info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Płatki migdałowe 250g, płatki migdałowe cena, właściwości, kcal
Płatki migdałowe 250g, płatki migdałowe cena, właściwości, kcal
Płatki migdałowe 250g, płatki migdałowe cena, właściwości, kcal
Płatki migdałowe 250g, płatki migdałowe cena, właściwości, kcal

Płatki migdałowe 250g - VIVIO

11,99 zł(4)
  duża dostępność

Płatki migdałowe Wartości odżywcze

Składniki: Migdały

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Płatki migdałowe Zastosowanie

Zastosowanie płatków migdałowych w codziennej kuchni i nie tylko

Płatki migdałów znajdują szerokie zastosowanie w naszej codziennej kuchni:

  • Po pierwsze: z powodzeniem możemy dodać je do porannej owsianki lub placuszków pełnoziarnistych z dodatkiem bakalii;
  • Po drugie: płatki migdałów świetnie komponują się ze smakiem jogurtu naturalnego oraz świeżych owoców, można je również dodawać do sałatek owocowych oraz domowych smoothie;
  • Po trzecie: smak płatków migdałowych idealnie podkreśla charakter drobiu oraz niektórych ryb. Dlatego też, świetnie sprawdzą się one w roli panierki;
  • Po czwarte: z pomocą płatków migdałowych bez trudu przyrządzimy smaczne ciasteczka owsiane oraz pyszny świąteczny piernik;
  • Po piąte: płatki migdałów są niezastąpionym składnikiem sałatki z dodatkiem rukoli, pomidorków koktajlowych, gruszki oraz gorgonzoli.

Co ciekawe, płatki migdałowe mogą znaleźć zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w naszym domowym salonie spa. Dodając je do jogurtu naturalnego oraz łyżeczki miodu, w kilka chwil stworzymy pachnącą maseczkę, która dogłębnie odżywi zmęczoną skórę.


Płatki migdałowe KCAL

Podobnie jak inne nasiona, pestki i orzechy, tak i płatki pozyskiwane z migdałów stanowią bogate źródło energii. W 100g niniejszego produktu znajdziemy około 653 kalorii. W ciągu dnia nie powinniśmy jednak spożywać więcej nić 20-30g płatków migdałowych, co daje nam około 130-195 kalorii. Co ciekawe, oprócz bogatej zawartości niezbędnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, płatki migdałowe zawierają również w swoim składzie spore ilości białka oraz błonnika. Dlatego też, warto wprowadzić je zarówno do diety sportowców, jak i osób, które szczególnie dbają o wygląd swojej sylwetki.


Płatki migdałowe Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych płatków migdałowych

Płatki migdałowe są dobrze nam znanym składnikiem kuchennym. Charakteryzują się one doskonałym smakiem, który idealnie podkreśla charakter licznych wypieków, jak również sałatek i dań mięsnych. Niemniej jednak, oprócz niewątpliwych walorów smakowych, produkt ten charakteryzuje się również bogatą zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Okazuje się, że wprowadzenie migdałów do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do ochrony naszego układu krążenia, jak również zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu II w przyszłości. A co jeszcze warto wiedzieć na temat płatków migdałowych? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić płatki migdałowe?

Czy płatki migdałowe są zdrowe?

Jaki indeks glikemiczny mają płatki migdałowe?

Jak przechowywać płatki migdałowe?

Czy z płatków migdałów można zrobić mąkę?

  • Płatki migdałowe – kcal;

  • Zastosowanie płatków migdałowych w codziennej kuchni i nie tylko.

Skąd pochodzą i czym charakteryzują się płatki migdałowe?

