



Koper włoski Wartości odżywcze
Wartości odżywcze bulwy kopru włoskiego w 100 g:
Wartość energetyczna - 31 kcal
Białko ogółem - 1.24 g
Tłuszcz - 0.20 g
Węglowodany - 7.30 g (w tym cukry proste 3.93)
Błonnik - 3.1 g
Witaminy
Witamina C – 12.0 mg
Tiamina – 0.010 mg
Ryboflawina – 0.032 mg
Niacyna - 0.640 mg
Witamina B6 - 0.047 mg
Kwas foliowy - 27 µg
Witamina A – 963 IU
Witamina E – 0.58 mg
Witamina K - 62.8 µg
Minerały
Wapń – 49 mg
Żelazo - 0.73 mg
Magnez - 17 mg
Fosfor - 50 mg
Potas - 414 mg
Sód – 52 mg
Cynk - 0.20 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Koper włoski Zastosowanie
Do czego stosować?
Nasiona kopru można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Doskonale nadają się do aromatyzowania wieprzowiny oraz dań z ryb. Przyjemnym, anyżkowy smak ziaren sprawia, że z powodzeniem możemy dodać je do wypieku domowego pieczywa. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie ziaren do bigosu i różnego rodzaju kiszonek. Możesz także przygotować z nasion napar. Wystarczy rozgnieść łyżeczkę ziaren i zalać je ½ szklanki gorącej wody. Taką miksturę należy zostawić pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie herbatka jest gotowa do picia.
Koper ma szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej i włoskiej, w sosach do ryb i w połączeniu z majonezem. Przyprawia się nim pieczenie wieprzowe i kiełbaski.
W Anglii koper jest nieodłączną przyprawą dań rybnych. Dodaje się go też do pieczywa, ciast i słodyczy.
Koper włoski KCAL
Ile ma kalorii?
Nasiona kopru włoskiego zawierają około 345 kalorii w 100 gramach. Z uwagi na niewielkie ilości tej przyprawy dodawane do aromatyzowania różnego rodzaju potraw, bez obaw mogą sięgać po nią także osoby na diecie redukcyjnej. Co więcej, koper włoski pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu oraz wspomaga metabolizm, więc z pewnością zostanie doceniony przez osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Ziarno kopru włoskiego dostarcza naszemu organizmowi błonnika i węglowodanów. Nie zawiera cholesterolu i cukru.
Koper włoski Opis
Ziarna kopru włoskiego są wykorzystywane nie tylko jako przyprawa. Znalazły zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i zielarskim. Koper włoski znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości łagodzących problemy ze strony układu pokarmowego. Stanowi składnik herbatek dla niemowląt, można go także odnaleźć w różnego rodzaju mieszankach przyprawowych, ponieważ wzmacnia ich smak. Sprawdź jak wykorzystać te małe ziarenka w swojej kuchni. Poznaj właściwości kopru włoskiego.
Ziarno kopru włoskiego – co to za przyprawa?
Gdzie kupić? Jaka cena?
Jak przechowywać koper włoski?
Przeciwwskazania do spożywania kopru włoskiego
Koper włoski - wartości odżywcze
Na co pomaga koper włoski?
Ile ma kalorii?
Do czego stosować?
Ziarno kopru włoskiego – co to za przyprawa?
