info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Liść laurowy przepisy, liście laurowe cena, zastosowanie
Liść laurowy przepisy, liście laurowe cena, zastosowanie
Liść laurowy przepisy, liście laurowe cena, zastosowanie
Liść laurowy przepisy, liście laurowe cena, zastosowanie
Liść laurowy przepisy, liście laurowe cena, zastosowanie
Liść laurowy przepisy, liście laurowe cena, zastosowanie

Liść laurowy suszony - 25g - VIVIO

4,19 zł(12)

Produkt niedostępny


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Liść laurowy Zastosowanie

Zastosowanie liści laurowych w kuchni

Charakteryzują się wyrazistym, lekko korzennym smakiem, podnoszą walory smakowe wielu potraw, dlatego też z pewnością odnajdziemy je w każdej polskiej kuchni. Liście laurowe można wykorzystać do przygotowywania zup, dodaje się m.in. do rosołu, kapuśniaku, barszczu, zupy rybnej. Doskonale komponują się z daniami mięsnymi, sosami, są niezastąpionym dodatkiem do różnego rodzaju marynat, pasztetów i bigosu. W kuchni znajdują zastosowanie nie tylko jako przyprawa, ale także środek odstraszający insekty. Liście wawrzynu skutecznie przegonią mrówki, mole, komary i karaluchy. Warto schować kilka sztuk w szafce lub szufladzie, w której trzymamy produkty spożywcze. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie liści laurowych do picia. Można z nich przygotować smaczny napój na bazie zielonej herbaty ze dodatkiem cynamonu. Wystarczy wszystkie składniki zalać wrzątkiem, pozostawić na około 15 minut, a następnie przecedzić. Alternatywa dla zwykłej herbaty.


Liść laurowy KCAL

Czy liście laurowe odchudzają? Ile mają kalorii?

Liście laurowe mogą wspomóc oczyszczanie organizmu z toksyn i niestrawionych resztek pokarmu dlatego też zalecane są dla osób, które walczą z redukcją masy ciała. Co więcej, pozytywnie wpływają na procesy trawienne, wspomagają eliminacje wzdęć oraz łagodzą niestrawność. W 100 gramach suszonych liści znajduje się około 313 kalorii. Jako przyprawa są one jednak spożywane w niewielkich ilościach, które są praktycznie niezauważalne dla naszego organizmu pod względem energetycznym.


Liść laurowy Opis

Liście laurowe to nie tylko popularna i niezwykle aromatyczna przyprawa, ale także surowiec o wszechstronnej użyteczności. Wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym do produkcji nawilżających olejków i mydeł. Owoce i liście lauru są doceniane od lat ze względu na cenne właściwości prozdrowotne. Przypisuje im się działanie ściągające, stosuje pomocniczo w leczeniu chorób reumatycznych zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. To także środek konserwujący i odstraszający owady. Czym jeszcze charakteryzują się liście laurowe i czy można je wykorzystać tylko w kuchni?

Liście laurowe – symbolika

Lasy laurowe porastały niegdyś większość terenów w obszarze Morza Śródziemnego. Czytamy o nich w mitologii greckiej i rzymskiej. W tej kulturze były symbolem mądrości i chwały. Służyły to wytwarzania wieńców, które były symbolem najwyższego statusu społecznego. Zdobiły m.in. głowy zwycięzców igrzysk olimpijskich. Liście laurowe żuła słynna wieszczka Pytia. Miało to sprawić, że spłyną na nią boskie cechy. Wierzono również, że liście laurowe chronią ludzi przed złymi mocami – chorobami i czarami. Miały także zabezpieczać budynki przed piorunami. W tradycji chrześcijańskiej roślina ta jest symbolem zmartwychwstania Chrystusa.

Gdzie i jak rosną?

Liście laurowe (bobkowe), które każdy z nas z pewnością posiada w swojej kuchni, pochodzą z drzewa nazywanego wawrzynem szlachetnym (inna nazwa to laur). Porasta ono rejony śródziemnomorskie, bardzo lubi wilgotne i zacienione nadmorskie tereny. Ta wiecznie zielona roślina nie jest wymagająca w uprawie. W naturalnych warunkach krzew dorasta nawet do 10 metrów i może osiągnąć wiek powyżej 100 lat. Świeże liście po roztarciu wydzielają silny zapach. Kwiaty przybierają żółty kolor i kwitną na przełomie marca i kwietnia. Owoce wawrzynu szlachetnego to ciemne jagody. Roślina uprawiana jest także w celach ozdobnych w Polsce i każdy z nas może wyhodować ją na balkonie lub w ogrodzie.