Płatki migdałowe otrzymywane są z obranych, a następnie pociętych na wąskie płatki migdałów. Chociaż często nazywane są orzechami, tak naprawdę migdały stanowią nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Roślina ta, zaliczana do gatunku wieloletnich, należy do rodziny różowatych. W naturalnych warunkach występuje ona na terenie Azji Mniejszej oraz Środkowej. Dlatego też, jej liczne uprawy możemy spotkać na terenie Izraela, Jordanii, Turcji i Uzbekistanu. Ze względu na duże zainteresowanie nasionami migdałowca zwyczajnego, roślinę tę rozpoczęto uprawiać również na terenie Afryki Północnej, w Azji Zachodniej oraz na terenie niektórych krajów europejskich, na przykład w Portugalii, Francji, Chorwacji, jak również Włoch. Współcześnie możemy rozróżnić dwa gatunki migdałów:

  • Migdały słodkie – częściej uprawiane, z których tworzone są smaczne płatki migdałowe. Charakteryzują się one delikatnym smakiem i na szeroką skalę wykorzystywane są zarówno w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym;
  • Migdały gorzkie – rzadziej uprawiane, ze względu na zawartość w swoim składzie amigdaliny (substancji o działaniu silnie trującym). Wykorzystywane są one między innymi podczas produkcji perfum oraz lakierów, jak również kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji ciała.

Otrzymywane z migdałów płatki charakteryzują się bogatą zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim dobre źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto, są one w stanie dostarczyć no naszego organizmu cenne witaminy (takie jak: witamina A, witaminy z grupy B, witamina E) oraz niezbędne minerały (w tym: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk oraz sód). Co ciekawe, płatki migdałowe zawierają również w swoim składzie niezbędny dla zdrowia naszego układu pokarmowego błonnik oraz spore ilości białka.

Płatki migdałowe charakteryzują się delikatnym kremowym kolorem i niepowtarzalnym smakiem oraz aromatem. Są one płaskie i osiągają długość około 1 cm. Warto pamiętać, że produkt ten, zanim trafi na nasze stoły, zostaje poddany procesom blanszowania, co przyczynia się do podkreślenia jego walorów smakowych oraz niezwykłego zapachu.

Płatki migdałowe – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Za sprawą cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie płatków migdałów do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Znaczenie migdałów podkreślane jest przede wszystkim w profilaktyce zaburzeń układu sercowo-naczyniowego. Badania naukowe potwierdzają, iż wprowadzenie niniejszych nasion do codziennej diety sprzyja obniżaniu wartości ciśnienia tętniczego krwi, jak również poprawie krążenia. Osiągnięcie powyższego efektu możliwe stało się dzięki zawartości w migdałach sporej dawki witaminy E, cennych flawonoidów, błonnika oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto również wiedzieć, że witamina E odpowiada za regulację prawidłowego poziomu cholesterolu. Natomiast flawonoidy hamują utlenianie cholesterolu LDL przez wolne rodniki, co tym samym zapobiega powstawaniu zagrażającym naszemu życiu zakrzepów. Dlatego też, migdały stanowią niezastąpiony element diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), której celem jest przeciwdziałanie rozwojowi nadciśnienia tętniczego, a co za tym idzie powstawaniu innych zaburzeń kardiologicznych w przyszłości.

Najnowsze doniesienia naukowe wskazują również, że regularne spożywanie migdałów, w połączeniu ze zrównoważoną dietą, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II. Okazuje się bowiem, iż nasiona te poprawiają poziom odpowiedzi na insulinę. Co ciekawe, chociaż są bardzo kaloryczne, migdały mogą przyczyniać się do zwiększenia efektywności zastosowanych metod odchudzania. Dzięki zawartym w nim niezbędnym nienasyconym kwasom tłuszczowym, możliwe staje się przyspieszenie procesów metabolicznych, jak również zapobieganie gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w organizmie. Proces odchudzania wspiera również błonnik zawarty w płatkach migdałowych. To właśnie on odpowiedzialny jest za zachowanie prawidłowego rytmu wypróżnień, poprawę perystaltyki jelit oraz zapewnienie długotrwałego uczucia sytości po spożytym posiłku. W świetle zaleceń dietetycznych, wystarczy w ciągu dnia spożyć zaledwie 2-3 migdały, aby zapobiec napadom głodu oraz chęci podjadania miedzy posiłkami.

