BIO Tofu naturalne 300g - Solida Food

PRODUCENTSolida Food
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

9,24 zł

RABAT - 10%

10,27 zł

-10

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

  • tofu z soi ekologicznej
  • objęte certyfikatem PL-EKO-07
  • źródło cennego białka i aminokwasów
  • sprawdzi się jako składnik obiadów, sałatek czy deserów

 

Tofu to pochodzący z Chin rodzaj sprasowanego twarogu otrzymywanego z mleka sojowego. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka i w związku z tym stanowi ważny składnik diety wegańskiej i wegetariańskiej. W jego składzie znajdziemy także spore ilości fosforu i wapnia a także fitoestrogeny - związki o działaniu zbliżonym do żeńskich hormonów płciowych, którym przypisuje się działanie łagodzące objawy menopauzy a także obniżające ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu we krwi.


Wartości odżywcze

nasiona soi ekologicznej, woda

 

 


przepisy /zastosowanie

GRILLOWANE WEGE SZASZŁYKI Z TOFU

GRILLOWANE WEGE SZASZŁYKI Z TOFU

Składniki:

- 5 długich wykałaczek;
- 1 kostkę tofu (np. wędzonego);
- Około 10-12 pomidorków koktajlowych;
- 2 duże cebule czerwone;
- 2 papryki żółte;
-1 dużą cukinię;
- Oliwę z oliwek;
- Przyprawa do grilla Vivio

Sposób przygotowania: 

Tofu, cukinię oraz paprykę pokrój w dużą kostkę. Cebulę pokrój w szerokie pióra i nadziej ją na wykałaczkę, naprzemiennie z pomidorkami koktajlowymi i pozostałymi składnikami. Następnie, przypraw całość przyprawą do grilla Vivio, skrop oliwą z oliwek, połóż szaszłyki na ruszcie i piecz przez około 15-20 minut.

Nasza rada! Szaszłyki wegańskie doskonale smakować będą z pikantnym sosem pomidorowym z dodatkiem papryczki chili.


KOTLETY WEGAŃSKIE Z DODATKIEM LUBCZYKU

KOTLETY WEGAŃSKIE Z DODATKIEM LUBCZYKU

Składniki:

- 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej;
- Około 200 gramów naturalnego tofu;
- 1 marchewka;
- 1 seler;
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 cebulka czerwona;
- 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki;
- Około 8-10 łyżek płatków owsianych;
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek;
- 2 łyżki ostrej musztardy;
- Szczypta soli i pieprzu do smaku.

Sposób przygotowania:

Ugotuj soczewicę na sypko, zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Selera oraz marchew dokładnie umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
Cebulkę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę;
Do kielicha blendera dodaj: tofu, ugotowaną soczewicę, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz płatki owsiane;
Zmiksuj całość na gładką masę;
Do miski przełóż: zmiksowane składniki, tarte warzywa, musztardę, przyprawy oraz pozostałą ilość oliwy z oliwek;

Jeśli masa będzie zbyt sucha, możesz dodać do niej odrobinę wody lub większą ilość oliwy z oliwek.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie przy pomocy dłoni uformuj kotlety o dowolnej wielkości;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim kotlety przez około 30-35 minut.

Gotowe kotlety możesz podawać w towarzystwie delikatnego sosu jogurtowego lub w formie pysznych burgerów w bułce pełnoziarnistej.


KOLOROWA TOFUCZNICA

KOLOROWA TOFUCZNICA

Składniki:

- cebula biała – 1 szt.
- papryka czerwona – 1 szt.
- pieczarki – 8-10 sztuk
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- opakowanie tofu
- mleko sojowe – 50 ml
- Szczypa kurkumy, soli kala namak,
- szczypiorek

Przygotowanie:

Cebulę, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie, wkruszyć tofu.
Dodać mleko i przyprawy.
Smażyć przez chwilę na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.
Udekorować szczypiorkiem, można podawać z wegetariańskimi kiełbaskami


Tortilla z hummusem dyniowym

Tortilla z hummusem dyniowym

Składniki:

- placek do tortilli
- 30 g hummusu z dynią i imbirem
- 100 g brokułu
- 50 g papryki
- 50 g tofu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie: Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z dodatkiem ulubionych przypraw. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie. Placek na tortillę przygotować według zaleceń na opakowaniu (można również samemu usmażyć placki). Warzywa pokroić w kostkę. Tortillę posmarować hummusem, poukładać warzywa oraz tofu. Zwinąć placek i podsmażyć przez chwilę z obu stron na mocno rozgrzanej, suchej patelni.


Zastosowanie

Tofu przed spożyciem należy odsączyć z zalewy i pokroić w plastry lub kostkę.

Można spożywać je zarówno na surowo, np. jako dodatek do sałatek lub po usmażeniu.

 

Przechowywać w temperaturze od 0°C do + 4°C.


Film


Opinie o produkcie: BIO Tofu naturalne 300g Solida Food


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również