Przyprawa do gyrosa i kebabu 40g - VIVIO
Przyprawa do gyrosa i kebabu 40g - VIVIO
Produkt niedostępny
Przyprawa do gyrosa i kebabu - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Polska | VIVIO |
Skład: Przyprawy (kolendra, gorczyca biała, papryka, chilli, tymianek, cząber, pieprz czarny, curry, rozmaryn, jałowiec, ziele angielskie), warzywa suszone (czosnek, cebula, marchew, pasternak), sól, cukier
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Przyprawa do gyrosa i kebabu - Zastosowanie
Niniejsza przyprawa wyróżnia się nie tylko prostym składem, ale także wyjątkowym smakiem i aromatem. Dlatego też, możemy wykorzystać ją w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.
- Po pierwsze: przyprawa do gyrosa i kebabu świetnie uzupełni smak domowej pasty kanapkowej sporządzonej na bazie pieczonych warzyw lub ciecierzycy;
- Po drugie: przyprawę tę można dodawać zarówno do mięs, jak i ryb. Dzięki temu, nabiorą one nieco śródziemnomorskiego charakteru; Jest doskonałym wsparciem podczas przyrządzania szybkich dań na imprezę. Wystarczy szczypta dodana do smażonego lub duszonego mięsa kurczaka, a danie nabiera orientalnego smaku i aromatu. Przyprawa jest używana do podkreślenia smaku kebabu [gyrosu], na bazie mięsa wołowego, jagnięciny, baraniny i drobiu. Może być stosowana do przyprawiania duszonych i smażonych mięs, dobrze komponuje się z pomidorami, papryką i cebulą.
- Po trzecie: niniejsza mieszanka świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do zapiekanek warzywnych oraz zup ugotowanych na bazie świeżych warzyw;
- Po czwarte: przyprawa do gyrosa i kebabu doskonale uzupełni smak domowego leczo;
- Po piąte: warto połączyć ją z odrobiną oliwy z oliwek i w ten sposób stworzyć wyśmienity sos sałatkowy.
Przyprawa do gyrosa i kebabu - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych przyprawy do gyrosa i kebaba marki VIVIO
Chociaż smak gyrosa i kebaba znany jest Polakom stosunkowo od niedawna, z miejsca podbił on serca mieszkańców naszego kraju i stał się prawdziwym hitem kulinarnym. Niestety, większości z nas kebab kojarzy się raczej z niezdrową przekąską. Warto jednak wiedzieć, że tradycyjny kebab nie obfituje w tłuste sosy oraz mięso nieznanego pochodzenia, a przede wszystkim w świeże warzywa i wysokiej jakości baraninę. Pyszny gyros oraz kebab nie może obejść się także bez aromatycznego zestawu przypraw. Dlatego też, dla wszystkich miłośników niniejszych przysmaków stworzyliśmy wyjątkową mieszankę ziół i suszonych warzyw, dzięki którym bez trudu przygotujesz smaczny kebab we własnym domu. A co jeszcze warto wiedzieć na temat przyprawy do gyrosa i kebabu? I jak wykorzystać ją w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.
Przyprawa do gyrosa i kebaba – skład i najważniejsze wartości odżywcze;
Poznaj najcenniejsze właściwości zdrowotne warzyw i ziół zawartych w składzie przyprawy do gyrosa i kebaba marki VIVIO;
Przeciwwskazania dotyczące spożywania przyprawy do gyrosa i kebaba;
Przyprawa do gyrosa i kebaba – cena;
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące przyprawy do gyrosa i kebaba:
Gdzie kupić przyprawę do gyrosa i kebaba?
Czy przyprawa do gyrosa i kebaba zawiera w swoim składzie gluten?
Do czego można dodawać przyprawę do gyrosa i kebaba?
Czy przyprawa do gyrosa i kebaba zawiera w swoim składzie konserwanty?
Jak w prawidłowy sposób przechowywać przyprawę do gyrosa i kebaba?
Zastosowanie przyprawy do gyrosa i kebaba w codziennej kuchni;
Przyprawa do gyrosa i kebaba - przepis.
