
Miód lipowy - Wartości odżywcze
Składniki: Miód lipowy
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Miód lipowy - Zastosowanie
Zastosowanie miodu lipowego w kuchni i nie tylko
Miód lipowy znajduje szerokie zastosowanie w kuchni każdego z nas. Bez przeszkód możemy dodawać go do ciepłej herbaty, jak również rozgrzewających napojów, z dodatkiem korzenia imbiru oraz cytryny. Ponadto, ze względu na swój doskonały smak i niepowtarzalny aromat, warto przygotować z jego udziałem pyszny sos sałatkowy, który podkreśli aromat świeżych warzyw. Miód lipowy może okazać się również idealnym dodatkiem do porannej owsianki oraz domowych lodów na bazie świeżych owoców. W okresie jesiennym, można dodać go do aromatycznego kremu z dyni lub smacznej kawy z dodatkiem cynamonu i puree dyniowego. Warto również pamiętać, iż miód lipowy stanowi doskonałą podstawę do sporządzania domowych peelingów i kosmetyków do pielęgnacji ciała.
Miód lipowy - KCAL
Miód lipowy jest doskonałym źródłem energii. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 334 kalorii. Warto jednak pamiętać, iż ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych w swoim składzie, każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 1-2 łyżki produktu. Co ciekawe, oprócz dużej dawki kalorii, miód lipowy jest również w stanie dostarczyć do naszego organizmu sporą ilość witamin i minerałów. Dlatego też, jeśli nie istnieją ku temu żadne istotne przeciwwskazania, warto wprowadzić niniejszy miód do zrównoważonej diety i zdrowego stylu życia.
Miód lipowy - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych miodu lipowego
Już od wielu pokoleń miód lipowy uznawany jest nie tylko za jeden z najsmaczniejszych, ale również najcenniejszych miodów dostępnych na polskim rynku. Niniejszy produkt charakteryzuje się niepowtarzalnym aromatem kwiatów lipy oraz, podobnie jak napar z nich sporządzany, wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Okazuje się, iż wprowadzenie miodu lipowego do zdrowej diety może istotnie wspierać naszą odporność, a ponadto łagodzić objawy przeziębienia i grypy. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego niezwykłego pszczelego produktu? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.
Czym jest i skąd pochodzi miód lipowy?
Miód lipowy – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka;
Właściwości kosmetyczne miodu lipowego;
Miód lipowy – przeciwwskazania dotyczące stosowania;
Miód lipowy – cena;
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące miodu lipowego:
Gdzie kupić miód lipowy?
Jak rozpoznać miód lipowy?
Jak stosować miód lipowy?
Miód lipowy – na co można go stosować?
Czy miód lipowy się krystalizuje?
Miód lipowy – Kcal;
Zastosowanie miodu lipowego w kuchni i nie tylko;
Przepisy z dodatkiem miodu lipowego.
Czym jest i skąd pochodzi miód lipowy?
Miód lipowy bez wątpienia jest wyjątkowym pszczelim produktem. Otrzymywany jest on z nektaru pozyskiwanego z kwiatów lipy szerokolistnej lub drobnolistnej. Co ciekawe, nektar ten zbierany jest przez pracowite pszczoły na przełomie czerwca i lipca (kiedy to mamy do czynienia z okresem kwitnienia niniejszej rośliny). Warto wiedzieć, iż w gronie dietetyków i specjalistów żywienia, miód lipowy uznawany jest za najcenniejszy z miodów nektarowych dostępnych na polskim rynku. Wszystko to za sprawą niezwykłych właściwości zdrowotnych, które skrywają się w kwiatach lipy. Istotną informację stanowi również fakt, iż niniejszy produkt wytwarzany jest na ziemiach polskich już od XVI wieku, a istotne wzmianki na jego temat możemy znaleźć w literaturze pochodzącej z początku XIX wieku. Ze względu na to, że miód lipowy otrzymywany jest wyłącznie z kwiatów lipy pochodzących z drzew, które wolne są od zanieczyszczeń (ze szczególnym uwzględnieniem spalin samochodowych), jest on produktem trudno dostępnym. Ten niezwykły miód nektarowy charakteryzuje się pięknym złoto-żółtym, a czasem lekko zielonkawym kolorem. Niemniej jednak, na skutek krystalizacji zmienia on swoją barwę na kremową lub lekko pomarańczową. Ponadto, miód lipowy charakteryzuje się ostrym i lekko gorzkawym smakiem, który już przy pierwszym kontakcie przywodzi nam na myśl niepowtarzalny aromat kwiatów lipy.
Warto wiedzieć, iż miód lipowy (podobnie jak inne pszczele produkty) w blisko 80% składa się z węglowodanów (w tym glukozy, fruktozy oraz maltozy). Dodatkowo, w składzie niniejszego produktu znajdziemy szereg aminokwasów, cennych witamin (w tym witamin z grupy B oraz witaminę C) i minerałów (takich jak: potas, magnez, wapń, sód, żelazo oraz fosfor). Niemniej jednak, za najcenniejsze składniki miodu lipowego uznaje się olejki eteryczne oraz kwasy organiczne, które mogą wpłynąć na poprawę nastroju oraz zdrowia człowieka.
