


Wartości odżywcze
Imbir, cukier, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy, substancja konserwująca: dwutlenek siarki SO2
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Zastosowanie
Imbir kandyzowany z powodzeniem można stosować jako dodatek do wypieków, np. pierników i ciastek. Doskonale sprawdzi się również, jako dodatek do konfitur oraz kompotów. Najczęściej dodaje się go do herbaty.
Opis
Imbir kandyzowany, to korzeń imbiru obrany ze skórki, pokrojony w kostkę o grubości 8-10mm lub płatki, gotowany w syropie cukrowym. Tak powstałe owoce, powinny być delikatne i mięsiste a na powierzchni, powinny być obecne kryształki cukru. Jego cechą charakterystyczną jest posmak, który jest słodki i pikantny jednocześnie.
W odróżnieniu od surowego, imbir kandyzowany potrafi zachować swoje właściwości znacznie dłużej.
Imbir znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. W jego składzie znajdziemy całą gamę substancji o prozdrowotnym charakterze. Stanowi on źródło witaminy C, E, K, B1, B2 a także wielu cennych składników mineralnych, tj. wapń, fosfor, żelazo czy potas. Zawiera on także liczne olejki eteryczne, w których skład wchodzi m.in. gingerol - związek o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym.
Właściwości imbiru:
- korzystnie wpływa na proces trawienia
- pozytywnie działa na poziom cholesterolu we krwi
- wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych
- łagodzi bóle miesiączkowe
- wspomaga pracę układu krążenia
- działa silnie rozgrzewająco
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Tajlandia lub Chiny |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 1 pkt |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

KEKS
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g masła
- pół szklanki ksylitolu
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g orzechów włoskich
- 10 g morwy białej
- 10 g rodzynek
- 5 g imbiru kandyzowanego
- 5 g suszonego ananasa
- 5 g suszonych fig
Bakalie obtocz w jednej łyżce mąki pszennej (figi wcześniej pokrój w kosteczkę). Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia.
Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z ksylitolem, dodaj żółtka. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj bakalie i ubite na sztywną pianę białka.
Masę przelej do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 170°C. Posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą.
Poznaj niezwykłe właściwości zdrowotne imbiru
Kiedy dopada nas okres przeziębień i grypy, często szukamy naturalnych sposobów na wzmocnienie naszej odporności, które znane były już przed wiekami. Imbir, bo o nim tu mowa, to nie tylko doskonała przyprawa do większości dań kuchni azjatyckiej, ale również sprawdzony sposób na podniesienie odporności organizmu i poprawę samopoczucia, kiedy za oknem hula wiatr, a my […]
czytaj więcej...