Ostropest ziarno 1 kg - DeliFOOD
Ostropest ziarno 1 kg - DeliFOOD
Ostropest - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
Ukraina | DeliFOOD | 2025-08-31 |
Składniki: ostropest ziarno
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 1635 kJ/398 kcal | 20% |
Tłuszcz | 27,5 g | 39% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 5 g | 25% |
Węglowodany | 1,4 g | <1% |
W tym | ||
Cukry | 1,2 g | 1% |
Błonnik | 44,4 g | - |
Białko | 14 g | 28% |
Sól | 0 g | 0% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Ostropest - Zastosowanie
Jak jeść ostropest plamisty?
Ziarna można spożywać bezpośrednio lub jako przyprawa do zup, sosów, sałatek warzywnych i potraw mlecznych. Można wykorzystać je jako dodatek do wypieku chleba. Ostropest nie wpływa na smak, zapach i właściwości pieczywa, a stanowi cenny, prozdrowotny składnik. Nasiona warto dodać także do śniadania, posypać kanapkę, dodać do jogurtu lub wzbogacić nimi ciasto naleśnikowe, czy też gofry. Ostropest sprawdzi się także jako dodatek do owocowo-warzywnych koktajli. Nada im charakterystycznego, orzechowego posmaku. Warto sięgać po ziarna jak najczęściej, a organizm z pewnością nam się odwdzięczy za ten przysmak.
Ile można przyjmować dziennie?
W przypadku suplementów diety na bazie ostropestu, nie należy przekraczać zalecanej dawki podanej przez producenta na opakowaniu. W przypadku nabycia ostropestu w formie całych lub mielonych ziaren, zalecana dzienna dawka to 2-3 łyżeczki. Ziarna można spożywać bezpośrednio. Wiele osób zastanawia się kiedy najlepiej go przyjmować: rano czy wieczorem? Najlepiej podzielić dawkę dzienną na dwa razy, pamiętając przy tym o odpowiedniej ilości płynów.
Ostropest - KCAL
Ostropest na odchudzanie? Ile ma kalorii?
W 100 gramach produktu znajdziemy około 360 kalorii. Energia jakiej dostarcza ostropest naszemu organizmowi pochodzi głównie z białek i tłuszczów. Łyżka nasion z ostropestu to całkiem spora dawka błonnika pokarmowego i białka, więc poza silnymi właściwościami wspierającymi pracę wątroby, ostropest znajdzie swoich zwolenników wśród osób dbających o swoją sylwetkę i będących na diecie.
Ostropest - Opis produktu
Ostropest plamisty zaliczany jest do kategorii roślin leczniczych. Największe znaczenie w przemyśle zielarskim mają owoce bogate w sylimaryne – związek, który wykazuje pozytywne działanie na komórki wątroby, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i odtruwające. W kosmetologii wykorzystuje się również olej z ostropestu z uwagi na dużą zawartość cennych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Z uwagi na piękne kwiatostany, roślina ta pełni również funkcje dekoracyjne. Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety na bazie ostropestu. Z łatwością możesz wykorzystać go również w swojej kuchni. Sprawdź w jaki sposób włączyć ostropest plamisty do codziennej diety i dlaczego warto to zrobić.
Co to jest ostropest plamisty i gdzie występuje?
Jak wygląda i smakuje?
Gdzie kupić dobry ostropest plamisty? Jaka cena?
Czy ostropest plamisty uczula? Kto nie może stosować?
„Święty oset” – preparaty
Działanie i zastosowanie
Na co jeszcze ostropest plamisty?
Ostropest na odchudzanie? Ile ma kalorii?
Jak jeść ostropest plamisty?
Ile można przyjmować dziennie?
Co to jest ostropest plamisty i gdzie występuje?
Ostropest plamisty (łac. Silybum marianum) to roślina, która ceniona była już w średniowieczu z uwagi na swoje właściwości prozdrowotne. Legenda głosi, że jej łacińska nazwa pochodzi od Matki Boskiej, która podczas karmienia dzieciątka uroniła kroplę mleka. Te spadły na liście rosnącego nieopodal ostropestu i w ten sposób powstały charakterystyczne białe plamy na liściach rośliny. Ostropest plamisty należy do gatunku astrowatych i pochodzi z rejonów śródziemnomorskich. Początkowo ostropest porastał rejony południowej i południowo-wschodniej Europy, Afryki Północnej i Azji Zachodniej. Szybko rozprzestrzenił się jednak na pozostałe rejony świata. Gdzie występuje obecnie? Poza obszarem swojego pierwotnego występowania, rośnie dziko na terenach Afryki, Europy, Australii, Ameryki Północnej i Południowej. W Polsce uprawa ostropestu zlokalizowana jest głównie w centralnej i północnej części kraju. Należy do tej grupy roślin, która ze stanu dzikiego przeszła do uprawy polowej.