Przyprawa do gyrosa i kebaba – skład i najważniejsze wartości odżywcze
Zarówno kebab, jak i gyros to potrawy, których sekret tkwi w odpowiednio przyprawionym mięsie. Dlatego też, dla wszystkich miłośników tych śródziemnomorskich oraz bliskowschodnich przysmaków przygotowaliśmy aromatyczną mieszankę przypraw, która wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale przede wszystkim zawartością wyłącznie najwyższej jakości składników naturalnego pochodzenia. Dzięki temu, przyprawa do gyrosa i kebaba marki VIVIO cieszy się uznaniem nawet najbardziej wymagających smakoszy. A jakie składniki znajdziemy w niniejszej mieszance.
Po pierwsze: CZOSNEK. Przyprawa ta znana i stosowana jest w kuchniach całego świata. Oprócz charakterystycznego smaku i zapachu, odznacza się ona także zawartością cennych dla zdrowia składników. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują związki siarkowe, jak również liczne flawonoidy i fitosterole roślinne. Czosnek doskonale łączy się zarówno ze smakiem mięs, jak i warzyw. Dlatego też, nie mogło zabraknąć go w składzie przyprawy do gyrosa i kebaba.
Po drugie: GORCZYCA. Nasiona gorczycy białej najbardziej znane nam są pod postacią smacznej musztardy. Warto jednak wiedzieć, że ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne, roślina ta od lat stosowana jest także w przemyśle farmaceutycznym i ziołolecznictwie. Gorczyca posiada lekko ostrawy smak, dlatego też idealnie podkreśla smak drobiu oraz baraniny.
Po trzecie: PAPRYKA SŁODKA ORAZ OSTRA. Niniejsze warzywo doskonale smakuje zarówno w świeżej, jak i suszonej wersji. Co ciekawe, wywodzi się ono z regionów Ameryki Południowej, gdzie stosowane jest nie tylko w kuchni, ale także w medycynie ludowej. Warto wiedzieć, że papryka ostra jest źródłem kapsaicyny – organicznego związku chemicznego o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Ponadto, odpowiada ona za nadanie pikanterii przygotowywanym przez nas potrawom.
Po czwarte: ROZMARYN. Ta aromatyczna przyprawa znana jest nie tylko w świecie kulinarnym, ale również jest bliska farmaceutom. Odznacza się ona niezwykle wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które są w stanie wywierać korzystny wpływ zarówno na nasze zdrowie, jak i urodę. Rozmaryn jest rośliną charakterystyczną dla regionu śródziemnomorskiego. Dlatego też, znajduje on częste zastosowanie podczas przyrządzania mięsa oraz zapiekanek warzywnych.
Po piąte: TYMIANEK. Niniejsza roślina cieszy się niesłabnącą sławą już od czasów starożytnych. Mieszkańcy Basenu Morza Śródziemnego przyprawiali nią mięso oraz ryby, a ponadto stosowali ją w ziołolecznictwie. Warto wiedzieć, że tymianek jest rośliną o przyjemnym zapachu, który przyciąga pszczoły. Dlatego też, możemy spotkać się z miodem tymiankowym, którego właściwości zdrowotne doceniane są przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym. Co ciekawe, tymianek za sprawą swojego charakterystycznego smaku znajduje zastosowanie podczas produkcji wędlin, sosów sałatkowych, a nawet likierów. W związku z tym, nie mogło zabraknąć go także w mieszance przypraw do gyrosa i kebabu marki VIVIO.
Po szóste: KOLENDRA. Roślina ta swoim wyglądem może przypominać nam dobrze znaną natkę pietruszki. Podobnie jak ona, zawiera w sobie zestaw cennych witamin i minerałów (w tym witaminę C oraz żelazo). Co ciekawe, kolendra odznacza się delikatnym, nieco słodkawym smakiem, który doskonale balansuje aromat pozostałych ziół mieszanki do gyrosa i kebaba marki VIVIO.
Po siódme: OREGANO. Chociaż oregano kojarzy nam się zazwyczaj z kuchnią włoską, warto wiedzieć, że roślina ta występuje również na ziemiach polskich, gdzie powszechnie nazywana jest lebiodką lub dzikim majerankiem. Oregano odznacza się przyjemnym, ziołowym smakiem oraz doskonale komponuje się ze smakiem mięs, jak i serów. Co ciekawe, przyprawa świetnie sprawdza się w połączeniu z czosnkiem oraz gorczycą. W związku z tym, nie mogło zabraknąć jej także w naszej mieszance.