Miód lipowy – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka
Wprowadzenie miodu lipowego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do poprawy samopoczucia człowieka. Wszystko to za sprawą niezwykłych substancji zawartych w składzie niniejszego produktu. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje oksydaza glukozowa, która odpowiedzialna jest za wykazywanie działania antybakteryjnego. Ponadto, dzięki sporej zawartości witaminy C w swoim składzie, nektar ten może wzmacniać naszą odporność, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych wirusów i bakterii. Co ciekawe, za sprawą swoich właściwości antybakteryjnych, odpowiednie stosowanie miodu lipowego może przyczyniać się do łagodzenia objawów przeziębienia i grypy. Eksperci z dziedziny fitoterapii donoszą, iż produkt ten obniża gorączkę, jak również wykazuje właściwości napotne. Dodatkowo, za sprawą swoich właściwości wykrztuśnych, miód lipowy minimalizuje objawy związane z dokuczliwym kaszlem oraz może przyspieszać proces leczenia w przypadku przeziębienia sezonowego.
Informacje dostępne w literaturze specjalistycznej potwierdzają, iż olejek lipowy, zawarty w składzie niniejszego miodu, może wykazywać działanie kojące w obrębie układu nerwowego. Co za tym idzie, wprowadzenie wspomnianego produktu do zdrowej diety oddziałuje nie tylko na złagodzenie napięcia nerwowego, ale również wspomaga naszą koncentrację i zdolność do zapamiętywania. Niektóre obserwacje naukowe zwracają również uwagę na fakt, że olejek lipowy może wspomagać proces leczenia bezsenności oraz obniżać poziom stresu odczuwanego w codziennym życiu. Warto wiedzieć, iż oprócz wymienionych wyżej właściwości, miód lipowy wykazuje również delikatne działanie moczopędne. Dlatego też, może pozytywnie wpływać na obniżanie poziomu ciśnienia krwi, a tym samym zmniejszać ryzyko rozwoju chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości.
Mimo licznych właściwości zdrowotnych, jakie bez wątpienia wykazuje miód lipowy, należy pamiętać, że jest on jedynie produktem wspierającym proces leczenia, a nie go zastępującym. Dlatego też, nie można stosować go zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę. Ponadto, używanie miodu lipowego w celach leczniczych powinno każdorazowo konsultowane być z lekarzem pierwszego kontaktu lub doświadczonym farmaceutą.
Właściwości kosmetyczne miodu lipowego
Oprócz licznych właściwości zdrowotnych, miód lipowy znajduje swoje zastosowanie również w dziedzinie kosmetyki. Dzięki swojemu antybakteryjnemu i antygrzybicznemu działaniu, może wspomagać proces oczyszczania skóry oraz gojenia się ran. Zmieszany z niewielką ilością brązowego cukru oraz oleju lnianego, stworzy doskonały, odżywczy peeling do ust. Warto również wiedzieć, iż produkt ten możemy znaleźć w licznych kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji włosów, jak również skóry. Dodatkowo, dodając miód lipowy do płatków owsianych oraz niewielkiej ilości jogurtu naturalnego, w kilka chwil możemy stworzyć maseczkę regeneracyjną, dzięki której możliwe stanie się zniesienie oznak zmęczenia skóry. Zanim jednak nałożymy miód lipowy na twarz i inne partie skóry, upewnijmy się, że nie jesteśmy uczuleni na niniejszy produkt.
Miód lipowy – przeciwwskazania dotyczące stosowania
Chociaż w większości przypadków spożywanie miodu lipowego w odpowiednich ilościach jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Ze względu na wysoką zawartość cukru, produkt ten nie jest wskazany w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Miód lipowy nie jest zalecany również w diecie najmłodszych dzieci (poniżej 1 roku życia). Ponadto, bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania niniejszego produktu jest alergia na pyłki kwiatów lipy. Dlatego też, powyższy nektar należy wprowadzać do swojej diety stopniowo i jednocześnie obserwować reakcje organizmu. W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych (takich jak duszności, opuchlizna, czy zaczerwienienie skóry), należy bezzwłocznie zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub na szpitalny oddział ratunkowy.
Miód lipowy – cena
Miód lipowy sprzedawany jest zazwyczaj w szklanych słoikach o pojemności 1 litra. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 34,00 – 50,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, iż cena produktu może istotnie różnić się z zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas miód jest miodem naturalnym.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące miodu lipowego