Fenkuł, czyli koper włoski to roślina zalicza do rodziny selerowatych. Występuje w stanie naturalnym w strefie śródziemnomorskiej, w Pakistanie, Iranie i Afganistanie. Roślina preferuje ciepłe, dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru miejsca. Obecnie jest uprawiana niemal na całym świecie, także w Polsce. Koper włoski doceniany był już w starożytność ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Grecy i Rzymianie stosowali ziarna kopru w leczeniu kolki, gladiatorzy nacierali wyciągiem z nasion swoje ciała i wierzyli w ich wzmacniającą moc. Obecnie nasiona wykorzystuje się do różnego rodzaju herbatek wspierających walkę z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Mają przyjemny, słodkawy i lekko pikantny smak, porównywany często do anyżu i lukrecji. Ziarna kopru są także wykorzystywane jako przyprawa do aromatyzowania wielu potraw, zwłaszcza mięsnych. Największy, procentowy udział w produkcji tej przyprawy mają obecnie Indie. Tam fenkuł cieszy się dużą popularnością zwłaszcza jako środek leczniczy. Nasiona kopru są także chętnie wykorzystywane w kuchni w Niemczech, Austrii, krajach azjatyckich oraz w Wielkiej Brytanii. Jak wygląda ziarno kopru włoskiego? Nasionka przypominają nieco kminek, mają zielonkawo – beżową barwę.
Gdzie kupić? Jaka cena?
Ziarno kopru włoskiego jest coraz chętniej stosowane w polskiej kuchni. Stanowi składnik wielu mieszanek zielarskich. Występuje w formie mielonej lub w postaci całych ziaren. Możemy nabyć tą przyprawę niemal w każdym supermarkecie, sklepie ze zdrową żywnością oraz w sklepie zielarskim. Dobrym pomysłem jest skorzystanie z oferty sprawdzonego sklepu internetowego. Za 100 gram tej przyprawy zapłacimy około 5 zł.
Jak przechowywać koper włoski?
Nasiona kopru włoskiego należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przyprawa w postaci całych ziaren dłużej zachowa swój aromat. Nasiona najlepiej mielić tuż przed ich zastosowaniem.
Przeciwwskazania do spożywania kopru włoskiego
Z uwagi na zawartość olejków eterycznych, nie zaleca się stosowania kopru włoskiego w ziarnach kobietom w ciąży. Napar z nasion może jednak wspomóc laktację u kobiet karmiących piersią. Należy zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu kopru podczas antybiotykoterapii stosowanej w leczeniu infekcji dróg moczowych i dolnych dróg oddechowych. Przyprawa ta może bowiem zmniejszać wchłanianie tych leków.
Koper włoski - wartości odżywcze
Ziarno kopru włoskiego jest bogate w wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. To źródło potasu, miedzi, wapnia, cynku, manganu, żelaza, selenu oraz magnezu. Zawiera także spore ilości witaminy C. Warto więc włączyć tą przyprawę do swojej diety.
Na co pomaga koper włoski?
Koper włoski pozwala łagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego tj. wzdęcia, kolki, niestrawność, zaparcia. Nasiona kopru włoskiego zawierają składniki aktywne tj. estragol, fenchon i anetol, które wykazują właściwości przeciwskurczowe i przeciwzapalne. Zawarte w koprze olejki mogą wspierać produkcję enzymów żołądkowych i przyspieszać trawienie. Dlatego też przyprawa ta może być dodawana do ciężkostrawnych dań, co pomoże zniwelować uczucie ciężkości po jedzeniu. Koper włoski wykazuje także działanie moczopędne. Herbatka z dodatkiem nasion może więc wspomóc proces usuwania toksyn z organizmu. Ziarno kopru ma także działanie wykrztuśne. W wielu przepisach medycyny niekonwencjonalnej możemy odnaleźć właśnie nasiona kopru jako składnik domowych syropów na kaszel. W tradycji Ajurwedy olejek koprowy wykorzystywany jest także do masażu. Przyjmuje się, że pozwala oczyścić umysł i sprzyja relaksacji.
Koper włoski Przeciwwskazania
Stosowania kopru włoskiego powinny unikać kobiety w ciąży, ponieważ zawiera szkodliwe dla nich olejki eteryczne. Fenkuł może wpływać na przyjmowane antybiotyki, stosowane przy infekcjach bakteryjnych dróg moczowych i dolnych dróg oddechowych, z uwagi na możliwość zmniejszenia absorpcji leku.