Po ósme: PASTERNAK. To roślina korzenna zaliczana do rodziny selerowatych. Swoim wyglądem może przypominać nam korzeń pietruszki, z którym jest często mylony. Historia niniejszej rośliny sięga czasów starożytności. Zarówno ówcześni Grecy, jak i Rzymianie doceniali doskonały smak oraz cenne właściwości zdrowotne niniejszej rośliny. Pasternak posiada nieco łagodniejszy i słodszy smak niż pietruszka. Dlatego też, doskonale łączy się z pozostałymi przyprawami zawartymi w mieszance do gyrosa i kebabu marki VIVIO.
To co wyróżnia nasz produkt spośród innych produktów dostępnych na rynku, to nie tylko zawartość wysokiej jakości ziół i suszonych warzyw, ale przede wszystkim prosty skład. W przyprawie do gyrosa i kebabu nie znajdują się nadmierne ilości soli, ani cukru. Ponadto, unikalny kolor niniejszej mieszanki został osiągnięty za sprawą ekstraktu z papryki. Dodatkowo, w składzie tej wyjątkowej przyprawy znajdziemy suszoną cebulę oraz kukurydzę, które świetnie uzupełniają aromat pozostałych ziół.
Poznaj najcenniejsze właściwości zdrowotne warzyw i ziół zawartych w składzie przyprawy do gyrosa i kebaba marki VIVIO
Przyprawa do gyrosa i kebaba zawiera w swoim składzie bogaty zestaw ziół i suszonych warzyw o wysokiej zawartości cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Dlatego też, wprowadzenie jej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać na poprawę naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Okazuje się, że zarówno ostra papryka (a przede wszystkim zawarta w niej kapsaicyna), jak i gorczyca, wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego. W połączeniu ze zrównoważoną dietą, mogą przyczynić się one do przyspieszenia procesów metabolicznych oraz spalania tkanki tłuszczowej, a tym samym zwiększać efektywność zastosowanych metod odchudzania.
Przyprawa do gyrosa i kebaba może okazać się także cennym wsparciem dla odporności organizmu. W tym miejscu warto wyróżnić nie tylko witaminę C (zawartą między innymi w kolendrze), ale także związki siarkowe obecne w czosnku. Substancje te mogą odpowiadać za zwalczanie szkodliwych wirusów i bakterii. Dlatego też, przyprawę do gyrosa i kebaba warto wprowadzić do zrównoważonej diety zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych patogenów. Co ciekawe, niektóre zioła zawarte w przyprawie marki VIVIO (np. rozmaryn), za sprawą wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości. Cenne flawonoidy odpowiadają między innymi za zwalczanie szkodliwego wpływu wolnych rodników na nasz organizm, a tym samym na minimalizowanie zjawiska stresu oksydacyjnego. Dodatkowo, przeciwutleniacze zawarte w przyprawie do gyrosa i kebabu spowalniają procesy starzenia się organizmu.
W tym miejscu warto także wspomnieć o minerałach zawartych w składnikach niniejszej mieszanki. Zarówno potas, jak i magnez wykazują wysoce pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego układu krążenia. Przyczyniają się one między innymi do utrzymywania prawidłowego poziomu ciśnienia oraz wzmacniania mięśnia sercowego.
