
Miód spadziowy - Wartości odżywcze
Składniki: Miód spadziowy nektarowy 100%
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Miód spadziowy - Zastosowanie
Zastosowanie miodu spadziowego w kuchni i nie tylko.
Miód spadziowy może wykorzystywany być w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Dodany do gorącej herbaty z imbirem doskonale nas rozgrzeje, a przy tym załagodzi objawy przeziębienia lub grypy. Wszystkie te osoby, które cenią sobie smak niniejszego produktu, mogą dodawać go zarówno do pysznych sosów warzywnych, pełnych witamin sałatek, jak również pożywnej owsianki. Warto również wiedzieć, iż miód spadziowy świetnie nadaje się do przygotowania domowego peelingu do ust. Wystarczy zmieszać go z odrobiną cukru trzcinowego lub fusami po parzonej kawie.
Podstawowa dzienna dawka miodu dla każdego wynosi 20 g.
Udowodniono, że najlepsze efekty otrzymuje się po spożyciu miodu w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10 - 12 godzin przed wypiciem.
Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze do 18°C. Chronić przed działaniem promieni słonecznych.
Miód spadziowy - KCAL
100 gramów miodu spadziowego jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu około 320 kalorii. Warto przy tym pamiętać, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż jedną lub dwie łyżeczki niniejszego produktu, co daje nam około 40-80 kalorii na dobę. Ponadto, miód spadziowy zawiera w sobie szereg cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlatego też, stosowanie go zgodnie z zaleceniami może pozytywnie wpływać na nasze samopoczucie.
Miód spadziowy - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych miodu spadziowego
Miód jest jednym z najcenniejszych pszczelich darów. Charakteryzuje się on nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również bogactwem składników odżywczych, witamin i minerałów. Od wielu lat wśród znawców niniejszego produktu trwają próby ustalenia, który z pszczelich wyrobów jest najzdrowszy. Miód spadziowy powstający z wydzielin owadów, bytujących na korze niektórych drzew, może być odpowiedzią na powyższe pytanie. Ten wyjątkowy produkt różni się od pozostałych miodów nie tylko ceną, ale również właściwościami zdrowotnymi, które mogą wpływać nawet na zmniejszenie ryzyka występowania chorób nowotworowych w przyszłości. A co jeszcze warto wiedzieć na temat miodu spadziowego?
Miód spadziowy – z czego jest wytwarzany i czym się charakteryzuje?
Wpływ na zdrowie i właściwości zdrowotne miodu spadziowego;
Rodzaje miodu spadziowego;
Przeciwwskazania dotyczące spożywania miodu spadziowego;
Miód spadziowy – cena;
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące miodu spadziowego:
Gdzie kupić miód spadziowy?
Jak rozpoznać miód spadziowy?
Miód spadziowy, czy wielkokwiatowy, który z nich warto wybrać?
Miód spadziowy – kcal;
Zastosowanie miodu spadziowego w kuchni i nie tylko;
Przepisy z dodatkiem miodu spadziowego.
Miód spadziowy – z czego jest wytwarzany i czym się charakteryzuje?
Miód spadziowy należy do jednych z najdroższych, a zarazem najzdrowszych miodów dostępnych na polskim rynku. Wszystko to za sprawą spadzi, z której powstaje. Niniejsza substancja w niektórych regionach naszego kraju dostępna jest zaledwie co kilka lat. Zarówno kolor, jak i smak spadzi w znacznej mierze uzależniony jest od gatunku drzewa z jakiego pochodzi. Spadź (z której otrzymywany jest miód spadziowy) jest lepką, słodkawą w smaku wydzieliną, którą możemy dostrzec latem w postaci małych, złotych kropelek na korze niektórych drzew. W istocie substancja ta stanowi produkt zarówno czerwców, jak i mszyc bytujących na drzewach, które wysysają z ich liści oraz pędów zdrowe soki. Spadź, która jest niezbędna dla produkcji niniejszego rodzaju miodu, najczęściej pochodzi z:
- Świerku;
- Jodły;
- Sosny;
- Modrzewia;
- Dębu;
- Brzozy;
- Buku;
- Wierzby; lub
- Klonu.
W większości przypadków, spadź pochodząca z wyżej wymienionych drzew zbierana jest na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na bezpośrednim zbieraniu substancji z roślin, na których się pojawia. Drugi sposób polega natomiast na zbieraniu owadów, które spadź wydalają. W naturalnych warunkach, spadź zbierana jest przez pszczoły, które następnie produkują z niej słodki nektar o licznych właściwościach zdrowotnych. Miód spadziowy w większości przypadków charakteryzuje się znacznie ciemniejszym kolorem, niż miód wielokwiatowy. Produkt ten posiada również ostrzejszy smak oraz intensywniejszy zapach.
