info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Miód spadziowy 1kg - Gospodarstwo Rolne Andrzej Jaworski

Miód spadziowy prosto z pasieki właściwosći cena

Miód spadziowy 1kg - Gospodarstwo Rolne Andrzej Jaworski

50,99 zł
Cena za 1KG / 1L: 50,99 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 5 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl
  dostępne: 82 szt.

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

Miód spadziowy - skład

MARKADATA WAŻNOŚCI
Gospodarstwo Rolne Andrzej Jaworski2026-08-21

Składniki: Miód spadziowy nektarowy 100%


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Miód spadziowy - Zastosowanie

Zastosowanie miodu spadziowego w kuchni i nie tylko.

Miód spadziowy może wykorzystywany być w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Dodany do gorącej herbaty z imbirem doskonale nas rozgrzeje, a przy tym załagodzi objawy przeziębienia lub grypy. Wszystkie te osoby, które cenią sobie smak niniejszego produktu, mogą dodawać go zarówno do pysznych sosów warzywnych, pełnych witamin sałatek, jak również pożywnej owsianki. Warto również wiedzieć, iż miód spadziowy świetnie nadaje się do przygotowania domowego peelingu do ust. Wystarczy zmieszać go z odrobiną cukru trzcinowego lub fusami po parzonej kawie.

Podstawowa dzienna dawka miodu dla każdego wynosi 20 g.
Udowodniono, że najlepsze efekty otrzymuje się po spożyciu miodu w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10 - 12 godzin przed wypiciem.

Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w temperaturze do 18°C. Chronić przed działaniem promieni słonecznych.

Miód spadziowy - KCAL

100 gramów miodu spadziowego jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu około 320 kalorii. Warto przy tym pamiętać, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż jedną lub dwie łyżeczki niniejszego produktu, co daje nam około 40-80 kalorii na dobę. Ponadto, miód spadziowy zawiera w sobie szereg cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlatego też, stosowanie go zgodnie z zaleceniami może pozytywnie wpływać na nasze samopoczucie.

Miód spadziowy - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych miodu spadziowego

Miód jest jednym z najcenniejszych pszczelich darów. Charakteryzuje się on nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również bogactwem składników odżywczych, witamin i minerałów. Od wielu lat wśród znawców niniejszego produktu trwają próby ustalenia, który z pszczelich wyrobów jest najzdrowszy. Miód spadziowy powstający z wydzielin owadów, bytujących na korze niektórych drzew, może być odpowiedzią na powyższe pytanie. Ten wyjątkowy produkt różni się od pozostałych miodów nie tylko ceną, ale również właściwościami zdrowotnymi, które mogą wpływać nawet na zmniejszenie ryzyka występowania chorób nowotworowych w przyszłości. A co jeszcze warto wiedzieć na temat miodu spadziowego?

Gdzie kupić miód spadziowy?

Jak rozpoznać miód spadziowy?

Miód spadziowy, czy wielkokwiatowy, który z nich warto wybrać?

  • Miód spadziowy – kcal;

  • Zastosowanie miodu spadziowego w kuchni i nie tylko;

  • Przepisy z dodatkiem miodu spadziowego.

Miód spadziowy – z czego jest wytwarzany i czym się charakteryzuje?

Miód spadziowy należy do jednych z najdroższych, a zarazem najzdrowszych miodów dostępnych na polskim rynku. Wszystko to za sprawą spadzi, z której powstaje. Niniejsza substancja w niektórych regionach naszego kraju dostępna jest zaledwie co kilka lat. Zarówno kolor, jak i smak spadzi w znacznej mierze uzależniony jest od gatunku drzewa z jakiego pochodzi. Spadź (z której otrzymywany jest miód spadziowy) jest lepką, słodkawą w smaku wydzieliną, którą możemy dostrzec latem w postaci małych, złotych kropelek na korze niektórych drzew. W istocie substancja ta stanowi produkt zarówno czerwców, jak i mszyc bytujących na drzewach, które wysysają z ich liści oraz pędów zdrowe soki. Spadź, która jest niezbędna dla produkcji niniejszego rodzaju miodu, najczęściej pochodzi z:

  • Świerku;
  • Jodły;
  • Sosny;
  • Modrzewia;
  • Dębu;
  • Brzozy;
  • Buku;
  • Wierzby; lub
  • Klonu.

W większości przypadków, spadź pochodząca z wyżej wymienionych drzew zbierana jest na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na bezpośrednim zbieraniu substancji z roślin, na których się pojawia. Drugi sposób polega natomiast na zbieraniu owadów, które spadź wydalają. W naturalnych warunkach, spadź zbierana jest przez pszczoły, które następnie produkują z niej słodki nektar o licznych właściwościach zdrowotnych. Miód spadziowy w większości przypadków charakteryzuje się znacznie ciemniejszym kolorem, niż miód wielokwiatowy. Produkt ten posiada również ostrzejszy smak oraz intensywniejszy zapach.

