info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Jarzynka 100g - VIVIO

Jarzynka zastosowanie, przepisy, cena, opinie

Jarzynka 100g - VIVIO

2,79 zł
Cena za 1KG / 1L: 27,90 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

Jarzynka - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

Składniki: Sól, warzywa suszone grys 12% (marchew, pasternak, cebula, por), kaszka kukurydziana drobna, cukier, pietruszka suszona liść, lubczyk suszony liść, kurkuma mielona, barwnik: kurkumina


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Jarzynka - Zastosowanie

Jarzynka marki VIVIO to produkt, który powstał z połączenia suszonych warzyw oraz aromatycznych ziół. Niniejsza przyprawa jest w stanie wzbogacić smak przygotowywanych przez nas potraw. Dlatego też, możemy wykorzystać ją w pełnej zdrowia kuchni na wiele różnych sposobów.

  • Po pierwsze: jarzynkę marki VIVIO warto dodawać do zup oraz sosów sporządzanych na bazie świeżych warzyw;
  • Po drugie: przyprawa ta idealnie wzbogaci smak pasztetów oraz past kanapkowych przygotowywanych z nasion roślin strączkowych lub pieczonych warzyw;
  • Po trzecie: bez przeszkód możemy użyć jarzynki podczas przygotowywania sosów sałatkowych. Wystarczy dodać do niej odrobinę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
  • Po czwarte: jarzynka świetnie sprawdzi się podczas pieczenia ryb oraz przyrządzania zapiekanek makaronowych.

Jarzynka - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych jarzynki marki VIVIO

Jarzynka to bez wątpienia jedna z najczęściej stosowanych przypraw w naszej kuchni. Trudno jest nam wyobrazić sobie bez niej smak zup oraz ulubionych sosów. Niestety, większości jarzynek dostępnych w sklepach spożywczych obfituje w nadmierne ilości soli, sztuczne barwniki i konserwanty. Dlatego też, w trosce o zdrowie naszych klientów postanowiliśmy przygotować unikalną jarzynkę marki VIVIO. Produkt ten wyróżnia się pełnym smakiem i aromatem, który idealnie podkreśla charakter przygotowywanych przez nas przypraw. Co najważniejsze, w naszej mieszance znajdują się wyłącznie najwyższej jakości składniki naturalnego pochodzenia. Dzięki temu, jarzynka marki VIVIO bez przeszkód może stanowić element zrównoważonej diety i aktywnego stylu życia. A co jeszcze warto wiedzieć na jej temat? I jak wykorzystać jarzynkę w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić jarzynkę;

Czy jarzynka marki VIVIO zawiera w swoim składzie sztuczne barwniki;

Czy jarzynka jest bezpieczna dla osób zmagających się z problemem celiakii;

Do czego można dodawać jarzynkę;

Jak w prawidłowy sposób przechowywać jarzynkę marki VIVIO.

  • Zastosowanie jarzynki w codziennej kuchni.

Jarzynka – skład i najcenniejsze wartości odżywcze

Jarzynka marki VIVIO to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnych smaków. To co wyróżnia ją spośród innych produktów dostępnych na rynku, to przede wszystkim prosty skład. W naszej jarzynce nie znajdziesz zbędnych konserwantów oraz sztucznych barwników, a jej unikalny kolor został osiągnięty za sprawą kurkumy, przyprawy zaliczanej do grupy produktów „super foods”. A z jakich składników została stworzona jarzynka marki VIVIO?

Po pierwsze: PASTERNAK – warzywo, które stosunkowo rzadko gości w naszej kuchni. Niemniej jednak, z roku na rok zyskuje ono coraz większą popularność i łatwiej jest je spotkać w sklepach spożywczych. Co ciekawe, pasternak gościł na stołach Polaków na długo przed rozpowszechnieniem ziemniaków. To właśnie on stanowił cenne źródło węglowodanów, a przy tym wartościowych witamin (w tym witaminy C) i minerałów. Pasternak jest rośliną zaliczaną do rodziny selerowatych. Składa się on z korzenia o kremowej barwie, który jest łudząco podobny do popularnej pietruszki. Podobnie, jak pietruszka, tak i pasternak doskonale podkreślają smak przygotowywanych przez nas zup. Dlatego też, niniejsze warzywo stanowi jeden z głównych składników jarzynki marki VIVIO.