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Egipt |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Jagnięcina po indyjsku
Składniki:
Wykonanie:
Pomidory spaż, obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze. Mięso pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobniutko cebulę, dodaj do niej imbir i chilli. Wszystko razem rozetrzyj w miseczce lub moździerzu.
W naczyniu zwanym gok rozgrzej olej. Dorzuć cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Chwilę podsmaż i na końcu dodaj curry. Zamieszaj i podsmaż jeszcze chwilkę na mniejszym ogniu. Dodaj roztartą cebulę z przyprawami i smaż kolejną minutę. Dodaj zmiksowane pomidory i bulion wołowy. Kiedy zacznie się gotować dodaj mleczko kokosowe.
Do gotującego się sosu dodaj pokrojone mięso i zamieszaj. Całośc duś pod przykryciem ok 40 min, do czasu aż mięso będzie miękkie. Sos powinien być gęsty, ale gdyby zbyt odparował, a mięso wciąż nie było miękkie - dolej odrobinę wody i jeszcze chwilę duś pod przykryciem.
Jagnięcinę w sosie - podawaj posypaną natką kolendry lub pietruszki. Jako dodatek zaserwuj biały ryż lub chlebek pita.

Rozgrzewająca herbata imbirowa z koprem włoskim
Składniki:
- 5-centymetrowy kawałek imbiru
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego może być mielony
- 3 nasiona kardamonu
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 3 szklanki wody
- mięta i cytryna do podania
Imbir obrać łyżeczką i posiekać na podłużne paski. Nasiona kardamonu uprażyć na rozgrzanej patelni a następnie rozetrzeć w moździerzu lub ugnieść łyżeczką.
Zagotować wodę i zalać nią wszystkie składniki. Zostawić na ok. 10 minut. Dodać syrop z agawy. Całość przecedzić.
Podawać ze świeżą miętą i wyciśniętym sokiem z cytryny.
Dieta kapuściana – jakie są jej najważniejsze zasady?
Problem otyłości każdego roku przybiera na swojej sile. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, wysokoprzetworzona żywność oraz siedzący tryb życia sprawiają, że coraz więcej osób (w tym również dzieci) wykazuje nadmierną masę ciała, a tym samym zwiększone ryzyko zachorowania na zaburzenia w obrębie układu sercowo-naczyniowego, jak również na niektóre choroby nowotworowe. W związku z tym, wiele osób poszukuje […]
czytaj więcej...Dieta cukrzycowa – poznaj jej najważniejsze zalecenia
Prawidłowe odżywianie to bez wątpienia jeden z najważniejszych elementów leczenia osób chorujących na cukrzycę. Dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, dzięki którym możliwe staje się osiągnięcie nie tylko prawidłowego poziomu glukozy, ale także lipidów w surowicy krwi. Ponadto, prowadzone w odpowiedni sposób postępowanie dietetyczne oddziałuje na utrzymywanie prawidłowych wartości […]
czytaj więcej...Dieta sokowa – poznaj jej najważniejsze zasady i skutki dla zdrowia
Temat diet i odchudzania od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Wszystko to ze względu na fakt, iż z roku na rok wzrasta na świecie liczba osób zmagających się z problemem nadwagi i otyłości. Konsekwencji nadmiernej masy ciała i niezdrowego stylu życia jest wiele, począwszy od złego samopoczucia, a na chorobach nowotworowych i kardiologicznych kończąc. […]
czytaj więcej...Dieta wątrobowa – na czym polega i kiedy należy jej przestrzegać?
Odpowiednio skomponowana dieta, bogata w zestaw cennych składników odżywczych, stanowi kluczowy element terapii zaburzeń czynności wątroby (ze szczególnym uwzględnieniem niealkoholowego stłuszczenia wątroby oraz marskości wątroby). To mit, że dieta wątrobowa powinna opierać się na papkach bez dodatku przypraw. Współczesne zalecenia dotyczące żywienia w chorobach wątroby opierają się przede wszystkim o zasady zdrowego odżywiania oraz diety […]
czytaj więcej...