
Wartości odżywcze
Składniki: ekstrakt z orzecha kokosa 85%, woda.
Przed otwarciem mocno wstrząsnąć. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Wskazanie: w przypadku kiedy mleko będzie miało twardą konsystencję, należy przelać je do garnka i 5 do 10 minut podgrzewać, od czasu do czasu mieszając. Proces nie wpływa na jakość produktu.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Zastosowanie
- jako składnik sosów, zup, marynat
- składnik koktajli i deserów
- można używać go do duszenia mięs
- do kawy i drinków, zwłaszcza egzotycznych
- do galaretek, lodów, polewy do ciasta
- polecany do deserów, w których głównym składnikiem jest ryż
- dodatek do musli
- łagodzi i wzbogaca smak silnie aromatycznych przypraw
- dodatek do dań typu curry
Opis
Mleko kokosowe to biały płyn, który przygotowany jest z miąższu dojrzałego orzecha kokosa. Wbrew pozorom kokos w swoim wnętrzu nie zawiera mleka, a sok i to właśnie z tego soku, w połączeniu z wodą, w procesie gotowania wytwarzane jest mleko kokosowe. To podstawowy składnik kuchni azjatyckiej, zwłaszcza rejonów Azji Południowo-Wschodniej.
Mleko kokosowe, podobnie zresztą jak pozostałe produkty otrzymywane z orzechów kokosowych tj. olej kokosowy czy wiórki kokosowe, swoje korzystne właściwości zawdzięcza przede wszystkim, wysokiej zawartości tłuszczy MCT. Kokos ponadto bogaty jest w naturalny magnez, potas, fosfor a także błonnik i kwas foliowy.
Mleczko kokosowe posiada wiele zastosowań – może być dodawane do zup, gulaszów, curry, napojów i różnych wypieków.
W temperaturze pokojowej jest zazwyczaj ciekłe, jednak istnieje możliwość oddzielenia tłuszczu od płynu. Z tego powodu warto delikatnie wstrząsnąć opakowaniem przed otwarciem, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
PRODUCENT | Orient Gourmet |
---|---|
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 1 pkt |
POZOSTAŁE GRAMATURY | 1l250 |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki mleka
– 200 g masła
– starte migdały do obtoczenia
Składniki na masę makową:
- Około 300 gramów suchego, zmielonego białego maku;
- Około 150 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego) -lub mniej jesli będzie za rzadkie
- Skórki startej z jednej pomarańczy;
- Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
- Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.
Wykonanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, cukier i mleko. Wyrobić ciasto. Na końcu dodać masę makową (wszystkie składniki masy mieszaj aż do połączenia się składników) i jeszcze raz krótko zagnieść ciasto. Podzielić je na pięć części. Z każdej części uformować wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczać w startych migdałach lub innych orzechach. Schłodzić w lodówce (przez ok. 1 godzinę). Po tym czasie pokroić wałki w plasterki o wielkości ok. 0,5 cm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 180 stopniach.

ZUPA - KREM Z DYNI
Składniki:
- Około 300 g pokrojonej w kostkę (pozbawionej pestek) i obranej ze skóry dyni piżmowej;
- 1 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 cm korzenia imbiru;
- 1 łyżeczki kurkumy;
- 1 szalotki;
- Szczypty ostrej papryki;
- 100 ml mleka kokosowego;
- 300 ml bulionu warzywnego;
- Szczypty soli;
- Garści posiekanej świeżej kolendry (lub dwie łyżeczki suszonej mielonej) lub natki pietruszki;
- Garści prażonych nasion słonecznika.
Sposób przygotowania:
Szalotkę pokrój w drobną kostkę, imbir zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (na dnie grubego garnka);
Do szalotki oraz imbiru dodaj łyżkę kurkumy oraz szczyptę ostrej papryki i praż całość jeszcze przez krótką chwilę;
Do podsmażonych składników dodaj pokrojoną w kostkę dynię i zalej całość bulionem warzywnym;
Kiedy dynia stanie się miękka, dodaj do zupy około 80ml mleczka kokosowego;
Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, a następnie zmiksuj ją na gładki krem przy pomocy blendera i dopraw solą według uznania;
Na suchej patelni upraż delikatnie nasiona słonecznika;
Przelej gotową zupę do miseczki, posyp ją prażonymi pestkami słonecznika oraz świeżą kolendrą, a na koniec polej odrobiną mleczka kokosowego.