Po drugie: MARCHEW – jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Nic w tym dziwnego, albowiem marchewka jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim niezwykle zdrowa. Bez przeszkód możemy spożywać ją w formie surowej, jak i gotowanej. Warzywo to stanowi także idealną podstawę do przygotowywania pełnych witamin soków. Ponadto, marchew jest niezbędnym składnikiem niemalże wszystkich zup oraz zapiekanek warzywnych. To właśnie ona nadaje jarzynce marki VIVIO delikatnej słodyczy, która wspaniale podkreśla aromat przyrządzanych przez nas potraw. W tym miejscu warto zaznaczyć, że pomarańczowa marchewka jest świetnym źródłem b-karotenu, jak również minerałów, które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu.

Po trzecie: KUKURYDZA – to roślina, która chyba najbardziej kojarzy nam się z latem. To właśnie w tym okresie najczęściej gości na naszych stołach. Kukurydza jest zarówno słodka, jak i przyjemnie chrupiąca. Co ciekawe, jej suszona forma idealnie podkreśla smak zup oraz sosów sporządzanych na bazie świeżych warzyw. Dodając kukurydzę do naszej jarzynki, mieliśmy na uwadze nie tylko jej unikalny smak, ale także zawartość cennych dla zdrowia składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Kukurydza jest świetnym źródłem skrobi. Dodatkowo, skrywa ona w sobie spore ilości potasu, magnezu oraz fosforu. Znajdziemy w niej także cenną dla zdrowia witaminę A oraz niewielkie ilości witaminy E.

Po czwarte: CEBULA – to częsty, choć niedoceniany składnik w naszej kuchni. Charakteryzuje się ona ostrym aromatem, który świetnie łączy się ze smakiem mięs oraz warzyw. Warto jednak wiedzieć, że cebula jest nie tylko niezbędnym składnikiem jarzynki, ale także znajduje szerokie zastosowanie w dziedzinie ziołolecznictwa i medycyny naturalnej. Dzięki swoim licznym właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym, cebula uznawana jest za naturalny antybiotyk. Niniejsze warzywo skrywa w sobie wartościową kwercetynę, duże ilości witaminy C oraz kwasu foliowego. Ponadto, znajdziemy w niej niezbędne minerały, takie jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, selen, a nawet jod.

Po piąte: POR – często stosowany jest jako zamiennik cebuli lub czosnku. Odznacza się on intensywnym, ostrym aromatem, który podobnie jak cebula, niejednokrotnie potrafi doprowadzić nas do łez. Warto jednak wiedzieć, że por jest nie tylko niezwykle smaczny. Posiada on liczne właściwości zdrowotne, które wykorzystywane były w dziedzinie polskiego ziołolecznictwa już w czasach średniowiecza. Por jest świetnym źródłem witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy C. Dodatkowo, możemy znaleźć w nim wapń, potas, żelazo, fosfor oraz sód. Niemniej jednak, to co w porze najcenniejsze, to olejki eteryczne, które wykazują wysoce pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz codzienne samopoczucie. W związku z tym, nie mogło zabraknąć niniejszego warzywa w jarzynce marki VIVIO.

Po szóste: LUBCZYK – jest byliną należącą do rodziny selerowatych. Niniejsze zioło pochodzi z regionu Południowo-Wschodniej Azji. Niemniej jednak, współcześnie uprawiane jest na terenie niemalże całego świata (w tym również w Polsce). Lubczyk jest niezastąpionym składnikiem rosołu. Warto także wiedzieć, iż to właśnie z tej rośliny powstaje pełne smaku maggi. Lubczyk to jednak coś znacznie więcej niż dodatek do codziennej kuchni. Podobnie, jak inne warzywa zawarte w jarzynce marki VIVIO, skrywa on w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują witaminy z grupy B oraz witamina C. Ponadto, lubczyk zawiera w sobie niezastąpione fitosterole, które są niezwykle cenne dla naszego zdrowia.

