Mleko kokosowe 1000ml - Orient Gourmet
Mleko kokosowe 1000ml - Orient Gourmet
MLEKO KOKOSOWE - skład
MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|
Orient Gourmet | 2025-05-26 |
Składniki: ekstrakt z orzecha kokosa 85%, woda.
Przed otwarciem mocno wstrząsnąć. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Wskazanie: w przypadku kiedy mleko będzie miało twardą konsystencję, należy przelać je do garnka i 5 do 10 minut podgrzewać, od czasu do czasu mieszając. Proces nie wpływa na jakość produktu.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
MLEKO KOKOSOWE - Zastosowanie
- jako składnik sosów, zup, marynat
- składnik koktajli i deserów
- można używać go do duszenia mięs
- do kawy i drinków, zwłaszcza egzotycznych
- do galaretek, lodów, polewy do ciasta
- polecany do deserów, w których głównym składnikiem jest ryż
- dodatek do musli
- łagodzi i wzbogaca smak silnie aromatycznych przypraw
- dodatek do dań typu curry
MLEKO KOKOSOWE - Opis produktu
Mleko kokosowe to biały płyn, który przygotowany jest z miąższu dojrzałego orzecha kokosa. Wbrew pozorom kokos w swoim wnętrzu nie zawiera mleka, a sok i to właśnie z tego soku, w połączeniu z wodą, w procesie gotowania wytwarzane jest mleko kokosowe. To podstawowy składnik kuchni azjatyckiej, zwłaszcza rejonów Azji Południowo-Wschodniej.
Mleko kokosowe, podobnie zresztą jak pozostałe produkty otrzymywane z orzechów kokosowych tj. olej kokosowy czy wiórki kokosowe, swoje korzystne właściwości zawdzięcza przede wszystkim, wysokiej zawartości tłuszczy MCT. Kokos ponadto bogaty jest w naturalny magnez, potas, fosfor a także błonnik i kwas foliowy.
Mleczko kokosowe posiada wiele zastosowań – może być dodawane do zup, gulaszów, curry, napojów i różnych wypieków.
W temperaturze pokojowej jest zazwyczaj ciekłe, jednak istnieje możliwość oddzielenia tłuszczu od płynu. Z tego powodu warto delikatnie wstrząsnąć opakowaniem przed otwarciem, aby uzyskać jednolitą konsystencję.