info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Pyłek pszczeli cena, kwiatowy pyłek zastosowanie
Pyłek pszczeli cena, kwiatowy pyłek zastosowanie
Pyłek pszczeli cena, kwiatowy pyłek zastosowanie
Pyłek pszczeli cena, kwiatowy pyłek zastosowanie
Pyłek pszczeli cena, kwiatowy pyłek zastosowanie
Pyłek pszczeli cena, kwiatowy pyłek zastosowanie
Pyłek pszczeli cena, kwiatowy pyłek zastosowanie
Pyłek pszczeli cena, kwiatowy pyłek zastosowanie

Pyłek kwiatowy 250g - VIVIO

21,99 zł(5)
  duża dostępność
POZOSTAŁE GRAMATURY:

Pyłek kwiatowy - Wartości odżywcze

Składniki: Pyłek kwiatowy

Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej

osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Pyłek kwiatowy - Zastosowanie

Jak stosować pyłek kwiatowy?

Pyłek kwiatowy dostępny w granulkach w celach prozdrowotnych powinno się spożywać 3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Najlepiej rozmieszać go z wodą, z mlekiem, dodać do kawy lub herbaty. Można jeść go również z miodem lub dodać do jogurtu. Granulki dobrze jest dokładnie przeżuwać, co zwiększa przyswajalność zawartych w pyłku cennych składników odżywczych. Wiele osób zastanawia się czy można go mielić. Pomoże nam w tym moździerz lub młynek do kawy. Forma zmielona nie pogarsza jakości produktu. Pyłek w tej formie nie traci swoich właściwości, a łatwiej wykorzystać go do celów kosmetycznych np. przygotowania domowej maseczki. Jeśli nie odpowiada nam pyłek granulowany, można go nabyć również w tabletkach w formie najróżniejszych suplementów diety. Są one jednak wzbogacane o dodatkowe składniki, dlatego też lepiej spożywać pyłek w naturalnej postaci, pozbawionej sztucznych dodatków.

Profilaktycznie wystarczy przyjmowanie 1 czubatej łyżeczki pyłku dziennie. Można go dodać do herbaty, soku lub wody. Przed spożyciem pyłek można zmielić. Warto pamiętać, że działanie pyłku kwiatowego będzie skuteczniejsze, jeśli połączymy go z miodem, na przykład słodząc herbatę.

Dawkowanie profilaktyczne: do 20 g dziennie, Dawkowanie lecznicze: do 40 gramów dziennie i w przypadku dzieci do 5 roku życia - nie należy przekraczać 10 g dziennie


Pyłek kwiatowy - Materiały video


Pyłek kwiatowy - KCAL

Ile ma kalorii?

Jest to produkt niskokaloryczny i dzięki temu może znaleźć zastosowanie w odchudzaniu. Przy diecie niskokalorycznej pozwoli zminimalizować ryzyko niedoboru białka, aminokwasów, żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B. Co więcej, dwie łyżeczki pyłku to zaledwie 40 kalorii i tylko 4 g cukru. Bez wyrzutów sumienia mogą go stosować osoby dbające o linię.


Pyłek kwiatowy - Opis produktu

Pyłek pszczeli to naturalny produkt o udowodnionym działaniu prozdrowotnym. Warto włączyć go na stałe do swojej diety z uwagi na to, że dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych witamin, minerałów i związków biologicznie czynnych tj. flawonoidy. Badania naukowe potwierdzają m.in. jego działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Pyłek może być także świetną odżywką dla osób intensywnie trenujących oraz w okresie rekonwalescencji. Jest również składnikiem wielu kosmetyków pielęgnacyjnych, a także tych wykorzystywanych w leczeniu niektórych chorób skóry. Poznaj właściwości pyłku pszczelego i siłę płynącą z natury.

Co to jest pyłek pszczeli?

Pyłek to nic innego jak męskie komórki rozrodcze różnych roślin kwiatowych zbierane przez pszczoły i przenoszone do ula. Gromadzony jest w komórkach plastra, zalewany miodem i zalepiany woskiem. W tej formie służy pszczołom do karmienia larw w początkowym stadium rozwoju (4-9 dni). Tak przygotowany pokarm nosi nazwę pierzgi i jest podstawowym źródłem białka dla pszczelej rodziny. To nic innego jak zakonserwowany pyłek pomieszany ze śliną pszczół i miodem. Jak powstaje pyłek wykorzystywany w celach spożywczych, kosmetycznych i farmaceutycznych? W ulach umieszcza się specjalistyczne poławiacze pyłku. Pszczoła, która wlatuje do ula musi przejść przez konstrukcję strącającą z jej odnóży pyłek. Spada on do pojemnika umiejscowionego niżej i w takiej postaci podlega suszeniu w temperaturze około 40 stopni Celsjusza. Jak wygląda? To małe kuleczki z pyłku kwiatowego zlepione śliną pszczół zbieraczek. Najczęściej przybierają kolor żółty w różnych odcieniach, ale mogą także występować w barwie pomarańczowej, fioletowej, a nawet czarnej. Najwyższą wartość ma pyłek pozyskiwany z takich roślin jak wierzba, mak, koniczyna, wrzos, gorczyca i drzewka owocowe. Zapach pyłku jest bardzo charakterystyczny: miodowo-kwiatowy. Posiada przyjemny smak: słodkawy, gorzki, a czasami lekko piekący.