Po siódme: PIETRUSZKA – której korzeń oraz natka stanowią prawdziwą skarbnicę niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych. Natka pietruszki znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Świetnie sprawdza się ona w połączeniu z mięsem oraz podczas przygotowywania sosów warzywnych. Dodatkowo, dzięki swojej intensywnej, zielonej barwie oraz za sprawą swojego unikalnego zapachu, stanowi ona prawdziwą ozdobę naszej kuchni. Warto także wiedzieć, że pietruszka zawarta w jarzynce marki VIVIO zawiera w sobie spore ilości witamin i minerałów. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje witamina C oraz żelazo.

Po ósme: KURKUMA – wzbudzająca ogromne zainteresowanie zarówno w świecie kulinarnym, jak i medycznym. Okazuje się bowiem, że przyprawa ta jest źródłem kurkuminy wykazującej szereg właściwości prozdrowotnych. Kurkuma to także naturalny barwnik spożywczy. To właśnie dzięki niej udało nam się osiągnąć wyjątkowy kolor jarzynki marki VIVIO.

Nasza mieszanka przypraw świetnie sprawdza się w domowej i pełnej zdrowia kuchni. Oprócz wymienionych wyżej składników, znajdziesz w niej także niewielkie ilości soli oraz cukru.

Poznaj właściwości zdrowotne przypraw zawartych w jarzynce marki VIVIO

Dzięki zawartości naturalnych składników, wprowadzenie odpowiednich ilości jarzynki marki VIVIO do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wykazywać pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. W tym miejscu szczególną uwagę warto zwrócić na minerały, które skrywają się w poszczególnych składnikach jarzynki. Zarówno potas, jak i magnez wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego układu krążenia. Potas przyczynia się między innymi do utrzymywania prawidłowego ciśnienia krwi, natomiast magnez wspomaga czynność mięśnia sercowego. Korzystny wpływ na układ krwionośny wywierają również fitosterole dostępne zarówno w liściach lubczyku, jak i w pietruszce. To właśnie te substancje wspomagają usuwanie nadmiaru złego cholesterolu z naczyń krwionośnych, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości.

Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia są także przeciwutleniacze zawarte w jarzynce marki VIVIO, a wśród nich kurkumina. Badania naukowe dowodzą, iż dostarczanie do organizmu odpowiednich ilości substancji o działaniu przeciwutleniającym, w połączeniu ze zdrowym stylem życia, może przyczynić się nie tylko do opóźnienia procesów starzenia się skóry, ale przede wszystkim do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Przeciwutleniacze (w tym kurkumina) zawarte w składzie naszej jarzynki zwalczają szkodliwy wpływ wolnych rodników, a tym samym ograniczają zjawisko stresu oksydacyjnego.

Marchew, jak również pasternak oraz kukurydza są także świetnym źródłem witaminy A. To właśnie ona odpowiada za zdrowie naszych oczu, a ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia ślepoty zmierzchowej (kurzej ślepoty) w przyszłości. Co ciekawe, również cebula oraz por są w stanie wywrzeć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zawartym w nim substancjom, możliwe staje się wzmocnienie naszej odporności, a nawet przyspieszenie procesu leczenia objawów przeziębienia lub grypy.