Wpływ na zdrowie i właściwości zdrowotne miodu spadziowego

Miód spadziowy stanowi doskonałe źródło cennych dla zdrowia witamin (w tym witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy K) oraz minerałów (takich jak: żelazo, mangan, magnez, cynk, potas, fosfor oraz wapń). Niemniej jednak, za jedne z najcenniejszych składników zawartych w niniejszej substancji uznaje się flawonoidy, należące do grupy polifenoli roślinnych. Dzięki wymienionym wyżej składnikom, miód spadziowy doskonale sprawdza się zarówno w profilaktyce, jak i wspomaganiu leczenia infekcji w obrębie dróg oddechowych. Okazuje się, iż produkt ten wykazuje silne właściwości przeciwzapalne oraz wykrztuśne. Dlatego też, może wspierać proces leczenia zarówno grypy i przeziębienia, jak również zapaleń płuc. Obserwacje naukowe zwracają również uwagę na fakt, iż miód spadziowy (dzięki bogactwu flawonoidów w swoim składzie) korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Wprowadzenie go do zdrowej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może oddziaływać na zmniejszenie ryzyka występowania miażdżycy w przyszłości. Niektóre doniesienia naukowe zwracają również uwagę na właściwości odtruwające niniejszej substancji. Dlatego też, miód spadziowy powinien się znaleźć w diecie osób, które na co dzień pracują w miejscach z dostępem do toksycznych substancji.

Warto również wiedzieć, że miód spadziowy wykazuje dobre wyniki we wspomaganiu leczenia niedokrwistości. Wszystko to za sprawą dużej ilości żelaza w nim zawartej. Dodatkowo, substancja ta może okazać się cennym wsparciem w terapii kamicy nerkowej oraz innych zaburzeń w obrębie układu moczowego. Nie bez znaczenia są również właściwości wpływające na regulację procesu przemiany materii w organizmie człowieka. Najnowsze badania ekspertów z dziedziny fitoterapii zwracają szczególną uwagę na właściwości przeciwnowotworowe miodu spadziowego. Niemniej jednak, potwierdzenie wpływu niniejszej substancji na organizm człowieka wymaga dalszych badań i obserwacji naukowych. Mimo, iż miód spadziowy jest substancją o licznych właściwościach zdrowotnych, należy pamiętać, że wspomaga on jedynie proces leczenia, a nie go zastępuje. Dlatego też, nie można przyjmować niniejszej substancji zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę.

Rodzaje miodu spadziowego

Miody spadziowe różnią się między sobą nie tylko smakiem i kolorem, ale przede wszystkim pochodzeniem soku roślinnego, z którego została wytworzona cenna spadź. W związku z tym, możemy wyróżnić:

MIÓD SPADZIOWY IGLASTY – charakteryzujący się łagodniejszym smakiem i ciemno-zielonym kolorem. Pozyskiwany jest on z drzew iglastych, najczęściej z sosny lub modrzewia. Miód spadziowy iglasty cechuje się lekko gorzkawym, a nawet kwaśnym smakiem. Ponadto, jest on zdecydowanie mniej słodki w porównaniu do pozostałych miodów. Warto również wiedzieć, iż niniejszy rodzaj produktu często znajduje zastosowanie we wspomaganiu leczenia infekcji w obrębie górnych dróg oddechowych, jak również chorób reumatycznych.

MIÓD SPADZIOWY LIŚCIASTY – charakteryzujący się ciemno-złotawą barwą. Pozyskiwany jest z drzew liściastych, najczęściej z dębu lub klonu. Miód spadziowy liściasty cechuje się delikatnym, lekko kwiatowym aromatem. W odróżnieniu od miodu spadziowego iglastego, wyróżnia się on niezwykle wyrazistym smakiem, do którego trudno na początku przywyknąć. Warto również wiedzieć, iż niniejszy rodzaj produktu znajduje zastosowanie we wspomaganiu leczenia infekcji w obrębie układu moczowego. Dodatkowo, wprowadzenie go do zdrowej diety może wpływać na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, jak również poprawę krążenia.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania miodu spadziowego

Ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne, miód spadziowy w większości przypadków jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia człowieka. Niemniej jednak, szczególną ostrożnością w jego stosowaniu powinny wykazać się osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Wszystko to za sprawą wysokiej zawartości cukru w składzie niniejszego produktu. Ponadto, bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania miodu spadziowego jest alergia na składniki zawarte w jego składzie. Warto również wiedzieć, iż dostarczanie do organizmu nadmiernych ilości miodu spadziowego może wywoływać objawy niepożądane, wśród których wyróżniamy: bóle brzucha, nudności lub wysypkę. Dlatego też, miód spadziowy powinniśmy wprowadzać do swojego jadłospisu stopniowo, obserwując przy tym reakcję organizmu.

