Kasza gryczana palona cena, właściwości, zastosowanie
Kasza gryczana palona cena, właściwości, zastosowanie
Kasza gryczana palona cena, właściwości, zastosowanie
Kasza gryczana palona cena, właściwości, zastosowanie

Kasza gryczana palona 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY500g

6,99 zł

RABAT - 12%

7,90 zł

-12

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Kasza gryczana palona Opis

Kasza gryczana palona powstaje z ziaren gryki poddanych prażeniu. Jest naturalnym źródłem  fosforu, magnezu, cynku i manganu. Kasza gryczana palona charakteryzuje się brązowym kolorem. Powstaje w wyniku podwójnego prażenia gryki - przed i po łuskaniu ziaren. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu czy kolacji. Dzięki obróbce cieplnej, ten rodzaj kaszy jest bardziej gorzki i posiada specyficzny aromat, którego pozbawiona jest kasza niepalona. Zawiera dużo naturalnego błonnika, białka, potasu i witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu.

 

kasza gryczana palona


Kasza gryczana palona Wartości odżywcze

Składniki: Kasza gryczana palona

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Kasza gryczana palona KCAL

W 100 gramach suchej kaszy gryczanej palonej znajdziemy około 330 kcal, natomiast po ugotowaniu, 100 gramów kaszy ma jedynie niewiele ponad 90 kcal. Energia z kaszy gryczanej pochodzi głównie z węglowodanów, ale wśród wszystkich kasz jest najmniej kaloryczna! W dziennej porcji ugotowanej kaszy gryczanej (140 gram, jedna szklanka po ugotowaniu) znajdziemy mnóstwo białka (ok. 6,6 g) oraz błonnika (ok. 2,9 g). To jeden z najlepszych wyborów spośród produktów zbożowych, w zasadzie pseudozbożowych, dla osób będących na diecie redukcyjnej.


Kasza gryczana palona przepisy / Kasza gryczana palona zastosowanie

ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ Z JAJKAMI

ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ Z JAJKAMI

Składniki:
- 15 dag kaszy gryczanej palonej
- 30 dag pieczarek
- 1 papryka
- 2 garście liści szpinaku
- 2 cebule
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: sól, czarny pieprz, chili, kurkuma, majeranek

Wykonanie:
Kaszę ugotuj na sypko w wodzie z dodatkiem soli. Dodaj masło i dopraw pieprzem.
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w kostke. 
Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę, dodaj pieczarki, lekko posól i chwilę podsmaż. Kiedy pieczarki puszczą sok, wrzuć paprykę i smaż aż woda odparuje a warzywa będą miękkie.
Dopraw solą, pieprzem, chili, kurkumą i majerankiem.
Do kokilek nałóż do połowy kaszy, potem daj warstwę warzyw i przykryj pozostałą częścią kaszy i posyp posiekanymi liśćmi szpinaku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. - na ok. 15 min.
Potem wyjmij, zró łyżka wgłębienie i wbij w nie jajka. Oprósz pieprzem i solą. Wstaw do piekarnika jeszcze na 10 min, aby jajka się ścięły.


DOMOWA KASZANKA

DOMOWA KASZANKA

Składniki:

- 300 g mięsa mielonego
- 200 g kaszy gryczanej palonej
- 1 duża cebula lub 2 małe
- czosnek 1-2 ząbki
- 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- niepełna szklanka bulionu warzywnego
- po łyżce masła  i oleju rzepakowego
- przyprawy: sól himalajska, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, 
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania naczynia

 

Wykonanie:

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i wysyp bułka tartą. Kaszę ugotuj, na koniec dodając masło. Wymieszaj. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulkę i czosnek. Dodaj mięso wymieszane z przyprawą do mięsa mielonego. Smaż ok 5 min. Dodaj przecier, bulion i kaszę. Dopraw do smaku. Tak przygotowaną kaszę przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj aż będzie rumiana. Przed podaniem kaszankę posyp natka pietruszki.


Kasza gryczana z kurczakiem w sosie pomidorowym

Kasza gryczana z kurczakiem w sosie pomidorowym

Składniki:

- 200g kaszy gryczanej
- 150g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- olej rzepakowy
- papryka słodka i ostra
- pieprz, sól
zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czubryca zielona
- sos pomidorowy

Wykonanie:

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Mięso posiekaj w drobną kostkę.
Posiekaną w kostkę cebulę podsmaż na oleju, dodaj mięso – duś przez kilka minut.
Po pewnym czasie dodaj sos pomidorowy i kukurydzę – dopraw do smaku.


Kasza gryczana z dodatkiem orzechów piniowych

Kasza gryczana z dodatkiem orzechów piniowych

Składniki:

Wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu;
Buraka oraz ser feta pokrój w drobną kostkę i dodaj do ugotowanej kaszy gryczanej;
Do kaszy z warzywami oraz serem feta dodaj łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę rozmarynu oraz garść orzechów piniowych;
Przy pomocy dużej łyżki jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Nasza rada! Do przyrządzenia dania użyj wystudzonej kaszy gryczanej. Jeśli masz na to ochotę, zamiast oliwy z oliwek możesz użyć oleju lnianego lub rzepakowego.


Pyszny pasztet z soczewicy z dodatkiem aromatycznego kminku

Pyszny pasztet z soczewicy z dodatkiem aromatycznego kminku

Składniki:

- 25g soczewicy czerwonej;
- 3 średniej wielkości marchewki;
- 1 korzeń pietruszki;
- 1 cebula czerwona;
- 50 g suchej kaszy gryczanej;
- 1 natka pietruszki;
- 1 łyżeczka kminku w ziarnach;
- 1 łyżeczka czosnku mielonego;
- 1 łyżka oleju rzepakowego;
- Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kasze oraz soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;
Marchewkę oraz korzeń pietruszki dokładnie umyj, obierz ze skórki i ugotuj na miękko;
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni;
Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przyprawy, a następnie zmiksuj na gładką masę.

Uwaga! Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możesz dodać odrobinę mąki razowej lub płatków owsianych.

Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 160oC;
Piecz pasztet przez około 60 minut.


Kasza gryczana palona Zastosowanie

Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, a także jako składnik farszu do pierogów, bądź jako główne danie z innymi dodatkami.

Propozycja przygotowania: Zagotuj wodę z dodatkiem soli i łyżką oleju. Do gotującej się wody wrzuć kaszę (1 szklankę kaszy na 2 szklanki wody) i zamieszaj. Gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odstaw kaszę na 5 minut pod przykryciem, aby wchłonęła wodę, po czym odcedź. Kasza jest gotowa do spożycia.

Dla bezpieczeństwa informujemy, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Kasza gryczana palona Opinie o produkcie: Kasza gryczana palona 1000g

D
Dorota
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
02/06/20
bardzo dobra
Review by Dorota on2 Jun 2020 review stating bardzo dobra
Smak i jakość znacznie lepsze niż produktów dostępnych w marketach. Warto
B
Beata
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
17/10/16
polecam
Review by Beata on 17 Oct 2016 review stating polecam
Produkt bardzo dobry, czysty (bez kamyczków) cena przystępna jak najbardziej polecam
M
Marta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
06/02/16
Polecam
Review by Marta on6 Feb 2016 review stating Polecam
Dobry produkt w przystępnej cenie. Szybka dostawa.
E
Ela
5.0 star rating
16/11/16
kasza gryczana
Review by Ela on 16 Nov 2016 review stating kasza gryczana
Kupiłam pierwszy raz ale myślę, ze tak jak inne produkty z tej firmy będzie smaczna


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również