Liście bobkowe w ogrodzie? Jak hodować i pielęgnować?

Wawrzyn może być hodowany jako roślina doniczkowa. Dobrze znosi spadki temperatur maksymalnie do -10 stopni Celsjusza. Srogie mrozy mogą mu jednak zaszkodzić. Nie lubi przeciągów. Dobrze zapewnić mu żyzną i przepuszczalną glebę. Latem najlepiej trzymać go w miejscach dobrze nasłonecznionych. Zimą należy przenieść go do domu i podlewać rzadziej. W warunkach domowych dorasta do 300 cm wysokości. Nasiona najlepiej wysiewać do doniczki jesienią. Inny sposób rozmnażania to sadzonki. Liście laurowe mogą być wykorzystane zarówno w formie świeżej jak i suszonej. Kiedy je zbierać? Obrywa się je na bieżąco. Te młode są najbardziej aromatyczne. Jak suszyć liście laurowe? Można wykorzystać do tego suszarkę do grzybów lub owoców i warzyw.

Gdzie kupić i jaka cena?

Suszone liście laurowe są powszechnie dostępne. Możemy kupić je niemal w każdym sklepie. Czasami ich jakość pozostawia jednak wiele do życzenia. Aby cieszyć się w pełni ich bogatym aromatem, dobrze wybrać sprawdzony sklep ze zdrową żywnością. Wygodnym rozwiązaniem są zakupy przez internet. Nie wychodząc z domu, otrzymamy najwyżej jakości produkty w korzystnej cenie. Opakowanie o wadze 25 g to koszt nie całych 3 zł.

Liście laurowe na wypadanie włosów

Suszone liście wawrzynu szlachetnego wykorzystasz także do wzmocnienia kondycji włosów. Płukankę możesz przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy zalać wrzącą wodą 3 łyżki liści, zaparzać po przykryciem około 30 minut. Następnie całość przecedzić i ostudzić. Taką miksturę należy rozcieńczać z wodą w stosunku 1:3. Niewykorzystaną można przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Przeciwwskazania

Liście bobkowe rzadko wywołują reakcje alergiczne. Stosowane jako przyprawa są bezpieczne dla zdrowia. Najważniejsze, aby zachować umiar. Spożyte w dużych ilościach mogą mieć działanie narkotyczne, a także znacząco obniżyć ciśnienie krwi. Nie zaleca się ich spożywania kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Przyprawa ta może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami przeciwbólowymi i nasennymi, dlatego podczas ich przyjmowania należy zachować szczególną ostrożność lub zasięgnąć opinii lekarza.

Liście laurowe w kosmetyce

Napar z liści wawrzynu szlachetnego poprawia ukrwienie skóry, tonizuje, pomaga walczyć z łupieżem i grzybicą. Dlatego też jest składnikiem wielu kosmetyków m.in. szamponów, mydeł, odżywczych balsamów i olejków. Z owoców wawrzynu pozyskuje się również olej, który służy do przygotowywania słynnego mydła z Aleppo. Charakterystyczny zapach liści laurowych sprawia, że znalazł on zastosowanie również w przemyśle perfumeryjnym. Jego nuty można odnaleźć w kompozycjach zapachowych światowych marek.

Zastosowanie w medycynie

Nie ma wystarczających badań potwierdzających lecznicze właściwości liścia laurowego, jednakże w medycynie ludowej był on stosowany jako panaceum w przypadku wielu schorzeń. Przypisywano mu działanie moczopędne, oczyszczające, odtruwające organizm z toksyn oraz wspomagające pracę wątroby. Stosowano go również zewnętrznie w postaci okładów przy bólach reumatycznych. Liście laurowe położone na piersiach miały łagodzić kaszel i działać pomocniczo podczas zapalenia oskrzeli.

Co zawierają?