Jak wygląda i smakuje?
Ostropest do złudzenia przypomina oset. Łodyga tej rośliny jest gruba i może osiągać nawet 2 metry wysokości. Liście posiadają charakterystyczne białe plamki i mają kolczaste brzegi. Kwiaty zebrane są w duże koszyczki i przybierają purpurową barwę. Okres kwitnienia rozpoczyna się pod koniec czerwca i trwa do połowy sierpnia. Owoc to duża i ciemna niełupka, która okryta jest żółtoszarym puchem. Jest on bardzo lotny, co umożliwia łatwe rozsiewanie rośliny. W pełni dojrzałe owoce ostropestu przybierają ciemną barwę. Ich wielkość, kształt, kolor oraz zdolność kiełkowania jest zróżnicowana. Zaobserwowano również zależność między warunkami pogodowymi, a kolorem owoców. Duża ilość opadów i niska temperatura sprawia, że owoce ostropestu mają jasną okrywę. Ekstrakt z owoców wykorzystuje się w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. W niektórych zakątkach Europy ostropest spożywa się także w stanie świeżym (kiełki), a jego prażone nasiona są zamiennikiem kawy. Świeże ziarna są oleiste, w smaku nieco podobne do ziaren słonecznika i dyni. Niektórzy wyczuwają w nich ziemisty posmak. Mielony ostropest ma delikatniejszy smak, wykorzystywany jest jako przyprawa, stanowi dodatek do wielu potraw.
Gdzie kupić dobry ostropest plamisty? Jaka cena?
Na rynku dostępnych jest wiele ofert. Możemy kupić zarówno ostropest mielony, jak i w ziarnach. Niezależnie, którą wersję wybierzemy, nie warto sugerować się niską ceną. Ostropest to roślina zielarska, więc jak każde zioło powinna być odpowiednio przechowywana, aby nie straciła swoich właściwości. Wybierajmy więc sprawdzonych dostawców. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy lepszy będzie ten mielony, czy w ziarnach? Wszystko zależy od przeznaczenia ostropestu. Mielony może być wykorzystany w kuchni jako przyprawa. Całe ziarna mogą być spożywane bezpośrednio, będą stanowić wartościową przekąskę. Można je również zmielić samodzielnie. W takiej formie ostropest jest bardziej odporny na wysychanie. Kupując całe ziarna, mamy pewność, że nie straci on tak szybko swoich właściwości, jak ten w postaci mielonej. Jakość takiego produktu jest również o wiele wyższa. Za kilogramowe opakowanie ziaren ostropestu zapłacimy mniej niż 20 zł.
Czy ostropest plamisty uczula? Kto nie może stosować?
Na ostropest plamisty powinny uważać osoby cierpiące na alergie pokarmowe. Dotyczy to zwłaszcza osób uczulonych na kiwi i karczochy. Oczywiście w przypadku innego typu alergii również należy zachować ostrożność. Uczulenie na ostropest może objawiać się m.in. bólami głowy, skórną reakcją alergiczną, niestrawnością, biegunką. Należy pamiętać o tym, że roślina ta wchodzi w interakcje z niektórymi lekami. Może m.in. osłabiać skuteczność doustnych środków antykoncepcyjnych. Osoby stosujące leki na cukrzycę powinny skonsultować z lekarzem możliwość przyjmowania ostropestu z uwagi na to, że może on obniżać poziom cukru we krwi. Nie jest także zalecany dla dzieci, niemowląt, kobiet w ciąży i karmiących piersią. Czy można go przedawkować? Zaleca się przyjmowanie nie więcej niż 2 łyżeczek ziaren dziennie, ale spożycie większej ilości nie jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. Może jedynie wywołać problemy trawienne (biegunkę).
