Kasza gryczana palona 1 kg - DeliFOOD
Kasza gryczana palona 1 kg - DeliFOOD
Kasza gryczana palona - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
Polska | DeliFOOD | 2025-06-13 |
Składniki: Kasza gryczana palona
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 1640 kJ/392 kcal | 20% |
Tłuszcz | 2,7 g | 4% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 0,59 g | 3% |
Węglowodany | 75 g | 29% |
W tym | ||
Cukry | 1,5 g | 2% |
Białko | 12 g | 24% |
Sól | 0,03 g | 1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Kasza gryczana palona - Zastosowanie
Kasza gryczana palona to doskonały dodatek do głównego dania obiadowego. Dobrze komponuje się z mięsem i warzywami. Nadaje się również do przyrządzania zup oraz może stanowić składnik farszów do pierogów i krokietów. Świetnie smakuje także jako element gołąbków mięsnych bądź wegetariańskich.
Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną dodać do lekko osolonej gotującej się wody. Proporcja ziaren do płynu powinna wynosić 1:2. Gotować 10-15 minut, regularnie mieszając. Po tym czasie wyłączyć ogień i pozostawić kaszę w garnku pod przykryciem na kilka minut, do wchłonięcia całej wody. W celu uzyskania większej sypkości, do wody można dodać łyżkę oleju.
Dla bezpieczeństwa informujemy, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.
Kasza gryczana palona - KCAL
Kasza gryczana jest produktem niskokalorycznym. 100 g suchej masy dostarcza wprawdzie około 340 kcal, ale taka sama masa produktu po ugotowaniu to już zaledwie 90 kcal! Dzieje się tak dlatego, że podczas gotowania ziarna wchłaniają znaczne ilości wody. W 100 g kaszy gryczanej palonej znaleźć można około 13 g białka. To również źródło około 60 g węglowodanów złożonych i aż 13 g błonnika pokarmowego.
Energia z kaszy gryczanej pochodzi głównie z węglowodanów, ale wśród wszystkich kasz jest najmniej kaloryczna! W dziennej porcji ugotowanej kaszy gryczanej (140 gram, jedna szklanka po ugotowaniu) znajdziemy mnóstwo białka (ok. 6,6 g) oraz błonnika (ok. 2,9 g). To jeden z najlepszych wyborów spośród produktów zbożowych, w zasadzie pseudozbożowych, dla osób będących na diecie redukcyjnej.
Kasza gryczana palona - Opis produktu
Wszystko co należy wiedzieć na temat wartości odżywczych i zastosowania kaszy gryczanej palonej
Kasza gryczana kojarzy nam się przede wszystkim z babcinymi obiadami lub stołówkowymi potrawami. Nierzadko nieprzyjemne wspomnienia z dzieciństwa sprawiają, że bardzo niechętnie sięgamy po ten produkt spożywczy. To ogromny błąd zważywszy na to, że dobrze przygotowana kasza gryczana jest nie tylko bardzo smaczna, ale również niezwykle bogata w całe mnóstwo niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych. Zawiera wiele witamin i soli mineralnych oraz wartościowe białka. Może zatem stanowić dobre źródło protein dla wegan i wegetarian.
Kilka słów o historii kaszy gryczanej
Kasza gryczana niepalona czy palona – na czym polega różnica?
Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?
Kasza gryczana z warzywami – idealna potrawa dla wegan i wegetarian
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące kaszy gryczanej palonej:
Co to jest kasza gryczana biała?
Jak gotować kaszę gryczaną?
Czy kasza gryczana ma gluten?
Kasza gryczana czy ziemniaki – który produkt jest zdrowszy?
Czy kasza gryczana jest odpowiednia dla cukrzyka?
Kasza gryczana palona – wartości odżywcze
Kasza gryczana, przepisy
Kasza gryczana palona – zastosowanie
Kilka słów o historii kaszy gryczanej
Większość z nas uważa grykę za krewniaczkę popularnych zbóż, takich jak pszenica i żyto. Tymczasem okazuje się, że roślina ta jest znacznie bliżej spokrewniona ze szczawiem i rabarbarem niż z naszymi rodzimymi ziarniakami. Pierwsze uprawy gryki wcale nie rozpoczęły się na tutejszych terenach. Już ponad 4000 lat temu siano ją w rejonach dzisiejszych Indii. Roślina szybko zyskała uznanie w innych azjatyckich krajach. Do Europy dotarła jednak dopiero w XIII-XIV wieku, wraz z najazdami tatarskimi. Z tego powodu w Polsce przez długi czas nazywana była hreczką, tatarką lub poganką.