Wpływ na zdrowie i właściwości zdrowotne miodu spadziowego
Miód spadziowy stanowi doskonałe źródło cennych dla zdrowia witamin (w tym witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy K) oraz minerałów (takich jak: żelazo, mangan, magnez, cynk, potas, fosfor oraz wapń). Niemniej jednak, za jedne z najcenniejszych składników zawartych w niniejszej substancji uznaje się flawonoidy, należące do grupy polifenoli roślinnych. Dzięki wymienionym wyżej składnikom, miód spadziowy doskonale sprawdza się zarówno w profilaktyce, jak i wspomaganiu leczenia infekcji w obrębie dróg oddechowych. Okazuje się, iż produkt ten wykazuje silne właściwości przeciwzapalne oraz wykrztuśne. Dlatego też, może wspierać proces leczenia zarówno grypy i przeziębienia, jak również zapaleń płuc. Obserwacje naukowe zwracają również uwagę na fakt, iż miód spadziowy (dzięki bogactwu flawonoidów w swoim składzie) korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Wprowadzenie go do zdrowej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może oddziaływać na zmniejszenie ryzyka występowania miażdżycy w przyszłości. Niektóre doniesienia naukowe zwracają również uwagę na właściwości odtruwające niniejszej substancji. Dlatego też, miód spadziowy powinien się znaleźć w diecie osób, które na co dzień pracują w miejscach z dostępem do toksycznych substancji.
Warto również wiedzieć, że miód spadziowy wykazuje dobre wyniki we wspomaganiu leczenia niedokrwistości. Wszystko to za sprawą dużej ilości żelaza w nim zawartej. Dodatkowo, substancja ta może okazać się cennym wsparciem w terapii kamicy nerkowej oraz innych zaburzeń w obrębie układu moczowego. Nie bez znaczenia są również właściwości wpływające na regulację procesu przemiany materii w organizmie człowieka. Najnowsze badania ekspertów z dziedziny fitoterapii zwracają szczególną uwagę na właściwości przeciwnowotworowe miodu spadziowego. Niemniej jednak, potwierdzenie wpływu niniejszej substancji na organizm człowieka wymaga dalszych badań i obserwacji naukowych. Mimo, iż miód spadziowy jest substancją o licznych właściwościach zdrowotnych, należy pamiętać, że wspomaga on jedynie proces leczenia, a nie go zastępuje. Dlatego też, nie można przyjmować niniejszej substancji zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę.
Rodzaje miodu spadziowego
Miody spadziowe różnią się między sobą nie tylko smakiem i kolorem, ale przede wszystkim pochodzeniem soku roślinnego, z którego została wytworzona cenna spadź. W związku z tym, możemy wyróżnić:
MIÓD SPADZIOWY IGLASTY – charakteryzujący się łagodniejszym smakiem i ciemno-zielonym kolorem. Pozyskiwany jest on z drzew iglastych, najczęściej z sosny lub modrzewia. Miód spadziowy iglasty cechuje się lekko gorzkawym, a nawet kwaśnym smakiem. Ponadto, jest on zdecydowanie mniej słodki w porównaniu do pozostałych miodów. Warto również wiedzieć, iż niniejszy rodzaj produktu często znajduje zastosowanie we wspomaganiu leczenia infekcji w obrębie górnych dróg oddechowych, jak również chorób reumatycznych.
MIÓD SPADZIOWY LIŚCIASTY – charakteryzujący się ciemno-złotawą barwą. Pozyskiwany jest z drzew liściastych, najczęściej z dębu lub klonu. Miód spadziowy liściasty cechuje się delikatnym, lekko kwiatowym aromatem. W odróżnieniu od miodu spadziowego iglastego, wyróżnia się on niezwykle wyrazistym smakiem, do którego trudno na początku przywyknąć. Warto również wiedzieć, iż niniejszy rodzaj produktu znajduje zastosowanie we wspomaganiu leczenia infekcji w obrębie układu moczowego. Dodatkowo, wprowadzenie go do zdrowej diety może wpływać na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, jak również poprawę krążenia.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania miodu spadziowego
Ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne, miód spadziowy w większości przypadków jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia człowieka. Niemniej jednak, szczególną ostrożnością w jego stosowaniu powinny wykazać się osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Wszystko to za sprawą wysokiej zawartości cukru w składzie niniejszego produktu. Ponadto, bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania miodu spadziowego jest alergia na składniki zawarte w jego składzie. Warto również wiedzieć, iż dostarczanie do organizmu nadmiernych ilości miodu spadziowego może wywoływać objawy niepożądane, wśród których wyróżniamy: bóle brzucha, nudności lub wysypkę. Dlatego też, miód spadziowy powinniśmy wprowadzać do swojego jadłospisu stopniowo, obserwując przy tym reakcję organizmu.