„Święty oset” – preparaty
Ostropest plamisty, nazywany również „świętym ostem”, stanowi bazę wielu preparatów dostępnych w aptekach. Występuje w przeróżnej postaci: w formie kapsułek, tabletek, kropli, proszku, a także herbatek. Z nasion pozyskuje się również olej. Sklepy ze zdrową żywnością najczęściej oferują ostropest w postaci całych lub zmielonych ziaren. Wybierając suplement z ostropestem, zwróćmy uwagę na zawartość sylimaryny (dobowa dawka terapeutyczna to od 200 do 400 mg tej substancji). Dla osób, którym nie odpowiada forma oleju lub ziaren dobrym rozwiązaniem będzie napar z ostropestu. Natomiast zmielone nasiona można wykorzystać także w celach kosmetycznych. Przygotowana w domowych warunkach maseczka z oliwy z oliwek z dodatkiem ostropestu będzie ratunkiem dla suchej i podrażnionej skóry. Preparaty z wyciągiem z ostropestu są bezpieczne, rzadko wywołują reakcje ze strony układu pokarmowego tj. biegunka, czy zaparcia. Badania naukowe dowodzą, że sylimaryna zawarta w ostropeście nie jest związkiem toksycznym i nie należy się jej obawiać.
Działanie i zastosowanie
Badania naukowe potwierdzają korzystne działanie ochronne ostropestu na komórki wątroby. Odpowiada za to sylimaryna, która chroni ten organ przed działaniem czynników toksycznych i wspomaga jego regenerację. Ostropest oddziałuje na wątrobę na kilku płaszczyznach: wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwutleniające oraz blokujące wnikanie toksyn do wnętrza komórek. Naukowcy zwracają uwagę również na pomocnicze wykorzystanie ostropestu w leczeniu schorzeń tj. zastój żółci w wątrobie i drogach żółciowych. Owoce ostropestu wykorzystuje się także do produkcji leków, które mają za zadanie ochronić wątrobę przed szkodliwym działaniem toksyn występujących w muchomorach sromotnikowych oraz w alkoholu. Co więcej, przeciwutleniające właściwości sylimaryny mogą być także wykorzystane w przemyśle spożywczym jako naturalny antyoksydant oraz do przedłużenia okresu trwałości środków farmaceutycznych. Ekstrakt z owoców ostropestu plamistego może wpłynąć również na poprawę odporności naszego organizmu. Badania naukowe wykazały zwiększenie poziomu limfocytów T podczas długotrwałego podawania sylimaryny. Naukowcy twierdzą, że ostropest ma także właściwości przeciwnowotworowe i może być stosowany pomocniczo w niektórych terapiach onkologicznych. To jednak nie koniec dobroczynnych właściwości ostropestu. Co jeszcze daje naszemu organizmowi ta niezwykła roślina? Wykazuje dobrą aktywność przeciwko szczepom bakterii odpowiedzialnym m.in. za choroby jamy ustnej (próchnica, patogeny przyzębia).
Na co jeszcze ostropest plamisty?
Badania naukowe wskazują na możliwość wykorzystania właściwości ostropestu nie tylko w terapiach osób cierpiących na choroby wątroby. Testy wykazują pozytywne działanie tej rośliny również na nerki jako środek ochronny oraz w leczeniu cukrzycy celem zmniejszenia insulinooporności. Ostropest plamisty wykorzystywany jest także w dermatologii. Olej z nasion ostropestu jest niezwykle bogaty w cenne kwasy tłuszczowe. Stanowi on dodatek do wielu kremów, które chronią skórę przed działaniem wolnych rodników, wykazują właściwości regeneracyjne, rozjaśniające przebarwienia oraz łagodzące podrażnienia. To także źródło witamy E oraz fosfolipidów. Z tego względu ostropest uchodzi za roślinę będącą cennym produktem żywnościowym. I to właśnie z uwagi na wszechstronne, dobroczynne właściwości i możliwości wykorzystania w różnych gałęziach przemysłu zasługuje na szczególną uwagę.
Bibliografia:
R. NURZYŃSKA-WIERDAK, J. DYDUCH, A. SAWICKA, H. ŁABUDA, H. BUCZKOWSKA – „Ostropest plamisty (Silybum marianum [L.] Gaertn.) – fitochemiaiefektyterapeutyczne”; ANNALES HORTICULTURAE(wcześniej – formerly Annales UMCS sectio EEE Horticultura), VOL. XXVIII (4)
KATARZYNA SADOWSKA –“OWOCE OSTROPESTU PLAMISTEGO JAKO PROZDROWOTNY DODATEK DO PIECZYWA”; Żywność. Nauka. Technologia. Jakość , 2006, 2 (47) Supl., 290 - 296
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.