wege
Kasza jęczmienna 1000g, kasza jęczmienna pęczak, przepisy, kcal
Kasza jęczmienna 1000g, kasza jęczmienna pęczak, przepisy, kcal
Kasza jęczmienna 1000g, kasza jęczmienna pęczak, przepisy, kcal

Kasza jęczmienna 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY1000g

3,99 zł

RABAT - 31%

5,78 zł

-31

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Kasza jęczmienna pęczak Opis

Kasza jęczmienna pęczak, powstaje z obłuszczonego ziarna jęczmienia. Niełamane ziarna jęczmienia są cennym źródłem węglowodanów oraz dobrze przyswajalnego białka. Kasza zawiera duże ilości błonnika - najwięcej z wszystkich odmian kaszy jęczmiennej oraz krzem, magnez, wapń, żelazo, cynk i miedź i witaminy: z grupy B oraz A, E i K.

 

kasza jęczmienna


Kasza jęczmienna pęczak Wartości odżywcze

Kasza jęczmienna pęczak

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


Kasza jęczmienna pęczak przepisy / Kasza jęczmienna pęczak zastosowanie

PĘCAKI - PODKARPACKIE DANIE WIGILIJNE

PĘCAKI - PODKARPACKIE DANIE WIGILIJNE

Składniki:

- szklanka kaszy jęczmiennej pęczak
- 2,5 szklanki wody
- kilka suszonych śliwek
- kilka suszonych jabłek
- jedno świeże jabłko
- 1/3 szklanki rodzynek
- trzy goździki
- dwie łyżki miodu

Wykonanie:

1. Kaszę przepłucz na sicie. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.
2. Pod koniec gotowania do kaszy dodaj owoce i rodzynki (poczekaj aż owoce puszczą soki).
3. Dopraw goździkami i miodem.


Rybne klopsiki

Rybne klopsiki

Składniki:

- 500 g zmielonych filetów z karpia;
- 50 g suszonych śliwek (posiekane w drobną kostkę);
- 50 g suszonych moreli (posiekane w drobną kostkę);
- 50 g posiekanej, suszonej żurawiny;
- Szczypta mielonego pieprzu;
- Szczypta soli;
- 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej;
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany);
- 1 duże jajko;
- ½ pęczka świeżej kolendry;
- Łyżeczka oleju rzepakowego.

Wykonanie:

Zmielonego karpia przełóż do miski, a następnie dodaj do niego: suszone śliwki, morele, żurawinę, pieprz oraz sól;
Do powyższych składników dodaj: ostudzoną kaszę jęczmienną, czosnek, jajko oraz posiekaną kolendrę;
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj z nich małe klopsy;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i podsmaż klopsiki z obu stron tak, aby lekko się zarumieniły;
Podsmażone (jeszcze lekko surowe) klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC, a następnie piecz klopsiki przez około  5-10 minut.

 


Kasza jęczmienna pęczak Zastosowanie

Propozycja przygotowania: Kaszę przed gotowaniem należy przepłukać na sicie, aż woda będzie czysta. Zagotuj wodę z dodatkiem soli i łyżką oleju. Do gotującej się wody wsyp kaszę (1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody), zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Po ugotowaniu odstaw kaszę, aż wchłonie resztę wody.

Można wykorzystać ją na wiele sposobów nie tylko jako dodatek do porcji mięsa czy krupniku. Świetnie pasuje do gulaszu, sosów, zapiekanek oraz jako farsz. Można ją dodawać do sałatek i podawać z warzywami.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Kasza jęczmienna pęczak Opinie o produkcie: Kasza jęczmienna 1000g

K
Koraf
5.0 star rating
22/10/19
Kasza Jęczmienna
Review by Koraf on 22 Oct 2019 review stating Kasza Jęczmienna
Stosuję jako urozmaicenie diety.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również