Pytanie 1: Gdzie kupić miód lipowy? Miód lipowy możemy kupić w niektórych marketach spożywczych, jak również bezpośrednio z pasieki od zaufanego pszczelarza. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób będziemy w stanie uzyskać nie tylko dużą ilość informacji na temat interesującego nas miodu (na przykład informacji na temat jego właściwości zdrowotnych), ale również atrakcyjną cenę i gwarancję najwyższej jakości.
Pytanie 2: Jak rozpoznać miód lipowy? Ten niezwykły miód nektarowy możemy rozpoznać nie tylko po delikatnym aromacie, który przywodzi nam na myśl kwiaty lipy kwitnące na przełomie czerwca i lipca, ale również po niepowtarzalnym, złotym, lekko zielonkawym kolorze.
Pytanie 3: Jak stosować miód lipowy? Ze względu na wysoką zawartość glukozy oraz fruktozy, miód lipowy powinniśmy stosować w niewielkich ilościach (maksymalnie 1-2 łyżki dziennie). Warto również wiedzieć, iż produkt ten traci swoje cenne właściwości zdrowotne w kontakcie z wysoką temperaturą. Dlatego też, nie należy słodzić nim gorącej herbaty lub naparów ziołowych. Miód lipowy najlepiej jest dodawać do napojów lub sosów sałatkowych charakteryzujących się temperaturą poniżej 45oC.
Pytanie 4: Miód lipowy – na co można go stosować? Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, wykrztuśne i przeciwgorączkowe, stosowanie miodu lipowego zalecane jest w przypadku grypy sezonowej i przeziębienia. Ponadto, produkt ten może okazać się cennym składnikiem w diecie osób, które charakteryzują się obniżoną odpornością organizmu.
Pytanie 5: Czy miód lipowy się krystalizuje? Krystalizacja miodu lipowego może trwać od 3-4 do nawet kilkunastu tygodni. Na skutek niniejszego procesu, produkt ten nie tylko zmienia swoją barwę (ze złotawo-żółtej na kremową), ale również swoją konsystencję (z płynnej na stałą, gruboziarnistą).
Podsumowanie
Miód lipowy to nie tylko słodki zamiennik cukru, ale przede wszystkim doskonałe źródło cennych dla naszego zdrowia olejków eterycznych, witamin i minerałów. Warto pamiętać, iż wprowadzenie odpowiednich ilości niniejszego produktu do zdrowej diety może przyczynić się nie tylko do podniesienia odporności organizmu, ale również złagodzenia objawów stresu w życiu codziennym. Przed spożyciem wspomnianego miodu, należy upewnić się, iż nie zmagamy się z alergią na pyłki kwiatów lipy.
Bibliografia
- Basista K. (2013). Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność, Gazeta Farmaceutyczna vol.3;
- Bąkowska M. i in., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Science, 2018, 64 (3), 147-151;
- Godlewska M. i in., Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu Podlasia, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 2015, 64 (2), 347-352;
- Idoko A. i wsp. (2017). Effects of Lime Juice and Honey on Lipid Profile of Cholesterol Enriched Diet Fed Rat Model. Annual Research & Review in Biology 20(3);
- Jasicka-Misiak I. i in., Chemiczne Markery miodów odmianowych, Wiadomości Chemiczne, 2011, 65, 9-10, 821-837;
- Kędzia B. i in., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, Postępy Fitoterapii, 2014, 2, 67-70;
- Lacjum Stowarzyszenie Rozwoju Inicjatyw Regionalnych, Apiterapia zdrowie i leczenie które zawdzięczamy pszczołom. Dostępny on-line: http://apitherapy-project.eu/pdf/20160920/apitherapy-handbook-pl.pdf.;
- Nowak G. (2009). Surowce roślinne i związki naturalne stosowane w chorobach układu oddechowego. Herba Polonica 55;
- Samojlik T., Drzewo wielce użyteczne – historia lipy drobnolistnej (Tilia cordata) w Puszczy Białowieskiej, Rocznik Dendrologiczny, 2005, 53, 55-64;
- Szumny D. (2007). Leki roślinne stosowane w chorobach układu oddechowego, Dent. Med. Probl. 44;
- Śliwińska A. i in., Wstępna ocena jakości miodów pszczelich na podstawie wybranych parametrów fizykochemicznych i mikrobiologicznych, Bromatologia, Chemia, Toksykologia, 2011, 3, 784-791;
- Świetlikowska K. i in., Ocena zawartości związków polifenolowych ogółem, w tym kwasów fenolowych i flawonoidów w różnych odmianach miodów ekologicznych i konwencjonalnych, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2013, 2, 65-69;
- Tichonow A.I. i wsp. (2017). Miód naturalny w medycynie i farmacji. Pochodzenie, właściwości, zastosowanie, preparaty lecznice. Monografia pod redakcją UAN, Narodowy Uniwersytet Farmaceutyczny Ministerstwa Ochrony Zdrowia Ukrainy.
PRODUCENT | Gospodarstwo Rolne Andrzej Jaworski |
---|---|
WEGETARIAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 3 pkt |