Płatki migdałowe stanowią niezrównaną skarbnicę witamin z grupy B, które w połączeniu z niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi dbają o utrzymanie prawidłowej kondycji układu nerwowego. Dzięki temu, wprowadzenie migdałów do zrównoważonej diety może przyczyniać się do zwiększenia naszych zdolności do zapamiętywania i koncentracji. Dodatkowo, nasiona te są w stanie podnieść odporność na stres oraz przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zaburzeń nastroju (w tym depresji) w przyszłości. W tym miejscu warto również wspomnieć o bogatej zawartości białka w niniejszym produkcie. W związku z tym, migdały oraz produkowane z nich płatki, uznawane są za cenny element diety sportowców, jak również osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa. Ponadto, składniki odżywcze zawarte w nasionach migdałowca zwyczajnego mogą odpowiadać za wsparcie prawidłowej czynności układu moczowego oraz zmniejszanie ryzyka wystąpienia choroby dróg żółciowych w przyszłości.

Co ciekawe, płatki migdałowe nie tylko doskonale wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie, ale również na nasz wygląd. Dzięki wprowadzeniu ich do zrównoważonej diety, możliwe staje się wzmocnienie i poprawienie wyglądu naszych włosów i paznokci. Dodatkowo, za sprawą bogatej zawartości witaminy E w składzie tych niezwykłych nasion, dochodzi do opóźnienia procesów starzenia się skóry oraz zwalczania szkodliwych efektów działalności wolnych rodników. Współczesne badania naukowe skupiają się również wokół właściwości przeciwnowotworowych niniejszego produktu. Dlatego też, warto z uwagą śledzić najnowsze doniesienia na temat dobroczynnego wpływu tych smacznych nasion na nasz organizm.

Płatki migdałowe na zgagę i inne dolegliwości układu pokarmowego

Od pokoleń zarówno migdały, jak i płatki migdałowe, uznawane są za cenną metodę łagodzenie objawów zgagi. Są one bowiem odpowiedzialne za zobojętnienie kwasów żołądkowych, a co za tym idzie, za zniesienie uciążliwego uczucia pieczenia w przełyku oraz uczucia dyskomfortu podczas przełykania. Ponadto, przekąska ta powinna zajmować stałe miejsce w jadłospisie przyszłych mam. Migdały w ciąży zalecane są nie tylko ze względu na bogatą zawartość kwasu foliowego (niezbędnego dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego u dziecka), ale również z uwagi na właściwości łagodzące uczucie mdłości. Co ciekawe, płatki migdałowe mogą pomóc w walce z problemem uporczywych zaparć. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości błonnika w ich składzie, który odpowiedzialny jest za zachowanie prawidłowego rytmu wypróżnień.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania płatków migdałowych

Chociaż w większości przypadków spożywanie płatków migdałowych wywołuje korzystny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie, istnieją pewne przeciwwskazania związane z ich stosowaniem. Po pierwsze, ze względu na bogatą zawartość szczawianów, ich częste spożywanie nie jest wskazane w przypadku osób, które zmagają się z problemami w obrębie funkcjonowania nerek. Po drugie, nadmiernych ilości migdałów nie powinny spożywać osoby, u których rozpoznano otyłość lub istotną nadwagę. Warto również wiedzieć, że płatki migdałowe mogą wywoływać u niektórych osób reakcję alergiczną. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać je do swojej diety stopniowo. W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po ich spożyciu, takich jak: zaczerwienienia i/lub świąd skóry, zaczerwienienie spojówek, bóle brzucha i/lub głowy, nudności, a nawet wymioty, trudności z oddychaniem – należy zasięgnąć konsultacji w gabinecie alergologa lub w przypadku wystąpienia ostrych objawów, zgłosić się na szpitalny oddział ratunkowy.

Płatki migdałowe – cena

Płatki migdałowe sprzedawane są zazwyczaj w opakowaniach o wadze 250g. Za niniejszy produkt zapłacimy około 16,00 – 20,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena płatków migdałowych może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy produkt nie zawiera w swoim składzie dodatkowych ilości soli, cukru lub szkodliwych dla zdrowia substancji konserwujących.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące płatków migdałowych

Pytanie 1: Gdzie kupić płatki migdałowe? Niniejszy produkt możemy kupić w niektórych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w renomowanych internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób zyskamy możliwość zakupu płatków migdałowych w atrakcyjnej ofercie cenowej, jak również gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Czy płatki migdałowe są zdrowe? Płatki migdałowe są bezpieczne dla naszego zdrowia. Co więcej, możemy w nich znaleźć bogaty zestaw składników odżywczych, witamin i minerałów, które doskonale wpływają na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Warto jednak pamiętać, że aby uzyskać z migdałów wszystko to co najlepsze, należy wprowadzić je do zrównoważonej diety i jednocześnie przestrzegać zaleceń aktywnego trybu życia.