Miód spadziowy – cena
Miód spadziowy dostępny jest zazwyczaj w szklanych słoikach o wadze 220 gramów lub 1 kilograma. Za mniejsze opakowanie produktu zapłacimy około 15,00-25,00 złotych. Niemniej jednak, za słoik miodu spadziowego o wadze 1 kilograma zapłacimy około 50,00-80,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena produktu może różnić się w zależności od wybranego rodzaju miodu (spadziowego iglastego lub spadziowego liściastego), jak również jego producenta i dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto upewnić się, iż mamy do czynienia z oryginalnym miodem spadziowym, a nie produktem go przypominającym.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące miodu spadziowego
Pytanie 1: Gdzie kupić miód spadziowy? Miód spadziowy możemy kupić w niektórych marketach spożywczych, jak również w specjalistycznych sklepach pszczelarskich oraz nielicznych aptekach. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas uzyskamy nie tylko możliwość zakupu miodu spadziowego w atrakcyjnej ofercie cenowej, ale również dużą ilość informacji na temat jego pochodzenia oraz możliwości zastosowania w życiu codziennym.
Pytanie 2: Jak rozpoznać miód spadziowy? Miód spadziowy różni się od innych wyrobów pszczelarskich nie tylko ceną, ale przede wszystkim charakterystycznym smakiem i zapachem. Warto zwrócić również uwagę na to z jakiej spadzi pochodzi wybrany przez nas produkt. Jeśli będzie to miód spadziowy iglasty, powinien charakteryzować się ciemno-zielonym, szarawym lub brązowym kolorem. Natomiast, jeśli będzie to miód spadziowy liściasty, powinien cechować się ciemno-złotawą barwą. Warto również wiedzieć, iż miód spadziowy liściasty ciemnieje w momencie kontaktu ze światłem słonecznym, dlatego też może z czasem przybierać ciemno-brązowy, a nawet czarny kolor.
Pytanie 3: Miód spadziowy, czy wielokwiatowy, który z nich warto wybrać? Miód spadziowy charakteryzuje się bogactwem cennych dla zdrowia składników odżywczych. Niemniej jednak, naturalny miód wielokwiatowy również może wywierać pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Dlatego też, wybór miodu powinien uzależniony być od indywidualnych preferencji smakowych. Warto również wiedzieć, iż osiągnięcie korzyści ze stosowania miodu spadziowego lub wielokwiatowego możliwe jest tylko wtedy, gdy robimy to w odpowiedni sposób, czyli spożywamy go w ilości nieprzekraczającej 1-2 łyżeczki dziennie i w połączeniu ze zdrową dietą oraz aktywnym trybem życia.
Podsumowanie
Miód spadziowy to bez wątpienia wyjątkowy produkt pszczelarski. Wyróżnia go nie tylko niecodzienny smak i aromat, ale przede wszystkim bogactwo witamin, minerałów i flawonoidów, które wykazują wysoce pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Dlatego też, już dziś warto wypróbować jeden z przygotowanych przez nas przepisów i na stałe wprowadzić miód spadziowy do swojego zdrowego jadłospisu.