Należy jednak pamiętać, że jeśli chcemy uzyskać z przyprawy do gyrosa i kebaba wszystko to, co najlepsze, powinniśmy włączyć ją do zrównoważonej diety oraz aktywnego trybu życia. Przestrzeganie powyższych zaleceń pozwoli nam na zachowanie dobrego zdrowia oraz samopoczucia na długie lata.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania przyprawy do gyrosa i kebaba
Przyprawa do gyrosa i kebaba została stworzona z wysokiej jakości składników naturalnego pochodzenia. Dlatego też, w większości przypadków jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Po pierwsze: przyprawa do gyrosa i kebabu (za sprawą zawartości ostrej papryki, czosnku oraz cebuli) może wykazywać działanie podrażniające w obrębie układu pokarmowego. W związku z tym, zaleca się, aby nie stosować jej w przypadku aktywnych stanów zapalnych błony śluzowej żołądka, zespołu jelita drażliwego lub po przebytych zabiegach operacyjnych, jak również w okresie ciąży i karmienia piersią. Po drugie: ze względu na zawartość cukru, stosowanie niniejszej przyprawy w nadmiernych ilościach nie jest wskazane w przypadku osób, które zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Po trzecie: przyprawy tej nie należy podawać najmłodszym dzieciom (poniżej 1 roku życia). Warto także pamiętać, że poszczególne składniki przyprawy do gyrosa i kebaba mogą odpowiedzialne być za wywołanie reakcji alergicznych. Co za tym idzie, zaleca się, aby wprowadzać ją do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu przyprawy do gyrosa i kebaba (np. nudności, bólu brzucha, podrażnienia skóry, wysypki, zawrotów głowy, duszności) należy jak najszybciej zasięgnąć opinii w gabinecie specjalisty (np. lekarza pierwszego kontaktu).
UWAGA NA ALERGENY: W przyprawie do gyrosa i kebaba mogą znajdować się śladowe ilości: glutenu, skorupiaków, jaj, orzeszków ziemnych, ryb, nasion soi, mleka, laktozy, orzechów, selera, gorczycy, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków i produktów pochodnych.
Przyprawa do gyrosa i kebaba – cena
Przyprawa do gyrosa i kebabu sprzedawana jest zazwyczaj w opakowaniach o pojemności 40 gramów. Za niniejszy produkt zapłacimy około 3,00 – 6,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena przyprawy do gyrosa i kebaba może istotnie różnić się w zależności od wybranego dystrybutora oraz/lub producenta. Podczas dokonywania wyboru mieszanki przypraw, warto także zwrócić uwagę na jej skład. Wybierając mieszankę wolną od sztucznych barwników i zbędnych konserwantów, zyskamy pewność, że jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące przyprawy do gyrosa i kebaba
Pytanie 1: Gdzie kupić przyprawę do gyrosa i kebabu? Przyprawę tę możemy kupić w nielicznych marketach spożywczych oraz w salonach zielarskich. Warto również poszukać jej w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością, a ponadto w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. W ten sposób zyskamy gwarancję najwyższej jakości produktu, jak również dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej.
Pytanie 2: Czy przyprawa do gyrosa i kebaba zawiera w swoim składzie gluten? Chociaż poszczególne składniki niniejszej mieszanki nie zawierają w swoim składzie glutenu, warto wiedzieć, że przyprawa ta produkowana jest na terenie zakładu, w którym gluten jest przetwarzany. W związku z tym, przyprawa do gyrosa i kebabu nie jest przeznaczona dla osób zmagających się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu.
Pytanie 3: Do czego można dodawać przyprawę do gyrosa i kebaba? Mieszanka ta doskonale komponuje się ze smakiem mięsa drobiowego, wieprzowego, jak i wołowiny oraz baraniny. Ponadto, można dodawać ją do dań wegańskich oraz serów.
Pytanie 4: Czy przyprawa do gyrosa i kebaba zawiera w swoim składzie konserwanty? Podczas produkcji naszych mieszanek przypraw, dokładamy wszelkich starań, aby znalazły się w nich wyłącznie składniki naturalnego pochodzenia. Dlatego też, w przyprawie do gyrosa i kebabu nie znajdują się sztuczne konserwanty oraz barwniki. Niezwykły kolor niniejszej przyprawy został osiągnięty za sprawą naturalnego ekstraktu z papryki.
Pytanie 5: Jak w prawidłowy sposób przechowywać przyprawę do gyrosa i kebaba? Przyprawę tę najlepiej jest przechowywać z dala od promieni słonecznych oraz wilgoci. Warto zamknąć ją w pojemniku ze szczelnie zakręcaną pokrywką. Dzięki temu, na dłużej będziemy w stanie zachować nie tylko niezwykły aromat przyprawy do gyrosa i kebaba, ale także jej cenne wartości odżywcze.