Co lepsze – pyłek, czy pierzga?

Pierzga to po prostu zakonserwowany pyłek pszczeli, więc oba produkty mają bardzo podobny skład i właściwości. Są bardzo odżywcze, pomogą wzmocnić włosy, paznokcie i skórę z uwagi na zawartość witamin A i E. Pierzga w porównaniu z pyłkiem zawiera nieco więcej węglowodanów i kwasu mlekowego. Jest również droższa od pyłku z uwagi na jej pozyskiwanie w ograniczonej ilości.

Jaka cena, gdzie kupić?

Jest to produkt, który cieszy się ostatnio dużą popularnością. Możemy spotkać go nawet niektórych supermarketach i tam przeważnie cena jest wyższa, niż w sklepach ze zdrową żywnością. Nie świadczy to w tym w przypadku o wyższej jakości produktu. Pyłek jest do nabycia także bezpośrednio u pszczelarza, ale taki zakup wiąże się przeważnie z koniecznością pokonania sporej ilości kilometrów. Najlepszym pomysłem są zakupy w internetowym sklepie, oferującym naturalne produkty dobrej jakości. Im większe opakowanie, tym niższa cena. 250 g pyłku to koszt około 20 zł. Kilogram tych cennych drobinek kosztuje około 50 zł.

Jak i gdzie przechowywać?

Zwróć uwagę na opakowanie, w którym kupujesz pyłek granulowany. Powinno być ono szczelne. Najczęściej jest oferowany do sprzedaży w słoiku lub folii z klipsem. W domu przechowuj pyłek chłodnym i zacienionym miejscu. Zalecana temperatura przechowywania to około 5 stopni Celsjusza.

Pyłek pszczeli, a leki? Przeciwwskazania.

Wiele osób cierpiących na alergie pokarmowe zastanawia się czy pyłek pszczeli uczula. Rzadko wywołuje on tego typu reakcje, ale osoby uczulone na pyłki kwiatów, drzew i traw powinny zachować szczególną ostrożność przy jego przyjmowaniu. W takiej sytuacji najlepiej zasięgnąć opinii lekarza, który oceni, czy stosowanie pyłku będzie bezpieczne u alergika. Czy pyłek można podawać dzieciom? Nie ma przeciwwskazań, ale najlepiej wprowadzać go do diety malucha dopiero po 3 r.ż. Wcześniej nie powinno się go stosować z uwagi na ryzyko uczulenia. Pyłek podajemy dziecku w małych ilościach i obserwujemy reakcje organizmu. Jeśli nic się nie dzieje, dawki można stopniowo zwiększać do 2 łyżeczek dziennie. Nie poleca się przyjmowania pyłku przez kobiety w ciąży, matki karmiące piersią oraz osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew. Naukowcy wskazują na możliwość interakcji pyłku pszczelego z farmaceutykami zawierającymi warfarynę.

Pyłek pszczeli w lecznictwie klinicznym

Badania naukowe dowodzą, że pyłek pszczeli posiada zdolność podwyższania odporności fizycznej, psychicznej i immunologicznej organizmu. Dlatego też wykorzystuje się go pomocniczo w leczeniu alkoholizmu oraz chorób psychicznych (np. depresji). Wzmacnia efekt terapii farmakologicznych.

Co zawiera?

Pyłek pszczeli to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz prowitaminę A. Podstawowym składnikiem pyłku są węglowodany, białko oraz lipidy. Procentowa zawartość poszczególnych składników różni się w zależności od wielu czynników tj: rodzaj gleby, warunki klimatyczne, gatunek roślin, z którego pyłek był pozyskiwany. Pyłek to także źródło cennych kwasów tłuszczowych (nasyconych i nienasyconych), które przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi. Zawiera również związki polifenolowe tj. flawonoidy i kwasy fenolowe. Badania naukowe pozwoli także wykryć w pyłku obecność substancji peptydowych zbliżonych do hormonu wzrostu i gonadotropin (ich funkcją jest pobudzanie gruczołów płciowych do wytwarzania komórek jajowych i plemników). Zawartość tych substancji w pyłku pszczelim jest jednak niewielka. Naukowcy podkreślają, że może mieć jedynie pozytywny wpływ na metabolizm komórkowy skóry.