Bibliografia
- Basista K. „Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność”. Gazeta Farmaceutyczna; 2013 (3): 26-28;
- Borawska MH, Markiewicz-Żukowska R, Naliwajko SK, Moskwa J, Bartosiuk E, Socha K, Surażyński A, Kochanowicz J, Mariak Z. „The interaction of bee products with temozolomide in human diffuse astrocytoma, glioblastoma multiforme and astroglia cell lines”. Nutr Cancer; 2014;
- Ceglińska K., O miodach spadziowych Podkarpacia, „Pszczelarstwo” 2011, nr 8, s. 6-7;
- Grant KA, McLauchlin J, Amar C. „Infant botulism: advice on avoiding feeding honey to babies and other possible risk factors”. Community Pract.; 2013;
- Hołderna-Kędzia E., Charakterystyka miodu spadziowego z drzew iglastych, „Pszczelarstwo” 2001, nr 11, s. 6-8;
- Justyna Borawska, Włodzimierz Bednarski, Joanna Gołębiewska „Charakterystyka sacharydów miodu oraz możliwości zastosowania bifidobacterium do modyfikacji ich składu i właściwości”, 2011;
- Katarzyna Basista „Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność”, 2013;
- Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Dutkowiak A., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, „Postępy Fitoterapii” 2014, nr 2, s. 67-70;
- Kędzia B, Hołderna-Kędzia E., Występowanie związków fenolowych w miodzie pszczelim, „Postępy Fitoterapii” 2008, nr 4, s. 225-232;
- Kędzia B., Kostrzewski Z., Znaczenie ziołomiodów w lecznictwie, „Postępy Fitoterapii” 2010, nr 4, s. 229-235;
- K. Rudnicka, P. Kwiatkowska, A. Gajewski, M. Chmiela „Mikroflora miodu jako źródło spor. C. Botulinum i przyczyna rozwoju botulizmu niemowląt – rozważania na temat zasadności czyszczenia miodu w kontekście obowiązującego prawa”. Post. Mikrobiol; 2015. 54.2. 184-194;
- Milena Bąkowska, Katarzyna Janda „Właściwości prozdrowotne wybranych miodów”, 2018.
PRODUCENT | Gospodarstwo Rolne Andrzej Jaworski |
---|---|
WEGETARIAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 5 pkt |

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM
Składniki:
- 2 gotowane jajka
- 1 pomidor (lub 5 pomidorków koktajlowych)
- ¼ zielonego ogórka
- 2 garści sałaty masłowej
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1-2 rzodkiewki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka ulubionej musztardy
- 1 mała łyżeczka miodu
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupki.
Wszystkie warzywa (rzodkiewkę, ogórka oraz pomidory) dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na dowolnej wielkości kawałki.
Sałatę masłową dokładnie opłucz, osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki i przełóż do średniej wielkości miski.
Do sałaty dodaj pokrojone warzywa.
Obrane jajka podziel na 8 części i ułóż je na sałatce.
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
W małej misce połącz ze sobą: jogurt, sok z cytryny, musztardę, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowanym sosem polej sałatkę.

ŚWIĄTECZNY IMBIROWY NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY
Składniki:
- 5 cm korzenia imbiru;
- 1 laska cynamonu;
- 1 cytryna;
- kilka ziaren kardamonu;
- 1 gwiazdka anyżu;
- 2 duże łyżki miodu.
Wykonanie:
Posiekaj drobno korzeń imbiru, a następnie ułóż go na dnie dzbanka o pojemności 1,5 litra;
Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plastry, a następnie włóż do dzbanka;
Wszystkie przyprawy (cynamon, anyż oraz kardamon) dodaj do dzbanka i zalej całość około 1,2 litra wrzącej wody;
Po odczekaniu kilku minut, dodaj do napoju 2 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj całość.

WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE
Składniki na ciasto:
- 150 gramów bezglutenowej mąki owsianej;
- 150 gramów mąki ryżowej;
- Około 50 gramów mąki ziemniaczanej;
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- Około 100 mililitrów oleju pochodzenia roślinnego (np. oleju kokosowego);
- 100 mililitrów syropu z agawy lub syropu klonowego.
Składniki na masę makową:
- Około 500 gramów suchego, zmielonego maku;
- 150 gramów posiekanej mieszanki studenckiej, lub innych bakalii;
- Garści posiekanych orzechów włoskich;
- Około 350 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
- Skórki startej z jednej pomarańczy;
- Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
- Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.
Wykonanie:
Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;
Wszystkie składniki niezbędne do wyrobu ciasta wymieszaj w wysokiej misce, a następnie urabiaj ręcznie, aż do momentu, w którym uzyskasz jednolitą masę;
Połowę uzyskanego ciasta wyłóż na blaszce i dokładnie rozgnieć, na przykład przy pomocy szklanki. Następnie nakłuj ciasto widelcem i włóż na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC;
Teraz, wymienione wyżej produkty niezbędne do wyrobu masy makowej wymieszaj w misce. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ułóż je na upieczonym cieście;
Pokryj masę makową kawałkami pozostałego ciasta;
Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC i piecz je przez około 25-30 minut.

Deser jogurtowy z dodatkiem mielonego siemienia lnianego
Składniki:
- 200g jogurtu naturalnego;
- 6-7 świeżych truskawek;
- 1 garść borówek lub jagód;
- 1 łyżka siemienia lnianego;
- 1 łyżka miodu.