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM
Składniki:
- 2 gotowane jajka
- 1 pomidor (lub 5 pomidorków koktajlowych)
- ¼ zielonego ogórka
- 2 garści sałaty masłowej
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1-2 rzodkiewki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka ulubionej musztardy
- 1 mała łyżeczka miodu
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupki.
Wszystkie warzywa (rzodkiewkę, ogórka oraz pomidory) dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na dowolnej wielkości kawałki.
Sałatę masłową dokładnie opłucz, osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki i przełóż do średniej wielkości miski.
Do sałaty dodaj pokrojone warzywa.
Obrane jajka podziel na 8 części i ułóż je na sałatce.
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
W małej misce połącz ze sobą: jogurt, sok z cytryny, musztardę, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowanym sosem polej sałatkę.

ŚWIĄTECZNY IMBIROWY NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY
Składniki:
- 5 cm korzenia imbiru;
- 1 laska cynamonu;
- 1 cytryna;
- kilka ziaren kardamonu;
- 1 gwiazdka anyżu;
- 2 duże łyżki miodu.
Wykonanie:
Posiekaj drobno korzeń imbiru, a następnie ułóż go na dnie dzbanka o pojemności 1,5 litra;
Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plastry, a następnie włóż do dzbanka;
Wszystkie przyprawy (cynamon, anyż oraz kardamon) dodaj do dzbanka i zalej całość około 1,2 litra wrzącej wody;
Po odczekaniu kilku minut, dodaj do napoju 2 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj całość.

