Ekologiczna żurawina do mięs, serów i deserów 200g - - RUNOLAND
Ekologiczna żurawina do mięs, serów i deserów 200g - - RUNOLAND
Produkt niedostępny
- skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Polska | RUNOLAND |
żurawina* (Oxycoccus quadripetalus), cukier trzcinowy*, substancja zagęszczająca: pektyna, regulator kwasowości: kwas cytrynowy (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Produkt pasteryzowany. Sporządzono z 60 g owoców na 100 g wyrobu gotowego.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 524 kJ/125 kcal
Tłuszcz 0,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 29 g
w tym cukry 21 g
Białko 0 g
Sól 0 g
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
- Zastosowanie
Ekologiczna żurawina jest idealnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, owsianki czy nasleśników. Doskonale komponuje się z mięsem, szczególnie drobiem, i serami.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temp. + 4 st. C.
- Opis produktu
Ekologiczna żurawina jest idealnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, doskonale komponuje się z mięsem, szczególnie drobiem, i serami. Żurawina jest niskokaloryczna, pół szklanki świeżych owoców to jedynie 20 kalorii. Owoce są bogaty w błonnik (3 g na 100 g żurawiny), witaminę C, witaminy z grupy B, garbniki, taniny, kwasy jabłkowy i cytrynowy, wapń, miedź, jod i fosfor. W medycynie naturalnej od dawna stosowana była w leczeniu chorób nerek i układu moczowego. Zawarte w niejbioflawonidy wpływają pozytywnie na poziom dobrego cholesterolu, obniżając ryzyko zawałów serca. Medycyna ludowa zaleca też stosowanie żurawiny w przeziębieniach i schorzeniach reumatycznych.