info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Pieprz czarny ziarno 100g - DeliFOOD

Pieprz czarny ziarno 100g

Pieprz czarny ziarno 100g - DeliFOOD

7,99 zł
Cena za 1KG / 1L: 79,90 zł
Sprzedano: 57 szt. w ostatnie 30 dni
  duża dostępność

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

Pieprz czarny ziarno - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKADATA WAŻNOŚCI
Brazylia / Wietnam / IndonezjaDeliFOOD2026-04-30

Pieprz czarny ziarno - Zastosowanie

Pieprz czarny stanowi doskonały dodatek do większości dań wytrawnych. Jest obowiązkową przyprawą do mięs. Dodaje się go również do jajek, jajecznicy i omletów. Warto doprawiać nim także warzywa oraz sosy warzywne i mięsne. Oczywiście pieprz czarny stanowi również obowiązkowy dodatek do zup.

Pieprz czarny można wykorzystać nie tylko w kuchni. Jego działanie antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne może mieć również korzystny wpływ na cerę, zmiany skórne i włosy. Z tego powodu może stanowić składnik kosmetyków naturalnych przygotowywanych w domu.

Pieprz czarny ziarno - Opis produktu

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania pieprzu czarnego w ziarnach

Pieprz czarny należy do jednej z najczęściej wykorzystywanych w naszej kuchni przypraw. Nadaje potrawom ostrego i wyrazistego smaku. Już niewielki dodatek tej substancji sprawia, że dania nabierają wyjątkowego charakteru i ciekawego smaku. Okazuje się jednak, że pieprz czarny posiada nie tylko niezastąpione walory smakowe, ale również charakteryzuje się korzystnym wpływem na funkcjonowanie naszego organizmu. Regularne stosowanie tej przyprawy może wpłynąć na wiele aspektów zdrowotnych. Za właściwości te odpowiada głównie piperyna o udokumentowanym działaniu przeciwutleniającym.

Czy pieprz może mieć negatywny wpływ na organizm?

Pieprz mielony czy w ziarnach – który wybrać?

Gdzie kupić pieprz czarny ziarno 1 kg?

  • Pieprz czarny ziarno – zastosowanie

Pieprz czarny ziarno – jak powstaje i skąd pochodzi?

Pieprz czarny to roślina lubiąca wilgotne i gorące tereny. Jej uprawa jest szczególnie rozpowszechniona w rejonie południowo-wschodnich Indii. W kuchni cenione są przede wszystkim owoce tej rośliny. Uznawana jest za najstarszą znaną przyprawę świata.

Z owoców pieprzu czarnego wytwarzana jest znana wszystkim przyprawa o wysokiej zawartości olejków eterycznych i alkaloidów piperyny. To właśnie duże stężenie tych związków sprawia, że pieprz charakteryzuje się ostrym, piekącym smakiem.

W zależności od sposobów obróbki ziaren pieprzu wyróżnia się:

  • pieprz czarny – z owoców fermentowanych, suszonych i niedojrzałych
  • pieprz biały – z dojrzałych owoców gotowanych i moczonych w solonej wodzie, cechuje się łagodniejszym smakiem niż pieprz czarny
  • pieprz zielony – ziarna niedojrzałe, suszone, liofilizowane i marynowane

Pieprz czarny w medycynie tradycyjnej

Pieprz czarny to popularna przyprawa znana niemal na całym świecie od wielu setek lat. Przez tysiąclecia ceniono jej wyrazisty smak. Podobno ulubionym przysmakiem cesarza Nerona był chleb posmarowany miodem z pieprzem. Jednak już w starożytności zauważono nie tylko walory smakowe tej przyprawy, ale również jej korzystny wpływ na zdrowie. Według Hipokratesa pieprz miał pobudzać apetyt, zwiększać łaknienie, leczyć gorączkę oraz ułatwiać kichanie. Ceniona była również możliwość wykorzystania go jako afrodyzjaka. W tradycyjnej medycynie chińskiej pieprz czarny wykorzystywany był również jako środek przeciwbólowy oraz specyfik łagodzący dolegliwości żołądkowe. Stosowano go także w leczeniu astmy i innych chorób dróg oddechowych.

Pieprz czarny – wpływ na organizm człowieka

Setki lat stosowania pieprzu czarnego pozwoliły zaobserwować jego korzystny wpływ na organizm człowieka. Przez długi czas przyprawa ta wykorzystywana była intuicyjne w leczeniu gorączek i dolegliwości żołądkowych. Dzisiaj wiemy już, że za większość właściwości pieprzu czarnego odpowiada zawarta w nim piperyna. Substancja ta charakteryzuje się bardzo ostrym i wyrazistym smakiem i odpowiada za kulinarne wartości przyprawy.

Wiele badań potwierdziło wysoką zawartość składników bioaktywnych w owocach pieprzu czarnego. Doświadczenia naukowe pozwoliły zidentyfikować w przyprawie związki zaliczane do grupy polifenoli. Charakteryzują się one silnym działaniem antyoksydacyjnym, zapobiegając rozwojowi stresu oksydacyjnego w organizmie. Związki z pieprzu czarnego wyróżnia też działanie przeciwbakteryjne. Przeprowadzone eksperymenty naukowe wskazują na możliwość wykorzystania ekstraktów tej rośliny jako skutecznych antybiotyków. Publikacje naukowe podkreślają również hamujące działanie substancji z pieprzu czarnego na komórki guzów nowotworowych. Badano jego wpływ m.in. na komórki raka piersi, prostaty i jelita grubego.

