




Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Kardamon mielony Zastosowanie
Do czego wykorzystać kardamon mielony?
Kardamon mielony to przyprawa dodawana do słodkich wypieków tj. keksy, pierniki. Wykorzystuje się go także do aromatyzowania alkoholi np. grzanego wina, nalewki i likieru. Świetnie komponuje się z potrawami mięsnymi oraz z ryżem. Stosowany jest także do marynowania warzyw oraz do deserów (ryżu na mleku, budyniu, lodów). Doskonale komponuje się z gruszkami, pomarańczami i jabłkami. Jest także składnikiem przypraw garam masala i curry. Zastosowanie kardamonu mielonego do kawy podkreśli jej smak i wzmocni pobudzające działanie. Kiedy dodać kardamon? Najlepiej zmieszać kawę mieloną ze szczyptą tej przyprawy, a następnie zaparzać taką mieszankę w kawiarce lub bezpośrednio zalać wrzątkiem. Tak przygotowany napar doskonale smakuje z dodatkiem mleka. Z powodzeniem możesz dodać także kardamon do herbaty. Dzięki temu uzyskasz aromatyczny napój, który umili każdy jesienno-zimowy wieczór.
Kardamon mielony Film
Kardamon mielony KCAL
Czy kardamon odchudza?
W 100 gramach kardamonu znajduje się około 229 kalorii. Nie jest to dużo, biorąc pod uwagę fakt, że zazwyczaj stosuje się niewielkie ilości tej przyprawy. Ile można zjeść dziennie? Łyżeczka mielonego kardamonu w zupełności wystarczy by zaromatyzować kawę, herbatę, a nawet całą potrawę. Kardamon może przyczynić się do zwiększenia metabolizmu, pozytywnie wpływa na procesy trawienne, wspiera pracę wątroby. Dlatego też osoby odchudzające się mogą z czystym sumieniem stosować tą przyprawę.
Kardamon mielony Opis
Kardamon nazywany jest królową przypraw. Zaraz po szafranie jest jedną z najdroższych przypraw świata. Charakteryzuje się intensywnym korzennym smakiem i łagodnym aromatem. Wzmacnia smak oraz właściwości pobudzające kawy i herbaty. Kardamon stosowany jest także w piekarnictwie oraz do produkcji marynat do mięs i jako dodatek do kiszonek. Starożytni Egipcjanie żuli kardamon, aby wybielić zęby i odświeżyć oddech. Wykorzystywali go także do produkcji perfum. Poznaj właściwości i współczesne zastosowanie kardamonu.
Kardamon – co to za przyprawa?
Gdzie kupić? Jaka cena?
Przeciwwskazania
Wartości odżywcze kardamonu
Jak działa kardamon mielony?
Czy kardamon odchudza?
Do czego wykorzystać kardamon mielony?
Kardamon – co to za przyprawa?
Kardamon to gatunek byliny, który należy do rodziny imbirowatych. Spokrewniony jest więc z imbirem i kurkumą. Jest uprawiany od 5000 lat i przyjmuje się, że zaraz po pieprzu to jedna z najstarszych przypraw świata. Gdzie rośnie? W stanie naturalnym porasta tereny Półwyspu Indyjskiego, występuje także na Cejlonie, w Chinach i Indonezji. Światowa produkcja tej przyprawy należy obecnie do Gwatemali. Jak wygląda ta roślina? Osiąga od 2 do 4 metrów wysokości, jej liście mogą mieć nawet 70 cm długości. Kwiatostany przybierają kształt długiego grona. Natomiast owoce to torebki złożone z trzech komór, w których znajdują się drobne, brunatne nasionka. To właśnie one wykorzystywane są jako przyprawa. Zawierają ok. 9% olejku kardamonowego, który jest odpowiedzialny za charakterystyczny smak i zapach. Zbiory prowadzone są od października do grudnia. Strąki kardamonu z niedojrzałymi jeszcze nasionami poddawane są powolnemu suszeniu. Jak smakuje kardamon? Nuty korzenne, kamforowe, cytrynowe, lekko palące sprawiają, że nie da się pomylić tej przyprawy z żadną inną.
Gdzie kupić? Jaka cena?
Kardamon dostępny jest w strąkach, w postaci całych nasion oraz w wersji mielonej. Ta druga jest zdecydowanie bardziej wygodna w stosowaniu. Jednak całe nasiona dłużej zachowują swój aromat. Musimy pamiętać o tym, aby nie spożywać ich twardej skórki. Królowa przypraw dostępna jest obecnie w każdym supermarkecie. Aby cieszyć się najwyższą jakością kardamonu, warto wybrać sprawdzony sklep oferujący zdrową żywność. Za opakowanie 30-gramowe kardamonu mielonego zapłacimy mniej niż 5 zł. Najdroższy jest kardamon w strąkach (kilogram przyprawy w takiej formie to wydatek rzędu od 50 do nawet 300 zł).
Przeciwwskazania
Alergia na kardamon występuje niezwykle rzadko. Zawsze jednak należy obserwować reakcje organizmu po jego spożyciu. Do niepokojących objawów należą: pokrzywka, obrzęk błon śluzowych i gardła, duszności. Z uwagi na brak wystarczających badań odpowiadających na pytanie, czy można jeść kardamon w ciąży, kobiety w tym czasie powinny zachować szczególną ostrożność. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe i antydepresyjne powinny skonsultować z lekarzem chęć stosowania tej przyprawy.
Wartości odżywcze kardamonu
Jedna łyżeczka mielonego kardamonu dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Zawiera wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Jest źródłem witaminy C i witaminy B6. Przyprawa ta jest bogata w błonnik i węglowodany. Zawartość tłuszczu jest znikoma (w 2 gramach mielonego kardamonu znajduje się około 0,13 gram tłuszczu).
Jak działa kardamon mielony?
Kardamon wykazuje pozytywny wpływ na procesy trawienne. Może przyczynić się do złagodzenia nudności i wymiotów, pomoże w eliminacji wzdęć i objawach niestrawności. Często stosowany jest także jako płukanka do ust w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła oraz przy chrypce. Pozwoli także pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust. Ma właściwości rozgrzewające, a zawarte w nim olejki eteryczne pomogą udrożnić zatkany nos. Sprawdzi się więc w stanach infekcji i przeziębienia jako dodatek do herbaty. Kardamon jest również zaliczany do grupy naturalnych afrodyzjaków. Olejek kardamonowy wykorzystywany jest także w przemyśle kosmetycznym z uwagi na działanie odprężające.
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Gwatemala |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Kasza jaglana z musem
Składniki:
- Kasza jaglana
- mleko – pól na pól zmieszane z wodą
- imbir
- sól himalajska
- pestki moreli gorzkie
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- imbir
- mus malinowy
- rodzynki
- żurawina
- masło
Wykonanie:
Zetrzyj na tarce pestki moreli, po czym wrzuć je na wrzącą wodę. Dodaj mleko, masło, suszone owoce i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, według uznania. Dopraw 2 szczyptami soli i gotuj na małym ogniu przez 20 minut [pod przykryciem].