Pytanie 3: Jaki indeks glikemiczny mają płatki migdałowe? Płatki migdałowe charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG=15). Dlatego też, w odpowiednich ilościach mogą spożywane być przez osoby, które zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Warto również pamiętać, że badania naukowe dowiodły, iż wprowadzenie migdałów do zrównoważonej diety sprzyja zmniejszeniu ryzyka rozwoju cukrzycy typu II oraz insulinooporności w przyszłości.

Pytanie 4: Jak przechowywać płatki migdałowe? Płatki migdałowe najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Warto zamknąć je w szklanym słoiku lub plastikowym pojemniku z pokrywką. W ten sposób zyskamy pewność, iż płatki migdałowe na długo zachowają swoje walory smakowe, jak również cenne dla zdrowia składniki odżywcze, witaminy i minerały.

Pytanie 5: Czy z płatków migdałów można zrobić mąkę? Niniejszy produkt znajduje wiele zastosowań w naszej kuchni. Z pomocą młynka do kawy lub sprawnego blendera, możemy przygotować z niego smaczną mąkę bezglutenową, która nadaje się między innymi do przygotowania słodkich makaroników. Co ciekawe, płatki migdałowe świetnie sprawdzą się również podczas przygotowywanie odżywczej pasty, a nawet świątecznego marcepanu.

 


 

Podsumowanie

Płatki migdałowe to coś znacznie więcej niż niezbędny składnik codziennej kuchni. To niezrównana skarbnica składników odżywczych, witamin i minerałów. Warto pamiętać, że wprowadzenie niniejszego produktu do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać istotnie na poprawę naszego zdrowia oraz samopoczucia i wyglądu.

Bibliografia

  1. Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program. Int J Obes Relat Metab Disord. 2003 Nov;27(11):1365-72;
  2. Almonds decrease postprandial glycemia, insulinemia, and oxidative damage in healthy individuals. J Nutr. 2006 Dec;136(12):2987-92;
  3. Appetitive, dietary and health effects of almonds consumed with meals or as snacks: a randomized, controlled trial. Eur J Clin Nutr. 2013 Nov;67(11):1205-14. doi: 10.1038/ejcn.2013.184. Epub 2013 Oct 2;
  4. Chung-Yen Ch I wsp. Flavonoids from Almond Skins Are Bioavailable and Act Synergistically with Vitamins C and E to Enhance Hamster and Human LDL Resistance to Oxidation. The Journal of Nutrition, Volume 135, Issue 6, 1 June 2005, Pages 1366–1373;
  5. Dose response of almonds on coronary heart disease risk factors: blood lipids, oxidized low-density lipoproteins, lipoprotein(a), homocysteine, and pulmonary nitric oxide: a randomized, controlled, crossover trial. Circulation. 2002;
  6. Effects of daily almond consumption on cardiometabolic risk and abdominal adiposity in healthy adults with elevated LDL-cholesterol: a randomized controlled trial. J Am Heart Assoc. 2015 Jan 5;4(1):e000993;
  7. Hauson M., The role of nutrition and nutraceutical supplements in the treatment of hypertension. World J Cardiol. 2014 Feb 26; 6(2): 38–66;
  8. Hari Jagannadha Rao, G., Lakshmi, Therapeutic applications of Almond (Prunus amygdalus L): a review, „Journal of Clinical and Diagnostic Research” 2012, t. 6, nr 1, str. 130–135;
  9. Karczmarczuk R., Migdałowiec zwyczajny oraz trójklapowy, „Wszechświat” 2013, t. 114, nr 4–6, str. 97–101;
  10. Stróżyk A., Pachocka L., Orzechy jako istotny składnik diety sportowców, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2016, nr 97 (4), str. 328–334;
  11. Tree nut phytochemicals: composition, antioxidant capacity, bioactivity, impact factors. A systematic review of almonds, Brazils, cashews, hazelnuts, macadamias, pecans, pine nuts, pistachios and walnuts. Nutr Res Rev. 2011 Dec;24(2):244-75. doi: 10.1017/S095442241100014X;
  12. The effect of almonds on anthropometric measurements and lipid profile in overweight and obese females in a weight reduction program: A randomized controlled clinical trial. J Res Med Sci. 2014 May;19(5):457-64.

