
Wartości odżywcze
skład: soja ekologiczna, woda, koagulant (chlorek wapnia i chlorek magnezu)
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna: 507 kj / 122 kcal,
Tłuszcz: 7,9g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,8g,
Węglowodany: 1,9g, w tym cukry 0g,
Białko: 10,8g,
Sól: 0g
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Zastosowanie
Tofu przed spożyciem należy odsączyć z zalewy i pokroić w plastry lub kostkę.
Można spożywać je zarówno na surowo, np. jako dodatek do sałatek lub po usmażeniu.
Przechowywać w temperaturze od 0°C do + 4°C.
Film
Opis
- tofu z soi ekologicznej
- objęte certyfikatem PL-EKO-07
- źródło cennego białka i aminokwasów
- sprawdzi się jako składnik obiadów, sałatek czy deserów
Tofu to pochodzący z Chin rodzaj sprasowanego twarogu otrzymywanego z mleka sojowego. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka i w związku z tym stanowi ważny składnik diety wegańskiej i wegetariańskiej. W jego składzie znajdziemy także spore ilości fosforu i wapnia a także fitoestrogeny - związki o działaniu zbliżonym do żeńskich hormonów płciowych, którym przypisuje się działanie łagodzące objawy menopauzy a także obniżające ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu we krwi.
PRODUCENT | Solida Food |
---|---|
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
CERTYFIKAT BIO | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

GRILLOWANE WEGE SZASZŁYKI Z TOFU
Składniki:
- 5 długich wykałaczek;
- 1 kostkę tofu (np. wędzonego);
- Około 10-12 pomidorków koktajlowych;
- 2 duże cebule czerwone;
- 2 papryki żółte;
-1 dużą cukinię;
- Oliwę z oliwek;
- Przyprawa do grilla Vivio
Sposób przygotowania:
Tofu, cukinię oraz paprykę pokrój w dużą kostkę. Cebulę pokrój w szerokie pióra i nadziej ją na wykałaczkę, naprzemiennie z pomidorkami koktajlowymi i pozostałymi składnikami. Następnie, przypraw całość przyprawą do grilla Vivio, skrop oliwą z oliwek, połóż szaszłyki na ruszcie i piecz przez około 15-20 minut.
Nasza rada! Szaszłyki wegańskie doskonale smakować będą z pikantnym sosem pomidorowym z dodatkiem papryczki chili.

KOTLETY WEGAŃSKIE Z DODATKIEM LUBCZYKU
Składniki:
- 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej;
- Około 200 gramów naturalnego tofu;
- 1 marchewka;
- 1 seler;
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 cebulka czerwona;
- 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki;
- Około 8-10 łyżek płatków owsianych;
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek;
- 2 łyżki ostrej musztardy;
- Szczypta soli i pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania:
Ugotuj soczewicę na sypko, zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Selera oraz marchew dokładnie umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
Cebulkę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę;
Do kielicha blendera dodaj: tofu, ugotowaną soczewicę, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz płatki owsiane;
Zmiksuj całość na gładką masę;
Do miski przełóż: zmiksowane składniki, tarte warzywa, musztardę, przyprawy oraz pozostałą ilość oliwy z oliwek;
Jeśli masa będzie zbyt sucha, możesz dodać do niej odrobinę wody lub większą ilość oliwy z oliwek.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie przy pomocy dłoni uformuj kotlety o dowolnej wielkości;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim kotlety przez około 30-35 minut.
Gotowe kotlety możesz podawać w towarzystwie delikatnego sosu jogurtowego lub w formie pysznych burgerów w bułce pełnoziarnistej.

KOLOROWA TOFUCZNICA
Składniki:
- cebula biała – 1 szt.
- papryka czerwona – 1 szt.
- pieczarki – 8-10 sztuk
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- opakowanie tofu
- mleko sojowe – 50 ml
- Szczypa kurkumy, soli kala namak,
- szczypiorek
Przygotowanie:
Cebulę, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie, wkruszyć tofu.
Dodać mleko i przyprawy.
Smażyć przez chwilę na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.
Udekorować szczypiorkiem, można podawać z wegetariańskimi kiełbaskami

Tortilla z hummusem dyniowym
Składniki:
- placek do tortilli
- 30 g hummusu z dynią i imbirem
- 100 g brokułu
- 50 g papryki
- 50 g tofu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie: Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z dodatkiem ulubionych przypraw. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie. Placek na tortillę przygotować według zaleceń na opakowaniu (można również samemu usmażyć placki). Warzywa pokroić w kostkę. Tortillę posmarować hummusem, poukładać warzywa oraz tofu. Zwinąć placek i podsmażyć przez chwilę z obu stron na mocno rozgrzanej, suchej patelni.

Potrawka z kaszą i tofu
Składniki:
- kostka tofu (180g)
- 100g suchej kaszy
- 100g papryki
- mała cebula
- łyżka oliwy z oliwek
- ulubione przyprawy
- domowy sos czosnkowy
Sposób wykonania: Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek dodając dużo ulubionych przypraw. Na patelnię dodać pokrojoną paprykę oraz cebulkę. Podsmażać jeszcze chwilę, do momentu aż papryka lekko zmięknie. W tym samym czasie ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie. Gdy ziarna wchłoną cały płyn, dodać do garnka tofu i dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerz i polać domowym sosem czosnkowym. Z podanych składników wychodzą 2 porcje.
Dieta wysokobiałkowa – poznaj korzyści i zagrożenia wynikające z jej stosowania
Przybierająca na sile epidemia nadwagi i otyłości skłania nas do poszukiwania skutecznych metod redukcji masy ciała. I choć w większości przypadków najbezpieczniejsze dla zdrowia okazuje się wprowadzenie zaleceń zdrowego trybu życia oraz zrównoważonej diety do swojej codzienności, wiele osób pragnie osiągnąć spektakularne efekty w znacznie szybszym czasie. Dlatego też, w ciągu ostatnich lat ogromną popularnością […]
czytaj więcej...