CIASTECZKA OWSIANE
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 250 g płatków owsianych górskich
- 240 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka sody
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 60g posiekanych orzechów brazylijskich
- 100 g ziarna słonecznika
Wykonanie:
Wymieszać osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodawać porcjami suche i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20 min do zarumienienia.

Marchewkowe Smoothie
Składniki:
- 2 niewielkie marchewki
- 1 zmrożony banan
- 2-3 daktyle suszone
- 4-6 orzechów włoskich
- 1 szklanka mleka
- przyprawy zmielone: cynamon, imbir, kardamon
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzuć do miksera i miksuj na najwyższych obrotach.
Smacznego.

Pyszny deser z dodatkiem brązowego ryżu
Składniki:
- Około 60g brązowego ryżu;
- 2 łyżeczki serka mascarpone;
- 2 garści borówek amerykańskich;
- 2 kostki gorzkiej czekolady;
- Szczypta kardamonu;
- 1 łyżeczka cukru kokosowego;
- Szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
Ugotuj ryż w wodzie z dodatkiem cynamonu oraz kardamonu;
Ugotowany ryż wymieszaj z 1 łyżeczką cukru kokosowego oraz serkiem mascarpone;
Masę ryżową delikatnie wymieszaj z borówkami;
Przygotowany deser przełóż do 2 niewielkich pucharków;
Pokrój (lub zetrzyj) czekoladę i posyp nią przygotowany deser.

Rozgrzewający napój z dodatkiem aromatycznego cynamonu
Składniki:
- 200ml gorącej wody (około 60oC);
- 1 łyżeczka miodu lipowego;
- 0,5 cm startego korzenia imbiru;
- 3 plastry cytryny;
- Szczypta cynamonu;
- Szczypta kardamonu.
Sposób przygotowania:
Na dnie kubka ułóż łyżkę miodu lipowego oraz tarty imbir;
Na miodzie ułóż pokrojone cienko plastry cytryny, a następnie dodaj przyprawy;
Zalej całość gorącą wodą, delikatnie wymieszaj i gotowe.

Przepis na doskonałą kawę z dodatkiem kardamonu
Jeśli chcesz cieszyć się smakiem doskonałej kawy o korzennym aromacie, wbrew pozorom nie musisz udawać się do wykwintnej kawiarni. Przygotowanie takiego napoju jest niezwykle proste. W tym celu potrzebujesz:
- 150ml chłodnego mleka migdałowego;
- 100ml mocnego naparu z ulubionej kawy;
- 1 łyżeczki syropu dyniowego;
- 1 łyżeczki miodu;
- Szczypty kardamonu;
- 1 łyżeczki świeżo startego imbiru;
- Szczypty cynamonu.
Imbir, miód oraz syrop dyniowy wymieszaj ze sobą, a następnie przelej na dno wysokiej szklanki, w której masz zamiar podać kawę. Przy pomocy spieniaczki spień mleko i wlej je do szklanki. Napar z kawy przelej do małego dzbanka z dziubkiem, a następnie powoli (po ściance) dodawaj do mleka. Gotową kawę posyp kardamonem oraz cynamonem. Przed spożyciem wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i gotowe.