Pieprz czarny a odchudzanie

Wiele mówi się na temat korzystnego wpływu spożywania ostrych przypraw na procesy odchudzania. Również pieprz czarny stał się obiektem zainteresowania osób próbujących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Faktycznie, istnieją badania naukowe wskazujące, że piperyna może stymulować spalanie tkanki tłuszczowej. Prawdopodobnie wpływa ona również na hamowanie gromadzenia tłuszczów oraz modyfikację aktywności enzymów biorących udział w metabolizmie lipidów.

Pieprz czarny ziarno – cena

Pieprz czarny to jedna z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych przypraw. Można znaleźć ją w każdym sklepie spożywczym. Małe opakowanie o pojemności 50g to cena zaledwie 2-3 zł. Jeśli chcemy zaopatrzyć się w większe ilości przyprawy, opakowania 1 kg możemy znaleźć już za 20-25 zł.

Pieprz czarny – przeciwwskazania

Pieprz czarny uznawany jest z bezpieczną przyprawę. Mogą spożywać ją niemal wszyscy, w tym również dzieci. Niemniej jednak istnieje kilka przeciwwskazań do jej stosowania. Należą do nich stany silnego podrażnienia dróg pokarmowych, takie jak zapalenia żołądka i błon śluzowych jelit. Pieprzu powinny unikać również osoby z chorobami nerek, a także kobiety w trzecim trymestrze ciąży.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące pieprzu czarnego w ziarnach

Pytanie 1: Czy pieprz może mieć negatywny wpływ na organizm?

Pieprz czarny cechuje się wysoką zawartością substancji wpływających korzystnie na organizm człowieka. Niemniej jednak każda substancja spożywana w nadmiarze może wywoływać efekty niepożądane. W przypadku pieprzu mogą to być np. dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Za maksymalną bezpieczną dawkę uznaje się 5g dziennie.

Pytanie 2: Pieprz mielony czy w ziarnach – który wybrać?

Pieprz kupowany w ziarnach i mielony w domu cechuje się większą głębią i wyrazistością smaków. Również zawartość składników bioaktywnych w pieprzu mielonym może być mniejsza. Jeśli tylko mamy możliwość mielenia ziaren w domu, warto zdecydować się na to rozwiązanie.

Pytanie 3: Gdzie kupić pieprz czarny ziarno 1 kg?

Pieprz czarny 1 kg znaleźć można w wielu sklepach internetowych. Warto wybierać produkty zaufanych producentów ze sklepów ze zdrową żywnością, aby zyskać gwarancję najwyższej jakości produktu.

 

pieprz czarny ziarno

 

Bibliografia

  1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprz_czarny [dostęp: 4.12.20].
  2. https://ekaloria.pl/pieprz-historia-przyprawy/ [dostęp: 4.12.20].
  3. https://yango.pl/medycyna-naturalna/historia-czarnego-pieprzu/ [dostęp: 4.12.20].
  4. Dosoky NS, Satyal P, Barata LM, da Silva JKR, Setzer WN. Volatiles of Black Pepper Fruits (Piper nigrum L.). Molecules. 2019 Nov 21;24(23):4244. doi: 10.3390/molecules24234244. PMID: 31766491; PMCID: PMC6930617.
  5. Tan LY, Yin WF, Chan KG. Piper nigrum, Piper betle and Gnetum gnemon--natural food sources with anti-quorum sensing properties. Sensors (Basel). 2013 Mar 20;13(3):3975-85. doi: 10.3390/s130303975. PMID: 23519352; PMCID: PMC3658786.
  6. Zheng J, Zhou Y, Li Y, Xu DP, Li S, Li HB. Spices for Prevention and Treatment of Cancers. Nutrients. 2016 Aug 12;8(8):495. doi: 10.3390/nu8080495. PMID: 27529277; PMCID: PMC4997408.
  7. Andriana Y, Xuan TD, Quy TN, Tran HD, Le QT. Biological Activities and Chemical Constituents of Essential Oils from Piper cubeba Bojer and Piper nigrum L. Molecules. 2019 May 15;24(10):1876. doi: 10.3390/molecules24101876. PMID: 31096694; PMCID: PMC6571889.
  8. Joanna Newerli – Guz. WŁAŚCIWOSCI PRZECIWUTLENIAJĄCE PRZYPRAW NA PRZYKŁADZIE PIEPRZU CZARNEGO PIPER NIGRUM L. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV, 2012, 3, str. 887–891.
  9. AGNIESZKA SZAJDEK, JULITTA BOROWSKA. WŁACIWOCI PRZECIWUTLENIAJĄCE ŻYWNOCI POCHODZENIA ROLINNEGO. ŻYWNO. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 4 (41) S, 5 – 28.
  10. https://www.instantknockout.com/ik/piperine-does-black-pepper-extract-boost-fat-loss/ [dostęp: 4.12.20].
  11. Shah SS, Shah GB, Singh SD, et al. Effect of piperine in the regulation of obesity-induced dyslipidemia in high-fat diet rats. Indian J Pharmacol. 2011;43(3):296-299. doi:10.4103/0253-7613.81516

 

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów