Guma ksantanowa (bez amylazy) 250g - X-MIX
(1)
MARKA |
---|
X-MIX |
Guma ksantanowa (bez amylazy) 250g - Skład
SKŁAD: Guma Ksantanowa
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Guma ksantanowa (bez amylazy) 250g - Zastosowanie
Guma ksantanowa w przemyśle spożywczym
Guma ksantanowa jest używana jako zagęstnik zastępujący np. mąkę czy skrobię ziemniaczaną w sosach. Coraz częściej służy do domowego przyrządzania fit-budyniów, serników, a przede wszystkim chleba, ciast i ciastek bezglutenowych.Guma ksantanowa w ciastach i w chlebie częściowo zastępuje cechy glutenu, nadaje wypiekom sprężystość i ciągliwość oraz zwiększając ich wyrastanie. Natomiast guma ksantanowa w lodach nie jest zalecana.
Guma ksantanowa (bez amylazy) 250g - Opis produktu
Wszystko co powinieneś wiedzieć o Gumie Ksantanowej
Guma ksantanowa (ksantan) to naturalna guma roślinna z grupy wielocukrów – polisacharydów wielocząsteczkowych. Zbudowana jest z cukrów takich jak glukoza, mannoza oraz z kwasów: glukuronowego, octowego i pirogronowego.
Innym popularnym zagęstnikiem jest guma guar pozyskiwana z nasion fasoli guar. Od gumy ksantanowej różni się m.in. tym, że traci swoje właściwości w kwaśnym środowisku, zatem nie można jej używać razem z sokiem z cytryny, kwaśnymi owocami, kakao i czekoladą. W przepisach można stosować wymiennie gumę guar i gumę ksantanową, jednak tej pierwszej trzeba stosować nieco więcej.
Guma ksantanowa - czym jest ksantan?
Guma ksantanowa (spożywcza) – zastosowanie
Guma ksantanowa w kuchni. Jak jej używać?
Czy guma ksantanowa jest zdrowa?
Guma ksantanowa w przemyśle spożywczym
Jak używać gumy ksantanowej w wypiekach bezglutenowych
Gdzie można kupić gumę ksantanową?
Guma ksantanowa - przepisy
Guma ksantanowa - czym jest ksantan?
Guma ksantanowa jest polisacharydem (wielocukrem) zbudowanym z cząsteczek monocukrów: glukozy, mannozy i kwasu glukoronowego, do których przyłączone są reszty kwasu octowego i pirogronowego. Pozyskuje się ją w procesie mikrobiologicznym, gdzie bakterie Xanthomonas campestris fermentują węglowodany, a produktem ich metabolizmu jest ksantan. Na skalę przemysłową jako pożywkę dla bakterii wykorzystuje się cukier i melasę. Materiał wytworzony przez Xanthomonas campestris wymywa się alkoholem, oczyszcza i suszy, a następnie mieli. Gotowa guma ksantanowa ma postać kremowego, drobnego proszku.
Dodatki do żywności w zależności od funkcji dzieli się na kilka grup (np. barwniki, konserwanty, emulgatory). Na etykietach są one znakowane symbolem E oraz liczbą właściwą dla określonego związku (tzw. lista E). Guma ksantanowa oznaczana jest jako E415.
Uzyskiwana jest w naturalnym procesie tzw. kontrolowaną aerobową fermentacją węglowodanów. Przeprowadzany jest z udziałem bakterii Xanthomonas campestris i cukru kukurydzianego. Gumę ksantanową można pozyskać także z pszenicy, soi, a nawet nabiału. Gotowa ma postać kremowego proszku.
Guma ksantanowa (spożywcza) – zastosowanie
- Guma ksantanowa jako stabilizator
Umożliwia utrzymanie właściwej struktury produktu spożywczego.
- Guma ksantanowa jako emulgator
Umożliwia stworzenie i utrzymanie jednorodnej emulsji z mieszaniny dwóch lub większej ilości substancji. Na przykład oleju i wody, składników niezbędnych do produkcji zarówno margaryny, jak i serków topionych.
- Guma ksantanowa jako zagęszczacz
Ksantan pęcznieje w wodzie, dzięki czemu zapewnia kleistość i odpowiednią konsystencję produktów żywnościowych. Chroni żywność zarówno przy ogrzewaniu, jak i rozmrażaniu. Guma ksantanowa ponadto zapobiega zbrylaniu oraz wytrącaniu się tłuszczu. Nic dziwnego, że stanowi jeden ze składników:
- słodyczy,
- galaretek,
- majonezu,
- musztardy,
- kisieli owocowych,
- przypraw w gotowych sosach
- polew do lodów, ciast i deserów,
- żywności bezglutenowej (np. mąki),
- przetworów owocowych (dżemów, marmolad).
Guma ksantanowa w kuchni. Jak jej używać?
Guma ksantanowa jako substancja zagęszczająca dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością. Możesz wykorzystywać ją codziennie, przygotowując posiłki dla siebie i rodziny. Szczególnie jeśli podstawą jadłospisu jest dieta bezglutenowa.
W zależności od właściwości chemicznych zagęszczanej substancji i gęstości, jaką chcesz uzyskać, stosuj ksantan w następujących ilościach:
- poniżej 0,25 g/kg: napoje mleczne fermentowane – maślanka, kefir.
- poniżej 2 g/kg: napoje mleczne niefermentowane – koktajl mleczny, shake, jogurt,
- poniżej 3 g/kg: galaretka, kisiel,
- poniżej 5 g/kg: sos pomidorowy, sos jogurtowy i majonezowy, deser twarożkowy,
- poniżej 6 g/kg: sosy, kremy owocowe i warzywne, warzywa w zalewie, desery mleczne.
- poniżej 10 g/kg: niskotłuszczowe serki topione, polewy owocowe, galaretki, dżemy,
- poniżej 12,5 g/kg: niskotłuszczowe serki homogenizowane.
- poniżej 20 g/kg: pasy warzywne,
- poniżej 30 g/kg: sosy sałatkowe, majonez niskotłuszczowy.
Wskazówka: chcąc przygotować idealnie gładki sos, najpierw zmieszaj niewielką ilość ksantanu z olejem. Dopiero później połącz całość z mlekiem krowim lub roślinnym. W ten sposób uzyskasz sos o doskonałej konsystencji bez grudek i wykorzystania jajek, masła, czy śmietany.
Czy guma ksantanowa jest zdrowa?
- utrudnia wchłanianie cholesterolu,
- pęcznieje w żołądku, zapewniając uczucie sytości,
- pomaga zwalczyć nawyk podjadania niezdrowych łakoci między posiłkami.
Jako substancja zachowująca się w układzie pokarmowym jak błonnik spożywczy, guma ksantanowa pozytywnie oddziałuje przede wszystkim na procesy trawienne. Usprawnia perystaltykę jelit i to w takim stopniu, że nadaje się do spożycia jako środek przeczyszczający.
Guma ksantanowa pomimo niespecjalnie przyjaznej nazwy to jeden z najlepszych naturalnych zagęszczaczy. Bogata w błonnik, niemalże pozbawiona tłuszczu podkreśla bogaty smak potraw. Co więcej, nadaje im przyjemną dla podniebienia, kremową konsystencję.
Guma ksantanowa w przemyśle spożywczym
Guma ksantanowa jest dodatkiem do żywności oznaczonym symbolem E415. To substancja zagęszczająca i emulgator, który zapobiega zbrylaniu się produktów oraz rozwarstwianiu emulsji, czyli oddzieleniu fazy tłuszczowej od wodnej. Żywność z dodatkiem gumy ksantanowej ma pożądaną konsystencję, jest odporna na działanie enzymów zmieniających właściwości produktów, a także na zmiany temperatury, podgrzewanie, zamrażanie i ponowne rozmrażanie. Substancja ta wykazuje swoje właściwości w środowisku kwasowym i zasadowym, co zwiększa możliwość jej wykorzystania. Guma ksantanowa w jedzeniu znajduje się w:
- dżemach, marmoladach,
- galaretkach,
- deserach twarogowych,
- kisielach,
- napojach mlecznych,
- musztardzie,
- majonezie,
- sosach,
- żywności bezglutenowej,
- słodyczach,
- płatkach śniadaniowych,
- polewach do ciast.
Jak używać gumy ksantanowej w wypiekach bezglutenowych
Guma ksantanowa, podobnie jak guma guar, sprawdza się świetnie w wypiekach bezglutenowych. Sprawia, że wypieki nie kruszą się, są miękkie i sprężyste. Jak używać gumy ksantanowej w pieczywie i ciastach bezglutenowych?
- W ciastach 1/2 łyżeczki na 130 g mąki bezglutenowej.
- W chlebie 1,5 łyżeczki na 130 g mąki bezglutenowej.
- W pizzy 2 łyżeczki na 130 g mąki bezglutenowej.
Gdzie można kupić gumę ksantanową?
W stacjonarnych i internetowych sklepach z tzw. zdrową żywnością oraz w sklepach z chemią spożywczą i gospodarczą. Cena gumy ksantanowej wynosi od ok. 30 do ok. 80 zł za kilogram w zależności od producenta.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.