Ta niepozorna przyprawa jest źródłem cennych witamin (A i C), zawiera żelazo, magnez, fosfor i potas, a także sole mineralne i spore ilości błonnika pokarmowego (ok. 29%) oraz tłuszczy. To także skarbnica flawonoidów. Zawartość olejków eterycznych w liściach laurowych wynosi od 1 do 3%.

Właściwości liści laurowych. Na co pomagają?

Zawarte w liściach laurowych enzymy pozytywnie wpływają na trawienie. Warto więc włączyć je do codziennej diety, zwłaszcza gdy doskwiera nam zgaga lub walczymy z uporczywymi wzdęciami. Napar z liści wawrzynu wspomoże również detoksykację organizmu. Prowadzone są badania nad możliwością pomocniczego wykorzystania wawrzynu w terapii osób chorych na cukrzycę oraz zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu. Te właściwości nie zostały jednak potwierdzone i wymagają dalszych badań.

 


liść laurowy

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIATurcja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


KASZA Z WARZYWAMI
PRZEPIS

KASZA Z WARZYWAMI

Składniki:

- 3 średnie cebule
- 3-4 marchewki
- 2 pietrzuszki
- 2-4 listki laurowe
- 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 4,5 szklanki wody
- ok 1/4 szkl oleju
- sól, pieprz i zioła do smaku

Wykonanie:

Cebulę pokrojona w kostkę  podsmaż w garnku z grubym dnem. Marchew i pietruszkę zetrzyj na grubej tarce i dodaj do garnka. Podsmaż razem z cebulką aż do miękkości. Dodaj kaszę, przyprawy, wodę i duś pod przykryciem około 15 minut od zagotowania na małym ogniu.
Kasza jest gotowa do podania. Możesz posypać pieprzem, delikatnie polać olejem. Całośc podaj np. z grilowanymi kawałkami cukinii.

ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW
PRZEPIS

ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Składniki:

- 2 dojrzałe pomidory
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- ugotowana pojedyncza pierś z kurczaka
- łyżka oliwy z oliwek
- kilka liści świeżej bazylii
- 2 szczypty oregano
- liść laurowy
- łyżeczka przyprawy typu ,,jarzynka''
- pół łyżeczki lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- garść pestek dyni

Wykonanie:

Warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy poddusić warzywa i rozdrobnioną pierś z kurczaka. Dodać przyprawy i dusić do miękkości. Zalać ok. 1 litrem wody, zagotować i zblendować na gładki krem. Podawać z uprażonymi pestkami dyni.

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY
PRZEPIS

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY

Składniki:

- 3-4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- 4-5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża cebula 
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- puszka zielonego groszku
- puszka krojonych pomidorów
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz

Wykonanie:

2 litry wody doprowadzamy do wrzenia. Obieramy i kroimy warzywa – ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i selera. Wrzucamy do garnka razem z soczewicą, liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie dodajemy obrany czosnek oraz łyżeczkę soli. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę podsmażamy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy do momentu, aż papryka zmięknie, po czym wsypujemy warzywa do gotującego się wywaru. Kiedy soczewica zmięknie, dodajemy groszek i pomidory. Doprawiamy do smaku słodką papryką, chili oraz majerankiem. Według uznania dodajemy soli oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli konsystencja zupy nam nie odpowiada, można dolać do niej nieco wody, aby nie była zbyt gęsta.

 

Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem
PRZEPIS

Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Składniki na ciasto:

- Około 250 g mąki pełnoziarnistej (+ mąki do podsypania);
- 150-180 ml gorącej wody;
- Szczypty soli;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Wykonanie ciasta:

Na stolnicę wysyp mąkę pełnoziarnistą doprawioną niewielką ilością soli (lub innych, wybranych ziół, np. tymianku);
Do mąki stopniowo zacznij dodawać gorącą wodę i delikatnie mieszaj ciasto przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne;
Rozsyp niewielką ilość mąki na stolnicy (w tym celu możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej typu 550), a następnie zacznij wałkować ciasto;
Z rozwałkowanego ciasta zacznij wykrawać koła przy pomocy szklanki;
Do wyciętych pierożków nałóż wybrany farsz, a następnie gotuj je we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez około 5 minut.

Składniki na farsz z kapusty i grzybów:

- Około 400-500 g kapusty kiszonej;
- 40-50 g grzybów suszonych;
- 150 g cebuli białej;
- 2-3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;
- Łyżki miodu (np. gryczanego);
- Szczypty świeżo zmielonego pieprzu;
- 2 ziarenek ziela angielskiego;
- 1 listka laurowego.