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAUSA / Hiszpania
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


SERNIK NA DAKTYLOWYM SPODZIE
PRZEPIS

SERNIK NA DAKTYLOWYM SPODZIE

Ciasto jest pyszne, proste w wykonaniu i można w nim „przemycić” sporo wartości odżywczych, ponieważ do jego przygotowania użyto zdrowych składników m.in. nasion chia, daktyli i otrębów. Sprawdź przepis wypróbowany przez dietetyka firmy ViVio – Sylwię Witek.

 

Składniki na spód:

  • 90 g płatków owsianych górskich
  • 100 g otrębów owsianych
  • odrobina płatków migdałowych
  • 100 g daktyli suszonych + woda do zalania
  • 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

Wykonanie:

Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na 10 min. Namoczone owoce miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy.
Na tortownicę (im będzie mniejsza, tym wyższe będzie ciasto) kładziemy papier do pieczenia (tylko na dno). Następnie wykładamy ciasto, dociskając i wyrównując ręką. Chłodzimy w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g ricotty (lub mascarpone)
  • 5–6 łyżek ksylitolu
  • 1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35–60 g
  • 1 cukier wanilinowy/miąższ z laski wanilii
  • 1 jajko
  • 250 g malin na wierzch

Wykonanie:

Do misy miksera wsypujemy twaróg, ricottę (lub mascarpone), cukier, budyń i wanilię. Miksujemy na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajko i znów miksujemy.
Na schłodzony spód wylewamy masę serową, na wierzchu, równomiernie po całej powierzchni rozsypujemy 250 g malin. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto można schłodzić przez 1 godzinę.

KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI
PRZEPIS

KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI

Składniki:

- Szklanka mleka - można dać więcej, jeśli wyjdzie zbyt gęste (dowolne: krowie, roślinne)
- 5 suszonych daktyli (wcześniej namoczonych w wodzie na ok pół godziny)
- garść orzechów nerkowca (można namoczyć je wcześniej razem z daktylami)
- 1 banan
- łyżka rodzynek
- odrobina kakao
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków migdałowych (niekoniecznie)

Wykonanie: Daktyle i orzechy odsączyć. Wszystko razem zmiksować.

Dietetyczne ciasteczka bez mąki i cukru
PRZEPIS

Dietetyczne ciasteczka bez mąki i cukru

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki płatków jaglanych ViVio
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych ViVio
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju kokosowego extra virgin ViVio
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki wody

 

Sposób wykonania:

Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do malaksera wsypujemy płatki jaglane i migdałowe oraz wiórki – wszystko miksujemy.Otrzymaną mączkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki – płynny olej kokosowy, syrop klonowy oraz wodę – następnie wlewamy je do suchych składników. Masę dokładnie mieszamy, a jeśli będzie zbyt sypka możemy dodać jeszcze trochę wody kokosowej.Na wyłożoną papierem formę do pieczenia wykładamy po jednej łyżce masy i formujemy owalny, płaski kształt ciasteczek. Pieczemy około 15 min, aż ciastka się zarumienią.

CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ
PRZEPIS

CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 1 szklanka pokruszonych chipsów kokosowych;
  • ¼ szklanki płatków migdałowych;
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej;
  • 3-4 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Pamiętaj o tym, aby uprzednio dokładnie ją przepłukać;

Połącz chipsy kokosowe razem z migdałami i delikatnie je rozdrobnij;

W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą: kaszę jaglaną, mąkę kukurydzianą, wybrany cukier, jajko oraz olej;

Do otrzymanej masy dodaj chipsy kokosowe oraz pokruszone migdały, a następnie wymieszaj całość;

Przy pomocy zwilżonych dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim ciastka przez około 12-15 minut, aż do momentu w którym się zarumienią.