Jarzynka marki VIVIO to wysokiej jakości produkt, który stworzony został z naturalnych składników. Warto jednak pamiętać, że moc witamin i minerałów w niej zawartych będziemy w stanie odczuć tylko wtedy, gdy wprowadzimy ją do zrównoważonej diety (pełnej świeżych warzyw, produktów pełnoziarnistych i owoców) oraz aktywnego stylu życia.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania jarzynki

Stosowanie odpowiednich ilości jarzynki w większości przypadków jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane ze spożywaniem niniejszego produktu. Po pierwsze: ze względu na zawartość soli, produkt ten nie jest wskazany w diecie osób zmagających się z problemem nadciśnienia tętniczego. Po drugie: ze względu na zawartości cebuli, jarzynka nie jest zalecana w jadłospisie pacjentów, którzy zmagają się z zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego, w tym z zespołem jelita wrażliwego lub zapaleniem błony śluzowej żołądka. Warto także wiedzieć, że ze względu na zawartość cukru, produkt ten jedynie w niewielkich ilościach może wprowadzany być do diety pacjentów zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Ponadto, poszczególne składniki jarzynki marki VIVIO mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby stopniowo wprowadzać niniejszą mieszankę przypraw do swojego jadłospisu. Natomiast, w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po jej spożyciu, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie alergologa lub lekarza pierwszego kontaktu.

UWAGA NA ALERGENY: W jarzynce marki VIVIO mogą znajdować się śladowe ilości: glutenu, skorupiaków, jaj, orzeszków ziemnych, ryb, nasion soi, mleka, laktozy, orzechów, selera, gorczycy, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków i produktów pochodnych.

Jarzynka – cena

Jarzynka dostępna jest w opakowaniach o pojemności 100 gramów, 300 gramów oraz 1000 gramów.

  • Za opakowanie o zawartości 100 gramów zapłacimy około 2,50 – 5,00 złotych;
  • Za opakowanie jarzynki o zawartości 300 gramów zapłacimy około 4,50 – 8,00 złotych;
  • Za opakowanie o zawartości 1000 gramów zapłacimy natomiast około 12,00 – 20,00 złotych.

Warto przy tym pamiętać, że cena jarzynki może istotnie różnić się w zależności od wybranego dystrybutora, jak również producenta. Dodatkowo, podczas dokonywania zakupu należy zwrócić szczególną uwagę na skład jarzynki. Niniejszy produkt jest bezpieczny dla naszego zdrowia wtedy, gdy nie zawiera w swoim składzie konserwantów oraz sztucznych barwników.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące jarzynki marki VIVIO

Pytanie 1: Gdzie kupić jarzynkę? Produkt ten jest dostępny w niektórych marketach spożywczych oraz w delikatesach. Ponadto, warto poszukać go w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością oraz w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. Kupując produkt w takim miejscu zyskamy pewność, że jest on bezpieczny dla naszego zdrowia. Dodatkowo, w sklepie internetowym często możemy nabyć produkt w atrakcyjnej ofercie cenowej.

Pytanie 2: Czy jarzynka marki VIVIO zawiera w swoim składzie sztuczne barwniki? Jarzynka marki VIVIO wyróżnia się spośród innych produktów dostępnych na rynku. Zawiera ona w swoim składzie wyłącznie składniki naturalnego pochodzenia. Dlatego też, nie znajdziemy w niej sztucznych barwników, które mogą wykazywać szkodliwy wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Unikalny kolor naszej jarzynki został osiągnięty za sprawą kurkumy.

Pytanie 3: Czy jarzynka jest bezpieczna dla osób zmagających się z problemem celiakii? Poszczególne składniki jarzynki nie zawierają w swoim składzie glutenu. Niemniej jednak, warto wiedzieć, że niniejszy produkt produkowany jest na terenie zakładu, w którym gluten jest przetwarzany. W związku z tym, mogą znajdować się w nim śladowe ilości glutenu. Dlatego też, jarzynka marki VIVIO nie jest wskazana dla osób zmagających się z objawami choroby trzewnej (celiakii) lub nietolerancji glutenu.

Pytanie 4: Do czego można dodawać jarzynkę? Produkt ten możemy dodawać zarówno do zup, sosów, jak i zapiekanek warzywnych. Posiada on wyrazisty smak i przyjemny aromat.