Podsumowanie
Przyprawa do gyrosa i kebaba to prawdziwa gratka dla miłośników śródziemnomorskich smaków. Znajdziemy w niej mieszankę wyselekcjonowanych ziół oraz suszonych warzyw, których wprowadzenie do zrównoważonej diety może wykazywać wysoce pozytywny wpływ zarówno na nasze zdrowie, jak i codzienne samopoczucie. Dlatego też, już dziś warto wypróbować przyprawę do gyrosa i kebaba marki VIVIO.
Bibliografia
- Ahuja, K. D. K., Robertson, I. K., Geraghty, D. P., & Ball, M. J. (2007). The effect of 4-week chilli supplementation on metabolic and arterial function in humans. European journal of clinical nutrition, 61(3), 326-333;
- Bozin B, Mimica-Dukic N, Samojlik J i wsp. Antimicrobial and antioxidant properties of rosemary and sage ( Rosmarinus officinalis L. and Salvia officinalis L., Lamiaceae) essential oils. J Agric Food Chem 2007; 55:7879-85;
- Carmo ES, de Oliveira Lima E, de Souza EL. The potential of Origanum vulgare L. ( Lamiaceae) essential oil in inhibiting the growth of some food-related Aspergillus species. Braz. J. Microbiol. vol. 39 no. 2 Săo Paulo Apr./June 2008;
- Del Bano MJ, Castillo J, Benavente-Garcia O i wsp. Radioprotective-antimutagenic effects of rosemary phenolics against chromosomal damage induced in human lymphocytes by γ-rays. J Agricult Food Chem 2006; 54:2064-8;
- Exarchou V, Godejohann M, van Beek TA et al. LC-UV-solid-phase extraction-NMR-MS combined with a cryogenic flow probe and its application to the identification of compounds present in Greek oregano. Anal Chem 2003; 75:6288-94;
- Gerothanassis IP, Exarchou V, Lagouri V et al.. Methodology for identification of phenolic acids in complex phenolic mixtures by high-resolution two-dimensional nuclear magnetic resonance. Application to methanolic extracts of two oregano species. J Agric Food Chem 1998; 46:4185-92;
- Hannan A, Ullah MI, et al. Anti-mycobacterial activity of garlic (Allium sativum) against multi-drug resistant and non-multi-drug resistant Mycobacterium tuberculosis. Pak J Pharm Sci 2011, 24(1): 81-85;
- Koźmińska A. i wsp. Właściwości lecznicze wybranych gatunków z rodzaju Thymuus, Zagadnienia aktualnie poruszane przez młodych naukowców, Creativetime, 2015, Tom 1;
- Lejeune, M. P., Kovacs, E. M., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2003). Effect of capsaicin on substrate oxidation and weight maintenance after modest body-weight loss in human subjects. British Journal of Nutrition, 90(3), 651-659;
- Martin R, Pierrard C, Lejeune F i wsp. Photoprotective effect of a water-soluble extract of Rosmarinus officinalis L. against UV-induced matrix metalloproteinase-1 in human dermal fibroblasts and reconstructed skin. Eur J Dermatol 2008; 18:128-35;
- Nurmi A, Mursu J, Nurmi T et al. Consumption of juice fortified with oregano extract markedly increases excretion of phenolic acids but lacks short and long term effects on lipid peroxidation in healthy nonsmoking men. J Agric Food Chem 2006 Aug 9; 54(16):5790-6;
- Rau O, Wurglics M, Paulke A i wsp. Carnosic acid and carnosol, phenolic diterpene compounds of the labiate herbs rosemary and sage, are activators of the human peroxisome proliferator-activated receptor gamma. Planta Med 2006; 72:881-7;
- Santoro GF, das Graças Cardoso M, Guimarăes LG. Effect of oregano ( Origanum vulgare L.) and thyme ( Thymus vulgaris L.) essential oils on Trypanosoma cruzi (Protozoa: Kinetoplastida) growth and ultrastructure. Parasitol Res 2007 Mar; 100(4):783-90;
Yang D., Luo Z., Ma S., Wong W.T., Ma L., Zhong J., He H., Zhao Z., Cao T., Yan Z., Liu D., Arendshorst W.J., Huang Y., Tepel M., Zhu Z., Activation of TRPV1 by dietary capsaicin improves endothelium-dependent vasorelaxation and prevents hypertension, Cell Metabolism 12 (2010), s. 130-141.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.