Jesienna zupa z dyni z dodatkiem imbiru
PRZEPIS

Jesienna zupa z dyni z dodatkiem imbiru

Składniki:

- Około 400g obranej ze skórki i pozbawionej pestek dyni;
- 1 szalotka;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka tartego imbiru lub 1,5 łyżeczki mielonego
- Około 100ml świeżo-wyciśniętego soku z pomarańczy;
- 1 szklanka bulionu warzywnego (najlepiej samodzielnie przygotowanego);
- Szczypta soli oraz świeżo-mielonego pieprzu;
- 1 łyżka jogurtu typy greckiego (na jedną porcję zupy);
- Garść prażonych płatków migdałów.

Sposób przygotowania:

Posiekaj cebulkę w drobną kostkę, dynię pokrój na mniejsze kawałki;
Na dnie garnka rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej cebulę wraz z dynią, warzywa posyp mielonym imbirem i smaż przez krótką chwilę (około 30 sekund);
Do składników w garnku dodaj bulion warzywny, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz pozostałe przyprawy. Całość gotuj przez około 30 minut, aż dynia stanie się całkowicie miękka;
Gotową zupę zmiksuj na gładki krem, posyp ją prażonymi migdałami i dodaj łyżkę jogurtu typu greckiego.

Jeśli masz na to ochotę, możesz posypać zupę niewielką ilością ostrej papryki.

Doskonały ryż śniadaniowy z dodatkiem owoców sezonowych
PRZEPIS

Doskonały ryż śniadaniowy z dodatkiem owoców sezonowych

Składniki:

- 4 łyżki ugotowanego ryżu brązowego;
- 1 łyżka wiórków kokosowych;
- 100ml ciepłego mleka ryżowego;
- 1 łyżka prażonych płatków migdałów;
- 1 garść malin;
- 1 garść borówek;
- 2 liście mięty (do dekoracji).

Sposób przygotowania:

Podgrzej mleko w niewielkim rondelku;
Połącz ugotowany ryż z wiórkami kokosowymi i zalej całość ciepłym mlekiem;
Odczekaj około 5-10 minut, aż ryż wchłonie ciepłe mleko;
Na ryżu ułóż opłukane i osuszone owoce, a następnie posyp całość prażonymi płatkami migdałów;
Udekoruj śniadanie świeżymi listkami mięty.

Jeśli ryż będzie dla ciebie za mało słodki, możesz dodać do niego jedną łyżeczkę miodu lub ksylitolu.

Smaczne batony musli z dodatkiem kremu orzechowego
PRZEPIS

Smaczne batony musli z dodatkiem kremu orzechowego

Składniki:

- 250g płatków owsianych (grubych);
- 100g orzechów laskowych;
- 100g płatków migdałów;
- 200g suszonych daktyli;
- 4 łyżki kremu orzechowego z solą himalajską;
- 1 łyżka miodu rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Na suchej patelni praż przez krótką chwilę płatki owsiane oraz płatki migdałów;
Po chwili na patelnię dodaj obrane i rozkruszone orzechy, a następnie praż je jeszcze przez krótką chwilę;
Do kielicha blendera dodaj: daktyle, masło orzechowe oraz miód;
Zmiksuj całość na gładką masę;
Do gęstej masy dodaj pokruszone orzechy, migdały oraz płatki owsiane;
Przy pomocy dłoni uformuj batoniki i ułóż je na folii aluminiowej;
Zawiń batony w folię, a następnie włóż do lodówki na około 3-4 godziny.

Kokosowa owsianka z błonnikiem
PRZEPIS

Kokosowa owsianka z błonnikiem

Składniki:

- 40 g płatków owsianyc
- 150 ml mleka lub wody
- łyżeczka wiórek kokosowych
- łyżeczka płatków migdałowych
- łyżeczka łuski babki jajowatej
- pół banana
- garść borówek lub truskawek

Wykonanie:

Płatki owsiane gotować na mleku lub wodzie do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dodać wiórki kokosowe, migdały i łuskę babki jajowatej. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczki. Na wierzch ułożyć pokrojonego w plasterki banana i borówki lub truskawki.