SAŁATKA OWOCOWA Z ALOESEM
Składniki:
- 1 pomarańcz
- 1 dojrzałe mango
- pół świeżego ananasa
- kiść ciemnego winogrona
- 2 dojrzałe banany
- garść orzechów pekan
- BIO kostki z aloesu
- wiórki kokosowe do posypania
- 2 łyżki miodu
Wykonanie:
Pomarańczę, ananasa i mango pokrój w grubszą kostkę i przełóż do pucharków. Dodaj winogrono, kostki aloesu i pokrojone w plasterki banany. Całość posyp podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi i orzechami pekan a następnie polej ulubionym miodem i gotowe❗

Deser jogurtowy z dodatkiem mielonego siemienia lnianego
Składniki:
- 200g jogurtu naturalnego;
- 6-7 świeżych truskawek;
- 1 garść borówek lub jagód;
- 1 łyżka siemienia lnianego;
- 1 łyżka miodu.
Przygotowanie:
Wymieszaj jogurt z jedną łyżką mielonego siemienia lnianego oraz miodu o lejącej konsystencji. Odstaw jogurt na około 15-20 minut do lodówki;
Umyj dokładnie owoce. Pokrój truskawki na mniejsze kawałki;
Przygotuj wysoką szklankę lub pucharek do lodów;
Na dnie pucharka ułóż część jagód/borówek i zalej je 2-3 łyżkami jogurtu z siemieniem lnianym;
Na warstwie jogurtu ułóż pierwszą część truskawek i zalej je 2-3 łyżkami jogurtu z siemieniem lnianym;
Następnie, naprzemiennie ułóż kolejną porcję jagód, jogurtu i truskawek. Całość zalej pozostałą częścią jogurtu.

Sos ziołowo-pomidorowy
Składniki:
- 3-4 świeżych pomidorów (lub 1 puszki krojonych pomidorów);
- 1 ząbka czosnku;
- 1 cebuli żółtej;
- 1 łyżeczki rozmarynu;
- 4-5 świeżych liści bazylii;
- 1 łyżki miodu;
- 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek;
- Szczypty soli.
Przygotowanie:
Posiekaj drobno czosnek oraz cebulę;
Na dnie niewielkiego garnka rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, a następnie dodaj posiekaną cebulkę;
Po upływie około 1 minuty dodaj na patelnię czosnek;
Kiedy cebulka się zarumieni, odlej z garnka nadmiar oliwy i dodaj pokrojone oraz obrane ze skórki pomidory (lub pomidory w puszce);
Do gotujących się pomidorów dodaj rozmaryn;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: koncentrat pomidorowy oraz miód. Przygotowaną pastę dodaj do garnka;
Pod koniec gotowania dodaj do sosu szczyptę soli oraz rozerwane liście bazylii;
Całość gotuj jeszcze przez 1-2 minuty na małym ogniu.

Czekoladowy wege mus
Składniki:
- Chocorella 1 słoik
- 100 ml mleko roślinne niesłodzone, np owsiane
- 3 łyżki miodu
Wykonanie:
Składniki blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zacznij od połowy mleka i stopniowo dolewaj, by uzyskać taką gęstośc jaka jest Ci potrzebna.
Mus możesz wykorzystać do polania deserów, lodów, a także jako słodką przekąskę dla dzieci. Wóczas podawaj w małych szklaneczkach z dodatkiem np owoców cytrusowych i bakalii. Wcześniej schłodź w lodówce.

Koktajl z acerolą
Składniki:
- 4 łyżki soku z aceroli lub 3/4 łyżeczki ekstraktru z aceroli
- 2 banany
- 3 garście szpinaku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sproszkowanej trawy pszenicznej
- 1 łyżka soku z pigwy
- 2 szklanki chłodnego naparu z czystka
- 1 łyżka jagód goji
Wykonanie:
Wszystkie składniki, oprócz jagód goji, miksujemy na gładką masę. Przelewamy do szklanek i dekorujemy jagodami. Koktajl jest pożywny i bardzo szybki w przygotowaniu.

Zielony koktajl z dodatkiem błonnika
Składniki:
- 2 garści liści szpinaku;
- 1 łodyga selera naciowego;
- Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy;
- 1-2 łyżeczki błonnika oczyszczającego;
- 1 banan;
- 1 jabłko zielone;
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
Liście szpinaku dokładnie umyj i przełóż do kielicha blendera;
Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku;
Banana obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera;
Jabłko dokładnie umyj, pokrój wraz ze skórką na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników;
Do składników w blenderze dodaj: błonnik oczyszczający, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz jedną łyżkę miodu. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotowy koktajl możesz podawać z dodatkiem chrupiącego selera naciowego.

Pyszny koktajl pomarańczowo-mandarynkowy z dodatkiem aceroli
Składniki:
- 1 pomarańcza;
- 1 mandarynka;
- ½ banana;
- 100ml wody;
- 1 łyżeczka aceroli w proszku;
- 1 łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
Pomarańczę, banana i mandarynkę obierz ze skórki, a następnie przełóż do kielicha blendera;
Owoce przełóż do kielicha blendera, dodaj odrobinę wody, acerolę oraz miód;
Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki;
Gotowy koktajl przelej do szklanki.