Z gryki wytwarza się obecnie głównie kaszę gryczaną i mąkę gryczaną. Oba wyroby pochodzą oczywiście z ziaren tej rośliny. Kasza gryczana produkowana jest w kilku etapach. Pierwszy z nich obejmuje oczyszczanie ziaren i lekkie przygotowanie termiczne. Następnie surowiec poddaje się sortowaniu według rozmiarów i obłuskiwaniu. W celu uzyskania kaszy gryczanej palonej, przystępuje się do ostatniego etapu, czyli prażenia ziaren w wysokiej temperaturze.
Kasza gryczana niepalona czy palona – na czym polega różnica?
Kasza gryczana niepalona nie jest poddawana obróbce w wysokiej temperaturze na etapie produkcji. Z tego powodu uznawana jest za bardziej odżywczą i zdrowszą. Czy słusznie? Istnieją badania dokładnie zgłębiające ten temat. Okazuje się, że faktycznie kasza gryczana niepalona jest pod pewnymi względami bardziej wartościowa niż kasza gryczana palona. Podczas obróbki termicznej białka zawarte w ziarnach tracą częściowo swoją wartość. Następuje zmniejszenie ich wartości odżywczej i dostępności. Niemniej jednak, prawdopodobnie w wyniku pozbycia się wody i substancji rozpuszczalnych w wodzie, kasza gryczana palona może zawierać nieco więcej protein w 100 g suchej masy od nieprażonego odpowiednika. Innym parametrem, na który wpływa wysoka temperatura jest zawartość polifenoli. Związki zaliczane do tej grupy cechują się wysoką aktywnością antyoksydacyjną. Niestety właściwości te są w większości tracone podczas prażenia. Częściowym stratom mogą ulec również witaminy z grupy B. Badania wykazały natomiast, że proces palenia nie ma większego wpływu na zawartość i skład tłuszczów. Również cenne sole mineralne, takie jak magnez czy mangan, nie są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Proces prażenia nie powoduje również istotnego obniżenia właściwości funkcjonalnych błonnika pokarmowego.
Podsumowując, kasza gryczana palona pod pewnymi względami jest mniej odżywcza niż kasza gryczana niepalona. Jednak z całą pewnością nie jest to produkt bezwartościowy. Dane tabelaryczne wskazują, że nadal stanowi ona bogate źródło białka roślinnego. Ponadto zawiera duże ilości błonnika pokarmowego. Nie brakuje w niej także soli mineralnych niezbędnych dla zachowania zdrowia oraz młodego wyglądu.
Kasza gryczana palona cechuje się znacznie bardziej wyrazistym smakiem niż kasza gryczana niepalona. To właśnie ze względu na charakterystyczny aromat, często wybierana jest zamiast swojego nieprażonego odpowiednika. Cechuje się również brązowym kolorem. Ciemniejsza barwa świadczy o wyższej temperaturze prażenia.
Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?
Kasza gryczana stanowi bardzo wartościowy produkt, który powinien gościć w naszej diecie jak najczęściej. Literatura podkreśla szczególnie wysoką jak na zboża zawartość białka w ziarnach gryki. W kaszy znaleźć można nawet 13-14 g protein pochodzenia roślinnego. Warto zwrócić uwagę na fakt, że gryka posiada bardzo dobrze zbilansowany skład aminokwasowy. Jest bogata nawet w aminokwasy siarkowe, których deficyty występują w większości nasion strączkowych. Badania wykazały, że białkowe ekstrakty z gryki mogą wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu. Fakt ten może być niezwykle istotny w prewencji miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Największy udział w składzie chemicznym ziaren gryki ma skrobia, będąca głównym węglowodanem złożonym w naszej diecie. Stanowi wartościowe źródło energii, które dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, gwarantuje długotrwałą sytość. Jak wskazują liczne badania, błonnik pokarmowy pełni również istotną rolę w regulowaniu funkcjonowania układu pokarmowego. Spowalnia wchłanianie cukrów prostych w jelitach, dzięki czemu zapobiega nagłemu wzrostowi poziomu cukru we krwi. Dodatkowo stymuluje ruchy perystaltyczne jelit, zapobiega zaparciom i biegunkom oraz wpływa na regulację gospodarki lipidowej.
