

Orzechy Brazylijskie Wartości odżywcze
Składniki: Orzechy brazylijskie
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej
osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Orzechy Brazylijskie Zastosowanie
- sprawdzą się jako dodatek do owsianek, granoli czy musli
- będą dobrym wyborem jako przekąska do lunchboxa
- idealne do wszelkiego rodzaju sałatek a także do wypieków
- po zmieleniu mogą stanowić wartościowy dodatek do farszu czy pasty kanapkowej
Orzechy Brazylijskie Film
Orzechy Brazylijskie Opis
Orzechy brazylijskie - należą do jednych z najbardziej wartościowych orzechów dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są znane są głównie z dużej ilości selenu- już kilka orzechów jest w stanie pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Orzechy brazylijskie są również źródłem witaminy E, zwanej witaminą młodości a także magnezu, cynku i wapnia.
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Brazylia / Boliwia / Peru |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 3 pkt |
POZOSTAŁE GRAMATURY | 1000g |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

KOKTAJL Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI
Składniki:
- 1 garść orzechów brazylijskich
- 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka kawy lub 30 g czekolady
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub pół łyżeczki wanilii
Przygotowanie:
Kawę/czekoladę rozpuszczamy w mleku, orzechy mielimy w młynku. Orzechy po zmieleniu wraz z pozostałymi składnikami wsypujemy do blendera i mieszamy na masę o gładkiej konsystencji.

CIASTECZKA OWSIANE
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 250 g płatków owsianych górskich
- 240 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka sody
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 60g posiekanych orzechów brazylijskich
- 100 g ziarna słonecznika
Wykonanie:
Wymieszać osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodawać porcjami suche i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20 min do zarumienienia.

PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- ok. 10 łyżeczek nasion chia
- 100 g dżemu truskawkowego
- pół szklanki białej komosy ryżowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 2-3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść dowolnych orzechów
Wykonanie:
Komosę gotujemy w wodzie z dodatkiem ksylitolu przez ok. 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dość grubą kostkę i dusimy na małym ogniu z dodatkiem cynamonu i kilku łyżek wody, od czasu do czasu mieszając.
Pierwszą połowę nasion chia mieszamy z jogurtem naturalnym, drugą z dżemem truskawkowym.
W pucharkach układamy warstwowo: jogurt naturalny z chia, dżem truskawkowy z chia, ugotowaną komosę ryżową, prażone jabłka. Całość posypujemy ulubionymi orzechami i odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.