Miód spadziowy – cena

Miód spadziowy dostępny jest zazwyczaj w szklanych słoikach o wadze 220 gramów lub 1 kilograma. Za mniejsze opakowanie produktu zapłacimy około 15,00-25,00 złotych. Niemniej jednak, za słoik miodu spadziowego o wadze 1 kilograma zapłacimy około 50,00-80,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena produktu może różnić się w zależności od wybranego rodzaju miodu (spadziowego iglastego lub spadziowego liściastego), jak również jego producenta i dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto upewnić się, iż mamy do czynienia z oryginalnym miodem spadziowym, a nie produktem go przypominającym.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące miodu spadziowego

Pytanie 1: Gdzie kupić miód spadziowy? Miód spadziowy możemy kupić w niektórych marketach spożywczych, jak również w specjalistycznych sklepach pszczelarskich oraz nielicznych aptekach. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas uzyskamy nie tylko możliwość zakupu miodu spadziowego w atrakcyjnej ofercie cenowej, ale również dużą ilość informacji na temat jego pochodzenia oraz możliwości zastosowania w życiu codziennym.

Pytanie 2: Jak rozpoznać miód spadziowy? Miód spadziowy różni się od innych wyrobów pszczelarskich nie tylko ceną, ale przede wszystkim charakterystycznym smakiem i zapachem. Warto zwrócić również uwagę na to z jakiej spadzi pochodzi wybrany przez nas produkt. Jeśli będzie to miód spadziowy iglasty, powinien charakteryzować się ciemno-zielonym, szarawym lub brązowym kolorem. Natomiast, jeśli będzie to miód spadziowy liściasty, powinien cechować się ciemno-złotawą barwą. Warto również wiedzieć, iż miód spadziowy liściasty ciemnieje w momencie kontaktu ze światłem słonecznym, dlatego też może z czasem przybierać ciemno-brązowy, a nawet czarny kolor.

Pytanie 3: Miód spadziowy, czy wielokwiatowy, który z nich warto wybrać? Miód spadziowy charakteryzuje się bogactwem cennych dla zdrowia składników odżywczych. Niemniej jednak, naturalny miód wielokwiatowy również może wywierać pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Dlatego też, wybór miodu powinien uzależniony być od indywidualnych preferencji smakowych. Warto również wiedzieć, iż osiągnięcie korzyści ze stosowania miodu spadziowego lub wielokwiatowego możliwe jest tylko wtedy, gdy robimy to w odpowiedni sposób, czyli spożywamy go w ilości nieprzekraczającej 1-2 łyżeczki dziennie i w połączeniu ze zdrową dietą oraz aktywnym trybem życia.

 

miód spadziowy

 

Podsumowanie

Miód spadziowy to bez wątpienia wyjątkowy produkt pszczelarski. Wyróżnia go nie tylko niecodzienny smak i aromat, ale przede wszystkim bogactwo witamin, minerałów i flawonoidów, które wykazują wysoce pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Dlatego też, już dziś warto wypróbować jeden z przygotowanych przez nas przepisów i na stałe wprowadzić miód spadziowy do swojego zdrowego jadłospisu.

Bibliografia

  1. Basista K. „Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność”. Gazeta Farmaceutyczna; 2013 (3): 26-28;
  2. Borawska MH, Markiewicz-Żukowska R, Naliwajko SK, Moskwa J, Bartosiuk E, Socha K, Surażyński A, Kochanowicz J, Mariak Z. „The interaction of bee products with temozolomide in human diffuse astrocytoma, glioblastoma multiforme and astroglia cell lines”. Nutr Cancer; 2014;
  3. Ceglińska K., O miodach spadziowych Podkarpacia, „Pszczelarstwo” 2011, nr 8, s. 6-7;
  4. Grant KA, McLauchlin J, Amar C. „Infant botulism: advice on avoiding feeding honey to babies and other possible risk factors”. Community Pract.; 2013;
  5. Hołderna-Kędzia E., Charakterystyka miodu spadziowego z drzew iglastych, „Pszczelarstwo” 2001, nr 11, s. 6-8;
  6. Justyna Borawska, Włodzimierz Bednarski, Joanna Gołębiewska „Charakterystyka sacharydów miodu oraz możliwości zastosowania bifidobacterium do modyfikacji ich składu i właściwości”, 2011;
  7. Katarzyna Basista „Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność”, 2013;
  8. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Dutkowiak A., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, „Postępy Fitoterapii” 2014, nr 2, s. 67-70;
  9. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E., Występowanie związków fenolowych w miodzie pszczelim, „Postępy Fitoterapii” 2008, nr 4, s. 225-232;
  10. Kędzia B., Kostrzewski Z., Znaczenie ziołomiodów w lecznictwie, „Postępy Fitoterapii” 2010, nr 4, s. 229-235;
  11. K. Rudnicka, P. Kwiatkowska, A. Gajewski, M. Chmiela „Mikroflora miodu jako źródło spor. C. Botulinum i przyczyna rozwoju botulizmu niemowląt – rozważania na temat zasadności czyszczenia miodu w kontekście obowiązującego prawa”. Post. Mikrobiol; 2015. 54.2. 184-194;
  12. Milena Bąkowska, Katarzyna Janda „Właściwości prozdrowotne wybranych miodów”, 2018.

Opinie klientów