Kasza gryczana palona może stanowić również cenne źródło soli mineralnych. Literatura podaje, że zawiera duże ilości miedzi, manganu oraz magnezu. Składniki te wpływają m.in. na prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz układu krwionośnego. Nie brakuje w niej również znacznych ilości fosforu, cynku, selenu i żelaza.
Kasza gryczana z warzywami – idealna potrawa dla wegan i wegetarian
Kasza gryczana zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w bardzo korzystnych proporcjach. Z tego powodu może stanowić świetne źródło tego składnika odżywczego w diecie bezmięsnej. Warto łączyć ją z roślinami strączkowymi, w celu uzupełnienia niedoborów aminokwasów siarkowych występujących między innymi w ciecierzycy i fasoli. Dodatek świeżych warzyw do kaszy gryczanej sprawi, że stanie się ona źródłem niemal wszystkich niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Tak zbilansowany posiłek powinien gościć w jadłospisie wegan i wegetarian możliwie jak najczęściej.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące kaszy gryczanej palonej
Pytanie 1: Co to jest kasza gryczana biała?
Kasza gryczana biała to nic innego jak kasza gryczana niepalona. Jej nazwa pochodzi od charakterystycznej kremowej barwy ziaren. Kasza palona cechuje się brązowym zabarwieniem będącym wynikiem obróbki termicznej.
Pytanie 2: Jak gotować kaszę gryczaną?
Kaszę gryczaną należy gotować w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2. Ilość płynu nie powinna być zbyt duża, aby uniknąć strat witamin i soli mineralnych. Z tych właśnie powodów warto również unikać produktów w plastikowych woreczkach.
Pytanie 3: Czy kasza gryczana ma gluten?
Gryka jest zbożem bezglutenowym. Oznacza to, że kasza gryczana może być spożywana przez osoby chore na celiakię. Przed spożyciem należy jednak dokładnie zapoznać się z informacjami zawartymi na opakowaniu, by upewnić się, że wyrób nie miał kontaktu z glutenem na linii produkcyjnej.
Pytanie 4: Kasza gryczana czy ziemniaki – który produkt jest zdrowszy?
Zarówno kasza gryczana, jak i ziemniaki stanowią źródło węglowodanów złożonych. Warzywa mogą dostarczyć również znacznych ilości witaminy C oraz potasu. Jednak uwzględniając wszystkie aspekty, kasza gryczana stanowi źródło większej ilości składników odżywczych. Nie oznacza to jednak, że całkowicie powinniśmy zastąpić nią ziemniaki. Kluczem do zdrowej diety nie są bowiem określone produkty spożywcze, ale duża różnorodność.
Pytanie 5: Czy kasza gryczana jest odpowiednia dla cukrzyka?
Kasza gryczana zawiera mało cukrów prostych oraz dużo błonnika pokarmowego. Jest to zatem produkt bardzo wskazany w diecie osób chorych na cukrzycę. Jej dodatek do posiłków może spowolnić wchłanianie cukrów prostych w jelitach i zapobiec nagłemu skokowi poziomu glukozy we krwi.
Bibliografia
- https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/kasza-gryczana-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-kasza-gryczana,23541.html [dostęp: 05.10.2020r.].
- Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska. Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki. Postępy Fitoterapii 1/2014, s. 28-31.
- https://vitalia.pl/artykul8643_Kasza-gryczana-palona-czy-niepalona-ktora-jest-zdrowsza.html [dostęp: 05.10.2020r.].
- https://bonavita.pl/kasza-gryczana-niepalona-czy-prazona-wlasciwosci-kaszy-gryczanej-i-przepisy [dostęp: 05.10.2020r.].
- Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska. Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 410-413.
- Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Łukasz Graczykowski. Wpływ zabiegów technologicznych stosowanych podczas produkcji kaszy gryczanej na właściwości funkcjonalne błonnika pokarmowego. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 3, Str. 319 – 32.
- Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Agnieszka Drożdżyńska, Katarzyna Czaczyk. Wpływ procesu otrzymywania kaszy gryczanej prażonej na zawartość wybranych składników odżywczych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 5 (60), 63 – 70.
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza_gryczana [dostęp: 05.10.2020r.].
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.