info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
BIO Tofu naturalne 300g Solida Food
BIO Tofu naturalne 300g Solida Food
KRÓTKA DATA WAŻNOŚCI

BIO Tofu naturalne 300g - Solida Food

10,49 zł7,50 zł
  dostępne: 4 szt.

Wartości odżywcze

skład: soja ekologiczna, woda, koagulant (chlorek wapnia i chlorek magnezu)

 

Wartość odżywcza w 100g:

Wartość energetyczna: 507 kj / 122 kcal,

Tłuszcz: 7,9g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,8g,

Węglowodany: 1,9g, w tym cukry 0g,

Białko: 10,8g,

Sól: 0g

 

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Zastosowanie

Tofu przed spożyciem należy odsączyć z zalewy i pokroić w plastry lub kostkę.

Można spożywać je zarówno na surowo, np. jako dodatek do sałatek lub po usmażeniu.

 

Przechowywać w temperaturze od 0°C do + 4°C.


Film


Opis

  • tofu z soi ekologicznej
  • objęte certyfikatem PL-EKO-07
  • źródło cennego białka i aminokwasów
  • sprawdzi się jako składnik obiadów, sałatek czy deserów
  •  

    Tofu to pochodzący z Chin rodzaj sprasowanego twarogu otrzymywanego z mleka sojowego. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka i w związku z tym stanowi ważny składnik diety wegańskiej i wegetariańskiej. W jego składzie znajdziemy także spore ilości fosforu i wapnia a także fitoestrogeny - związki o działaniu zbliżonym do żeńskich hormonów płciowych, którym przypisuje się działanie łagodzące objawy menopauzy a także obniżające ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu we krwi.

    PRODUCENTSolida Food
    WEGETARIAŃSKI
    WEGAŃSKI
    CERTYFIKAT BIO
    * PRODUKT Z DATĄ PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA2022-05-29
    DARMOWA DOSTAWA od 199zł

    GRILLOWANE WEGE SZASZŁYKI Z TOFU
    PRZEPIS

    GRILLOWANE WEGE SZASZŁYKI Z TOFU

    Składniki:

    - 5 długich wykałaczek;
    - 1 kostkę tofu (np. wędzonego);
    - Około 10-12 pomidorków koktajlowych;
    - 2 duże cebule czerwone;
    - 2 papryki żółte;
    -1 dużą cukinię;
    - Oliwę z oliwek;
    - Przyprawa do grilla Vivio

    Sposób przygotowania: 

    Tofu, cukinię oraz paprykę pokrój w dużą kostkę. Cebulę pokrój w szerokie pióra i nadziej ją na wykałaczkę, naprzemiennie z pomidorkami koktajlowymi i pozostałymi składnikami. Następnie, przypraw całość przyprawą do grilla Vivio, skrop oliwą z oliwek, połóż szaszłyki na ruszcie i piecz przez około 15-20 minut.

    Nasza rada! Szaszłyki wegańskie doskonale smakować będą z pikantnym sosem pomidorowym z dodatkiem papryczki chili.

    KOTLETY WEGAŃSKIE Z DODATKIEM LUBCZYKU
    PRZEPIS

    KOTLETY WEGAŃSKIE Z DODATKIEM LUBCZYKU

    Składniki:

    - 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej;
    - Około 200 gramów naturalnego tofu;
    - 1 marchewka;
    - 1 seler;
    - 2 łyżeczki suszonego lubczyku;
    - 1 ząbek czosnku;
    - 1 cebulka czerwona;
    - 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki;
    - Około 8-10 łyżek płatków owsianych;
    - 4-5 łyżek oliwy z oliwek;
    - 2 łyżki ostrej musztardy;
    - Szczypta soli i pieprzu do smaku.

    Sposób przygotowania:

    Ugotuj soczewicę na sypko, zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
    Selera oraz marchew dokładnie umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
    Cebulkę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę;
    Do kielicha blendera dodaj: tofu, ugotowaną soczewicę, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz płatki owsiane;
    Zmiksuj całość na gładką masę;
    Do miski przełóż: zmiksowane składniki, tarte warzywa, musztardę, przyprawy oraz pozostałą ilość oliwy z oliwek;

    Jeśli masa będzie zbyt sucha, możesz dodać do niej odrobinę wody lub większą ilość oliwy z oliwek.

    Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie przy pomocy dłoni uformuj kotlety o dowolnej wielkości;
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim kotlety przez około 30-35 minut.

    Gotowe kotlety możesz podawać w towarzystwie delikatnego sosu jogurtowego lub w formie pysznych burgerów w bułce pełnoziarnistej.

    KOLOROWA TOFUCZNICA
    PRZEPIS

    KOLOROWA TOFUCZNICA

    Składniki:

    - cebula biała – 1 szt.
    - papryka czerwona – 1 szt.
    - pieczarki – 8-10 sztuk
    - oliwa z oliwek – 1 łyżka
    - opakowanie tofu
    - mleko sojowe – 50 ml
    - Szczypa kurkumy, soli kala namak,
    - szczypiorek

    Przygotowanie:

    Cebulę, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie, wkruszyć tofu.
    Dodać mleko i przyprawy.
    Smażyć przez chwilę na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.
    Udekorować szczypiorkiem, można podawać z wegetariańskimi kiełbaskami

    Tortilla z hummusem dyniowym
    PRZEPIS

    Tortilla z hummusem dyniowym

    Składniki:

    - placek do tortilli
    - 30 g hummusu z dynią i imbirem
    - 100 g brokułu
    - 50 g papryki
    - 50 g tofu
    - 1 łyżeczka oliwy z oliwek

    Przygotowanie: Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z dodatkiem ulubionych przypraw. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie. Placek na tortillę przygotować według zaleceń na opakowaniu (można również samemu usmażyć placki). Warzywa pokroić w kostkę. Tortillę posmarować hummusem, poukładać warzywa oraz tofu. Zwinąć placek i podsmażyć przez chwilę z obu stron na mocno rozgrzanej, suchej patelni.

    Potrawka z kaszą i tofu
    PRZEPIS

    Potrawka z kaszą i tofu

    Składniki:

    - kostka tofu (180g)
    - 100g suchej kaszy
    - 100g papryki
    - mała cebula
    - łyżka oliwy z oliwek
    - ulubione przyprawy
    - domowy sos czosnkowy

    Sposób wykonania: Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek dodając dużo ulubionych przypraw. Na patelnię dodać pokrojoną paprykę oraz cebulkę. Podsmażać jeszcze chwilę, do momentu aż papryka lekko zmięknie. W tym samym czasie ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie. Gdy ziarna wchłoną cały płyn, dodać do garnka tofu i dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerz i polać domowym sosem czosnkowym. Z podanych składników wychodzą 2 porcje.

    NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

    Dieta wysokobiałkowa – poznaj korzyści i zagrożenia wynikające z jej stosowania

    Przybierająca na sile epidemia nadwagi i otyłości skłania nas do poszukiwania skutecznych metod redukcji masy ciała. I choć w większości przypadków najbezpieczniejsze dla zdrowia okazuje się wprowadzenie zaleceń zdrowego trybu życia oraz zrównoważonej diety do swojej codzienności, wiele osób pragnie osiągnąć spektakularne efekty w znacznie szybszym czasie. Dlatego też, w ciągu ostatnich lat ogromną popularnością […]

    czytaj więcej...