Pytanie 5: Jak w prawidłowy sposób przechowywać jarzynkę marki VIVIO? Produkt ten najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Zamykając jarzynkę w pojemniku lub słoiku ze szczelnie zakręcaną pokrywką, zyskamy pewność, iż na długo zachowa ona swoje cenne właściwości smakowe, a także wartości odżywcze.

 

 

jarzynka

 

Podsumowanie

Jarzynka marki VIVIO to produkt, który może stanowić dodatek to pełnej zdrowia diety. Zawarte w niej suszone warzywa oraz liście lubczyku wzbogacają aromat przyrządzanych przez nas dań. Decydując się na zakup jarzynki VIVIO zyskujemy również pewność, że jest ona wolna od zbędnych konserwantów oraz sztucznych barwników. Dzięki temu, jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia.

Bibliografia

  1. Ahmad, ; Cawood, ; Iqbal, ; Ariño, ; Batool, ; Tariq, ; Azam, ; Akhtar, (2019). Phytochemicals in Daucus carota and Their Health Benefits—Review Article. Foods, 8(9), 424;
  2. Bokszczanin, K. Ł., & Przybyła, A. A. (2012). Molecular aspects of allergy to plant products . Part I . Class I and II allergens Molekularne aspekty alergii na produkty pochodzenia roślinnego . Część I . Alergeny klasy I i II oraz mechanizm reaktywności krzyżowej przeciwciał IgE. February 2012;
  3. Bylaite E., Roozen J. P., Legger A., Venskutonis R. P., Posthumus M. A. Dynamic headspace - gas chromatography - olfactometry analysis of diffrent anatomical parts of lovage (Levisticum officinale Koch.) at eight growing stages. J. Agric. Food Chem. 2000;
  4. Flores-Calderón, A. M. D., Luna, H., Escalona-Buendía, H. B., & Verde-Calvo, J. R. (2017). Chemical characterization and antioxidant capacity in blue corn (Zea mays L.) malt beers. Journal of the Institute of Brewing, 123(4), 506–518;
  5. Jahanbakhshi, A., Abbaspour-Gilandeh, Y., & Gundoshmian, T. M. (2018). Determination of physical and mechanical properties of carrot in order to reduce waste during harvesting and post-harvesting. Food Science & Nutrition.doi:10.1002/fsn3.760;
  6. Jarosz M.: Normy Żywienia dla Populacji polskiej. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa, 2017;
  7. Najda A., Wolski T., Ludwiczuk A,. Chromatographic analysis of essential oils occurring in roots and fruits of lovage (Levisticum officinale Koch.). 8th International Symposium on Separation Sciences. Advance in Separation Sciences on the day before the 100 years anniversary of chromatography discover. 8-12 September, Toruń, Poland, 2002;
  8. Nikolić, N. C., Lazić, M. M., Karabegović, I. T., Stojanović, G. S., & Todorović, Z. B. (2014). A characterization of content, composition and scavenging capacity of phenolic compounds in parsnip roots of various weight. Natural product communications, 9(6), 811–814;
  9. Polak R. i wsp. Analiza kinetyki sublimacyjnego suszenia liści lubczyku ogrodowego (Levisticum Officnale Koch.) Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2017;
  10. Rostamian, M., Milani, J. M., & Maleki, G. (n.d.). Physical Properties of Gluten-Free Bread Made of Corn and Chickpea Flour. International Journal of Food Engineering, 10(3), 467–472;
  11. Świetlikowska K., Kazimierczak R., Wasiak-Zys G.: Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2008;
  12. Yaoming Li, Jing Wang, Yinchuan Liu, Xiang Luo, Weiqiang Lei, Lilan Xie. Przeciwwirusowe i wirusobójcze działanie kurkuminy na wirus zakaźnego zapalenia żołądka i jelit in vitro . Journal of General Virology , 2020;
  13. Zielonka, R., Jaroslawski, L., Slominska, L., Radke, J., 2012. Wpływ fizycznej i amylolitycznej modyfikacji ziarna kukurydzy i produktów przemiału na zawartość wybranych składników. Acta Agrophysica, 19(1), s. 215-225.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów