Mieszanka do sałatek z siemieniem lnianym 100g - VIVIO
Mieszanka do sałatek z siemieniem lnianym 100g - VIVIO
Produkt niedostępny
Mieszanka do sałatki z siemieniem lnianym - skład
MARKA |
---|
VIVIO |
SKŁAD:
słonecznik łuskany (55%), pestki dyni (35%), siemię lniane (10%)
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 2560 kJ/618kcal | 31% |
Tłuszcz | 47,57 g | 68 % |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 6,28 g | 31% |
Węglowodany | 19,46 g | 7% |
W tym | ||
Cukry | 1,94 g | 2% |
Błonnik | 9,88 g | - |
Białko | 22,95 g | 46% |
Sól | 0,03 g | 1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Mieszanka do sałatki z siemieniem lnianym - Zastosowanie
Dodatek do sałatek, zup kremów, ciasta na chleb i bułki lub posypka na kanapki.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Mieszanka do sałatki z siemieniem lnianym - KCAL
W 100 gramach mieszanki nasion do sałatki znajduje się około 618 kalorii. Składają się na nie głównie zdrowe tłuszcze i węglowodany o niskim indeksie glikemicznym.
Mieszanka do sałatki z siemieniem lnianym - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat spożywania nasion i pestek
Prozdrowotne właściwości ziaren są związane przede wszystkim z wysoką zawartością witamin i minerałów. Ziarna są źródłem cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych (NNKT). Z pestek słonecznika, dyni, sezamu, czarnuszki i siemienia lnianego produkuje się olej. Nasiona wzbogacają również smak różnych potraw, stanowią popularny dodatek do wszelkich dań słonych i słodkich. Poniżej wszystko, co musisz wiedzieć o ziarnach.
Jakie korzyści niesie regularne jedzenie ziaren?
Wartości odżywcze słonecznika.
Wartości odżywcze dyni.
Wartości odżywcze siemienia lnianego.
Czy słonecznik uczula?
Nasiona i pestki, a dieta.
Mieszanka do sałatek z siemieniem lnianym kcal.
Mieszanka do sałatek z siemieniem lnianym przepisy.
Jakie korzyści niesie regularne jedzenie ziaren?
Nasiona i pestki – choć niepozorne, są istną skarbnicą cennych dla zdrowia witamin i minerałów. W dodatku są pyszne – możesz je chrupać, gdy masz ochotę na małe co nieco albo dodawać do potraw, uświetniając ich smak oraz walory odżywcze.
Wartości odżywcze słonecznika.
Niewielkie ziarna słonecznik zawierają witaminy E, B1, B2, B6, PP, kwas foliowy, oraz składniki mineralne, m.in. potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, wapń. Spośród pozostałych pestek, mają w sobie najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co jednak przekłada się na ich kaloryczność (100 g to ponad 500 kcal). Jedna porcja dziennie (2 duże łyżki ziaren) jest doskonałym dodatkiem do zrównoważonej diety.
Wartości odżywcze pestek dyni.
Petki dyni są niezwykle bogatym źródłem składników odżywczych, stąd też ich liczne walory prozdrowotne. Zawierają witaminy A, C, E, z grupy B oraz minerały: magnez (100 gram pestek dyni zaspokaja dzienne zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek), cynk, fosfor, żelazo, mangan i miedź. Znajdziesz w nich też błonnik, fitosterole, nienasycone kwasy tłuszczowe czy tryptofan – aminokwas będący prekursorem dla serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
Wartości odżywcze siemienia lnianego.
Brązowe lub złociste ziarna siemienia lnianego zawierają witaminy B6, E, C, kwas foliowy, kwasy omega-3, w tym ALA (alfa-linolenowy) i omega-6, magnez, żelazo, cynk, wapń, potas, fosfor, błonnik. To też jedno z najlepszych źródeł lignanów – związków o budowie podobnej do żeńskich estrogenów, należących do fitoestrogenów.
Czy słonecznik uczula?
Słonecznik może wywoływać reakcje alergiczną, ale dochodzi do tego stosunkowo rzadko. Najprawdopodobniej za uczulenia odpowiada białko zawarte w ziarnach. Dlatego też olej słonecznikowy, pozbawiony białka, nie powinien wywoływać takich reakcji. Są oczywiście wyjątki od tej zasady. Zawsze należy obserwować reakcje organizmu po spożyciu nasion. Do najczęstszych objawów alergii zalicza się ból brzucha, biegunkę, katar, łzawienie oczu, obrzęk jamy ustnej i górnych dróg oddechowych. Wszelkie niepokojące reakcje powinny skłonić do natychmiastowej konsultacji z lekarzem.
Nasiona i pestki, a dieta.
Nasiona i pestki można bez obaw włączyć do diety osób zmagających się z niechcianymi kilogramami. Chociaż jest to przekąska dość kaloryczna z uwagi na dużą zawartość tłuszczu, nie należy z niej rezygnować. To zdrowsza alternatywa dla słodkich i słonych przekąsek (pustych kalorii). Wysoka zawartość błonnika (ponad 9 gram w 100 gramach ziaren) zapewnia uczucie sytości i ogranicza podjadanie pomiędzy posiłkami. To także zastrzyk podstawowych witamin, potrzebnych szczególnie w trakcie racjonalnego odchudzania.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.