Przygotowanie:
Wymieszaj jogurt z jedną łyżką mielonego siemienia lnianego oraz miodu o lejącej konsystencji. Odstaw jogurt na około 15-20 minut do lodówki;
Umyj dokładnie owoce. Pokrój truskawki na mniejsze kawałki;
Przygotuj wysoką szklankę lub pucharek do lodów;
Na dnie pucharka ułóż część jagód/borówek i zalej je 2-3 łyżkami jogurtu z siemieniem lnianym;
Na warstwie jogurtu ułóż pierwszą część truskawek i zalej je 2-3 łyżkami jogurtu z siemieniem lnianym;
Następnie, naprzemiennie ułóż kolejną porcję jagód, jogurtu i truskawek. Całość zalej pozostałą częścią jogurtu.

Sos ziołowo-pomidorowy
Składniki:
- 3-4 świeżych pomidorów (lub 1 puszki krojonych pomidorów);
- 1 ząbka czosnku;
- 1 cebuli żółtej;
- 1 łyżeczki rozmarynu;
- 4-5 świeżych liści bazylii;
- 1 łyżki miodu;
- 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek;
- Szczypty soli.
Przygotowanie:
Posiekaj drobno czosnek oraz cebulę;
Na dnie niewielkiego garnka rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, a następnie dodaj posiekaną cebulkę;
Po upływie około 1 minuty dodaj na patelnię czosnek;
Kiedy cebulka się zarumieni, odlej z garnka nadmiar oliwy i dodaj pokrojone oraz obrane ze skórki pomidory (lub pomidory w puszce);
Do gotujących się pomidorów dodaj rozmaryn;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: koncentrat pomidorowy oraz miód. Przygotowaną pastę dodaj do garnka;
Pod koniec gotowania dodaj do sosu szczyptę soli oraz rozerwane liście bazylii;
Całość gotuj jeszcze przez 1-2 minuty na małym ogniu.

Zielony koktajl z dodatkiem błonnika
Składniki:
- 2 garści liści szpinaku;
- 1 łodyga selera naciowego;
- Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy;
- 1-2 łyżeczki błonnika oczyszczającego;
- 1 banan;
- 1 jabłko zielone;
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
Liście szpinaku dokładnie umyj i przełóż do kielicha blendera;
Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku;
Banana obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera;
Jabłko dokładnie umyj, pokrój wraz ze skórką na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników;
Do składników w blenderze dodaj: błonnik oczyszczający, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz jedną łyżkę miodu. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotowy koktajl możesz podawać z dodatkiem chrupiącego selera naciowego.

Sos czosnkowy inspirowany kuchnią grecką
Składniki:
- 1 jogurt naturalny typu greckiego;
- 1 ogórek zielony;
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
- 1 łyżeczka miodu;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 2-3 łyżki świeżo posiekanego kopru;
- Szczypta świeżo mielonego pieprzu;
- Szczypta soli himalajskiej.
Sposób przygotowania:
Ogórka obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odsącz z nadmiaru wody;
W niewielkiej miseczce połącz ze sobą: jogurt grecki, czosnek granulowany, miód, sok z cytryny, pieprz oraz sól;
Do wymienionych wyżej składników dodaj startego ogórka oraz świeżo posiekany koperek;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Tak przygotowany sos możesz podawać jako dodatek do pieczonych warzyw lub grillowanego mięsa.

Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego
Składniki:
- 5 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- 200 ml ciepłego mleka sojowego;
- 1 łyżeczka miodu spadziowego;
- 1 łyżka posiekanych rodzynek;
- 1 pokruszony orzech włoski;
- Szczypta cynamonu;
- 1 gruszka.
Sposób przygotowania:
Zalej płatki owsiane ciepłym mlekiem i odczekaj około 5 minut;
Do miękkiej owsianki dodaj: miód, cynamon oraz posiekane rodzynki. Całość delikatnie wymieszaj i odczekaj krótką chwilę;
Gruszkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, a następnie ułóż na owsiance;
Gotowe danie posyp pokruszonym orzechem włoskim i gotowe.
Jak wzmocnić odporność
Przesilenie wiosenne to okres, w którym częściej zapadamy na różnego rodzaju infekcje. Nasz układ odpornościowy jest wtedy szczególnie narażony na kontakt z licznymi patogenami. Dlatego też często poszukujemy skutecznych metod na wzmocnienie organizmu. Musimy pamiętać, że to proces długotrwały — nie zrobimy tego w jeden dzień. Poprawa odporności wymaga konsekwencji w działaniu i zmiany stylu […]
czytaj więcej...