Wykonanie farszu:

Umieść suszone grzyby w średniej wielkości misce i zalej je 250 ml zimnej wody;
Miskę z grzybami przykryj suchym ręczniczkiem, a następnie odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 godzin;
Wodę z namoczonych grzybów przelej do szklanki (będzie Ci ona jeszcze potrzebna);
Posiekaj drobno odsączone grzyby;
Cebulę obierz ze skórki, a następnie posiekaj bardzo drobno;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulkę;
Do zarumienionej cebulki dodaj posiekane grzyby i smaż całość na patelni jeszcze przez 2-3 minuty;
Odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru soku, a następnie przepłucz ją zimną wodą i dokładnie odsącz;
Kiszoną kapustę posiekaj bardzo drobno i umieść ją na dnie dużego garnka;
Do kapusty dodaj: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz miód, a następnie wlej wodę pozostałą po moczeniu grzybów;
Na koniec, dodaj do kapusty podsmażoną cebulkę z grzybami;
Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej łyżki, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut.

Karkówka peklowana w winie
PRZEPIS

Karkówka peklowana w winie

Składniki:

- karkówka – 3 kg
- marchew – 3 sztuki
- pietruszka (korzeń) – 3 sztuki
- cebula – 3 sztuki
- czerwone wino wytrawne – 2 szklanki
- liść laurowy – 3 sztuki
- ziele angielskie, pieprz czarny, owoc jałowca – po 10 ziaren
- masło – 3 łyżki
- sól – 3 łyżeczki

 

Przygotowanie:

Warzywa umyć, obrać, pokroić na małe kawałki.
Zagotować wino, dodać przyprawy i pokrojone warzywa.
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry, włożyć do przygotowanej marynaty winnej, zostawić w lodówce na 4 dni.
Zapeklowaną karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym na warstwie warzyw, na wierzchu ułożyć masło, przykryć pokrywą i piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 3 godziny. W międzyczasie przewracać mięso.

Pasztet z majerankiem
PRZEPIS

Pasztet z majerankiem

Składniki:

- mięso wołowe – 0,5 kg
- wątróbka drobiowa – 0,5 kg
- kurczak cały
- golonka wieprzowa – 1 szt
- jajka – 8 szt
- marchew – 3 średniej wielkości
- korzeń pietruszki – 1 szt
- seler – 1 mały
- grzyby suszone – 3-4 sztuki
- ziele angielskie – 3 ziarna
- majeranek otarty - 1-2 łyżeczki
- liście laurowe – 3 szt
- 3 kajzerki namoczone w mleku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Przygotowanie:

Mięso umyć, pokroić na kawałki, dodać warzywa, namoczone uprzednio grzyby oraz przyprawy, zagotować. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę.
Odcedzić całość, odlać szklankę wywaru, pozostawić do ostygnięcia
Wszystko przemielić w maszynce na gładką masę
Dodać namoczone w mleku kajzerki oraz jajka, dolać wywar
Całość przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy
Piec ok 40 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dieta cukrzycowa – poznaj jej najważniejsze zalecenia

Prawidłowe odżywianie to bez wątpienia jeden z najważniejszych elementów leczenia osób chorujących na cukrzycę. Dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, dzięki którym możliwe staje się osiągnięcie nie tylko prawidłowego poziomu glukozy, ale także lipidów w surowicy krwi. Ponadto, prowadzone w odpowiedni sposób postępowanie dietetyczne oddziałuje na utrzymywanie prawidłowych wartości […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Post dr Ewy Dąbrowskiej – zasady, wady i zalety

Temat oczyszczania, który z reguły opiera się na głodówkach wciąż wzbudza wiele kontrowersji zwłaszcza w środowiskach medycznych. Z jednej strony przeciwnicy tych metod uważają je za niezwykle ryzykowne, wyniszczające i nieskuteczne na dłuższą metę. Z drugiej strony zwolennicy podkreślają niezwykły wpływ diet oczyszczających nie tylko na utratę nadmiernych kilogramów, ale również na poprawę procesów metabolicznych […]

czytaj więcej...