Dyniowe latte z dodatkiem miodu lipowego
Składniki:
- 100ml espresso;
- 150ml mleka (1,5% tłuszczu);
- 1 łyżka puree z dyni;
- 1 łyżeczka miodu lipowego;
- Szczypta tartego imbiru;
- Szczypta ostrej papryki;
- Szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą puree z dyni, miód lipowy oraz tarty imbir;
Przełóż puree z dodatkami na dno wysokiego kubka;
Spień mleko i wlej do kubka;
Delikatnie przelej espresso do kubka z mlekiem (tak, aby na wierzchu powstała pianka z mleka);
Posyp kawę odrobiną cynamonu oraz ostrej papryki;
Przed spożyciem delikatnie wymieszaj całość.

Rozgrzewający napój z dodatkiem aromatycznego cynamonu
Składniki:
- 200ml gorącej wody (około 60oC);
- 1 łyżeczka miodu lipowego;
- 0,5 cm startego korzenia imbiru;
- 3 plastry cytryny;
- Szczypta cynamonu;
- Szczypta kardamonu.
Sposób przygotowania:
Na dnie kubka ułóż łyżkę miodu lipowego oraz tarty imbir;
Na miodzie ułóż pokrojone cienko plastry cytryny, a następnie dodaj przyprawy;
Zalej całość gorącą wodą, delikatnie wymieszaj i gotowe.

Orzeźwiający koktajl z dodatkiem mielonego kopru włoskiego
Składniki:
- 1 pomarańcza;
- Garść świeżych liści szpinaku;
- 1 łyżka soku z limonki;
- Szczypta mielonego kopru włoskiego;
- 1 łyżeczka miodu lipowego;
- 50ml wody.
Sposób przygotowania:
Pomarańczę obierz ze skórki i pozbądź się z niej białych części, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do kielicha blendera;
Liście szpinaku dokładnie opłucz, osusz, a następnie dodaj do pomarańczy;
Do składników w blenderze dodaj łyżkę soku z limonki, łyżeczkę miodu oraz mielonego kopru włoskiego;
Zacznij blendować wszystkie składniki. Jeżeli masa okaże się zbyt gęsta, dodaj do koktajlu odrobinę wody.

Przepis na doskonałą kawę z dodatkiem kardamonu
Jeśli chcesz cieszyć się smakiem doskonałej kawy o korzennym aromacie, wbrew pozorom nie musisz udawać się do wykwintnej kawiarni. Przygotowanie takiego napoju jest niezwykle proste. W tym celu potrzebujesz:
- 150ml chłodnego mleka migdałowego;
- 100ml mocnego naparu z ulubionej kawy;
- 1 łyżeczki syropu dyniowego;
- 1 łyżeczki miodu;
- Szczypty kardamonu;
- 1 łyżeczki świeżo startego imbiru;
- Szczypty cynamonu.
Imbir, miód oraz syrop dyniowy wymieszaj ze sobą, a następnie przelej na dno wysokiej szklanki, w której masz zamiar podać kawę. Przy pomocy spieniaczki spień mleko i wlej je do szklanki. Napar z kawy przelej do małego dzbanka z dziubkiem, a następnie powoli (po ściance) dodawaj do mleka. Gotową kawę posyp kardamonem oraz cynamonem. Przed spożyciem wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i gotowe.
Dieta wątrobowa – na czym polega i kiedy należy jej przestrzegać?
Odpowiednio skomponowana dieta, bogata w zestaw cennych składników odżywczych, stanowi kluczowy element terapii zaburzeń czynności wątroby (ze szczególnym uwzględnieniem niealkoholowego stłuszczenia wątroby oraz marskości wątroby). To mit, że dieta wątrobowa powinna opierać się na papkach bez dodatku przypraw. Współczesne zalecenia dotyczące żywienia w chorobach wątroby opierają się przede wszystkim o zasady zdrowego odżywiania oraz diety […]
czytaj więcej...Jak wzmocnić odporność
Przesilenie wiosenne to okres, w którym częściej zapadamy na różnego rodzaju infekcje. Nasz układ odpornościowy jest wtedy szczególnie narażony na kontakt z licznymi patogenami. Dlatego też często poszukujemy skutecznych metod na wzmocnienie organizmu. Musimy pamiętać, że to proces długotrwały — nie zrobimy tego w jeden dzień. Poprawa odporności wymaga konsekwencji w działaniu i zmiany stylu […]
czytaj więcej...