Dzień darmowej dostawy
Olej lniany cena, zastosowanie, właścicwości na włosy

Olej lniany 500 ml - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
LINK DO PRZEPISUKLIKNIJ
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

14,49 zł

RABAT - 6%

15,45 zł

-6

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

Olej lniany powstaje w wyniku tłoczenia na zimno dojrzałych nasion lnu. Dzięki temu, że jest tłoczony w niskiej temperaturze, zachowuje cenne właściwości, które znane były już w starożytnym Rzymie. 

Oleje nierafinowane są bardziej wartościowe i powinny stanowić codzienne uzupełnienie diety. Są aromatyczne i posiadają naturalny kolor. Oleje wielonienasycone, takie jak olej lniany nie nadają się do smażenia i powinny być stosowane na zimno. Oleje te należy przechowywać w lodówce, a przy zakupie wybierać te, które sprzedawane są w ciemnych butelkach (gwarantuje to zachowanie większości cennych właściwości i ochronę przed utlenieniem).

WŁAŚCIWOŚCI OLEJU LNIANEGO

  • Olej lniany jest bardzo wartościowym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególną uwagę zwraca obecność kwasu α-linolenowego (ALA), który stanowi ponad połowę jego składu.
  • Kwas ALA zaliczany jest do rodziny kwasów Omega-3. To ważny składnikiem w profilaktyce chorób serca. Kwasy Omega-3 oddziałują pozytywnie na utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu i dlatego są korzystne dla serca. Pobudzają do działania także układ odpornościowy.
  • Olej lniany jest źródłem witaminy E, która zwalcza wolne rodniki.

ROLA TŁUSZCZÓW W DIECIE

  • dostarcza dużą dawkę energii – pełnią rolę materiału energetycznego
  • są niezbędne do przyswojenia niektórych witamin nierozpuszczalnych w wodzie
  • stanowią budulec błon komórkowych i cytoplazmatycznych
  • wchodzą w skład ważnych płynów ustrojowych, wpływając na funkcjonowanie różnych narządów i tkanek


Skład / Wartości odżywcze

Składniki: olej z lnu nierafinowany

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Stosowanie

Olej lniany powinno się spożywać na zimno. Nie należy go podgrzewać, ani smażyć na nim potraw, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości, a może nawet być szkodliwy.

Powinien być przechowywany w zacienionym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. 

  • dodatek do sałatek i surówek (na zimno)
  • do koktajli
  • do pocierania pieczywa
  • jako substytut oliwy w potrawach
  • dodatek do zup
  • do kasz lub ziemniaków
  • do past

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Film



Opinie o produkcie: Olej lniany 500 ml VIVIO

A
Anula
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
30/08/18
olej zdrowy - nie tylko dla ludzi
Review by Anula on 30 Aug 2018
Kupuję olej w tym sklepie od ok 3 lat. Jest dobry i świeży. Ja używam nie tylko do sałatek ale dodaje też mojemu pieskowi do karmy i jest zdrowy, ma też piękne, lśniące futerko. Tez bardzo go lubi. Zwierzęta wiedzą co jest dobre :)
E
Endi69
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
19/12/17
OLEJ LNIANY 500 ML
Review by Endi69 on 19 Dec 2017
Super.
K
Krystyna
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
28/11/17
OLEJ LNIANY
Review by Krystyna on 28 Nov 2017
Bardzo dobry smak polecam
Z
Zofia
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
08/09/17
Olej lniany
Review by Zofia on8 Sep 2017
Super zdrowy produkt, cena też konkurencyjna
A
Agnieszka
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
17/08/17
doskonały
Review by Agnieszka on 17 Aug 2017
świeży; idealny do sałatek; konkurencyjna cena; polecam


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Olej lniany czy olej z nasion chia – sprawdź, który wybrać?

Olej lniany, podobnie jak olej z nasion chia jest tłoczony na zimno (nierafinowany). Obydwa rodzaje poleca się stosować w kuchni na zimno, nie do smażenia, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury tracą swoje cenne właściwości.

czytaj więcej...