocyjaninę oraz allofikocyjaninę), które przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości.
Spirulina – na co i kiedy warto ją stosować?
Stosowanie spiruliny wskazane jest u osób, które z różnych przyczyn rezygnują ze spożywania mięsa w swojej diecie. Dzięki dużej zawartości dobrze przyswajalnego białka, niniejszy produkt może stanowić dobry zamiennik protein pochodzenia zwierzęcego. Ponadto, spirulina może stosowana być przez osoby z niedoborem żelaza oraz osłabioną odpornością. Dodatkowo, produkt ten może okazać się cennym wsparciem diety u osób zmagających się z problemem cukrzycy lub nadmiernej masy ciała.
Spirulina a odchudzanie – czy może nam pomóc w walce z nadmiarem zbędnych kilogramów?
Spirulina w tabletkach jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu fenyloalaninę, która przyczynia się do hamowania uczucia głodu. Ponadto, niniejszy produkt zawiera w sobie fikocyjaninę odpowiedzialną za obniżenie glikemii poposiłkowej oraz trójglicerydów we krwi. Należy jednak pamiętać, że osiągnięcie najlepszych efektów odchudzania możliwe jest tylko wtedy, gdy stosowanie spiruliny połączymy z przestrzeganiem zasad zdrowego odżywiania oraz z systematyczną aktywnością fizyczną. Warto wiedzieć, że przestrzeganie powyższych zaleceń może przyczynić się nie tylko do poprawy wyglądu naszej sylwetki, ale przede wszystkim zdrowia i samopoczucia.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania spiruliny
Wyraźnym przeciwwskazaniem do stosowania spiruliny jest fenyloketonuria oraz alergia na jeden ze składników preparatu. Ponadto, należy unikać jej w przypadku zażywania środków leczniczych zwiększających krzepliwość krwi. Szczególną ostrożnością w stosowaniu niniejszego produktu powinny wykazać się również kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Należy również pamiętać, że spirulina jest suplementem diety, a nie lekiem. Dlatego też, nie została ona poddana wystarczającym badaniom, które określają występowanie skutków ubocznych po jej spożyciu. Warto jednak wiedzieć, że stosowanie spiruliny w nadmiernych ilościach może związane być z wywołaniem silnych dolegliwości bólowych w obrębie brzucha, nudności, a nawet wymiotów. Wprowadzenie niniejszego suplementu do diety powinno być skonsultowane z lekarzem pierwszego kontaktu lub wykwalifikowanym dietetykiem.
Spirulina w tabletkach – cena
Spirulinę w formie tabletek możemy kupić zazwyczaj w opakowaniach o wadze 100 gram. Taka porcja zawiera najczęściej 400 tabletek. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 10,00 – 20,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące spiruliny
Pytanie 1: Spirulina w proszku, czy w tabletkach? Którą z nich warto wybrać? Zarówno spirulina w tabletkach, jak i ta dostępna w formie proszku, zawiera szereg cennych składników dla naszego zdrowia. Dlatego też, podczas dokonywania wyboru, warto kierować się indywidualnymi preferencjami dotyczącymi formy spożywania suplementów diety.
Pytanie 2: Z czym można łączyć spirulinę? Spirulinę z powodzeniem możemy dodawać do większości koktajli warzywnych lub owocowych. W okresie letnim, warto również dodawać ją do domowych lodów, przygotowanych na bazie świeżych owoców.
Pytanie 3: Gdzie kupić spirulinę? Spirulinę w proszku lub w tabletkach możemy kupić w większości aptek i w niektórych drogeriach. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas, jesteśmy w stanie uzyskać nie tylko atrakcyjną cenę, ale również wysoką jakość produktu.
Podsumowanie
Spirulina w tabletkach to doskonałe źródło witamin, białka i składników mineralnych. Dlatego też, może ona stanowić cenny składnik w diecie osób, które szczególnie dbają o swoje zdrowie i piękny wygląd sylwetki. Należy jednak pamiętać, że przed wprowadzeniem niniejszego produktu, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie dietetyka lub lekarza pierwszego kontaktu.
Bibliografia
- Czerpak R, Jabłońska-Trypuć A, Pietryczuk A., Znaczenie terapeutyczne, kosmetyczne i dietetyczne niektórych glonów. Postępy Fitoterapii 2009; 3: 168-174;
- Fenert B. Zarzycki P. K. Charakterystyka wybranych właściowści leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthospira. Bromat. Chem. Toksykol. – XLVIII, 2015, 2, str 223-228;
- Gumiela E, Szulińska M, Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013; 4 (4): 199–209;
- Karkos P.D., Leong S.C., Karkos C.D. i wsp., Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications. Evid Based Complement Alternat Med 2011: 531053;
- Mazokopakis E.E., Starakis I.K., Papadomanolaki M.G., Mavroeidi N.G., Ganotakis E.S., The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study, Journal of the Science of Food and Agriculture, 2014, 94, 432-437;
- Martínez-Galero E., Pérez-Pastén R., Perez-Juarez A. i wsp., Preclinical antitoxic properties of Spirulina (Arthrospira). Pharmaceutical Biology 2016; 54(8): 1345-1353;
- Parikh P., Mani U., Iyer U., Role of Spirulina in the control of glycemia and lipidemia in type 2 diabetes mellitus, Journal of Medicinal Food, 2001, 4, 193-199;
- Serban M.C., Sahebkar A., Dragan S. i wsp., A systematic review and meta-analysis of the impact of Spirulina supplementation on plasma lipid concentrations. Clinical Nutrition 2016; 35: 842-851;
- Walaa G.H., Ayman M.M., Hanan A.S., Sanura R.M., Spirulina versicolor improves insulin sensivity and attenuates hyperglycemia-mediated oxidative stress in fructose-fed rats, Journal of Intercultural Ethnopharmacology, 2016, 5, 57-64;
- Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, "Medycyna Rodzinna" 2015, nr 1.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.