Pyłek pszczeli – właściwości

Badania naukowe dowodzą, że dzięki zawartości flawonoidów pyłek pszczeli może przyczynić się do wzmocnienia i uszczelnienia naczyń krwionośnych. Oddziałuje również pozytywnie na prace serca. Dlatego też pyłek wykorzystywany jest w profilaktyce chorób miażdżycowych. Związki polifenolowe zawarte w pyłku wykazują działanie antyoksydacyjne. Regularne stosowanie pyłku wspomoże walkę z wolnymi rodnikami. To jednak nie koniec jego dobroczynnych właściwości. Na co jeszcze pomaga? Naukowcy zwracają uwagę na jego działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Działa również ochronnie na wątrobę. W kosmetyce ceniony jest ze względu na właściwości odżywcze i opóźniające procesy starzenia. Dlatego też stanowi składnik wielu szamponów i odżywek do włosów. Zawarty w pyłku aminokwas siarkowy (cysteina) może pobudzać wzrost włosów i wzmocnić ich strukturę. Maseczka na włosy z dodatkiem pyłku pszczelego jest banalnie prosta w przygotowaniu i z powodzeniem możesz ją zrobić w domowym zaciszu. Baza to łyżka pyłku zmielonego w moździerzu i 250 ml wody lub mleka. Inną opcją jest zmieszanie pyłku z miodem i jajkiem. Taka mikstura odżywi włosy, polecana jest zwłaszcza przy ich dużym przesuszeniu.

 


pyłek kwiatowy

 

Bibliografia:

Katarzyna Paradowska, Agnieszka Zielińska, Natalia Krawiec – „Skład i właściwości antyoksydacyjne barwnych frakcji wyodrębnionych z pszczelego pyłku kwiatowego”; Postępy Fitoterapii 4/2014

Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna - Kędzia – „Skład i właściwości biologiczne pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły ze szczególnym uwzględnieniem możliwości zastosowania go w kosmetyce”; Postępy Fitoterapii 2/2016

Anna Kurek-Górecka, Radosław Balwierz, Zo?a Dzierżewicz – „DIETETYCZNE ASPEKTY ZASTOSOWANIA PYŁKU PSZCZELEGO”; BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – L, 2017, 3, str. 191 – 200


Pyłek kwiatowy - Przeciwwskazania

Pyłek kwiatowy jest silnym alergenem i u osób uczulonych może wywoływać reakcje alergiczne (wysypka na skórze, duszności i inne). 

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
2 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY100g1000g

HERBATKA WZMACNIAJĄCA ODPORNOŚĆ
PRZEPIS

HERBATKA WZMACNIAJĄCA ODPORNOŚĆ

Zaparz herbatę jak zwykle. Dodaj do niej plasterek cytryny, dwa plasterki świeżego imbiru i kilka goździków.
Kiedy nieco przestygnie - dodaj dwie łyżeczki miodu i łyżeczkę pyłku kwiatowego.
Wymieszaj. Pij w okresie jesienno-zimowym. 

Domowy preparat na odporność
PRZEPIS

Domowy preparat na odporność

Składniki:

- 50 ml soku z jeżówki purpurowej
- 3/4 szklanki płynnego miodu lipowego, akacjowego lub spadziowego z drzew iglastych
- 5 łyżek zmielonego pyłku pszczelego.

 

Sposób przygotowania:

Świeżo zmielony pyłek kwiatowy mieszamy starannie z miodem i sokiem z jeżówki. Wstawiamy do lodówki. Po tygodniu można rozpocząć kurację. Każdorazowo przed przyjęciem preparat trzeba zamieszać w słoiku.  Można zjadać bezpośrednio z łyżeczki lub dodawać do ciepłego mleka. Kuracja powinna trwać 10 dni.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Regeneracja wątroby – prawidłowa dieta kluczem do osiągniecia zdrowia

Regeneracja wątroby – prawidłowa dieta kluczem do osiągniecia zdrowia Wątroba to bez wątpienia jeden z najważniejszych organów w ciele człowieka. Dlatego też, jej uszkodzenie może prowadzić do rozwoju ciężkich zaburzeń stanu zdrowia, a nawet sytuacji zagrożenia życia. Zarówno w przebiegu ostrego i przewlekłego zapalenia wątroby, marskości wątroby, toksycznego uszkodzenia wątroby, jak i stłuszczenia niniejszego narządu, […]

czytaj więcej...