KOKTAJL OWOCOWY
Składniki:
- 1 banan;
- ½ szklanki truskawek;
- ½ szklanki borówek;
- 1 brzoskwinia;
- 8-10 kostek lodu;
- 150 ml mleka kokosowego;
- 1 łyżeczka oleju kokosowego;
Sposób przygotowania:
Banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do kielicha blendera;
Borówki oraz truskawki dokładnie opłucz i dodaj do banana;
Brzoskwinię obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do składników w blenderze;
Do owoców dodaj mleko kokosowe, kostki lodu oraz łyżkę oleju kokosowego. Następnie, dokładnie wymieszaj całość przy pomocy blendera i przelej zawartość do dwóch szklanek.
Gotowy koktajl możesz udekorować świeżymi liśćmi mięty.

Kurczak orientalny garam masala z ananasem
Składniki:
- polędwiczki z kurczaka - 500 g
- świezy anans - 4 plastry
- ryż brązowy - 200 g
- garam masala – 1 łyżeczka
- kurkuma – 1 łyżeczka
- mleko kokosowe – 200 ml
- sok z limonki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż zagotować w osolonej wodzie.
Polędwiczki i ananasa pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, dodać mleczko kokosowe, przyprawy i sok z limonki, dusić przez chwilę na wolnym ogniu, pod koniec dodać ananasa.
Ugotowany ryż dodać do reszty składników, doprawić do smaku, gotować aż wchłonie cały sos.

Domowe batony musli z dodatkiem świeżych jagód
Składniki:
- 350g płatków owsianych (grubych);
- 1 szklanka mąki kokosowej;
- 3 duże łyżki miodu rzepakowego;
- 200g świeżych jagód;
- 150g masła klarowanego;
- 100ml mleka kokosowego;
- Szczypta soli himalajskiej.
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj ze sobą: płatki owsiane, sól oraz mąkę;
W malutkim garnku rozpuść: masło z mlekiem i miodem;
Wymieszaj ze sobą suche oraz mokre składniki, a następnie dodaj do nich świeże jagody;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Przy pomocy dłoni uformuj batoniki i ułóż je na blaszce do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim batony przez około 25-30 minut.

Smaczny pudding kokosowy na bazie tapioki
Składniki:
- Około 400ml mleka kokosowego;
- 3 dużych łyżek tapioki;
- 2 łyżeczek cukru kokosowego;
- 2 łyżek wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
Gotuj tapiokę z mlekiem kokosowym na małym ogniu przez około 20 minut;
Kiedy masa stanie się gęsta, dodaj do niej wiórki kokosowe oraz cukier;
Całość delikatnie wymieszaj i zdejmij z ognia;
Gotowy pudding przełóż do miseczek i podawaj w towarzystwie świeżych owoców, na przykład malin oraz/lub borówek.

Pyszne smoothie z dodatkiem kremu kokosowego
Składniki:
- 1 banan;
- 1 garść mrożonych malin;
- 1 garść mrożonych borówek;
- 100ml mleka kokosowego;
- 1 łyżka kremu kokosowego.
Sposób przygotowania:
Banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do kielicha blendera;
Do banana dodaj mrożone owoce, mleko kokosowe oraz krem kokosowy;
Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki, aż do momentu zyskania jednolitej konsystencji;
Gotowy koktajl przelej do szklanek i podawaj w towarzystwie świeżych liści mięty.
Przepis na zdrowy deser. Jak przyrządzić pyszne lody na mleku kokosowym?
Za oknami coraz cieplej, a to oznacza, że z czystym sumieniem możemy rozpocząć sezon na lody! Jak sprawić, aby ten wyjątkowy deser był nie tylko smaczny, ale i zdrowy? To proste! Lody w wersji fit, na bazie mleka kokosowego, z łatwością przyrządzisz w swojej kuchni. Nie potrzebujesz do tego żadnych wymyślnych sprzętów, ani drogich składników. […]
czytaj więcej...